Delicatese Literare
Recenzii

Adio nesiguranței! de Gitta Jacob si Laura Seebauer, Editura Univers Enciclopedic – recenzie

Adio nesiguranței! (Schluss mit meiner Wenigkeit!)

Gitta Jacob, Laura Seebauer

Editura Univers Enciclopedic

Traducere: Dana Verescu

175 pagini

Ați trecut prin această situație? Ați cumpărat o rochie nouă și ea stă doar în dulap, pentru că nu aveți curaj s-o purtați. Țineți o prezentare și aveți senzația că fiecare privire critică venită din public se referă la dvs.? În astfel de momente mulți oameni își doresc să fie mai siguri pe ei. Dar ce este de făcut? Siguranța de sine nu cade din cer, ea trebuie să crească din interior: numai cine învață să se accepte și să aibă încredere în sine poate căpăta siguranță.
Laura Seebauer și Gitta Jacob vă invită la o schimbare a perspectivei și vă ajută să vă recunoașteți propria valoare. Cu ajutorul numeroaselor exerciții practice veți învăța să vă descoperiți punctele tari și să vă acceptați slăbiciunile, să faceți desoebirea între critica justificată și cea neîndreptătiță și să vă comunicați în mod conștient trebuințele.
Dintotdeauna m-au captivat cărţile psihologice sau motivaţionale, întrucât te ajută să-i înţelegi mai bine pe cei din jurul tău şi, totodată, să te descoperi mai bine pe tine însuţi, să-ţi accepţi slăbiciunile şi să înveţi să-ţi foloseşti punctele forte în interesul tău.
Siguranţa de sine este un element cheie în relaţia cu ceilalţi. Un om sigur pe sine se va impune mai uşor în familie şi la serviciu, având totodată o atitudine relaxată faţă de viaţă, bucurându-se de experienţele plăcute şi înfruntând cu curaj dificultăţile, independent de opinia celorlalţi.
Cartea Adio nesiguranţei! oferă un real ajutor în a te cunoaşte mai bine, a-ţi identifica şi accepta slăbiciunile, a învăţa cum să-ţi învingi şi gestionezi temerile şi nesiguranţa, oferindu-ţi diverse mecanisme în acest scop, fiecare dintre noi alegând ceea ce i se potriveşte.
Pentru a emana siguranţă de sine în relaţia cu ceilalţi trebuie ca, mai întâi, să te simţi sigur în interior. Cele două părţi ale siguranţei de sine, cea interioară şi cea exterioară, nu pot funcţiona una faţă de cealălaltă, întocmai ca două feţe ale unei monede.
Încrederea de sine din interior sau conştiinţa de sine: prin aceasta înţelegem o stare de relaxare interioară, suveranitate, putere şi tărie. Un om sigur pe sine îşi cunoaşte punctele tari şi slăbiciunile şi le-a acceptat ca fiindu-i proprii, identificându-şi de asemenea şi propriile trebuinţe. Un om sigur pe el are încredere că îşi poate atinge scopurile şi depăşi obstacolele, fiind sigur pe propria sa valoare, independent de succese şi eşecuri.
Siguranţa de sine în afară se referă la capacitatea unei persoane de a se afirma şi impune în faţa altor oameni şi de a acţiona pentru îndeplinirea propriilor scopuri în mod competent, fără a fi agresiv. Un om sigur pe sine foloseşte un limbaj clar şi sigur şi are o atitudine relaxată, independent de opinia altora.
Este necesar ca orice persoană să-şi identifice propriile dorinţe şi trebuinţe, să-şi înţeleagă şi să-şi accepte slăbiciunile. Dezvoltându-ţi conştiinţa de sine vei ajunge să te comporţi mai sigur în relaţia cu ceilalţi şi vei avea curajul să spui „nu” într-o situaţie care nu îţi convine.
Cele patru niveluri ale siguranţei de sine, strâns legate între ele, sunt: gânduri, sentimente, senzaţii fizice şi comportament, fiecare dintre ele influenţându-l pe celălalt.
În spatele nesiguranţei se pot ascunde sentimente foarte variate: frica, ruşinea, invidia şi nepotrivirea, furia reprimată. Este necesar ca fiecare să-şi identifice ce i-a declanşat o anumită nesiguranţă într-un anumit moment, pentru a o putea combate.
De asemenea, trebuie găsită exact măsura potrivită de siguranţă de sine, nici prea multă, nici prea puţină.
Există şi persoane „narcisiste”, arogante, care îşi exagerează realizările şi capacităţile, fantazând despre succese impresionante, putere sau strălucire, considerându-se speciali, ignorând şi devalorizând alţi oameni. De fapt, înăuntrul lor, aceşti oameni sunt invidioşi sau au impresia că alţii îi invidiază.
Spre deosebire de narcisişti, există persoane atât de nesigure pe ele, încât viaţa lor intră de-a dreptul în derivă.
Cartea ne oferă un test deosebit de interesant, care ne ajută să descoperim în care zonă a siguranţei de sine ne plasăm şi, în funcţie de rezultat, să identificăm mecanismele care ne ajută să modificăm anumite trăsături ale personalităţii noastre, pentru a ne exploata la maxim abilităţile şi depăşi slăbiciunile.
Vă las să descoperiţi în carte toate aceste mecanisme, asigurându-vă că cel puţin câteva vă vor ajuta să vă descoperiţi mai bine şi să deveniţi mai siguri pe sine şi cu o atitudine mai relaxată faţă de viaţă.

Cartea Adio nesiguranţei! de Gitta Jacob şi Laura Seebauer a fost oferită pentru recenzie de către Editura Univers Enciclopedic

Recenzii și prezentări cărți motivaționale

Recenzii și prezentări cărți de nonficțiune

 

 

 

18 Comments

Spune-ți părerea!