Delicatese Literare
Recenzii

1001 de citate care te inspiră într-o viață de Robert Arp, Editura RAO

1001 de citate care te inspiră într-o viață

(1001 Quotations to Inspire – 2016)

Robert Arp

Editura RAO

Traducere: Bogdan Marchidanu

Nr. de pagini: 960

An apariție: 2018

Colecția 1001 continuă cu un ghid perfect al celor mai bune citate din istorie. Acestea aparțin unor minți luminate care au trăit în Antichitate, Evul Mediu, sau în alte epoci, până la epoca modernă. Dintre aceștia: Marcus Aurelius, Shakespeare, Nietzsche, Ellen DeGeneres, Nelson Mandela, Mark Zuckerberg. Citatele acoperă o arie largă de teme, din domeniul artei, literaturii, filosofiei, politicii, religiei, psihologiei, sunt puse în context și însoțite de numeroase ilustrații.

„Cartea conține 1001 de citate care vă pot modela atitudinea față de dificultățile cu care vă veți confrunta în viață. Au fost selectate cu grijă, astfel încât să ofere viziuni cuprinzătoare cu privire la o paletă largă de subiecte și să vă ajute să vă gândiți la ele în profunzime", spune Nigel Rees, unul dintre cei doi editori.

Îmi plac mult citatele. Cui oare nu-i plac? În doar câteva cuvinte, un citat poate transmite mai multă înțelepciune decât un roman întreg. Un citat poate sintetiza gânduri profunde, transformându-le în esență pură.

De multe ori, când nu știi ce decizii să iei sau nu ai de la cine să ceri un sfat, citatele sunt cele care te ajută cel mai mult.

Ne regăsim adesea în citate și le memorăm cu ușurință, tocmai pentru că descoperim cu surprindere și încântare că altcineva, mai înțelept ca noi, a reușit să surprindă exact ceea ce am simțit și noi, dar nu știam să o exprimăm la fel de bine.

Marlene Dietrich spunea: ”Iubesc citatele, căci este o bucurie să îți regăsești propriile gânduri atât de frumos exprimate de cineva care este recunoscut ca fiind mai înțelept decât ești tu însuți”.

Citatele variază de la cugetări foarte profunde până la vorbe de duh amuzante.

Experiențele pe care le trăim pot fi copleșitoare uneori, iar un citat inspirit te poate ajuta să depășești un moment dificil.

Și scriitorii se inspiră adesea din citate celebre în cărțile lor, punându-le în gura unor personaje, ca și cum ar fi fost propriile gânduri ale acestora.

Am citit de curând într-o carte o replică a unui personaj care mi-a plăcut mult și am reținut-o, întrucât și în cazul meu și-a dovedit de mai multe ori valabilitatea: ”Viața este ceea ce ți se întâmplă atunci când ești ocupat să îți faci alte planuri”. Când am citit această carte am descoperit cu surprindere că este un vers din cântecul Beautiful Boy (Darling Boy) al lui John Lennon.

Pentru mine, cartea ”1001 de citate care te inspiră într-o viață” a constituit o adevărată delectare. Pe unele din citate le știam și le-am recitit cu plăcere, însă am descoperit multe altele noi care m-au impresionat, fie că m-au pus pe gânduri, fie că m-au amuzat, fie că m-au bulversat sau emoționat.

Citatele sunt grupate în capitole după temele abordate, astfel: ”Viață și moarte”, ”Iubire și prietenie”, ”Literatură”, ”Artă și arhitectură”, ”Istorie”, ”Politică și societate”, ”Filosofie”, ”Religie”, ”Gândire și psihologie”, ”Educație”, ”Afaceri”, ”Tehnologie”, ”Știință și natură”, ”Sport și timp liber”, ”Divertisment”, ”Muzică”.

Mi-au plăcut atât de multe citate încât, deși voi menționa doar câteva dintre ele, eu vă recomand să le citiți pe toate, cu siguranță vă veți regăsi în multe dintre ele, unele vor reuși să vă binedispună, însă toate conțin un mesaj inspirational, plin de miez, care are darul de a se imprima în memorie.

”Nu-ți ascunde cicatricele. Ele te fac ceea ce ești.” – Frank Sinatra (1960)

”Nu toți cei ce rătăcesc sunt pierduți.” – J.R.R. Tolkien (Stăpânul inelelor – 1954)

”Niciun act de bunătate, oricât de mic, nu e în zadar.” – Esop (Fabule – cca 600 Î.H.)

”Să greșești e omenește; să ierți este divin.” – Alexander Pope (Eseu asupra criticii – 1711)

”Nicio distracție nu e la fel de ieftină precum cititul și nicio plăcere la fel de trainică.” – Lady Mary Wortley Montagu (Scrisoare către contesa de Bute – 1753)

”Viața nu este sufficient de lungă pentru iubire și artă.” – William Somerset Maugham (Luna și doi bani jumate – 1919)

”Poți să păcălești câțiva oameni tot timpul și pe toți oamenii o perioadă, dar nu poți să-i păcălești pe toți oamenii tot timpul.” – Abraham Lincoln (1858)

”Fiecare om confundă limitele propriului orizont cu limitele lumii.” – Arthur Schopenhauer (Studii în pesimism – 1818)

”Să repeți ce au spus alții necesită educație, să pui la îndoială necesită minte.” – Mary Pettibone Poole (Un ochi de sticlă pe gaura cheii – 1938)

”Niciodată n-ai suficient timp ca să faci toate nimicurile pe care ai vrea să le faci.” – Bill Watterson (Calvin and Hobbes – 1988)

”Dacă respecți toate regulile, pierzi toată distracția.” – Katherine Hepburn (1991)

Cartea 1001 de citate care te inspiră într-o viață de Robert Arp poate fi comandată pe raobooks.com, elefant.ro, libris.ro, librarie.net, cartepedia.ro, carturesti.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura RAO

Recenzii și prezentări cărți motivaționale

Recenzii și prezentări cărți de nonficțiune

Vă recomandăm și: 1001 de cărţi de citit într-o viaţă

 

12 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *