Delicatese Literare
Recenzii

Acul din sânge de Sarah Bower, Editura Nemira, Colecția DamenTango – recenzie

Acul din sânge

(The Needle in the Blood – 2008)

Sarah Bower

Editura Nemira

Colecția DamenTango

Anul apariției: 2019

Nr. pagini: 640

Traducere din limba engleză : Radu Șorop

Un nou roman de la autoarea bestsellerului Borgia. Păcatele familiei 
Sarah Bower s-a născut în Yorkshire, dar acum locuiește în Suffolk și este consultant al mai multor agenții literare. Coordonează proiecte de promovare a lecturii și susține cursuri de scriere creativă la University of East Anglia. Prozatoare fascinată de istorie, Sarah Bower este unul dintre numeroșii autori contemporani care au redescoperit romanul istoric. A publicat scrieri de ficțiune și nonficțiune în diverse reviste și periodice, a câștigat câteva concursuri de proză scurtă și a semnat mai multe volume de beletristică. Romanul ei de debut din 2008, Acul din sânge, este o ficțiune istorică ce a atras imediat atenția cititorilor. Borgia. Păcatele familiei, roman apărut în 2011, a fost tradus în peste zece țări și este bestseller internațional.
Ianuarie 1067. Charismaticul episcop Odo de Bayeux vrea o tapiserie enormă, care să glorifice cucerirea Angliei de către fratele său, ducele de Normandia. Așa că o angajează pe ea, a cărei îndemânare la brodat e legendară.
Ea plănuiește să îl omoare când are ocazia. El și fratele lui i-au asasinat regele și i-au dat lumea peste cap. Nu vrea altceva decât răzbunare.
Dar niciunul dintre ei nu a luat în calcul că se vor îndrăgosti nebunește. Așa că dușmanii devin iubiți, prietenii devin dușmani și nimic din viață, sau de pe tapiserie, nu e ceea ce pare.
„Un roman senzual despre viața lui William Cuceritorul, a fratelui său, episcopul, și a misterioasei lui amante. O carte înțesată cu detalii fascinante și verosimile despre istoria vremii, cu multe mistere și o poveste de dragoste arzătoare.“ – RT Book Reviews

,,Acul din sânge” este romanul de debut al  autoarei Sarah Bower, o carte de ficțiune istorică, o poveste  captivantă și tulburătoare încărcată de dramatism, despre luptă și supraviețuire, pierdere și vindecare, depășire a trecutului dureros, însă și o poveste frumoasă și arzătoare de dragoste, într-o perioadă tulbure din istoria Franței și a Angliei!
În debutul romanului ne este prezentată bătălia de la Hastings din 1066, în care regele Harold este ucis de către William Cuceritorul, familia și servitorii celui înfrânt fiind înlăturați și împrăștiați iar cel care este desemnat să se ocupe de teritoriul nou cucerit este Odo de Bayeux, fratele vitreg al lui William. Pentru a cinsti această victorie, Odo o roagă pe sora lui să brodeze o tapiserie în care să glorifice faptele de vitejie ale lui William, ducele de Normandia, pentru ca acestea să rămână în amintirea oamenilor.
Personajele principale ale cărții sunt Odo de Bayeux, soldat în slujba fratelui său dar și episcop, un bărbat frumos, puternic și sufletist, și Gytha, o slujitoare a cărei stăpână este trimisă în exil, și care pentru a putea supraviețui este nevoită să își vândă trupul. Văduvă, suferind enorm, pierzând patru copii, nu dorește altceva decât răzbunare, însă este angajată să lucreze la broderie, îndemânarea ei fiind una legendară.
Inteligența, îndrăzneala și mintea ei sclipitoare atrag atenția episcopului, dar niciunul dintre ei nu a luat în calcul că se vor îndrăgosti nebunește. Așa că dușmanii devin iubiți, prietenii devin dușmani, și nimic în viață, sau de pe tapiserie, nu e ceea ce pare!
Modul în care decurge povestea lor de dragoste, piedicile care se vor ivi, ce pericole au de înfruntat dar și prin ce întâmplări cutremurătoare vor trece, vă las să descoperiți singuri citind această carte superbă!
,,Când Gytha locuia în mănăstire, își dădea seama că anumite prietenii erau mai intime și exclusive decât în mod obișnuit . Nu fusese nici indignată, nici surprinsă și nici invidioasă pe ele. Știe din experiență că iubirea e o marfă destul de rară pe acest pământ, nu-i  vede vinovați pe cei care profită de ea acolo unde o pot găsi. Nu se simte  ghinionistă, ci pur și simplu nedemnă. Nu este eleganta Edith Gât – de – Lebădă, cu talia ei subțire, nici buna și blânda Meg. Este isteață și are bun – simț, dar acestea nu inspiră dragoste, iar ea n-a putut să- și păstreze copiii, oricât de sălbatic i-ar fi iubit! „
,,Gytha nu putea dormi. Vântul se întețește pe parcursul nopții, pocnind și mârâind în jurul casei, împingându-se pe sub ușă și prin spărturile din obloane. Ploaia biciuie pereții și cade șuierând în vatră, prin jgheabul pentru fum de pe acoperiș. Salteaua ei de paie trosnește și înțeapă când ea se întoarce de pe o parte pe alta, încercând să-și găsească o poziție comodă. Se foiește, simțindu-se însingurată și răspunzătoare de ce se petrece, tresărind la fiecare scârțâit și bufnet, la fiecare lătrat, scâncet ori cotcodăcit venind din curte. Când Odo este  cu ea, adoră nopțile cu furtună, la adăpost în brațele lui, învelită și alintată, știind că strigoii și demonii care vin odată cu întunericul sunt fără de putere împotriva bătăii regulate a inimii lui. Chiar și când el se ridică, pentru a verifica dacă obloanele nu s-au rupt și n-au căzut crengi,sau pentru a liniști caii, sentimentul de siguranță n-o părăsește.”
,,Odo numără. Numără zilele și nopțile de când ea a plecat, câți psalmi a cântat și câte rugăciuni a recitat pentru a marca trecerea orelor, câte lumânări a ars când nu poate să doarmă. De câte ori a tras în piept aerul care învăluie absența. Cât durează să tragi aer în piept?  Încearcă să socotească și asta. Și totuși, când se trezește în mijlocul nopții sau dimineața, se întinde după ea. Trupul lui se așteaptă s-o găsească, precum un animal domestic care așteaptă să fie hrănit. Numără lunile pe care le-au petrecut împreună, un procent din existența sa, o mică fracție a lunilor pe care le-a trăit pe pământ, și se minunează cum un comportament dobândit atât de recent poate deveni atât de familiar, atât de fundamental, atât de necesar. Câteodată stă în atelierul gol, numărând firele de praf care dansează în lumina marilor ferestre. Ascultă  cum cenușa se cerne în șemineul rece și se întreabă câte împunsături cu acul a făcut mica ei  mână stângă în decursul a câte ore de lucru acolo, cu capul aplecat peste ghergheful ei de brodat. Câte țigle, zale de armură, șoimi, șei, hățuri și chișițe? Câte fabule, câte promisiuni încălcate? Câți metri de lână, câte ace de cusut? Încearcă să măsoare distanța dintre bărbatul care a pus să i  se facă  broderia și ființa care a devenit.”
Tapiseria de Bayeux este o pânză brodată de 70 de metri lungime care descrie evenimentele care au dus la cucerirea normandă  a Angliei de către William Cuceritorul, duce de Normandia , luptele sale cu Harold al – ll – lea  al Angliei culminând cu bătălia de la Hastings. În conformitate cu Sylvette  Lemagnen, conservator de tapiserie, tapiseria de la Bayeux este una din marile realizări ale Normandiei. Supraviețuirea, aproape imposibilă, de-a lungul a nouă secole, este miraculoasă. Lungimea sa excepțională, armonia și prospețimea culorilor, manopera sa deosebită, se combină pentru a face acest obiect extraordinar. Tapiseria este formată din cincizeci de scene, cu titluri latine (legende), brodate cu fire de lână colorate  pe pânză. Este probabil că ea a fost comandată de  episcopul Odo, fratele vitreg al lui William. În 1729 tapiseria a fost redescoperită de către oamenii de știință, într-un moment în care era expusă anual în Catedrala din Bayeux. Tapiseria este acum expusă la ,,Musee de la Tapisserie de Bayeux” în Normandia, Franța!

Recomand această carte tuturor iubitorilor de ficțiune istorică dar mai ales cititorilor de cărți de dragoste! Cartea este foarte bine scrisă și bine documentată, personajele sunt bine conturate și structurate, și în ciuda numărului mare de pagini, cartea este frumoasă și captivantă!

 

Cărțile din colecția Damen Tango se pot comanda pe nemira.roelefant.rolibris.rolibrarie.netcartepedia.rocarturesti.ro

Recenzii și prezentări cărți colecția Damen Tango

 

12 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *