Delicatese Literare
Recenzii

Aeria de Maria Dahvana Headley, Editura LEDA, Colectia Leda Edge – recenzie

Aeria

Maria Dahvana Headley

Editura LEDA

Colectia Leda Edge

An apariție: 2017
Nr. pagini: 303
Traducător: Roxana Olteanu
Titlu original: Aerie

Seria Magonia:

  1. Magonia – 2015 – Editura Leda – recenzia
  2. Aeria – 2016 – Editura Leda
UNDE ÎȚi ESTE CASA, CÂND TE-Al NĂSCUT PRINTRE STELE?
Aza Ray s-a întors pe Pământ. Prietenul ei, Jason, este în culmea fericirii. Familia îi este vindecată. Ea duce o viață normală sau pe cât de normală poate fi, dacă ți-ai petrecut ultimul an murind, trezindu-te pe o nava și descoperind că propriul tău cântec poate schimbă lumea. Și într-adevăr… nu este o viață normală. O parte din Aza tânjește după lumea din nori, oricât de mult i-ar iubi pe cei de pe Pământ.
Când paranoia lui Jason legată de siguranță Azei îl determina să facă o greșeală teribilă, Aza devine ea însăși o fugară în Magonia, nevoită să se confrunte cu mama ei, Zal Quel, o ființă radicală, însetată de sânge, proaspăt evadată, și cu Dai, partenerul ei de cântat. Aza trebuie să călătorească până la capătul lumii în căutarea unei arme legendare, Stolul, într-o aventură care o schimbă pentru totdeauna.
În această continuare extraordinară a fascinantului roman Magonia, o fată trebuie să facă o alegere imposibilă între două familii, două cămine… și două versiuni ale propriei personalități.
Seria Magonia m-a prins de la prima pagină. Vocea romanescă e uimitoare, brutală și optimistă în același timp, iar mitologia universului magonian e splendidă, unică. Excelent!” – DJANGO WEXLER
Superbă, optimistă, eroică, de un fantastic îndepărtat, ca o melodie pierdută, cântată de David Bowie – un roman straniu și minunat, care te face să te bucuri că trăiești.” – LIBBA BRAY
După un prim volum absolut încântător și original, pe care l-am citit cu mare placere, a venit vremea să citesc și volumul al doilea al seriei, de la care am foarte mari așteptări.
“Vocea mea e ca un instrument menit să cânte într-o orchestră, dar în schimb cântă solo un repertoriu de cântece pe care nu l-a compus nimeni până acum.”
Îmi era dor de Aza Ray și de toate aventurile prin care trecea, de lumea fantastică și plină de pericol cu care ne-a făcut cunoștință și căreia îi aparținea.
Aza a rămas aceeași adolescentă ușor ciudată, antagonică, ironică și simpatică pe care o cunoaștem.
“Am fost născută pe dos față de ceilalți și tot pe dos am rămas. Pe trei sferturi pirat, pe un sfert extraterestru.
Așa că port toate straturile astea de haine și un singur strat cu adevărat important și integrant, care nu e chiar haină, dar ar putea foarte bine să fie.
Este cochilia. Pielea pe care am luat-o de pe corabia cerească. Cea care îmi acoperă trupul magonian.
Exact, magonian.”
O fată simpatică și curajoasă, loială familiei ei pământene și capabilă de sacrificii pentru prietenii pe care îi iubește. Poartă diferite nume, are Identități separate, dar este aceeași Aza Ray pe care o cunoaștem încă din primul volum al seriei.
“Aza Ray Quel e cunoscută numai în regatul Magonia — locul în care m-am născut, sus, printre nori, unde se iscă vremea și unde balenele- de – furtună cântă.”
Sunt curioasă prin ce aventuri va mai trece Aza în acest volum.
Și această carte, ca și precedenta, ne oferă detaliile acțiunii din perspective distincte. În capitole scrise din punctul de vedere al Azei și al lui Jason. În acest fel reușim mai ușor să ne punem în pielea celor două personaje și să privim scena din două puncte de vedere diferite ce se completează reciproc.
Neliniștea lui Jason în ceea ce o privește pe Aza este de înțeles. Doar este conștient de tot ce poate face ea și de toți dușmanii care o așteaptă, pândind din umbră- sau din ceruri, pentru a fi mai clari; și toate riscurile pe care aceasta și le asumă fără a se gândi la ceea ce se poate înâmpla… Cine nu ar fi îngrijorat în cazul lui?
“Atunci, de ce sunt așa de stresat? Am o listă de circa cincizeci de chestii oribile la care mă tot aștept, cea mai nasoală dintre ele fiind o ancoră care să coboare din cer și un grup de războinici care s-o ducă pe Aza înapoi în Magonia..”
Cu acest fragment al cărții am înțeles și alegerea coperții volumului de față. Mi-a plăcut foarte mult concepția despre dragostea fizică a Azei.
Un concept tare interesant, nu vi se pare? Pe lângă faptul că primește de la Jason, un cadou aparte: o busolă care arată nordul, și nu numai nordul… ci și pe el. Este o busolă pe care Jason a modificat-o special pentru Aza Ray, pentru a se asigura că, indiferent unde va ajunge, va putea întotdeauna să se întoarcă la el. Asta datorită unui cip implantat sub pielea lui. Nu este acesta cel mai frumos cadou pe care putea să i-l ofere?
Acțiunea acestui volum se desfășoară la un an de zile distanță de toată aventura – grozăvia din primul volum: Magonia.
Așa că mă întreb ce se va mai întâmpla de ziua Azei anul acesta? Va fi liniște și pace?
Deși vrea să pară o adolescentă normală pe Pământ; se simte totuși o anumită tristețe la Aza, un dor care o macină zi după zi, care doare și sapă în inima ei. Este dorul de Caru – pasărea inimii ei, dorul de Magonia și de toată lumea magică căreia îi aparține, cu toate creaturile ei fantastice.
Mintea fetei acesteia este precum un calculator gigant ce primește o mulțime de informații diferite și pe care încearcă să le citească și să le sorteze pe măsură ce le primește. Sare de la un subiect la altul, de la o supoziție la alta cu o viteză uimitoare, care captivează și zăpăcește cititorul. Tocmai acest lucru face această serie deosebită, unică în felul ei.
Acum este momentul în care Jason își dezvăluie secretele, secrete de care Aza habar nu are… și pe care le puteți descoperi și voi atunci când veți citi cartea!
De aici începe cu adevărat aventura!
Cartea nu mai este atât de greoaie și obositoare, devine incitantă și alertă, cu acțiune pe muchie de cuțit. Pericole ce pândesc la tot pasul, atât pe Pământ cât și în Magonia; iar Aza și Jason trebuie să se lupte nu doar pentru rezolvarea acestora, ci și pentru iubirea lor. O luptă continuă, ce nu prea prezintă șanse de izbândă și totuși…. miracole există!
Momentan, atât Jason cât și Aza, sunt prizonierii unei organizații de monitorizare a cerului – SWAB- și aici o reîntâlnește Aza pe Heyward Boyle – pământeancă devenită suflare în Magonia.
Caru – pasărea inimii Azei Ray este luată prizonieră de Dai, iar Zal evadează din închisoare… cam astea ar fi ultimile noutăți petrecute în Magonia.
O carte fantasy. Un fantasy-romance absolut încântător, cu personaje și lumi nemaiîntâlnite, originale și de neuitat. Pur și simplu este genul de carte pe care o savurezi pagină după pagină.
Totul se transformă, Eli și Jason ajung în Magonia, Heyward și Aza Ray reușesc să găsească Stolul… Cine este stolul și ce înseamnă pentru Aza nu vă mai povestesc, trebuie să citiți cartea pentru a afla.
Războiul este în plină desfășurare, un război pe viață și pe moarte, care nu ține cont decât de lupta pentru putere și control, de dorința de supremație.
Va reuși Aza să împiedice dispariția Pământului și a Magoniei? Este oare posibil așa ceva?
Nu rămâne decât o singură modalitate de a afla și vă invit să o puneți în practică: citiți cartea!

Mulțumim Editurii Leda/ Grupul Editorial Corint pentru cartea oferită pentru recenzie.

Cartea Aeria poate fi comandată de pe site-ul Editurii Corint, ca și de pe librăriile on-line elefant.ro, libris.ro, librarie.net

Recenzii Editura Leda Edge

16 Comments

Spune-ți părerea!