Delicatese Literare
Recenzii

8 reguli ale iubirii. Cum să o găsești, să o păstrezi și să renunți la ea de Jay Shetty, Editura Litera – recenzie

8 reguli ale iubirii. Cum să o găsești, să o păstrezi și să renunți la ea

(8 Rules of Love. How to Find it, Keep it, and Let it Go-2023)

Jay Shetty

Editura Litera

Colecție: Introspectiv

An apariție: 2023

Traducere: Alexandru Cormoș

Nr. pagini: 304

JAY SHETTY este autor de bestsellere, povestitor premiat, podcaster și fost călugăr, dedicat ajutării oamenilor spre a-și educa mintea pentru pace și scop în viață în fiecare zi. În 2017 a fost inclus în topul Forbes 30 Under 30 al celor mai influente personalități pentru impactul său deosebit în media. Videoclipurile sale virale au fost vizualizate de mai mult de zece miliarde de ori și este urmărit de peste 50 de milioane de oameni pe social media. În 2019, Jay a creat On Purpose, în prezent podcastul #1 de sănătate și wellness din lume. A fost speaker în toată lumea, invitat de Google, Microsoft, Netflix și American Express, printre mulți alții. Peste două milioane de persoane au frecventat școala sa online, iar comunitatea sa Genius Coaching oferă programări săptămânale pe teme de sănătate și wellness miilor de membri din peste 100 de țări. Jay este Chief Purpose Officer la Calm și a cofondat Joyo Tea împreună cu soția lui, Radhi.

„8 reguli ale iubirii te conduce pas cu pas în căutarea iubirii pe măsură ce construiești o bază mai întâi în tine, apoi în alții și în cele din urmă în lume.“ JENNIFER LOPEZ

„Jay Shetty își călăuzește cititorii prin călătoria complicată a dragostei, surprinzând minunat imperfecțiunile alegerilor și provocărilor noastre.“ ESTHER PEREL

„Un ghid excelent pe calea ascendentă a iubirii către bucurie și împlinire.“ DEEPAK CHOPRA

„În acest volum genial, care spulberă mituri, Jay Shetty combină înțelepciunea veche și știința modernă pentru a ne arăta cum putem găsi – în noi înșine și în alții – dragostea pe care o merităm cu toții.“LORI GOTTLIEB

„Jay Shetty scrie cu un condei plin de adevăr și înțelepciune despre dragoste și viață.“ SHAWN MENDES

Autorul bestsellerului Gândește ca un călugăr ne oferă un ghid revelator despre fiecare etapă a romantismului, inspirându-se din înțelepciunea veche și din știința nouă.

Nimeni nu te pune să te așezi pe un scaun ca să te învețe cum să iubești. Prin urmare, ne trezim adesea implicați în relații și nu ne putem baza decât pe ceea ce am aflat din filmele romantice și din cultura pop. Până acum.

În loc să prezinte dragostea drept un concept eteric sau o colecție de clișee, Jay Shetty demonstrează că există pași specifici, ușor de făcut, care ne pot ajuta să ne dezvoltăm calitățile necesare practicării și cultivării iubirii mai bine decât oricând. Ne dezvăluie cum să câștigăm și să pierdem împreună, cum să definim dragostea și de ce să nu clacăm după o despărțire. Inspirat de înțelepciunea vedică și de știința modernă, abordează întregul ciclu al relației, de la primele întâlniri la traiul împreună, de la despărțire la momentul în care o iei de la capăt. Și ne arată cum să evităm să cădem în capcana promisiunilor goale și a partenerilor care nu aduc împlinire. Trăind conform celor opt reguli ale lui Jay Shetty, ne putem iubi pe noi înșine, partenerul și lumea, mai mult decât am crezut vreodată că ar fi posibil.

Uneori, când îmi permite timpul sau când am dispoziția necesară, urmăresc diferite podcast-uri chiar dacă nu sunt o fană înrăită a acestora. Aria mea de interese este însă destul de largă, de aceea și alegerile sunt pe moment.

Recent, l-am descoperit pe Jay Shetty, un podcaster britanic cu mare priză la public, autor de carte, antreprenor și antrenor de dezvoltare personală, renumit și apreciat la nivel internațional. Probabil, mulți dintre voi veți spune: «altul care vrea să ne învețe cum să fim fericiți, cum să găsim iubirea și multe altele!» Nu contrazic! De ce? Pentru că, în timp, am învățat că fiecare părere conține partea sa de adevăr sau, altfel spus, adevărul este undeva la mijloc 🙂. Însă, îmi pot exprima părerea, formată mai ales după citirea cărții 8 reguli ale iubirii. Cum să o găsești, să o păstrezi și să renunți la ea, ce îi poartă semnătura lui Jay Sheety , publicată la noi, la începutul acestui an, sub egida Editurii Litera.

”8 reguli ale iubirii. Cum să o găsești, să o păstrezi și să renunți la ea” este o carte motivațională care explorează conceptul de iubire și relații, pornind de la învățăturile Vede, scripturi hinduse străvechi, pe care autorul le-a aprofundat timp de trei ani pe perioada călugăriei sale. Aceste scripturi spun că „iubirea are mai multe etape, că este un proces și că ne dorim cu toții să iubim și să fim iubiți.” 

Dar care sunt etapele iubirii conform scripturilor Vede? Acestea, numite ashram, sunt:

* primul ashram – pregătirea pentru iubire 

* al doilea ashram – practicarea iubirii

* al treilea ashram – protejarea iubirii 

* al patrulea ashram – desăvârșirea iubirii 

Pentru a îndeplini și depăși fiecare etapă a iubirii este necesar însă a se respecta câteva reguli de bază, simple și, totuși, complexe, ce ne provoacă să ne confruntăm cu propriile temeri, să facem pace cu trecutul și să dăm o șansă viitorului. Totodată, acestea ne ajută să dobândim și să întreținem abilitățile de care avem nevoie ca să iubim, indiferent dacă suntem sau nu într-o relație.

 Cartea este structurată în jurul celor patru etape ale iubirii și a celor opt reguli pe care învățăturile Vede și Jay le consideră importante în găsirea, păstrarea, dar și renunțarea la iubire. Aceste reguli includ, printre altele, cultivarea compasiunii, învățarea lecției trecutului, găsirea unui echilibru între dăruire și primire, acceptarea de sine. Toate cele opt reguli sunt prezentate și dezvoltate într-o manieră simplă, pe înțelesul tuturor, tocmai pentru ca cititorii să înțeleagă cu adevărat sensul din spatele cuvintelor. Lectura este facilă, însă pot exista momente de incertitudine în funcție de experiențele de viață trăite de cititori. Dar, pentru a deveni totul mai clar, Jay oferă câteva recomandări, precum și anumite exerciții practice ce ne pot ajuta în îmbunătățirea relațiilor cu cei din jur și, nu în ultimul rând, în dezvoltarea unei conexiuni mai profunde și mai autentice cu noi înșine.

 Odată atins un alt nivel emoțional, unul pe care el însuși îl consideră în continuă dezvoltare, Jay și-a propus să îi ajute pe cei din jur să iasă din propria temniță emoțională oferindu-le o altă perspectivă asupra iubirii și relațiilor, una profundă și matură.

Pornind de la propriile experiențe de viață și înțelepciunea dobândită în mănăstire, Jay ne arată cum să facem față imperfecțiunilor întâlnite la tot pasul, dar și cum să ,,fugim” de perfecțiune. Acesta întărește ideea că viața este plină de provocări, multe dintre ele dureroase, că este important să lăsăm viața să își urmeze cursul lucrând însă zi de zi la construirea iubirii și nu la a spera la ea, la a aștepta sa sosească la noi gata formată. Iubirea trebuie clădită, dezvoltată în timp! Jay nu și-a propus să ne învețe cum să găsim sufletul pereche, pentru că nici unul dintre noi nu știe când intră în viața noastră Alesul sau Aleasa; putem ști însă cum să întâmpinăm iubirea, cum să o hrănim pentru ca aceasta să fie trainică.

„Iubirea nu înseamnă punerea în scenă a cererii perfecte sau crearea unei relații perfecte. Iubirea înseamnă să învățăm să gestionăm imperfecțiunile care ne caracterizează pe noi, pe partenerii noștri și viața însăși.”

8 reguli ale iubirii. Cum să o găsești, să o păstrezi și să renunți la ea este o carte pentru toată lumea, dar nu pe placul tuturor. Îți trebuie o anumită deschidere către astfel de cărți, și înțelegere către astfel de învățături. Dacă o veți citi sau nu rămâne la latitudinea voastră. Eu o recomand pentru perspectiva pe care o oferă asupra iubirii și a vieții și, de ce nu, pentru carisma autorului.

Care este definiția iubirii în concepția lui Jay Sheety? Puteți afla în materialul de mai jos:

„Ne simțim atrași de frumusețe – tânjim după ea – și o dorim pentru noi. Aceasta este floarea pe care o culegem și de care ne bucurăm. Însă, asemenea florii rupte, atracția se ofilește în cele din urmă și o aruncăm la gunoi. Atracția care se transformă în iubire are nevoie de mai multă îngrijire. Când ne dorim să păstrăm vie o floare, nu o rupem ca să o punem în vază. Îi oferim lumină naturală, pământ și apă. Și numai când ai grijă de floare zi de zi și când îți dai silința să o păstrezi vie, te bucuri pe deplin de frumusețea ei – de prospețimea, de culoarea, de mirosul și de momentul în care înflorește.”

Cuvinte atât de simple și, totuși, cât adevăr și profunzime ascund!

Cărțile apărute la Editura Litera pot fi comandate pe litera.roelefant.ro, libris.ro, librarie.net, carturesti.ro, cartepedia.ro, librex.ro, dol.ro

Recenzii cărți Editura Litera

Recenzii și prezentări cărți de nonficțiune

4 Comments

Spune-ți părerea!