Delicatese Literare
Recenzii

A doua șansă de Christine Riccio, Editura Leda Edge – recenzie

A doua șansă

(Again, but Better – 2019)

Christine Riccio

Editura Corint / Leda Edge

Traducere: Adrian Șipoș

Nr. de pagini: 496

An apariție: 2019

CHRISTINE RICCIO deține canalul de YouTube polandbananasBOOKS, care are peste 400 000 de urmăritori. Face recenzii de carte amuzante, vloguri, scenete și videoclipuri despre procesul de creație pe care l-a implicat scrierea propriului roman. De asemenea, este și unul dintre cei trei fondatori ai BOOKSPLOSION, cel mai longeviv club de carte de pe YouTube.
În ultimii patru ani, Christine a avut multiple colaborări cu edituri și autori și a călătorit în numeroase state americane în calitate de vorbitor, cu scopul de a populariza pasiunea pentru citit.
Unul dintre cei mai urmăriți BookTuberi din zilele noastre ne oferă A doua șansă, o poveste despre descoperirea de sine și despre curajul de a încerca lucruri noi.
Shane este convinsă ca și-a ratat experiența de facultate. Este studentă la medicină, ia examenele cu punctaj maxim și își face părinții fericiți – sună ideal, nu? Însă tânăra nu are prieteni, se întoarce acasă în fiecare weekend, iar despre dragoste nici nu se pune problema…
Ca să aibă parte de schimbarea pe care și-o dorește, Shane se înscrie într-un program de studiu în străinătate, la Londra, unde speră să își facă prieteni, să iasă la întâlniri și să trăiască aventuros!
Însă planul nu se potrivește cu realitatea! Cât de curând, fata se confruntă cu ce înseamnă să ieși din bula de confort, iar, când începe să aibă și îndoieli asupra deciziilor luate, noua viață se destramă.
Până la final, Shane se convinge că, dacă dă dovadă de curaj și de hotărâre, poate învinge orice obstacol. Și, cu puțin ajutor din partea destinului și cu un strop de magie, posibilitățile sunt infinite!
„A doua șansă este un roman de debut fantastic – distractiv, scris cu iscusință și imposibil de lăsat din mână!”Colleen Hoover, autoarea romanului Totul se termină cu noi
„O poveste despre dragoste și despre cum să te regăsești. Veți fi cu totul fermecați!”Christina Lauren, autoarea romanului Un secret minunat

A doua șansă
Vă invit să vă delectați cu o poveste romantică amuzantă și fermecătoare, dar în același timp sensibilă și emoționantă,  o lectură încântătoare despre prietenie, prima iubire, curaj, temeri si maturizare.
Structurată în două părți și spusă din perspectiva personajului principal,  povestea are un  stil savuros și o  prezentare grafică frumoasă, toate acestea constituind motive în plus pentru a vă capta interesul.
Shane Primavera este o  tânără studioasă, cuminte, copilul „model”, dar foarte timidă și retrasă. Pasiunile ei sunt muzica și cărțile, iubește The Beatles și serialul Lost și are un blog cu un nume haios. Nu are prieteni, nu a ieșit la nicio întâlnire și nu a sărutat niciun băiat care să-i placă, niciodată! Familia Primavera este formată dintr-o gașcă de oameni gălăgioși, temperamentali și foarte încăpățânați, cu origini italiene. Shane, adolescenta retrasă, preferă să stea în compania cărților și a muzicii decât să fie admonestată și luată peste picior pentru stângăcia ei. Este complexată, neexperimentată în legatură cu tot ceea ce ține de oameni în general, habar nu are să socializeze cu cei de vârsta ei, panica și anxietatea fiind  „prietenele” ei cele mai bune. Este unicul copil al soților Primavera.
Părinții ei știu că ea merge la Londra, la Universitate, pentru un trimestru, în cadrul unui program de studii medicale, Shane falsificând chiar și o broșură pentru a-i convinge că se duce acolo pentru a face medicina. Soții Primavera consideră că pasiunea ei pentru cărți, scris si povești este prostească! Ei vor să o vadă medic, pentru că este o meserie serioasă, investind financiar în pregătirea ei, pentru „visul lor”.
Toată viața, Shane  s-a conformat dorințelor părinților fără a avea curajul să riposteze și să-și susțină punctul de vedere! Își iubește părinții, le este recunoscătoare,  dar considera că ei o sufocă.
Așa că, la Londra, este hotărâtă să-și dovedească și să le dovedească părinților ei măiestria în studiul literaturii, să-și facă prieteni, să sărute un băiat care-i place și să se bucure de călătorii.
Aventura lui Shane începe chiar la sosirea în campusul universitar când, datorită stângaciei ce o caracterizează, cade pe scări împreună cu geamantanul, în drumul  spre camera repartizată,  în acest mod făcând cunoștiință cu una din colegele de camera. Timidă la început, reușește să lege, încetul cu încetul, conversații coerente cu colocaterele ei, emotivitatea făcând-o să vorbească fără să gândească.
În bucătăria comună însă, dă nas în nas cu un tânăr cu zâmbet fermecător, Pilot Penn care locuiește  în camera vecină. Se privesc, își zâmbesc, chimia dintre ei este prezentă la puterea a doua, iar inima ei face deja tumbe. Așa că își propune să-și stăpânească emotivitatea, ușor de spus, greu de făcut, și să încerce să-l cunoască mai bine pe frumușelul ei vecin.
Pilot Penn este student american la finanțe venit în Londra prin același program de studii în străinătate. Părinții lui sunt în plin divorț iar el vrea să se detașeze de tot scandalul, hotărându-se să învețe un trimestru in  Londra. Iubește muzica, compune muzică și cantă la chitara, ce poate fi mai romantic?
Shane și Pilot se întâlnesc, mai mult sau mai putin întâmplător, pe holurile căminului studentesc, în bucătăria comună, fac plimbări pentru a explora frumusețea Londrei și merg chiar în mici excursii,  cu ceilalți colegi de camere, la Roma și Paris. Aproape în fiecare zi, Shane postează, pe blogul ei, impresii despre frumusețea locurilor fascinante pe care le vizitează, despre călătoriile ei, fiind aproape șocată de  lumea ” altfel” pe care o observă în jur.
Pasiunea dintre cei doi este evidentă și totul este grozav până când Shane află de la unul dintre colegi că Pilot are o iubită în America! Și astfel, toate visele ei luminoase se spulberă și inima-i sângerează, mai ales când iubita lui Pilot sosește în vizita la Londra.
Și cum familiile nu sunt perfecte, în fiecare existând drame mai mici sau mai mari, imaginați-vă ce scenă fac doi părinți furioși și autoritari când sosesc pe neașteptate  la Londra să-și viziteze fata – studentă la medicina după cum știau ei – și află cu stupoare ca ea face literatura. Fără a fi in stare să-și apere punctul de vedere, lăsată fără resurse financiare, Shane se lasă manipulată de părinți, revenind în America la sfârșitul trimestrului, înscriindu-se la Medicină așa cum își dorea familia. Dorințele ei oricum nu contau atâta timp cât stătea sub acoperișul lor și nu se putea întreține singură.
Pleacă din Londra cu sufletul plin de durere, rănită, umilită și înfrântă: nu avea iubit, Pilot se distanțase de când iubita lui venise în vizită, iar visul ei de a deveni scriitoare nu se va împlini niciodată! Eșuase  din toate punctele de vedere!
După șase ani, Shane este medic rezident, are un iubit, deși habar nu are de ce stă cu el, iar inima ei încă mai plânge după Pilot. Nici după atâta timp nu se poate împăca cu trecutul pentru că îi lipsește finalitatea, încheierea a tot ce se petrecuse între ei, la Londra. Știe că și el simțise aceeași pasiune intensă ca și ea, dar niciodată nu au avut o discuție deschisă despre sentimentele lor pentru că le-au lipsit curajul.
Însă soarta îi ajută pe cei doi tineri oferindu-le un strop de magie și dăruindu-le A DOUA ȘANSĂ!
Vor profita de ea? Vor avea curajul să-și schimbe destinele? Vor fi suficient de curajoși să accepte magia iubirii?
Vă invit să aflați citind acesta frumoasă comedie romantică, care vă va cuceri.

Cartea A doua șansă de Christine Riccio poate fi comandată pe edituracorint.ro, elefant.ro, librarie.net

Recenzii și prezentări cărți Editura Leda Edge

Recenzii și prezentări cărți young adult

 

14 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *