Delicatese Literare
Recenzii

29 de secunde – T.M. Logan – Editura RAO – recenzie

29 de secunde

(29 Seconds – 2018)

T.M. Logan

Editura RAO

An apariție: 2021

Nr. pagini: 400

Traducator: Roxana Cristina Gheorghe

 

„Oferă-mi un nume. O persoană. Iar eu o voi face să dispară…”

Când Sarah salvează o tânără dintr-o situație dificilă, nu își doreste nimic în schimb, însă actul său de curaj o va aduce față în față cu un om puternic și periculos. Acesta trăiește conform propriului cod al onoarei, brutal, iar datoria pe care o are acum față de Sarah trebuie plătită, în singurul mod pe care bărbatul îl cunoaște: prin violență.

El îi ofera Sarei o rezolvare pentru problema spinoasă pe care aceasta o are cu îngrozitorul ei șef. O ocazie unică de a-și încheia toate socotelile. Fără consecințe. Fără să poată să fie prinsă vreodată. Tot ce lipsește este o convorbire telefonică de... 29 de secunde.

Logan țese o poveste plină de suspans, până la ultima pagină. – Booklist

Un thriller scris cu multă siguranță, foarte convingător. – Cosmopolitan

O carte recomandată tuturor cititorilor aflați în căutarea unui thriller alert și complicat. – My Reading Corner

Nu vă așteptați să începeți „29 de secunde” și să puteți face pauză după câteva pagini pentru că nu veți putea face acest lucru. Am descoperit cu încântare o poveste foarte captivantă și convingătoare, am fost prinsă de acțiune de la primul până la ultimul rând. Un thriller alert, palpitant, intens și emoționant, mi-a dat senzația de ”oră de vârf” de câteva ori pe parcursul derulării acțiunii. 
Am empatizat cu protagonista acțiunii, Sarah, o tânără frumoasă, inteligentă și ambițioasă, cu o promițătoare carieră universitară în față, dar subminată la greu de nemernicul ei șef, Alan Lovelock. Acesta, un bărbat trecut de prima tinerețe, cândva chipeș, însă marcat de consumul de alcool, deși el se credea încă un mare crai, era un profesor genial, dar, în același timp, un prădător sexual lipsit de scrupule, ce își hărțuia în permanență subalternele, șantajându-le cu boicotarea carierei profesionale și chiar cu pierderea locului de muncă. Bineînțeles, totul fără martori, iar femeile aflate în această situație nu aveau nici o șansă să-l dovedească, era cuvântul lor împotriva cuvântului lui. Iar cuvântul și poziția lui erau inatacabile.
Când Sarah salvează o fetiță aflată în pericol de a fi răpită, actul ei de curaj pune un bărbat puternic și periculos – tatăl copilei – în postura de a-i fi datoare. El trăiește după propriul său cod brutal al onoarei. Nu-și lasă datoriile neplătite, însă o face în felul său. O ofertă unică. Sarah putea accepta sau nu.
„Oferă-mi un nume. O persoană. Iar eu o voi face să dispară…”
Pentru că fiecare ar putea avea un nume de dat, la un moment dat… nu-i așa?
Dar trebuia să respecte condițiile puse.
”Erau trei condiții.
Avea șaptezeci și două de ore la dispoziție ca să dea un nume.
Dacă refuza, oferta nu mai era valabilă. Niciodată.
Iar dacă accepta, nu mai putea da înapoi. Nu mai putea să se răzgândească. 
Îl privi fix pe acest străin, acest bărbat pe care nu-l mai întâlnise niciodată, și pe care nu mai avea să-l vadă vreodată. 
Un bărbat puternic și periculos, care se trezise dintr-o dată că îi este dator. 
Era o înțelegere strictă, valabilă numai o singură dată, o ofertă pe care o întâlnești doar o dată în viață. O înțelegere care putea să-i schimbe viața. O înțelegere care, cel mai probabil, avea să schimbe viața altcuiva.
Era un pact cu diavolul.”
Nu aș putea începe să-mi imaginez cum ar fi să fiu în poziția lui Sarah, dar sunt pe deplin conștientă că există multe situații care implică șefi abuzivi, care își folosesc puterea pentru a câștiga avantaje față de persoanele aflate în subordinea lor, în special față de femei, care sunt mai vulnerabile din anumite puncte de vedere. Am simpatizat pe deplin cu Sarah, înțelegându-i frustrarea constantă, neputința și vulnerabilitatea, teama de a-și pierde slujba, mai ales că era unica întreținătoare a familiei. Avea doi copii și un soț pe care nu se putea baza, un actor aspirant care luase ”o pauză” de la responsabilitățile sale de familist. Singurul ajutor pe care îl primea Sarah era din partea tatălui său, mi-a plăcut mult relația lor tată-fiică.  
Așadar, Sarah, după îndelungi ezitări, conștientă de enormitatea gestului său, dar ”pusă la zid” de acțiunile șefului ei, acceptă oferta. Și spune un nume: Alan Lovelock. Un apel de 29 de secunde…
Fusese asigurată că era o misiune sigură, că orice avea să se întâmple nu avea să fie asociat cu ea. Părea că nimic nu putea merge prost, dar realitatea a fost alta. Iar Sarah s-a trezit într-o situație și mai dificilă.
O poveste plină de adrenalină și suspans despre abuzuri, decizii și urmările acestora, despre recunoștință, încredere și trădare, despre șanse și ingeniozitate. Despre cât de departe poți merge atunci când totul pare pierdut…
Finalul ne oferă a răsturnare de situație uimitoare. Uneori, e o sensibilă diferență între ceea ce e legal, și chiar moral, și ceea ce e drept. Nu sunt adepta obținerii dreptății pe cont propriu, dar situațiile disperate cer măsuri disperate, iar ceea ce se întâmplă în această carte e un exemplu grăitor în acest sens.
Cum se derulează acțiunea, ce întâmplări neprevăzute au loc și care este deznodământul acestei povești extrem de captivante, care m-a ținut cu sufletul la gură pe tot parcursul ei, vă invit să aflați citind cartea! O recomand cu drag iubitorilor de thrillere, și nu numai.

„«Sarah, în viață nu ai trei opțiuni.

Poți să o iei la fugă, să începi de la zero în altă parte.

Poți să ai încredere în proces, în puterile care există.

Sau poți să rămâi și să lupți.»

Alesese să rămână și să lupte, chiar dacă asta însemnase să coboare la nivelul adversarului său și să joace murdar. Pentru că asta era exact ce merita el. Și, uneori, dar numai uneori, poate că era adevărat că o situație imposibilă necesită o soluție de neconceput.”

 

Cartea 29 de secunde de T.M. Logan poate fi comandată pe raobooks.com, librariadelfin.ro, elefant.ro, libris.ro, librarie.net, cartepedia.ro, carturesti.rolibrex.ro, dol.ro

Recenzii, prezentări cărți și articole Editura RAO

Recenzii și prezentări cărți thriller

10 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *