Delicatese Literare
Recenzii

1986 de Jeff Henigson, Editura Epica – recenzie

1986

Povestea adevărată a unui adolescent care aproape că a salvat lumea

(Warhead: The True Story of One Teen Who Almost Saved the World – 2019)

Jeff Henigson

Editura Epica

An apariție: 2021

Traducere din limba engleză și note: Cristina Stan

Nr.pagini: 336

JEFF HENIGSON a crescut în South Pasadena, California. După o luptă dusă în adolescență cu un cancer cerebral, a studiat la London School of Economics și a absolvit School of International and Political Affairs, la Columbia University. A lucrat pentru UNICEF și pentru Națiunile Unite, în cadrul unor misiuni umanitare de urgență, și într-o organizație nonprofit care apără drepturile omului. A locuit la Londra, Seul, Roma, Beijing, New York, Sankt Petersburg și în Ko Samui, o insulă frumoasă din Golful Thailandei. Astăzi consideră că Seattle este orașul său, unde scrie încă o carte, un roman pentru adolescenți, a cărui acțiune se petrece în viitor. Îl puteți găsi navigând pe lacul Washington sau pe Twitter (@jeffhenigson) ori pe website-ul său, jeffhenigson.com

Este anul 1986, iar Jeff e un băiat normal, de cincisprezece ani.

E cu mintea acolo unde orice tip de vârsta lui ar fi: la gașca de prieteni, la mașini și la fete. Și, fiindcă măcar acest subiect îl mai apropie cumva de distantul său tată, la rachete și la arme nucleare, pe care Statele Unite și Uniunea Sovietică ar trebui să le elimine din arsenalele lor, dacă ar reuși să se înțeleagă.

Într-o zi, Jeff află ceva incredibil: e bolnav de cancer și trebuie să se opereze pe creier ca să scape de o tumoare și, astfel, de moarte. De parcă suferința provocată de boală și de tratamentul anevoios nu ar fi de ajuns, Jeff trebuie să lupte cu înstrăinarea de prietenii sănătoși, cu exigențele unor profesori severi, cu depresia, cu moartea unor ființe dragi și cu o familie complicată, în care tatăl este figura cea mai absurdă. De aceea, când Jeff are șansa de a călători în Uniunea Sovietică, pentru a-și îndeplini o dorință, își propune, pe de o parte, să schimbe lumea, cerându-i personal lui Mihail Gorbaciov să înceteze cursa înarmărilor și, pe de alta, să-și schimbe tatăl, rugându-l să arate un strop de iubire.

„Uneori cu umor, alteori cu tristețe, autorul povestește aventurile prin care a trecut călătorind dincolo de Cortina de Fier, cu ocazia unei întâlniri internaționale a tinerilor, dar și episoadele dureroase de la întoarcerea acasă. În Uniunea Sovietică, Jeff e cât pe ce să sărute o fată într-o galerie de artă de la Ermitaj, este supravegheat de KGB și rămâne peste noapte în casa de vacanță a unui savant atomist și a soției sale. Chiar dacă Jeff nu-și vede împlinite cele mai profunde dorințe, tinerii cititori vor fi emoționați de o poveste de viață deopotrivă umană și amuzantă.“ – Wall Street Journal

„O poveste bine scrisă, absolut captivantă, uneori sfâșietoare și, cu siguranță, edificatoare. O poveste care te ajută când ai probleme sufletești, în perioadele de criză la nivel personal. Și mondial.“ – Booklist

 ,,1986” de Jeff Henigson este o poveste întunecată, dar și amuzantă, profundă, dar și caldă, care ne învață că orice este posibil, că nimic nu este întâmplător, că viața și moartea se împletesc într-un mod facil, aruncând pe oricine pe culmile durerii, dar și ale curajului, speranței și acceptării.

În peste trei sute de pagini descoperim povestea sfâșietoare a unui adolescent de cincisprezece ani din South Pasadena, California de Sud, care duce o luptă aprigă, atât pentru propria viață, cât și pentru omenire. Să fie o utopie? Cu fiecare pagină citită însă realizezi că nimic nu este fals, că imposibilul devine posibil, că visele devin dorințe, iar dorințele devin realizări.

 Povestea lui Jeff Henigson – surprinzător, el este naratorul și personajul principal, pentru că este propria poveste de viață, propria bătălie cu moartea,  cu cancerul care i-a invadat corpul, dar și cu lumea din jur – este despre neputință, depresie, curaj, prietenie și iubire, viață și moarte, dar și despre conflictele interioare ale  adolescenților care trebuie să își croiască un drum într-o lume creată de adulții din jurul lor, o lume plină de frumusețe, iubire, dar și urâțenie, războaie.

Suntem în 1986, un an marcat de evenimente tragice, cum ar fi accidentul nuclear de la Cernobîl, cu efecte dezastruoase, nu doar pentru Europa, ci și pentru întreaga omenire,  unul în care tensiunile și conflictele economice și ideologice sunt tot mai mari, lumea fiind, în continuare, împărțită între două fronturi, grupuri de state conduse de cele două mari puteri ale omenirii : SUA și Uniunea Sovietică. Deși sunt evenimente de mare importanță, Jeff nu le acordă  o atenție deosebită; are doar cincisprezece ani, duce o viață normală, cu problemele specifice adolescenței, marcată, din când în când, de conflictele emoționale provocate de relația rece cu tatăl său, de lipsa afecțiunii din partea acestuia, complet în opoziție cu căldura și ,,sufocarea” mamei.

Dar viața lui Jeff se schimbă brusc când află, cu stupoare, că are cancer. Din acest moment, totul în jurul său se năruie. Emoțional este la pământ, dar – ironic – nu are voie să se plângă. Nu se gândește la el, ci la mama sa, tocmai tatăl fiind cel care îi sugerează această atitudine, subtil și fără prea multă emoție, specific acestuia.

Dar, oricât de mult încearcă să fie puternic, realitatea este copleșitoare. Cancerul este obstacolul în calea viitorului său, chiar dacă este vorba de ziua de mâine. Și nu știe cum să își gestioneze propriile emoții. Acceptă cu stoicism tratamentul dur împotriva cancerului, suportă efectele acestuia cu tărie, dar simte că, încet, încet, se pierde pe el însuși. Ce era ușor odată pentru el, acum este greu. Mama îl copleșește cu atenție, tatăl preferă să muncească decât să îi ofere companie, însă nu uită să îl preseze să fie puternic, să exceleze la învățătură, să fie tot mai bun. Viața lui Jeff se împarte acum în două, înainte de cancer și după cancer, dar există o constanță pe care nu o poate nega: atitudinea rece și de neînțeles a tatălui, cerințele sale exagerate, lipsa de empatie. Situația din interiorul familiei, dar și presiunile din exterior îl fac pe Jeff să devină tot mai irascibil, mai distant. 

,,Când sufeream, n-o lăsam pe mama să afle cât de tare sufăr. La fel și cu tata. Nu i-am spus niciodată cât de mult mă durea să fiu fiul lui.”

Brusc, începe să își pună întrebări despre el însuși, despre viață, despre moarte, despre viitor. Nu doar al lui, ci al tuturor tinerilor. Deși trăiesc într-o lume creată de adulți, tinerii reprezintă viitorul, speranta. Dar pot schimba ei cursul omenirii? Și ce poate face el pentru o lume mai bună ? Întrebări care își caută răspuns. Iar acesta este începutul unei noi etape din viața lui Jeff.

,, Înainte să mă îmbolnăvesc, nu prea mi-a păsat. Știam ce se întâmplă pentru că urmăream știrile, dar mă preocupa mai mult viața mea. Totul s-a schimbat când am primit diagnosticul. Am început să observ toate problemele pe care le avem în țară, lipsa adăposturilor, și sărăcia, și faptul că le ignorăm. În schimb, investim în arme de ucidere în masă. „

 Din acest moment, în sufletul său se dă o nouă luptă. Vrea să salveze lumea! Dar dorința lui are o motivație aparte: doar așa poate obține iubirea tatălui. O motivație puternică, dar este și cea corectă?

Atunci când Fundația Starlight Children dorește să îi îndeplinească o dorință, Jeff cere să călătorească în Uniunea Sovietică și să se întâlnească cu Mihail Gorbaciov pentru a discuta despre ,,sfârșitul armelor nucleare și al războiului rece”. Pentru Jeff, această dorință este una ,,care ar putea întinde o punte, care ar putea conta”. Surprinzător, pentru el și cei din jur, i se îndeplinește dorința. Cel puțin călătoria în Uniunea Sovietică. Va reuși însă să se întâlnească cu Mihail Gorbaciov? Îl va schimba această călătorie? Va obține afecțiunea și respectul tatălui? Rămâne de văzut!

 Moartea stă la pândă, dar călătoria la Moscova, alături de alți tineri, este pentru Jeff un prilej de a da un sens propriei vieți, de a transforma lumea, pentru că ea are nevoie de schimbare. De fapt, scopul întregii călătorii este ,,cel de a promova pacea și înțelegerea mondială și de a compune, împreună cu omologii sovietici, o ,,declarație pentru viitor” care să fie trimisă liderilor mondiali.”

Va reuși Jeff să schimbe lumea? 

Etapele tristeții sunt imprevizibile. Durerea revine, iar și iar, sub diferite forme, iar pentru a merge înainte, e nevoie de timp. Timp pentru a plânge, pentru respingere, timp pentru acceptare. Viața lui Jeff este o înșiruire de etape firești, ale suferinței, dar și ale fericirii. Pentru că fericirea nu este o destinație, ci doar o metodă de a merge înainte.

Marele Seneca spunea ,,Cât trăiești, învață să trăiești.” Din punctul meu de vedere la aceste cinci cuvinte se rezumă romanul ,,1986” de Jeff Henigson, pe care vă invit cu inima deschisă să îl citiți. Veți descoperi povestea emoționantă și cutremurătoare a unui adolescent normal care a înțeles că trebuie să vadă cu ochii minții și ai sufletului ceea ce își dorește cu adevărat, că trebuie să creeze o viziune ca să poată evolua, că nu poate confunda cunoașterea cu înțelepciunea, fiecare având o semnificație aparte. 

Cartea 1986 de Jeff Henigson poate fi comandată de pe epica.ro, libris.ro, elefant.rolibrex.ro, cartepedia.ro, carturesti.rolibrariadelfin.ro

12 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *