Delicatese Literare
Recenzii

Aerul pasiunii de Brittainy C. Cherry, Editura Trei, Colectia Eroscop – recenzie

Aerul pasiunii (The Air He Breathes – 2015)

Brittainy C. Cherry

Editura Trei

Colecția Eroscop

Traducere din engleză de Bogdan Coșa

376 pagini

Brittainy C. Cherry a fost dintot­deauna îndrăgostită de cuvinte. A absolvit Carroll University cu o diplomă în arta teatrului și în scriere creativă. Adoră să scrie scenarii, să interpreteze diverse roluri și, desigur, să danseze. Crede că toată lumea trebuie să se bucure de trei lucruri: cafea, ceai și vin! Locuiește în Milwaukee, Wisconsin, cu fami­lia ei. Când nu se ocupă de un milion de treburi sau inventează povești, probabil se joacă împre­ună cu animăluțele ei adorabile.

1. Aerul Pasiunii – Editura Trei / Respirația dragostei – Editura Librex – The Air He Breathes – 2015

2. The Fire Between High & Lo – 2016

3. The Silent Waters – 2016

4.  The Gravity of Us – 2017

Am fost avertizată despre Tristan Cole

”Stai departe de el”, mi s-a spus.

”E crud.”

”E lipsit de sentimente.”

”Are mari probleme.”

E ușor să judeci un om după trecutul lui. Să te uiți la Tristan și să vezi un monstru. Dar eu n-am putut să fac asta. A trebuit să accept că e un om distrus pentru că și eu eram la fel. Eram amândoi goi pe dinăuntru. Amândoi căutam altceva. Ceva diferit. Amândoi voiam să lipim la loc bucățile din trecutul nostru sfărâmat. Și apoi aveam poate să învățăm din nou să respirăm.

Elizabeth și-a pierdut iubirea vieții ei, dar când îl întâlnește pe Tristan Cole își dă seama că acesta a suferit o pierdere mult mai mare. Într-un accident de mașină, Tristan și-a pierdut atât soția, cât și copilul. Impresionată și dornică să-l ajute, Elizabeth îl urmărește pe vecinul ei misterios, încercând din răsputeri să doboare zidul pe care acesta l-a ridicat în jurul său, să afle mai multe despre trecutul și despre sentimentele lui cele mai ascunse. Tristan se deschide ușor-ușor în fața lui Elizabeth și își dă seama că două suflete rănite se pot lega mai ușor atunci când pierderile suferite sunt atât de asemănătoare.

Vor mai putea oare să regăsească bucuria de a trăi?

25564446

Aerul pasiunii este o carte superbă, intensă, care îți atinge sufletul și te lovește cu un val de emoții!

Au fost pasaje în carte pe care le-am citit cu lacrimi în ochi, autoarea având un adevărat talent în a te atrage în trăirile personajelor, ca la sfârșit să-ți dea speranța că două suflete distruse se pot aduna din bucățele, lipindu-și reciproc bucățile fărâmate la loc și găsind împreună o cale de a merge mai departe și a-și găsi, din nou, fericirea.

Cartea este povestită la persoana întâi fie din perspectiva lui Tristan, fie a lui Elizabeth, intrând astfel în gândurile lor, înțelegându-le trăirile și asistând la zbuciumul lor interior.

Prologul cărții este povestit din perspectiva lui Tristan, care, la data de 2 aprilie 2014, era un om împlinit, cu o familie extrem de reușită și perspective foarte optimiste. Avea o soție pe care o iubea la nebunie și care-l iubea la fel, la rândul ei. Băiețelul lui, Charlie, foarte simpatic, în vârstă de opt ani, le lumina viața. Iar afacerea pe care o avea împreună cu tatăl lui, de a fabrica și vinde piese de mobilier lucrate manual, căpătase perspective foarte bune. Niște afaceriști din New York se arătaseră interesați să le devină parteneri, iar Tristan și tatăl lui plecaseră acolo să perfecteze contractul. Din nefericire, imediat ce avionul a aterizat și Tristan și-a deschis telefonul, veștile groaznice primite i-au zdruncinat întreaga viață din temelii, iar fericirea a devenit doar o amintire…

”Într-o clipită, într-o singură secundă, tot ce știam eu despre viață s-a schimbat.”

Acțiunea se reia la data de 3 iulie 2015. Elizabeth încerca să se adune și să găsească puterea să fie o mamă bună pentru fetița ei, Emma, în vârstă de cinci ani. Soțul ei, Steven, murise în urmă cu un an într-un accident de mașină, lăsând-o complet debusolată. El era stâlpul ei de susținere, echilibrul ei, cel care-i insufla energie și o făcea să viseze. După dispariția lui, renunțase la afacerea pe care o începuseră împreună, întrucât ea nu avea simț practic, iar studiile ei de design interior, fără o îndrumare corespunzătoare, nu o ajutau prea mult în a-și găsi clienți. Încercând să-și regăsească echilibrul, Elizabeth a plecat din Meadows Creek, unde locuise cu Steven, și venise la mama ei. Din păcate, aceasta era, la rândul ei, marcată de experiențele propriului trecut și nu era capabilă să-i asigure o alinare sau un suport real. Prea nefericită în urma morții soțului ei, tatăl lui Elizabeth, cu ani buni în urmă, mama ei își găsise un substitut în relațiile cu bărbații, care tot veneau și plecau din viața ei. După mai bine de un an petrecut în compania ei, Elizabeth a realizat că, pentru binele Emmei, trebuia să plece de acolo și să se întoarcă acasă, întărindu-se și înfruntându-și trecutul.

”Acum, însă, Emma mea avea nevoie de mai mult. Emma mea avea nevoie să vadă mai departe de canapele extensibile, de bărbații străini, de vecinii bârfitori care spuneau vorbe care n-ar fi trebuit să ajungă niciodată la urechile unui copil de cinci ani. Și, de asemenea, avea nevoie de mine, care bâjbâisem în întuneric, fiind doar pe jumătate mama pe care o merita. Poate dacă voi înfrunta amintirile din vechea noastră casă îmi voi găsi liniștea.”

La întoarcerea în Meadows Creek, Elizabeth accidentează un câine apărut din senin în fața mașinii ei, întrucât frânele anticei ei mașini nu funcționau cum trebuie. Imediat apare și stăpânul câinelui, un bărbat mușchiulos, bine făcut, cu o barbă deasă ca de tăietor de lemne și niște ochi albaștri, tăioși și tainici, ca de gheață. Deși este bădăran cu ea, apostrofând-o pentru neglijență, Elizabeth insistă să îl ducă împreună cu câinile la un veterinar. Reacția lui, în momentul în care veterinarul i-a spus că rănile câinelui nu erau grave și că acesta se va reface complet, e cutremurătoare.

”Tristan și-a desfăcut brațele și s-a ridicat. Măgarul plin de nervi se evaporase cât ai zice pește. În locul lui, se instalase disperarea. Copleșit de emoții, a început să plângă incontrolabil, cu lacrimi amare, brut și dureros. Curând m-am trezit și eu că bocesc, și aș fi putut să jur că o parte din inima mea s-a frânt la unison cu a lui.”

Curând, Elizabeth va descoperi că Tristan era chiar vecinul ei și, deși vechii ei prieteni – atât Tanner, cel mai bun prieten al lui Steven și nașul lui Emma, cât și Faye – vechea ei prietenă, o fată cu un suflet de aur în ciuda limbajului colorat pe care-l folosea, au avertizat-o împotriva lui, spunându-i că era un individ crud și dubios, ce sigur avea ceva urât de ascuns în trecutul lui, Elizabeth refuza să-i creadă, amintindu-și reacția lui Tristan față de câinele lui, Zeus .

Elizabeth este fascinată de Tristan, observând că era tatuat pe tot corpul cu personaje din cărțile pentru copii. Acesta însă o respinge categoric la început, spunându-i să nu îl mai urmărească și să se țină departe de el. Însă, în momentul în care Elizabeth se dă înapoi din fața lui, intimidată de vehemența lui și cade din greșeală într-o râpă, ceva se rupe în sufletul lui.

Pentru Tristan, viața se sfârșise în momentul în care soția și fiul lui muriseră în accident. Dacă Elizabeth o avea pe Emma care să o motiveze să meargă mai departe, Tristan nu mai avea nimic, rămăsese doar ca o carcasă goală, amorțită, care de multe ori trebuia să facă eforturi pentru a-și aminti să mai respire.

16269384-_sx540_

De aceea își găsea refugiul în durere, cea care îl făcea din nou să simtă, cea care îl ajuta să-și amintească trecutul.

”Picioarele mă dureau. Inima, la fel. Toate cele.

Simțeam durerea ca fiind înfricoșătoare, periculoasă, adevărată; era bună. Era atât de bună, dar într-un mod atât de urât. Dumnezeule, cât de mult îmi plăcea. Îmi plăcea la nebunie.

Îmi plăcea durerea la culme.”

Dar, în același timp, dorea ca nimeni altcineva să nu sufere din cauza lui.

”M-am abandonat durerii care-mi străbătea pieptul. Durerea era bună. Era binevenită. Meritam să sufăr. Dar numai eu, nu și altcineva.

Îmi pare atât de rău, Elizabeth.”

Elizabeth e copleșită de durere și empatie față de el, auzind de tragedia prin care a trecut. Deși Faye o avertizează că s-ar putea să o mintă, Elizabeth era convinsă că el îi spusese adevărul.

”Pentru că ochii lui sunt la fel de bântuiți ca și ai mei.”

Tristan o impresionează pe Elizabeth cu multe gesturi care îi dovedesc că are un suflet foarte sensibil, în ciuda aparenței cinice pe care o afișa. Este foarte impresionant momentul când el a comandat o mulțime de pene albe cu care a acoperit întreaga verandă, pentru a o consola pe Emma, care era convinsă că acestea erau semne trimise de tatăl ei din cer, deși în ajun când o auzise plângându-se că nu a mai apărut nici o pană se exprimase cu grosolănie că el trebuie să plece, întrucât nu suportă să audă cum se miorlăie un copil.

cde9288cba2018b6724ce0d062e693b7

 

Încercând să-și aline durerea și dorul din suflet, Tristan și Elizabeth încep o relație folosindu-se unul de celălalt ca substitut pentru soțul dispărut.

”Mă dezbrăca și făcea dragoste cu trecutul ei.

O pătrundeam și făceam dragoste cu fantomele mele.”

7881e6f202b624876f3c839ece5e4908

”Eu nu eram el.

Ea nu era ea.

Și chiar și așa, Dumnezeule, cât de bine era să ne mințim în felul acesta.”

air-1

Tristan realizează primul că era o relație bolnavă, care nu era corectă față de nici unul dintre ei, și insistă să o înceteze. Deși au continuat o perioadă să fie doar vecini, fiecare era în continuare atras de celălalt ca un magnet, iar relația a reînceput curând, de data aceasta pe baze reale, amândoi realizând că ceea ce simțeau unul față de altul se transforma în ceva mult mai profund, dătător de speranță.

”Știi locul ăla dintre coșmaruri și vise? Locul în care ziua de mâine nu mai vine niciodată, iar ziua de ieri nu te mai doare? Locul acela în care inima ta bate la unison cu a mea? Locul ăla în care timpul nu există, unde se poate respira cu ușurință?

Acolo vreau să locuim împreună. – TC”

f52933d728b2eb06f80e7d90d58a28f5

 

”Chiar și câteva clipe de fericire fac ca durerea să merite, iar inima, bucățile ei frânte, pot fi lipite la loc. Adică da, o să rămână crăpături și cicatrici; din când în când amintirile or să te ardă – dar aceea e dovada că ai supraviețuit. Arsura e renașterea ta.”

Din păcate, mai aveau de înfruntat multe piedici, cei din jur neprivind cu ochi buni relația lor și încercând să îi despartă.

”- Hai să ne prefacem pentru o secundă că au dreptate. Hai să ne prefacem că n-o să fie un final fericit, a răspuns el (…). Dar atâta timp cât răsuflu, (…) atâta timp cât respir, o să lupt pentru tine. O să lupt pentru noi.”

16296353

Curând însă, un secret tulburător din trecut este dezvăluit iar amândoi vor trebui să lupte cu ei înșiși pentru a găsi puterea să se reinventeze încă o dată iar apoi să recâștige încrederea celuilalt.

În final aflăm un alt amănunt șocant ce aruncă o altă lumină asupra întâmplărilor din trecut.

Personaje fascinante, emoții puternice, întâmplări tulburătoare, introspecții profunde, toate acestea te determină să nu lași cartea din mână odată de ai început-o. La sfârșit, speranța e cea care îți încălzește sufletul, făcându-te să crezi în miracolul celei de-a doua șanse și în magia unui nou început, chiar dacă la un moment dat totul părea iremediabil pierdut.

”Țin minte cum stăteam în camera de așteptare a spitalului când a venit medicul și mi-a spus că Charlie a murit. Murisem și eu în aceeași zi. Viața a încetat să mai existe, iar eu am încetat să mai respir.

După care a venit Elizabeth și m-a resuscitat. Mi-a umplut plămânii cu aerul ei vital, făcând umbrele negre să se transforme în lumină. O lumină atât de strălucitoare încât am început încet să cred că vom trăi fericiți, în fiecare zi, până la adânci bătrâneți. Fără suferințele trecutului, fără frica zilei de mâine. În acel moment, am încetat să mai trăiesc în trecut. Și nici după viitor n-am tânjit. În schimb, am ales să îmbrățișez clipa. Am ales să mă bucur de ziua de azi.”

”Magia e în fracțiunile de secundă. În micile atingeri, în zâmbetele blânde, în râsetele tăcute. Magia înseamnă să trăiești în prezent și să-ți dai voie să respiri și să fii fericit (…) magia însemnă să iubești”

 

16316967-_sy540_

Am menționat cartea în Top 10 cărți romantice care m-au emoționat până la lacrimi și în Top 10 cupluri romantice contemporane care au beneficiat de miracolul celei de-a doua șanse după ce s-au despărțit

Cărțile autoarei Brittainy C. Cherry pot fi comandate pe librex.rolibris.ro, elefant.ro, librarie.net, cartepedia.ro și carturesti.ro

Recenzii și prezentări cărți emoționante

Recenzii și prezentări cărți romantic-erotice

 

 

115 Comments

Spune-ți părerea!