Delicatese Literare
Recenzii

365 de zile de Blanka Lipińska, Editura Bookzone – recenzie

365 de zile

(365 dni – 2018)

Blanka Lipińska

Editura Bookzone

An apariție: 2020

1. 365 de zile – 365 dni – 2018
2. Acea zi – Ten dzień – 2018 – prezentare
3. Kolejne 365 dni – 2019

Blanka Lipińska este una dintre cele mai populare autoare și influente femei din Polonia. Aceasta este autoare mai degrabă din dorință decât din necesitate. Cu peste 1,5 milioane de exemplare ale bestseller-ului său vândute în Polonia, Blanka a fost clasată drept unul dintre cei mai bine plătiți scriitori din Polonia în 2019 de revista Wprost. În 2020, aceeași revistă a inclus-o și pe lista celor mai influente femei din Polonia. Sondajul Bibliotecii Naționale Poloneze o enumeră printre primii 10 autori cei mai populari din Polonia, iar revista Forbes Women a inclus-o pe lista mărcilor feminine de top. Bestseller-ul său, „365 de zile”, stă la baza unuia dintre cele mai de succes filme de pe Netflix din 2020, din întreaga lume. Filmul a fost timp de 10 zile numărul 1, al doilea cel mai de succes din istoria topurilor de pe Netflix.

"Are you lost baby girl?"

Un bestseller romantic și provocator și o ecranizare care a doborât recordurile de audiență pe Netflix

Putere, senzualitate, dorință pură și o promisiune unică ce aprinde cele mai sălbatice pasiuni

365 de zile” este cartea care te va convinge că merită întotdeauna să citești povestea, chiar dacă ai văzut ecranizarea. Pentru că un film traduce povestea într-o limbă diferită, în limbajul filmului, ducându-te departe de ceea ce sunt și simt personajele. Iar când este vorba despre personaje precum Massimo, în interiorul sufletului lor se duce o luptă mult mai puternică decât pare la prima vedere. Pregătește-te să intri într-o lume în care sunt rescrise regulile iubirii!

Laura este într-o vacanță de vis în frumoasa Sicilia împreună cu iubitul ei. Pentru aniversarea de douăzeci de ani primește un „cadou” la care nu s-ar fi așteptat niciodată: este răpită. Răpitorul este nimeni altul decât Massimo Toricelli, șeful unei puternice familii din mafia siciliană. Massimo este hotărât să o aibă cu orice preț. Ceea ce pare pentru unii un joc al orgoliilor, al puterii și al dorințelor arzătoare a pornit de la o viziune. În timpul unui atac asupra vieții lui Massimo, o viziune i-a apărut în fața ochilor: o femeie frumoasă, identică cu Laura. După ce a supraviețuit atacului, a jurat că o va găsi pe femeia din viziunea sa și că o va face a lui. Orice ar fi.

Massimo are la dispoziție 365 de zile, timp în care o va ține captivă pe Laura pe proprietatea sa somptuoasă și va încerca să-i cucerească inima. Dacă nu se îndrăgostește de el în acest timp, poate pleca. Dacă încearcă să evadeze până se împlinesc cele 365 de zile, Massimo o va urmări și îi va ucide întreaga familie. Însă Laura dezvoltă o fascinație pentru frumosul și puternicul său răpitor. Dar, pe măsură ce se formează o relație precară și riscantă între ei, forțe aflate în afara controlului lor amenință să îi distrugă.

„Controversatul film 365 DNI pălește în comparație cu romanul pe care este bazat.” – Newsweek

Obsesie, opulență, putere, violență, pasiune și dependență… ”365 de zile” este thrillerul erotic al momentului, a cărui ecranizare, cu scene de sex incendiare, a doborât toate recordurile de audiență pe Netflix. Cu un astfel de subiect controversat, având la bază răpirea, sechestrarea, hărțuirea sexuală și emoțională, sindromul Stockholm – victima îndrăgostindu-se nebunește de răpitorul său -, criticile nu au întârziat să apară, reacția cea mai virulentă fiind cea a artistei Duffy, care mărturisise recent într-un interviu că a fost drogată, răpită și apoi violată în repetate rânduri timp de patru luni. Aceasta a cerut chiar interzicerea difuzării acestui film, susținând că transformă răpirea și exploatarea sexuală în ceva romantic.

Intriga cărții pornește de la obsesia unui tânăr cap al mafiei italiene, don Massimo Torricelli, pentru o femeie care i-a apărut într-o viziune în urmă cu cinci ani, în timp ce se zbătea între viață și moarte după ce fusese împușcat în timpul unei confruntări dintre clanurile mafiote. Reconstituind-o din memorie, Massimo umpluse casa cu tablourile cu acea femeie necunoscută, iar în toate partidele de sex pe care le avusese de atunci, numeroase și cu multiple partenere, își imagina de fiecare dată că face dragoste cu ea.

Cu o asemenea obsesie puternică și îndelungată, nu este de mirare că Massimo a luat foc în momentul în care și-a întâlnit muza în carne și oase, izbindu-se de ea într-un aeroport. În mai puțin de o oră a aflat totul despre aceasta: nume, naționalitate, vârstă, ocupație, familie, prieteni și iubit, decizând să facă totul pentru a o face a lui pentru totdeauna.

Laura Biel avea 29 de ani, era superbă și plictisită. Pe plan profesional luase o pauză, după ani întregi în care lucrase în industria hotelieră. Cu iubitul ei, Martin, se afla într-o relație călduță de un an și jumătate, pasiunea fiind ingredientul lipsă. În plus, nu putea să nu resimtă o ușoară iritare sesizând faptul că, pentru Martin, ea era mereu pe locul doi, după munca și prietenii lui. Enervarea a atins punctul culminant de ziua ei, când, aflați în vacanță în Sicilia împreună cu un alt cuplu, Martin a lăsat-o baltă timp de jumătate de zi. După o ceartă aprinsă cu acesta, Laura fuge pentru a-și acorda câteva clipe departe de el, pentru a se liniști, izbindu-se din nou de italianul sexy din aeroport cu care, de altfel, mai avusese o scurtă interacțiune într-un club, când avusese senzația că este urmărită.

Două zile mai târziu, Laura s-a trezit într-un decor complet necunoscut, într-o casă plină de opulență. Explicația pe care i-a dat-o răpitorul ei era una halucinogenă: de cinci ani de zile o visa întruna, iar acum, că o întâlnise aievea, era hotărât să o facă să se îndrăgostească de el, astfel încât ea să accepte benevol să rămână lângă el pentru totdeauna.  Dacă în schimb, după 365 de zile, ea nu avea niciun sentiment față de el, urma să o elibereze și să nu o mai caute niciodată.

Pentru a o convinge să accepte târgul, Massimo a venit și cu câteva argumente suplimentare, arătându-i o poză în care se vedea explicit cum Martin o înșela cu o altă femeie și promițându-i că nu o va viola niciodată, ci va face dragoste cu ea doar când ea i-o va cere. În plus, a amenințat-o că familia ei va avea de suferit în caz că ea va încerca să evadeze în acest timp. Altfel însă, putea să ia legătura cu ei și să-i viziteze în acest răstimp.

Deși terifiată la început, în scurt timp Laurei a început să-i placă jocul, cu atât mai mult cu cât Massino o trata ca pe o păpușă de porțelan, răsfățând-o cu atenții și copleșind-o cu tot felul de cadouri extravagante și extrem de scumpe. Din ce în ce mai atrasă de Massimo, Laura a început propriul joc de-a șoarecele cu pisica, plăcându-i să-l tachineze și să-i forțeze limitele, iar Massimo i-a dat replica pe măsură. Aerul se încingea în preajma lor și era evident că nu va mai dura mult până când Laura va ceda. Scenele de dragoste sunt extrem de pasionale și descriptive, autoarea fiind foarte darnică cu detaliile.

După doar o lună, Massimo s-a oferit să-i redea libertatea, dacă ea își dorea acest lucru. Paradoxal însă, când Massimo a dispărut câteva zile din viața ei, Laura s-a simțit profund nefericită, deși între timp se întorsese la Varșovia, fiind instalată de Domenico, fratele vitreg al lui Massimo, într-un apartament spațios și confortabil, cu mai multe mașini de lux la dispoziție și un cont deschis pe numele ei, în care se afla o sumă disponibilă de șapte cifre. Fără să realizeze prea bine cum și când, Laura se îndrăgostise nebunește de Massimo… Era de așteptat însă ca, după o obsesie de peste cinci ani, nici Massimo să nu renunțe prea ușor…

Ce va urma, care sunt întâmplările și provocările prin care vor trece cei doi îndrăgostiți, ce personaje secundare apar în peisaj, care sunt forțele care amenință să le distrugă relația, va trebui să descoperiți singuri în carte.

Citind cartea, nu am putut să nu mă gândesc cât de complicată este fericirea și cât de puțin depinde ea, la un moment dat, de măsura bogăției pe care o ai, așa cum bine a precizat Meik Wiking în Mica Enciclopedie Lykke. În căutarea celor mai fericiți oameni din lume. Dacă banii, în primă fază, au puterea de a transforma nefericirea în fericire, pe măsură ce acumularea acestora devine un scop în sine ajunge să producă un efect de bumerang. Este un fapt remarcat că oamenii cei mai ambițioși tind să devină nefericiți. Odată ce un scop propus este atins, se formulează imediat unul nou, creându-se astfel o roată hedonică, care se învârte tot mai repede, cu ambiție, nelăsându-ți niciun timp de răgaz pentru a te bucura de ceea ce ai realizat. Cu alte cuvinte, dezavantajul ambiției este sentimentul constant de nemulțumire față de realizările avute.

Massimo avea afeceri întinse pe tot globul, deținea hoteluri, restaurante, cluburi, studiouri de cinema, o armată de oameni se aflau la dispoziția sa în orice moment, o întreagă galerie de escorte de lux gata să-i satisfacă toate capriciile sexuale și, cu toate acestea, era profund nefericit. Apariția Laurei în viața lui i-a readus speranța într-un viitor fericit, însă această iluzie se va dovedi una reală? Rămâne de văzut în volumele următoare, care sper să se traducă în cel mai scurt timp.

Trailerul filmului de pe Netflix, cu Anna-Maria Sieklucka și Michele Morrone în rolurile principale:

Cartea 365 de zile de Blanka Lipińska poate fi comandată pe bookzone.ro

Recenzii și prezentări cărți romantic-erotice

Recenzii și prezentări cărți Editura Bookzone

16 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *