Delicatese Literare
Recenzii

Agonie mentală de Veit Etzold, Editura Rao – recenzie

Agonie mentală

(Seelenangst – 2013)

Veit Etzold

Editura Rao

An apariție: 2018

Nr. pagini: 425

Traducere din limba germană: Cornel Stoenescu

Clara Vidalis, inspector-șef şi expert în medicină legală şi psihopatologie la Oficiul de stat pentru investigatii criminale din Berlin, tocmai a încheiat vânătoarea ucigașului Der Namenlose (Cel fără nume), când capitala este zguduită de o nouă serie de crime oribile. Un bărbat, care îşi spune Dragonul, practicant al unui cult satanic, își asumă realizarea unei misiuni teribile: omorârea oamenilor cu funcții sociale aparent exemplare. Investigarea acestui caz dificil o va conduce pe Clara la Roma, la exorcistul-şef al Vaticanului …
Nu știu de ce dar, în ultima perioadă, tot am fost atrasă de cărțile „dure”, cu multă acțiune, spionaj, adrenalină, suspans, teroare.
Romanul „Agonie mentală” de Veit Etzold îl aveam de ceva timp în bibliotecă, dar nu am fost tentată, până acum, să îl citesc. Noutatea, însă, constă în faptul că este pentru prima dată când citesc o carte fără să aflu diverse păreri din mediul online în ceea ce privește acțiunea. Sincer, nu avem de gând nici măcar să îmi aștern în scris propria opinie!!
Dar, cartea aceasta m-a bulversat prea tare! De fapt, bulversat, este prea puțin spus! Pur și simplu, a dat cu mine de pământ 🤦‍♀️. Este un thriller psihologic demențial, dar, totodată, macabru, terifiant și cumplit de dureros.
Să vă mai spun că o noapte întreagă nu am putut dormi din cauza sa?!! 🙆‍♀️ Primele 150 de pagini le-am citit într-o seară și, singură fiind acasă, mi-a fost atât de teamă de întuneric, de ploaia care bătea în geam, încât aveam impresia, și cu ochii închiși, că cineva este lângă mine. A doua zi eram ca un zombi! 🧟‍♂️
Clar, cartea nu e pentru mine, mi-am spus! Am abandonat-o… doar două zile😉. Cred că sunt masochistă. 🤣. Nu am rezistat. Am revenit la ea 😏; printre oale de mâncare, curățenie, mai citeam câte puțin, iar toată după amiaza de sâmbătă am citit-o fără întrerupere 🙈. De ce? Povestea, la prima vedere, pare una simplă. Doar pare!!!
Clara este inspector șef și expert în medicină legală la Oficiul de Stat pentru investigații criminale din Berlin, o femeie inteligentă, cu mult fler, foarte bună în meseria sa, dar care poartă pe umeri povara unui trecut dureros, asasinarea surorii sale, Claudia, de aici și ambiția de a fi foarte bună în ceea ce face, dar și neputința de a-și găsi liniștea sufletească.
„… Clara își jurase să fie mai pricepută decât polițiștii ratați care nu fuseseră în stare să o salveze atunci pe Claudia. Nici măcar nu îl prinseseră pe neomul care o omorâse pe Claudia.
Tot atunci, Clara se decisese să se facă polițistă și să îi ajute și pe alții, dacă pe ea nu putuse să se ajute. Își urmase cu hotărâre țelul până ajunsese la LKA, ca să vâneze bestii, cum fusese asasinul surorii ei, și ca să poată să doarmă noaptea. „
Promisiunea făcută sieși, cu ani în urmă, avea să și-o îndeplinească rezolvând fiecare caz la care lucra, aducând în fața justiției criminali feroce, adevărați monștri cu chip uman.
Dar viața Clarei va fi zguduită brutal atunci când este chemată la locul unei crime – victimă un cunoscut om de afaceri – una de o cruzime de neimaginat, atât pentru eroina noastră și echipa de polițiști, cât si pentru mine. Autorul Veit Etzold a reușit să descrie atât de bine scena crimei, încât am rămas șocată. Frica, teroarea au pus stăpânire pe mine. Parcă priveam un film de groază 😨.
„Cadavrul era dezbrăcat. Criminalul trebuie să fi fost cel care îl dezbrăcase… Vedea spada, vedea mânerul armei acolo unde ea pătrunsese în corpul lui Gayo. Vedea cum lama trece prin carne, vedea cum criminalul îi răsucise ceafa în așa fel ca spada să îi iasă pe gură, și nu prin gât ori prin maxilarul inferior. Vedea lama lungă, însângerată ce ieșea ca o limbă subțire de oțel din gura întredeschisă a lui Gayo. „
Ce nu știau, la acel moment, Clara și toată echipa desemnată să rezolve acest asasinat macabru, este faptul că asasinul nu se va opri aici. Treptat, numărul victimelor crește, iar odată cu acestea și groaza. Modul cum sunt înfăptuite crimele, suferințele fizice și psihice la care sunt supuse victimele, motivația care stă în spatele asasinatelor, sunt aspecte ce vor da naștere unei acțiuni de mare amploare, cu ramificații dincolo de granițele Germaniei, ajungând până în Italia, tocmai la Vatican, dar și în Elveția.
Într-un final ancheta conduce la descoperirea unei secte satanice ce propovăduia puterea Răului, condusă de cel care își spunea Dragonul, și ale cărei ritualuri erau de o ferocitate greu de imaginat.
„Sataniștii cred că preiau energia vitală a unei victime. Cu cât victima este mai chinuită, cu atât mai bine. Unii făptași preferă victime nevinovate, cum ar fi copiii mici ori animalele. Alții preferă victime aproape tot atât de rele ca ei.”
Cum se desfășoară întreaga acțiune, ce descoperiri face Clara și echipa sa, cine este Dragonul, cum își alegea acesta victimele și la ce chinuri erau acestea supuse înainte de a-și da ultima suflare, va trebui să descoperiți singuri dacă v-am tentat. Dar pregătiți – vă să simțiți pe propria pielea groaza, să vedeți cu ochii minții atrocitatea unor acțiuni greu de digerat, să asistați neputincioși la o luptă dură, contra cronometru, între Bine și Rău.
Cu un stil de scriere simplu, și, totuși, puternic, autorul Veit Etzold reușește să construiască o poveste atât de cruntă, încât fascinează. Chiar și personajele, puternic creionate, stârnesc un amalgam de emoții: admirație, respect, ură, groază. Este atât de bine scrisă, încât te simți parte în poveste fără să realizezi.
Romanul lui Veit Etzold este o agonie continuă, după cum însuși titlul o spune, nu doar pe timpul lecturării, ci și după.
P. S.: „Agonie mentală” este, de fapt, o continuare a seriei Clara Vidalis, deschisă în 2012 cu primul volum „Tăietură finală”. Ce credeți? O voi citi! 🤣 Când? Nu știu! Mai mult ca sigur, voi lăsa să treacă ceva timp până îmi voi vindeca sufletul și mintea 😉.

Cartea Agonie mentală de Veit Etzol poate fi comandata de pe elefant.ro, libris.ro, carturesti.ro, cartepedia.ro, raobooks.com

Recenzii și prezentări cărți thriller

Recenzii și prezentări cărți horror

Recenzii și prezentări cărți Editura Rao

12 Comments

 • familiasimionescuyahooro

  Oooo, excelenta recenzia, Mirela!❤ O recomandare pe placul meu. Sunt fascinata de detectivi/e inteligenti/e , criminali dementi si motivatiile din spatele actiunilor lor! Cu siguranta voi cauta cartea si seria! Multumesc pentru tentanta recomandare!❤

  • Mirela Barbalata

   Mă bucur că ți-a plăcut!!! Genul acesta ți se potrivește . Eu??? N-aș fi crezut, vreodată, că o să îmi placă o astfel de carte!

 • anasylvi

  Adevarul este ca o carte bine scrisa place, in general, chiar si celor care, de regula, nu citesc genul respectiv. Exista, bineinteles, si exceptii atunci cand o carte foarte buna nu te prinde, din varii motive. Fiecare cititor are anumite parghii la care este mai sensibil si pe care scriitorii le folosesc pentru a captiva.

 • Oli

  Extraordinara recenzie Mirela, felicitari! Foarte „puternica” si intensa, de-a dreptul coplesitoare, mi-ai transmis toate starile pe care le-ai avut in timpul lecturii ei! E cu atat mai convingatoare, cu cat stiu ca nu se numara printre genurile tale preferate, si nici printre ale mele, dar stii ce?! Chiar m-ai tentat si pe mine cu cartea asta, m-ai facut foarte curioasa in privinta ei.

  • Mirela Barbălată

   Mulțumesc, Oli! Așa este! Nu este genul meu ;), dar mi-a plăcut la nebunie deși mi-a dat fiori .
   Îți aștept impresiile după ce o citești .

 • Tyna

  Waw! Super prezentare! Recenzia ta mi-a dat fiori, îmi dau seama cât de dură e cartea! Pare în genul cărților din seria ”Fabian Risk” de Stefan Ahnhem, o serie care m-a fascinat, dar în care am întâlnit destul de multe scene șocante de o violență extremă, descrise cu lux de amănunte. Cred că la un moment dat o să îmi iau inima în dinți și o să citesc și seria ”Clara Vidalis”. Mulțumesc mult pentru recomandare!

  • Mirela Barbălată

   Mulțumesc, Tyna!
   Nu am citit seria "Fabian Risk", dar va urma și ea după o perioadă . Am nevoie de lecturi mai liniștite o perioadă .
   Eu zic că o să îți placă "Agonie mentală " .

Spune-ți părerea!