Delicatese Literare
Recenzii

Aer rarefiat de Ann Cleeves, Editura Crime Scene Press – recenzie

Aer rarefiat

(Thin Air – 2014)

Ann Cleeves

Editura Crime Scene Press

Traducere: Mihnea Arion

Nr. de pagini: 368

An apariție: 2020

1. Negru de corb – Editura Crime Scene Press – Raven Black – 2006 – recenzie
2. Nopți albe – Editura Crime Scene Press – White Nights – 2008
3. Oase roșii – Editura Crime Scene Press – Red Bones – 2009
4. Fulger albastru – Editura Crime Scene Press – Blue Lightning – 2010
5. Ape moarte – Editura Crime Scene Press – Dead Water – 2013 – recenzie 
6. Aer rarefiat – Editura Crime Scene Press – Thin Air – 2014
7. Pământ rece – Editura Crime Scene Press – Cold Earth – 2016
8. Foc sălbatic – Editura Crime Scene Press – Wild Fire – 2018

Un grup de prieteni din studenție lasă în urmă luminile Londrei și vin în Shetland la o nuntă. Însă noaptea târziu, Eleanor, una dintre tinere, dispare, iar Polly, de care era cel mai apropiată, primește un e-mail care seamănă foarte mult cu o scrisoare de adio. La scurt timp după aceea, cadavrul lui Eleanor e decoperit într-o postură neobișnuită, la marginea unei prăpăstii.

Detectivii Jimmy Perez și Willow Reeves descoperă în curând că Eleanor era depresivă și avea o fascinație nesănătoasă pentru o fantomă legendară din Shetland, o fetiță care s-a înecat în anii ’20 și pe care insista că o văzuse în mai multe rânduri. Să fi tulburat Eleanor un secret dureros impregnat în istoria insulelor, o taină care merită sacrificiul suprem pentru a fi păstrată?

„Dacă sunteți în căutarea unor romane polițiste excelente în stilul Agathei Christie, nu aveți altceva de făcut decât să o citiți pe Ann Cleeves.” – Antonia Fraser, The Lady

„Capacitatea lui Cleeves de a îmbine o narațiune în stil clasic și migălos construită cu analiza psihologică profundă arată că este ea însăși o raritate.” – Jake Kerridge, Telegraph

„Un mister construit cu multă grijă, plin de atmosferă și suspans.” – Jessica Man, Literary Review

„Felul cum își construiește Ann ambianța o face să se numere printre cei mai buni scriitori din domeniu… Rareori într-un roman polițist a fost evocat cu mai multă pricepere spațul în care se desfășoară acțiunea.”Daily Express

Vă invit să cunoașteți insulele Shetland, un loc de o frumusețe pură, un cadru sălbatic care ascunde misterul din jurul morții unei fetițe al cărei spirit bântuie locuitorii acestui ținut, și modul în care moartea ei, ce a avut loc în trecut, declanșează crime în prezent. „Aer rarefiat” de Ann Cleeves este un mistery – crime excelent care captivează prin atmosfera stranie, colecția de personaje migălos construite dar și prin intriga complexă, un roman cu care autoarea britanică își încântă fanii și pe toți iubitorii de literatură polițistă. Să vă spun însă câteva cuvinte despre firul narativ și despre personajele acestei povesti deosebite.

 

Este o zi speciala pe insula Unst, „cea  mai nordică insula din Shetland”, o zi în care trei prietene, Polly, Eleanor și Caroline sosesc, împreună cu perechile lor, pentru petrecerea dată cu ocazia nunții lui Caroline, eveniment ce se  sfârșește cu un adevărat coșmar pentru una  dintre ele.

Polly Gilmour este bibliotecară, fiind specializată în analiza basmelor populare, o femeie introvertită, sensibilă, fragilă, care ține mult la prietenele ei, găsind în cele două femei familia de care are nevoie de când părinții ei au murit. Caroline Lawson este o femeie hotărâtă, care știe ce vrea și care a câștigat inima soțului ei Lowrie, acesta având o scurtă și intensă relație și cu frumoasa  Eleanor. Eleanor Longstaff este stilată, energică și încăpățânată, adoră să fie în centrul atenției și lucrează în televiziune. A trecut cu greu printr-o perioadă dificilă după pierderea unei sarcini, iar acum se dedică unui proiect menit să capteze audiența, cu ajutorul căruia să scoată compania din impasul financiar în care se găseste. Noua provocare este un documentar despre apariții bizare, fantome, experiențe ciudate, fenomene paranormale, cercetarea conducând-o la povestea micuței Lizzie, al cărei spirit bântuie noaptea pe insula Unst. Și ce ocazie mai bună ar găsi Eleanor pentru a se documenta despre această apariție ciudată, decât petrecerea dată cu ocazia nunții prietenei ei, Caroline, petrecerea ținându-se pe  insula Unst, un loc încărcat cu supranatural și istorie, unde mulți locuitori au avut parte de experiențe aparte legate de fantoma micuței Lizzie?

Iată însă că legenda se adeverește, Eleanor vede fantoma micuței Lizzie, care o cheamă la ea și o ademenește în noaptea de după petrecerea dată de Caroline, doar că, în afara de Polly, niciunul din grupul de prieteni veniți la nuntă nu o crede, punând totul pe seama depresiei mai vechi de care aceasta  suferea.  Numai că, a doua zi, Eleanor este de negăsit, dispariția ei este reclamata la politie și toată lumea începe căutările. În plus, un email bizar primit de Polly de la Eleanor întărește convingerea că aceasta este moartă, cadavrul tinerei fiind apoi găsit pe insulă, la marginea unei prăpastii, aranjat într-o anume poziție, ca într-un tablou.

Cei care investighează această crimă sunt detectivul Jimmy Perez, polițistul Sandy Wilson și inspectoarea Willow Reeves, care încep imediat ancheta încercând să rezolve acest puzzle complicat, căutând piesele care-l compun, așezând-o pe fiecare la locul potrivit. Detectivul Jimmy Perez este un bărbat tăcut, cu instincte ascuțite și aptitudini detectiviste, dar un singuratic. Încă suferă după moartea logodnicei sale, încă este afectat de lipsa ei, deși o crește pe Cassie, fetița acesteia dintr-o căsătorie anterioară. Tânărul polițist Sandy Wilson este timid și fără experiență, dar se străduiește din greu să-l mulțumească pe experimentatul Jimmy Perez și să-și aducă contribuția în aceasta investigație. Inspectoarea Willow Reeves, cea care coordonează această anchetă, este o tânără competitivă care știe că Jimmy Perez, deși tăcut și retras, este un partener prețios în anchetă, pentru că aparține acestui loc, cunoaște comunitatea, iar în insulele Shetland secretele sunt ținute sub cheie, fiecare cunoaște pe toată lumea și localnicii sunt reticenți când sunt interogați de străini.

Drept urmare, micuța echipă de polițiști scormonește în viața oamenilor din insule, dar și în cea a prietenilor lui Eleanor, suspecții sunt numeroși, sunt  descoperite  secrete care lasă multe întrebări fără răspuns,  ancheta trenează, investigarea trecutului se dovedește a fi dificilă iar misterul se adâncește și mai mult când este comisă o a doua crimă, unul dintre localnici fiind ucis.

Pe măsură ce piesele de puzzle sunt așezate la locul lor, ne sunt dezvăluite evenimente din trecutul unor membrii ai comunității dar și relațiile interumane din cercul de prieteni ai lui Eleanor. Așa aflăm despre relația bazata pe minciuni dintre Polly și iubitul ei, despre viața tumultuoasă a lui Eleanor și despre relația disfuncțională cu mama ei, sau despre iubirea sufocantă a unei mame pentru băiatul ei, iubire care s-a transformat într-o adevărată obsesie. Descrierile locurilor sunt ample, bogate în detalii, acțiunea este plasată într-un cadru de o frumusețe ireală, tușele psihologice îmbogățesc lectura  iar misterul este dozat atât cât trebuie pentru a ține cititorul în suspans până la sfârșit.

În concluzie,  veți avea parte de o lectură de calitate, asa că nu ratați palpitanta serie Shetland și acest volum incitant, „Aer rarefiat”, semnate Ann Cleeves.

Fragment:

„Azi a murit Lizzie Geldard cea micuță.

Un val nebun deodat-a răpit-o.

Apa a dus-o-n larg.

Și-abia târziu în noapte-au găsit-o

Cuvintele parcă-și băteau joc de Polly, atrăgând-o spre ele. Nu veneau din parcare, care era aproape goală acum, ci de pe poteca pe care mersese mai devreme cu Marcus și Ian. Polly știa că trebuia să-i găsească pe ceilalți și să-i convingă să asculte cântecul ca s-o ajute să-i identifice sursa. Avea nevoie de martori care să confirme că n-o luase razna. Dar cuvintele se auzeau tot mai slab și păreau s-o provoace, chemând-o. (…) În buzunarul jachetei avea o lanternă, asa că se luă după vocea fetei. Spera ca prietenii ei o să-și dea seama că plecase și că o să vina după ea, apoi se gândi că era posibil să intre în panică dacă ar fi dispărut pur și simplu.”

Cartea „Aer rarefiat” de Ann Cleeves poate fi comandată pe crimescenepress.ro, elefant.ro, libris.ro, cartepedia.ro, carturesti.ro

Recenzii și prezentări cărți thriller

Recenzii și prezentări cărți cu mister

Recenzii și prezentări cărți Editura Crime Scene Press

14 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *