23 aprilie – Ziua Internationala a cartii si a drepturilor de autor
Ziua Internațională a cărții și a drepturilor de autor se sărbătorește anual pe 23 aprilie și este organizată de UNESCO în scopul promovării lecturii, publicării și a drepturilor de autor. Prima astfel de manifestare s-a desfășurat în 1995.
23 aprilie marchează trecerea în neființă a doi titani ai literaturii universale: William Shakespeare și Miguel de Cervantes, precum și a altor scriitori: scriitorul peruan Inca Garcilaso de la Vega (1616), poetul englez William Wordsworth (1850), scriitorul francez Jules Barbey d’Aurevilly (1889) și poetul englez Rupert Brooke (1915). (sursa Wikipedia)
Prin Hotărârea de Guvern nr. 293 din 14 aprilie 2005, ziua de 23 aprilie a fost declarată „Ziua Bibliotecarului din România, astfel că în România, începând cu 2005, în ziua de 23 aprilie se sărbătorește și Ziua Bibliotecarului concomitent cu Ziua Internațională a cărții și a drepturilor de autor.
Ideea marcării acestei zile la 23 aprilie a fost oferită de Spania, unde are loc, la 23 aprilie, Festivalul Trandafirilor, o manifestare în care este sărbătorit Sf. Gheorghe (Sfântul Jordi) și este comemorat Miguel de Cervantes, alături de William Shakespeare. În această zi, în Spania, încă din Evul Mediu, fetele și femeile primesc flori, fiind o sărbătoare a veseliei. După 1925, a devenit un obicei ca bărbaților să le fie oferită, în schimbul unei flori, o carte. O tradiţie catalană, datând din Evul Mediu, spune că în ziua de Sant Jordi, bărbaţilor li se dăruiesc cărţi, iar femeilor, trandafiri roşii. Obiceiul se păstrează și astăzi în Catalonia, unde aproximativ o jumătate din vânzările anuale de cărți se realizează cu acest prilej.
În aceasta zi, în multe țări ale lumii sunt organizate expoziţii de carte, lecturi publice şi manifestări menite să încurajeze şi să popularizeze lectura, o activitate în scădere, în condiţiile dezvoltării rapide televiziunii, internetului, jocurilor electronice şi a altor mijloace moderne de informare şi de divertisment.
În România, Editura Litera organizează pentru al patrulea an consecutiv Noaptea Cărților Deschise, cel mai important eveniment dedicat lecturii.
Anul acesta, toți iubitorii cărților sunt invitați să participe la o întâlnire specială, cu trei din cele șapte arte – literatura, teatrul și cinematografia.
Sâmbătă, 23 aprile, începând cu ora 19.00, la București, în Parcul Lumea Copiilor din Tineretului, ne așteaptă 10 000 de cărți-cadou, un spectacol de statui vivante, precum și o proiecție de film în aer liber.
Cele 10 000 de cărți oferite în cadrul evenimentului reprezintă o selecție a celor mai bune romane din colecțiile consacrate ale editurii Litera: Învierea, de Lev Tolstoi, Educația sentimentală de Gustave Flaubert, Anii de Virginia Woolf, Oameni din Dublin de James Joyce, Olive Kitteridge de Elizabeth Strout, Portret al artistului la tinerețe de James Joyce, Petrecerea de Halloween (Hercule Poirot) de Agatha Christie, America de Franz Kafka, Hannibal de Nic Fields, Gențiane de Cella Serghi, Înălțimea sa, soția mea de Victoria Alexander, Îndrăgostită de soțul potrivitde Victoria Alexander, Imperiul pierdut de Clive Cussler, Moștenirea Stonehenge de Sam Christer ș.a.
Cărțile pentru copii își așteaptă și ele micii cititori pasionați: cărți Disney cu Winnie de Pluș, Doctorița Plușica, Regatul de Gheață etc., dar și povești românești precum Amintiri din copilarie de Ion Creangă sau Doi feți cu stea în frunte de Ioan Slavici ș.a.
După cum au declarat organizatorii, ”Noaptea Cărților Deschise este un eveniment prin care dorim să atragem atenția asupra importanței cititului, mai ales în rândul tinerilor. Fiecare cititor câștigat este un pas către o repoziționare favorabilă a țării noastre pe harta culturală europeană.”
10 Comments
Barbalata Mirela
Este minunat. Din pacate in provincie nu se face asa ceva. Cel putin eu nu stiu.
Muntean Claudia
Foarte frumoasă inițiativă! Păcat că se întâmplă doar în București :(.
Călător prin viață
Noroc pe bucureșteni. Mare noroc! La oraș găsești de toate, până și acele biblioteci pe stradă, din care fiecare ia ce dorește. La țară nici biblioteci clasice (clădiri) nu sunt peste tot …
Daniela Cusa
Ce norocosi sunt bucurestenii!
Dana Petraru
Offf,de ce nu sunt si eu in Bucuresti???????
Geo
Din acelasi motiv ca mine Dana!
Oli
Oare cum a fost la eveniment? Nu a venit nimeni cu impresii încă…
Luiza
Vreau si la mine evenimente cu carti,nu doar in marile orase!
Chiar,nu a fost nimeni sa ne spuna pareri?
Dana Petraru
Hei,asteptam pareri!!!!!!
Cornelia
Frumoasă inițiativă, păcat ca nu se face în toate orasele.