Ziua Internationala a Poeziei – 21 martie

18

Ziua Internationala a Poeziei

Ziua Internațională a Poeziei este pe data de 21 martie și este declarată de UNESCO, începând din anul 1999, drept o recunoaștere a faptului că oamenii de litere și de cultură, poeții și scriitorii din întreaga lume și-au adus o contribuție remarcabilă la îmbogățirea culturii și spiritualității universale. De asemenea, “Ziua internațională a poeziei” urmărește să susțină creația poetică, stabilirea unui dialog între poezie și alte genuri ale creației, editarea și promovarea poeziei ca artă deschisă oamenilor.

Primele manifestări dedicate “Zilei internaționale a poeziei”, în România sunt legate de Fundația Culturală „Orient Latin” şi de Asociația Culturală ADSUM care organizează, separat, din anul 2005 respectiv 2008, spectacole pentru marcarea acestui moment. Spectacolele Asociației Culturale ADSUM au început  la Palatul Suțu, iar anii următori (până in 2012 inclusiv) manifestările au căpătatat amploare, fiind găzduite de Biblioteca Națională a României si Palatul Național al Copiilor. După anul 2009 ideea de a organiza manifestări dedicate “Zilei internaționale a poeziei” este preluată de tot mai multe asociații culturale, ligi și alte societăți ale scriitorilor din România.
Atât în instituțiile culturale din București cât și în alte orașe din țară această este marcată prin diverse evenimente culturale. Sunt organizate acțiuni de susținere și de prezentare a mai multor poeți care sunt privați de libertate, cenzurați și supuși suferinței în diverse părți ale lumii.
Marcarea Zilei Mondiale a Poeziei este, de asemenea, menită să încurajeze o revenire la tradiția orală, la susținerea recitalurilor de poezie, pentru a restabili un dialog între poezie și celelalte arte, precum teatru, dans, muzică și pictură, evidențiind astfel dictonul lui Delacroix: „Nu există nicio altă artă fără poezie”.
Citate minunate despe poezie:
Poezia este căsătoria realităţii cu idealul, în sufletul poetului. – Bogdan Petriceicu Hasdeu
Poezia – trandafirul ce creşte în potir de aur, sufletul frumos.- Mihai Eminescu
Poezia este lacrima sufletului rostuită prin cuvânt. – Teodor Dume
Poezia este muzica sufletului şi, mai presus de toate, a sufletelor mari şi sensibile. – Voltaire
Poezia nu este numai artă: ea este însăşi viaţa, însuşi sufletul vieţii. Fără poezie omul nu s-ar distinge de neant. – Nichita Stănescu

ziua internationala a poeziei

Surse: Wikipedia, AGERPRES, internet, citatepedia.ro

 

About Author

18 comentarii

  1. Ma bucur ca exista aceasta zi, ca poezia are o zi anume dedicata ei, de altfel, ar trebui sa celebram poezia si arta sub toate formele ei, in fiecare zi!

  2. bECEANU GABRIELA on

    ,DUPA CUTREMURUL DIN 1977 , IMPRESIONATA DE MOARTEA UNEI TINERE SPERANTE A POEZIEI ROMANESTI , DANIELA CAUREA , AM SCRIS ACESTE VERSURI :

    Daniela , nume de matase,../ Cu rosturi tainuite-n poezie ,/Si imbracate-n haina vesniciei ,/Cin’ mai departe visele -ti va coase ?/ Manunchiul tau de vise /Impletite din roua ce pe-oricine imbata /De ce n-au putut ele sa fie implinite ? Tu , rostuind tacerea ,/Ai semanat fantome ale mortii/ Crezand ca vei putea astfel ca sortii /S-aduci un nobil pret , care-i puterea…/La care vis te-oprisesi / Cand o stihie-asa neiertatoare /Ti-a zidit visul poate nevisat…/Sub pietre reci , asa cum tu gandisesi/Ca vei pluti cu fratele-ti , Mihai , /C a niste umbre-nvaluind tacerea /Si intinzandu-va in albul strai /Un dor copilaresc, si mangaierea ?…Pierduta esti si nu-i un vis ce trece…/Fiinta blanda si cu suflet ostenit…/Ti-ai dat suprema daruire , viata , /Spre a-ti ajunge dorul la ZENIT…

  3. Imi plac poeziile,dar recunosc ca citesc foarte rar.Intetesant articolul,iar citatele alese sunt minunate.

  4. Din pacate foarte multi „poeti” au uitat ce este poezia si pentru ca datorita starilor lor sufletesti nu au inspiratie artistica ei isi arunca pe hartie frustrarile, dorintele lor neinplinite, proprile depresii si stari inferioare cu care intoxica si otravesc poezia justificand ca arta e libera… Poezia este „muzica sufletului frumos” agonia unui suflet bolnav nu poate fi poezie… acel „poet” are nevoie de terapie. el se plange si se vaita uitand ca artistul are o mare responsabilitate… el poate inalta starea de spirit a cititorului sau o poate otravi… insa cei mai multi „poeti” din cauza agoniei lor nu pot alege!

Spune-ți părerea!