Delicatese Literare
Recenzii

A treia voce de Cilla & Rolf Borjlind, Editura Paralela 45 – recenzie

A treia voce

(Third Voice)

Cilla & Rolf Borjlind

Editura Paralela 45

Anul publicării: 2020

Pagini: 432

Titlu Original: Den tredje rösten – 2014

Traducător: Irina-Marina Bortoi

Al doilea volum din Rönning & Stilton Series

Uciderea sângeroasă a unei femei din Marsilia îi împinge pe cei doi eroi din Maree înaltă într-o nouă anchetă macabră. Tom Stilton, fostul poliţist devenit cerşetor, începe să-şi depăşească traumele. Pleacă la Marsilia pentru a face lumină în acest caz. Olivia Rönning, proaspătă absolventă a Academiei de Poliţie, se întoarce dintr-o călătorie în America de Sud, unde a încercat să dea de urmele mamei ei biologice, asasinate cu douăzeci de ani în urmă. Acasă descoperă că un vecin s-a sinucis în împrejurări bizare. Fiecare se ocupă de cazul său, ajungând în sânul unor comploturi sordide, în care corupţia financiară rivalizează cu perversiunea morală. Însă foarte curând Tom şi Olivia trebuie să recunoască un lucru evident: cele două anchete sunt legate între ele. O să reușească cei doi eroi să-şi înfrunte propriii demonii interiori şi să elucideze crimele pentru a împiedica moartea altor oameni?

„Personaje adorabile, de care îți pasă. Unul dintre cele mai bune thrilleruri scandinave.“ – Washington Post

„Subiect de actualitate și tensiune ridicată. Cei doi autori merită cea mai mare notă!“ – Literature Magazine

A treia voce” de Cilla & Rolf Borjlind este un thriller excelent, un roman captivant a cărui atmosferă este bine pusă în evidență, încărcat cu suspans și mister, adică exact calitățile unei lecturi de calitate. Personajele sunt cele care care îmbogățesc aceasta poveste, dar și subiectele dure, cu impact, care sunt aduse în discuție: mușamalizarea cauzelor deceselor seniorilor din centrele de asistență socială, lipsa personalului calificat din azilele de bătrâni, prostituția, pornografia online, practicile sexuale-BDSM.

De altfel, autorii pun reflectoarele pe carențele sistemului administrativ suedez, teme frecvent întâlnite în literatura noir nordică, executând o radiografie a societății suedeze în care detaliile mai puțin plăcute despre viata unei societăți moderne și nuanțele de gri și negru se contopesc cu povești din existența protagoniștilor.

Vă mai amintiți de Olivia Ronning, protagonista din romanul Maree înaltă, tânăra studentă la Academia de Poliție, acum absolventă, înzestrată cu intuiție și spirit de observație, exact calitățile necesare unui bun polițist? Ea a reușit sa deslușească enigmele trecutului său terifiant, descoperind că mama sa a fost ucisă cu bestialitate, îngropată de vie și înecată de mareea înaltă, pe țărmul unei insule, Olivia fiind salvată din pântecul mamei după ce aceasta murise. Printr-un lanț de evenimente explozive, Olivia a aflat adevărul despre mama ei biologica – de origine mexicana – și  despre tatăl biologic, care ducea o viață dublă, ucis de asemenea, dar și despre faptul ca fusese înfiată. Și-a iubit părinții adoptivi, în special pe tatăl ei vitreg, fost polițist, măcinat de o boală incurabilă, și s-a împăcat extrem de greu cu moartea lui. El a fost idolul Oliviei, dar tot el a fost cel care i-a ascuns adevărul despre ce s-a întâmplat cu părinții ei naturali, iar golul lăsat de moartea lui, dar și secretele trecutului au dus practic la prăbușirea psihică a tinerei. Starea sufleteasca precară, „amorțeala” în care a căzut, au determinat-o pe Olivia să plece într-o călătorie a redescoperirii  sinelui pierdut, a reconectarii cu „eul”, pentru a putea simți din nou viața, spre a-și găsi calea și un nou început.

Întoarsă acasă, în Suedia, o dramă tulburătoare îi redeșteaptă sentimentul pierderii și al dezrădăcinarii, devenind, fără voia ei, martora dramei unei adolescente de șaptesprezece ani, Sandra Sahlmann, vecina mamei sale. Sandra își găsește tatăl spânzurat în propria casă, un gest cu atât mai suspect cu cât nu dăduse niciun semn de depresie sau anxietate, nimic care să anunțe sfârșitul teribil. Bergt Sahlmann, tatăl Sandei, lucra însă  într-un departament pentru operațiuni vamale și în ultimul timp conducea o anchetă internă legată de furtul unei cantități impresionante de droguri care dispăruse din departament. Expertiza medico-legală arată, asa cum era de așteptat, că Bengt fusese ucis înainte de a fi spânzurat, asa că Olivia, deși nu mai este atrasă de o carieră în politie, se oferă sa răspundă nevoilor emoționale ale tinerei Sandra, rămasă orfană. Pentru că viata le-a azvârlit într-un haos emoțional, între cele doua se creează o legătură invizibilă, de suflet, ca de la o inimă frântă la alta, Olivia încercând să deslușească misterul din jurul morții tatălui Sandrei dar și din jurul dispariției unui obiect pe care Sandra îl dorește și care se pare fusese furat de către criminal.

Tom Stilton, fost ofițer în Brigada de Criminalistică, ajuns om al străzii, fără adăpost, este un bărbat cu un trecut oribil. A fost prieten și coleg cu tatăl vitreg al Oliviei și a eșuat în respectarea promisiunii făcute acestuia, de a avea grija de tânără, ascunzându-i, din dorința de a nu fi rănită, trecutul plin de durere al părinților ei biologici. Acum este în perioada în care „se repară” fizic dar și psihic, căci atunci când a clacat s-a îndepărtat de toți și de toate, a pierdut tot și a ajuns pe drumuri.

Abbas El Fassi este fost infractor, cu un trecut marcat de abuzuri fizice și psihice, ură și suferința, marginalizat de societate. Tom Stilton a avut grijă de el în perioada în care activa ca polițist pentru că văzuse bunătate în acest bărbat taciturn, introvertit. La rândul lui, Abbas i-a răsplătit încrederea ajutându-l pe fostul polițist cât timp acesta trăise pe străzi. O știre citită într-un ziar francez îi bulversează complet viața când află ca femeia pe care a iubit-o  în tăcere de-o viață a fost ucisă, ciopârțită și îngropată în sudul Marsiliei. Mânat de ură și dorință de răzbunare, Abbas îi cere ajutorul prietenului său, Tom Stilton, plecând împreună în Franța pentru a-l găsi pe ucigașul femeii iubite.

Așadar, două crime oribile, fără  legatură la prima vedere, comploturi și corupție, fapte abominabile, monstruozitati ce sălășluiesc în mintea unor degenerati, o călătorie literară plină de situații extreme și neprevăzut, din Marsilia la Stockholm, iată ce ne oferă acest thriller palpitant, pe care îl recomand cu plăcere tuturor iubitorilor de literatura polițistă și nu numai.

Fragment:

„Petrecuse acolo ani fericiți, dar și nefericiți. Fericiți cât timp mai trăia mama ei și nefericiți după ce murise. Dar trecuseră peste toate, ea și tatăl ei. Împreună. Ii fusese alături și o sprijinise cu toate cî și el era înnebunit de durere. Se avuseseră unul pe altul în lumea asta, cea mai rea dintre toate. Însă în momentul acela era singuri în ea. Nu mai avea niciun om drag. Nu mai avea pe nimeni care sî lupte pentru ea, pe nimeni care s-o incurajeze(…), pe nimeni căruia să-i pese asa cum îi păsa tatălui ei. Cum putea să fie viața asta atât de îngrozitor de nedreaptă? (…) Când se apropie de casă, se opri. Cu doar o lună în urmă, ea și tatăl ei culegeau  mere din grădină și făceau împreună sos de mere pentru prima dată. Se distraseră de minune. După aceea toată bucătăria era lipicioasă. Însă în clipa aia merii scheletici stăteau acolo, goi și lipsiți de viață, încadrând casa galbenă de lemn. Casa veche și frumoasa, decorată cu sculpturi parcă de turtă dulce. Locuise acolo toata viața. Era căminul ei. Tot ce vedea în acel moment era o cochilie mare și goală.”

Cartea A treia voce de Cilla & Rolf Borjlind poate fi comandată de pe

edituraparalela45.ro, elefant.ro, libris, librariadelfin.ro, carturesti.ro

Recenzii și prezentări cărți thriller

Recenzii și prezentări cărți cu mister

Recenzii și prezentări cărți Editura Paralela 45

12 Comments

  • anasylvi

    O recenzie plina de adrenalina, o poveste cu multe dedesubturi si personaje atent construite, pare o recomandare foarte buna pentru iubitorii noir-ului scandinav. Multumesc pentru recomandare, Carmen! Felicitari!

  • Oli

    Foarte frumoasă, captivantă și tentantă recenzie, felicitări Carmen! ❤ Îmi place acest gen de personaje „defecte”, foarte interesant subiectul, sunt sigură că mi-ar plăcea această serie, mulțumesc pentru excelenta recomandare! ❤

    • familiasimionescuyahooro

      Mulțumesc mult, Oli, cu mare drag! ❤️Sunt sigura ca aceasta serie te va încânta! ❤️

  • Tyna

    O recenzie foarte captivantă și plină de adrenalină! M-ai tentat foarte tare! Vreau să citesc și eu această serie. Mulțumesc mult pentru recomandare!

    • familiasimionescuyahooro

      Multumesc mult, Tyna, cu mult drag! ❤️Sunt convinsa ca vei fi captivata de aceasta serie! ❤️

  • Mirela Barbalata

    Wow! Ce recenzie plină de intensitate! Ai reușit să transmiți suspansul acestei captivante cărți. Felicitări!
    Voi avea în vedere aceasta serie . Sună tare bine!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *