Delicatese Literare
DIVERSE

Ziua Internationala a Poeziei – 21 martie

Ziua Internationala a Poeziei

Ziua Internațională a Poeziei este pe data de 21 martie și este declarată de UNESCO, începând din anul 1999, drept o recunoaștere a faptului că oamenii de litere și de cultură, poeții și scriitorii din întreaga lume și-au adus o contribuție remarcabilă la îmbogățirea culturii și spiritualității universale. De asemenea, “Ziua internațională a poeziei” urmărește să susțină creația poetică, stabilirea unui dialog între poezie și alte genuri ale creației, editarea și promovarea poeziei ca artă deschisă oamenilor.

Primele manifestări dedicate “Zilei internaționale a poeziei”, în România sunt legate de Fundația Culturală „Orient Latin” şi de Asociația Culturală ADSUM care organizează, separat, din anul 2005 respectiv 2008, spectacole pentru marcarea acestui moment. Spectacolele Asociației Culturale ADSUM au început  la Palatul Suțu, iar anii următori (până in 2012 inclusiv) manifestările au căpătatat amploare, fiind găzduite de Biblioteca Națională a României si Palatul Național al Copiilor. După anul 2009 ideea de a organiza manifestări dedicate “Zilei internaționale a poeziei” este preluată de tot mai multe asociații culturale, ligi și alte societăți ale scriitorilor din România.

Atât în instituțiile culturale din București cât și în alte orașe din țară această este marcată prin diverse evenimente culturale. Sunt organizate acțiuni de susținere și de prezentare a mai multor poeți care sunt privați de libertate, cenzurați și supuși suferinței în diverse părți ale lumii.

Marcarea Zilei Mondiale a Poeziei este, de asemenea, menită să încurajeze o revenire la tradiția orală, la susținerea recitalurilor de poezie, pentru a restabili un dialog între poezie și celelalte arte, precum teatru, dans, muzică și pictură, evidențiind astfel dictonul lui Delacroix: „Nu există nicio altă artă fără poezie”.

Citate minunate despe poezie:

Poezia este căsătoria realităţii cu idealul, în sufletul poetului. – Bogdan Petriceicu Hasdeu

Poezia – trandafirul ce creşte în potir de aur, sufletul frumos.- Mihai Eminescu

Poezia este lacrima sufletului rostuită prin cuvânt. – Teodor Dume

Poezia este muzica sufletului şi, mai presus de toate, a sufletelor mari şi sensibile. – Voltaire

Poezia nu este numai artă: ea este însăşi viaţa, însuşi sufletul vieţii. Fără poezie omul nu s-ar distinge de neant. – Nichita Stănescu

ziua internationala a poeziei

Surse: Wikipedia, AGERPRES, internet, citatepedia.ro

 

18 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *