Delicatese Literare
Recenzii

Ademenirea unui sfânt – seria Lorzii pierduți de Mary Jo Putney, Editura Litera – recenzie

Ademenirea unui sfânt not always a saint

(Not Always a Saint – 2015)

Mary Jo Putney

Editura Litera

Traducere: Cristina Radu

  1. O nouă viață – Editura Litera – Loving a Lost Lord – 2009 – prezentare
  2. Umbrele trecutului – Editura Litera – Never Less Than A Lady – 2010 – prezentare
  3. Pasiune si onoare – Editura Litera – Nowhere Near Respectable – 2011 – prezentare
  4. Când dragostea te schimbă – Editura Litera – No Longer A Gentleman – 2012 – prezentare
  5. Aventurile unei lady – Editura Litera – Sometimes a Rogue – 2013 – prezentare
  6. Iubire regăsită – Editura Litera – Not Quite a Wife – 2014 – prezentare
  7. Ademenirea unui sfânt – Editura Litera – Not Always a Saint – 2015

După moartea iubitei sale, Daniel Herbert și-a îngropat durerea în studiile de medicină și în pasiunea lui pentru tămăduire. Aşa că, atunci când moșteneşte un titlu și un domeniu din partea unei rude îndepărtate, Daniel este îngrozit că povara bogăției se va pune în calea chemării sale de medic. Cu prudență, acceptă că trebuie să intre în înalta societate și să-și caute o soție – o femeie sensibilă, care poate să-i administreze proprietățile, lăsându-l să-și continue nestingherit munca. Nu se așteaptă însă să fie subjugat de o femeie căreia i se spune Văduva Neagră şi care este pe cât de misterioasă, pe atât de uluitor de frumoasă…
Pentru Jessie Kelham, înfăţişarea ei a fost întotdeauna un blestem. Acum este singură, cu o fiică mică și un secret periculos, şi are nevoie de protecție. Dar Daniel Herbert, chipeş şi fermecător, nu este soțul pe care ea îl avea în minte. Căci dacă o va recunoaște, demonii din trecutul ei vor ieși cu siguranță la suprafață. Cu toate astea, nu pot sta departe unul de altul – și curând sunt atrași într-o uniune care le poate aduce bucurie… sau îi va distruge pentru totdeauna.
Doar ce am terminat de citit Ademenirea unui sfânt și am o stare de euforie. Celelalte carți din serie au mai multă acțiune, aici e o înșiruire de trăiri, emoții și sentimente. Elementele surpriză, răsturnările de situație, scenele de dragoste, toate sunt prezente, dar pentru partea afectivă are nota 10 de la mine.
Personajele au un bagaj mare în spate, lucruri plăcute și mai puțin plăcute, ceea ce îi definește și îi formează ca fiind oamenii de azi, ce decid că dacă tot vor forma o familie, măcar să pășească cu dreptul și fără prejudecați. Discuțiile lor, modul cum își pune fiecare inima pe tavă în fața celuilalt și dezvăluirea celor mai adânci și neștiute secrete fac din  această carte o lectură aparte, te simți copleșit de emoții și în același timp tinzi să crezi ca ești un intrus în momentele lor de destăinuire.
Sa facem cunoștință cu protagoniștii cărții:
Daniel Herbert, chirurg dedicat și vicar la nevoie, fost elev al Academiei Westerfield, ajunge datorită unei tragedii, în care inclusiv părinții lui își pierd viața, următorul baron de Romayne și moștenitorul domeniilor aferente titlului. Însa, în loc să se bucure, pentru Daniel noua bogăție și funcția de nobil sunt motive de tristețe și neliniște, deoarece realizează că nu va mai putea practica medicina la fel cum o face acum, timpul său va fi limitat.
 ”- Presupun că te-a trimis să te asiguri că nu-mi pun capăt existenței.
– Exact, admise Kirkland cu umor sec. Să moștenești bogație, să capeți influentă și un loc in Camera Lorzilor sunt motive suficiente ca să-l ducă pe un om la disperare.”
La îndemnul lui Kirkland, Daniel acceptă să meargă la Londra în vizită, și, în același timp, decide să își caute o soție care să îl ajute în administrarea domeniilor, așa el având mai mult timp disponibil pentru a-și practica meseria, urmându-și vocația de a fi medic.
Jessie Kelham, o tânără văduvă și mama unei fetițe se vede pusă în situația de a porni la vânătoare de soți la scurt timp după decesul soțului ei. Totul pornește de la testamentul defunctului, în care fiica ei, Elizabeth, în vârstă de 5 ani, primește titlul și baronia de Kelham, ceea ce stârnește un adevărat război între Jessie și Frederick Kelham, nepotul fostului baron.
” – Ce? Cu ochii în flăcări, Frederick Kelham sări brusc în picioare. Eu sunt moștenitorul baroniei! Ce tâmpenie blestemată este și asta?”
Datorită amenințărilor lui Frederick, Jessie decide să se recăsătorească pentru a-și pune la adăpost fiica, deoarece riscă sa îi fie luată și dată sub tutelă nepotului, deoarece el era bărbat.
Avem posibilitatea să vedem ce mai fac și o parte din ceilalți elevi ai Academiei, îi revedem pe Laurel (sora lui Daniel) și Kirkland, soțul ei, aflăm ca prietenia dintre Mariah, Ducesa Aurie și Julia Randall a rămas la fel, și că absolvenții lui Lady Agnes fac și acum front comun atunci când unul de-al lor are o problemă.
O poveste sensibilă, pentru mine Jessie e ”super-woman”, a trecut prin niște momente groaznice în viață, dar a găsit puterea să se ridice de jos, să pășească cu demnitate înainte și, ce e cel mai important, a sperat în dragoste. Daniel….e puțin spus perfect, un bărbat de o sensibilitate și un comportament chiar demn de un sfânt, e extraordinar. Maniera cum reacționează el când stă ,,fața în fața” cu trecutul nu tocmai plăcut al lui Jessie, cum o ascultă și o ajută să treacă peste anumite lucruri neplăcute (puțin spus) din trecutul ei și o susține mereu, îi este alături necondiționat fac din el un bărbat uimitor, genul la care toate visăm când suntem mici, prințul pe cal alb ce te scapă de balaur.
E emoționat să vezi cum doi oameni forțați cumva de împrejurări să se căsătorească ajung să își destăinuie toate secretele și să se iubească, puterea lor de a trece peste toate și modul cum se sprijină reciproc în toate insuflă cititorului la finalul cărții o stare de bine și îl face să se gândească la faptul că dacă ei au trecut peste toate, și nu sunt puține piedicile în calea dragostei lor, și noi avem în noi puterea de a lupta pentru viață, pentru ceea ce dorim, să trecem peste hopuri ca în final să ajungem la fericire.
Citate:
„Dorinţa se aprinse şi mai tare. Simţea că se topeşte precum ceara, cu viaţa depinzându-i de el… Oroarea inevitabilei cedări o izbi, readucând-o în simţiri. Doamne, Dumnezeule, ce se petrecea cu ea? Ultimul lucru din lume de care avea nevoie era o pasiune iraţională care s-o ducă în abis.”
„Până atunci, fusese blând în atingere şi cercetare, dar destul cu asta. În timp ce el îşi pierdu complet controlul, ea înţelese că această dorinţă sălbatică existase întotdeauna în el, un curent puternic ce clocotea sub calmul lui de suprafaţă. Simţise întotdeauna această intensitate; făcea parte din farmecul lui. Acum, el era scânteia care-o făcea să se aprindă.”
„Ori de câte ori mă gândesc că nici o femeie nu poate fi vreodată mai frumoasă, apari tu şi eşti şi mai frumoasă, şi mintea mi se opreşte în loc.”

cuplu romantic

Listă cărți Mary Jo Putney

Cărțile autoarei Mary Jo Putney pot fi comandate pe libris.ro, elefant.rolibrarie.net, emag.ro

Recenzii și prezentări cărți Mary Jo Putney

37 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *