Delicatese Literare
Recenzii

19 secrete japoneze pentru o viață mai bună de Ioana Lee, Editura RAO – recenzie

19 secrete japoneze pentru o viață mai bună

Ioana Lee

Editura RAO

Categoria Psihologie Practică

Ediția: Bilingva. Română – engleza

Nr. pagini: 256

An apariție: 2019

Ioana Lee este originară din Vălenii de Munte, dar a trăit pe trei continente și are o poveste impresionantă de viață. A părăsit România din dragoste pentru un prinț japonez, dar viața trăită în Asia a fost mult mai grea decat și-a inchipuit. A divorțat, iar de 13 ani este stabilită în Washington D.C. și măritată cu un potent om de afaceri.
Ioana Lee locuieşte în prezent în Washington D.C alături de soţul său american şi cei doi căţelulşi adorabili ai cuplului.
19 Secrete Japoneze pentru o viaţă mai bună” este a cincea carte în seria de autor Ioana Lee și a fost lansată pe 1 iunie în cadrul Salonului Internaţional de Carte “Bookfest 2019”.
Celelalte lucrări scrise de Ioana Lee, sub auspiciile editurii RAO, sunt: “Ai Suru” (povestea iubirii sale japoneze), “Ai Suru 2” (reconcilierea cu trecutul după divorţul de aristocratul japonez), “Coşmarul american” (povestea vieţii scriitoarei continuă În Statele Unite cu noi dezamăgiri dar şi surprize), şi “Eseuri din Capitala Lumii” (o ediţie revizuită şi adăugită a volumului “Reflecţiile unui blog trotter”, o ilustrare personală plină de situaţii concrete ce dau farmec oricărei lecturi).

„Cartea aceasta își propune să ajute oameni din toată lumea, fie că sunt specialiști în studii japoneze sau începători pe drumul fascinației cu această țară sau, și mai bine, pe oricine vrea să trăiască o viață mai fericită, mai împlinită, mai plină de sens, de bucurie și de pace.
Nu este o serie de platitudini precum «fii pozitiv, privește partea bună a lucrurilor, ești așa de pesimist, nu ești destul de bun»…, din contră. Este o carte plină de compasiune, de grijă, ce transmite mesajul
că nu ești singur, datorat înțelepciunii japoneze pe care am putut-o aduna până acum și pe care am aplicat-o în viața mea.“
”This book is meant to help people from all over the world, whether a specialist in Japanese studies or beginners in their fascination with this land, or, better yet, anyone who wants to live a happier, more fulfilled, more meaningful, joyous and peaceful life.
This is not a series of platitudes like „be positive, look at the bright side, you’re such a downer, it’s your fault, you’re not good enough”… on the contrary. It’s a book of compassion, of caring, of knowing you are not alone because of the Japanese knowledge I have gathered, so far, and applied in my own life.” (Excerpt from 19 Japanese Secrets for a Better Life.)

Ca şi celelalte patru lucrări scrise anterior de Ioana Lee, “19 Secrete Japoneze pentru o viaţă mai bună” este un volum bilingv, în română şi engleză.
“19 Secrete Japoneze pentru o viaţă mai bună” este o carte motivaţională, inspirată din estetica şi filozofia japoneză, din care putem să ne inspirăm cum să trăim mai bine şi cum să ne facem viaţa mai frumoasă. Ceea ce o deosebește de alte cărți de același gen este faptul că fiecare capitol este presărat cu exemple concrete din timpul existenţei scriitoarei în Japonia, relatate cu multă sinceritate și căldură sufletească. Cartea nu ne oferă sfaturi de genul ”Fii pozitiv”, ”Viaţa este frumoasă”, ci este o carte plină de compasiune ce transmite mesajul când nu eşti singur și că și alți oameni s-au confruntat cu probleme asemănătoare.
În “19 Secrete Japoneze pentru o viaţă mai bună” descoperim gânduri şi convingeri pe care japonezii le-au dezvoltat şi cercetat de-a lungul secolelor, cu scopul de a le insufla oamenilor dorinţa pentru profunzimea şi calitatea existenţei lor pe Pământ.
Capitolele cărții au denumiri foarte sugestive, transmițând un mesaj important, ușor de reținut, încă din titlu.

Sfaturile nu sunt expuse sub formă de axiomă general valabilă, ci sunt oferite într-o formă foarte prietenoasă, lăsându-ți liberul arbitru de a alege ceea ce ți se potrivește și modul în care să le aplici în viața ta personală. De multe ori ai impresia că stai de vorbă cu o prietenă, care ți se confesează și îți povestește ceea ce a ajutat-o pe ea în momentele dificile, fără afectare sau pretenția că le știe pe toate. De altfel, viața autoarei nu a fost nici pe departe presărată numai cu momente roz. A trebuit să lupte cu probleme de sănătate, cu adaptarea la două culturi diferite de cea a noastră (cea japoneză și cea americană), a suferit și a luptat pentru tot ceea ce a obținut.
Vă las să descoperiți singuri în carte cele 19 secrete dezvăluite de autoare, sunt foarte interesante și prezentate într-o formă foarte originală și atractivă.
Pentru a vă face o idee despre stilul autoarei, voi reda mai jos un fragment din capitolul ”KANSHA – Recunoștință”
După mulţi ani, încă mai cred că recunoştinţa este o trăsătură umană naturală. Înţeleg că, întrucât suntem bombardaţi cu o mulţime de informaţii, negativism, imagini despre oameni mai fericiţi decât noi, cu maşini mai mari şi mulţi bani, am putea avea tendinţa să uităm să fim recunoscători. Aşadar, dacă îmi permiţi, te încurajez să nu ţii un jurnal al recunoştinţei sau să-i cauţi definiţia pe Google, ci să o simţi. Indiferent ce faci în acest moment, dacă eşti conştient, înseamnă că trăieşti. Tot e un lucru mai bun decât alternativa. Să presupunem că ai nişte probleme de sănătate. (Toată lumea are, mai mult sau mai puţin.) Fii recunoscător pentru faptul că trăieşti şi „simţi“ ceva, spre deosebire de a te simţi paralizat. Ai probleme în căsnicie. Este minunat! Înseamnă că eşti normal. Toată lumea are probleme în căsnicie şi mulţi oameni singuri îşi doresc să fi avut acele probleme. Aşadar, eşti celibatar, urât, blocat în trafic, citind această carte şi gândind: „Pe ce naiba tocmai mi-am cheltuit banii?“ Ei, bine, fii recunoscător că ai o maşină, că te duci undeva şi că nu citeşti o carte scrisă de Dan Brown. (Este o glumă.) Indiferent cum priveşti chestiunea, să te simţi recunoscător pentru ceva, şi, în plus, să exprimi lucrul acesta, poate să facă minuni pentru starea ta de bine. Îţi mulţumesc atât de mult pentru că citeşti această carte. Îţi mulţumesc că îmi permiţi să-ţi prezint conceptele care mi se par folositoare. Mulţumesc, sincer.
„Pisică drăgăstoasă, din păcate,
Și tu trebuie să miauni cu iubirea ta.
Sau, chiar mai rău, fără!“
(Matsuo Bashoo)

Cartea 19 Secrete Japoneze pentru o viaţă mai bună de Ioana Lee poate fi comandată pe raobooks.com, elefant.ro, libris.ro, librarie.net, carturesti.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura RAO

Recenzii și prezentări cărți autori români

Recenzii și prezentări cărți motivaționale

Recenzii și prezentări cărți de nonficțiune

 

 

 

 

8 Comments

Spune-ți părerea!