Delicatese Literare
Recenzii

Al pasiune pură de Alma Cristina Balas, Editura Smart Publishing – recenzie

Al pasiune pură

Alma Cristina Balas

Editura Smart Publishing

Anul apariției: 2018
Nr. de pagini: 473
Alexei, neegalatul Alexei Goronin, ardea de fiecare dată, atât pe scenă cât și în viață, sub atingerea focului acela de nestăvilit pe care unii îl numeau pasiune. Un cuvânt prea mic, prea negrăitor pentru ceea ce simțea el când își lua parcă zborul pe scenă în pași de dans.
Când focul lui o atinse, Alesia știu că avea un nou vis de urmat… iar NIMENI nu era mai bun ca ea în a-și croi visurile în materialul realității. Se îndrăgostise, dar nu de el, bărbatul îmbrăcat în toate păcatele, ci de focul acela care ardea în lăuntrul lui când dansa.
Oare nu se gândise Alesia că va fi mistuită dacă se apropia prea mult?
Oare nu se gândise Alexei că nimeni nu o putea opri pe mica amazoană să-și îndeplinească visul?
Nu eu am ales această poveste. Ea m-a ales pe mine să o scriu. Nu stiu însă dacă a fost cea mai înțeleaptă alegere din partea ei„ – Alma Cristina Balaş.
Acesta este cuvântul de început al autoarei şi trebuie, neapărat, să specific că foarte bine a făcut că a aşternut pe hârtie aceasta minunată poveste. Când am văzut cartea, am simţit că  trebuie să o citesc. Este o carte simplă, dar cu o poveste de dragoste foarte frumoasă, cu răsturnări de situaţii, protagoniştii noştri trecând prin multe aventuri până la punctul final, şi anume acela de a fi împreună pentru totdeauna.
În primul rând, coperta a fost cea care mi-a atras la cartea Al pasiune pură si m-a dus cu gândul la scenele mari pe care îşi desfaşoară activitatea prim balerinele lumii. Mintea mi-a fugit la, poate, cel mai mare teatru din lume, The Bolshoi Theatre din Moscova.
Cartea urmăreşte povestea dintre Alesia Von Hensell şi Alexei Goronin, fiecare cu secretele, pasiunile si nebuniile lui. Nimic nu este ce pare şi, când crezi că lucrurile se vor rezolva, în acel moment toată povestea se schimba şi răsturnarea de situatie te dă şi pe tine peste cap. În această carte iubirea şi dansul merg mână în mână şi ajută la construirea unei relaţii superbe, dansul fiind acela care uneşte cel mai mult două suflete, ele devenind doar unul!
Înca din primele randuri ale carţii aflam că fata noastră, Alesia von Hensell, se afla într-un moment important din viața ei: așteptă afișarea rezultatelor pentru admiterea la Facultatea de Arte Frumoase din Londra. În urma cu trei ani a început să ia ore de balet, lecții foarte intensive pentru a fi sigură ca ajunge să fie admisa la facultate, pentru a-şi îndeplini un vis.
“Un dans, un singur dans şi atât… şi după asta? La naiba, chiar nu m-am gândit, îşi zise ea.”
Chiar dacă nimeni nu i-a dat nici o şansă, şi când spun nimeni ma refer inclusiv la prietenul ei, Nick, care era profesor la facultatea la care râvnea fata, spunându-i acesteia că, dacă apare la examen, oricât de bună ar fi, el o va depuncta cu două puncte ca să o descurajeze, lucru ce s-a şi întâmplat. Din cauza acelor doua puncte, Alesia nu a intrat pe prima poziție la facultate, ci doar pe a doua, ea urmând să plece peste două luni de zile la Londra.
Deoarece a intrat cu o medie bună, Alesia a avut ocazia să îşi aleagă profesorul cu care urma să studieze în următorii trei ani, în persoana lui Alexei Gordin, unul dintre cei mai mari balerini ai lumii. Pe lânga talentul profesional, Alexei mai era și foarte frumos și sexy, cotat la fel de bine de topurile de specialitate.
La deschiderea anului universitar, Alesia va afla prin intermediul rectorului Ludmila Vlaskia care sunt cei trei mari profesori pe care îi va avea în anii de studiu. Dacă primii doi profesori, Nick si Olaf Hudson, ilustru istoric de artă, nu i-au adus fetei nici o tresărire, nu putem spune la fel şi în cazul profesorului Alexei Goronin…
Frumuseţea lui era absolut fascinantă. Cu un păr blond cenuşiu, tuns într-un stil „sauvaje„, cu şuviţe ce stăteau haotic, dar creau împreuna o imagine perfectă, cu ochii de un albastru-verzui electrizant, cu o privire severă, părea un zeu inabordabil. Sacoul de culoarea cafelei i se potrivea perfect, îndulcind un pic întregul
Prima lor întâlnire în calitate de profesor – elev a fost foarte dură. Aflând că Alesia a început balentul numai la 15 ani, Alexei a jignit-o, a umilit-o şi nu a vrut nici măcar o dată să vadă de ce este ea în stare.
– Îţi baţi joc de mine? Tu îţi închipui că asta este scoală pentru amatori? Cum naiba ai luat examenul? Sunt ataţia tineri care vor să înveţe aici, au studiat o viaţă şi nu au şansa asta, pentru că tu, o amatoare, ocupi un loc. La naiba!
Alesia este conştiincioasă si tratează facultatea cu foarte mare seriozitate. Din cauza atitudinii lui Alexei de la clasă, care o consideră o cantitate neglijabilă şi nu o bagă în seamă deloc, trebuie să stea peste program în sala de curs ca să exerseze ce făceau colegii ei la oră.
Se pare că totuşi Alexei nu este chiar fără inimă şi fata nu îi este foarte indiferentă. Aflată la un suc cu prietena ei Ema, Alesia este jignită de un băiat care se afla la o masă alăturată şi ghiciţi cine îi sare în aparare? Da, ați ghicit bine, Alexei îi sare în apărare şi îl pune pe băiat să îşi ceară scuze pentru comportamentul lui. Se pare că singurul observator care a văzut mai mult decât lăsau faptele să se vadă este Nick, care a rămas surprins de atitudinea lui Alexei şi foarte mirat de comportamentul Alesiei.
În momentul în care Alesia ajunge în biroul lui Alexei pentru a-i mulțumi că i-a luat apărarea cu o zi înainte, acesta nu rezistă şi o întărâtă şi o cam zăpăceşte, chiar dacă este conştient că nu este bine ce face, lucru pe care îl confirmă şi Ludmila, aflată la ușa biroului lui Alexei. Aceasta din urma îi cere lui Alexei să o mute pe Alesia în altă clasă, sub îndrumarea profesoarei Irina, o fostă parteneră de dans, şi nu doar atât. După o noapte de nesomn, Alexei este în faţa Alesiei şi îi comunică acesteia că trebuie să se mute din clasa lui. Normal că nu o face la modul frumos, încearcă din nou să o jignească, să îi spună că nu este suficient de bună pentru clasa lui. Lovitura vine de la Alesia, care îi răspunde că de fapt crede că el o place şi nu știe cum să reacţioneze, şi că mutarea se va face doar la cererea ei.
“ – Sunteţi un mare nenorocit, domnule professor Goronin, şi, pe deasupra, un mare fraier.
În calea ei va apărea un om minunat, Sam, un domn cu o familie numeroasă care are răbdare şi o ascultă pe Alesia, o sfătuieşte şi se poartă cu ea ca şi cum ar fi fiica lui. Gestul lui Sam nu a rămas nerăsplătit de Alesia, aceasta ajutându-l să îşi îmbunatăţească afacerea pe care o avea într-un parc.
Fiind o romantică incurabilă, am aşteptat cu sufletul la gura primul lor sărut. În acel moment am crezut că lucrurile se vor aranja, dar m-am înşelat, lucrurile s-au complicat şi mai tare. Amândoi fiind niște pietre tari, Alexei nu vroia să recunoască cât de puternice sunt sentimentele pentru Alesia, preferând să ignore tot ce era în sufletul lui. Alesia a căutat și a gasit sprijin în Nick, care i-a fost alături şi a sfătuit-o să renunţe, să stea departe.
Nick îşi dădea seama că pentru Alesia era ceva serios, prima ei dragoste, dar pentru Alexei nu putea fi decât un capriciu.”
Alesia s-a transferat din clasa domnului profesor Alexei şi cu aceasta schimbare, Alesia şi-a propus să se concentreze asupra şcolii, lucru care în cea mai mare parte a timpului îi reușește. Dacă zilele poate că trec mai usor, că se implica cu totul în școală, nopţile sunt mai grele, amintirea lui fiind vie, timpul trecând peste ei, fiecare încercând să îşi vadă de viaţă.
Văzând ca după doi ani de zile sentimentele lor sunt la fel de puternice chiar dacă au păstrat distanța unul față de celalalt, Nick a hotărât să facă pe Cupidon pentru ei. Un dans a fost deajuns ca să pornească toată avalanşa din sufletul lor, să îşi dea seama de intensitatea sentimentelor şi să nu se mai opună.

“- De acuma, şi uită-te la mine, de acuma îţi voi spune tot ce simt, căci nu mai vreau să interpretezi gesturile mele. Vreau să ştii exact despre ce este vorba.
– Mi-ar plăcea să fac şi eu la fel, spuse ea.
– Şi mie mi-ar plăcea, dar nu îţi voi cere. Te voi iubi, dar nu te voi mai poseda. Sentimentul de iubire este mult mai frumos decât cel de posesie.”
Să încerce să fie impreună s-a dovedit un lucru foarte greu, având în vedere că el era profesor şi ea, elevă. Şi poate asta nu ar fi fost o problemă, dar Irina, fosta parteneră a lui Alexei, si-a dat seama imediat şi a făcut plângere împotriva lor, şi nu doar atât. Vă las să descoperiţi singuri cum s-a rezolvat această problemă.
Alexei o invită la bunica lui, iar acolo, înconjurat de familie şi prietenii lui foarte buni, o cere în căsătorie pe Alesia, dar se izbeşte de un nu categoric, fata plecând în noaptea aceea din casa bunicii lui. Alesia nu a putut să îi spună da lui Alexei pentru ca deja era cuiva promisă… da, ați citit bine, îndrăgostită lulea, trebuia să se întoarcă acasă şi să își asume un rol care îi era stabilit cu mult timp înainte.
Ultima parte a carţii m-a trecut prin toate stările, de la extaz la agonie, am simţit ca fac muncă de detectiv cot la cot cu Alexei care, după șocul refuzului Alesiei, pleacă în căutarea acesteia fiind convins că aceasta a avut un motiv foarte bine întemeiat ca să îl refuze. Fiecare pas pe care il face pentru a o găsi pe Alesia îi produce șoc în prima fază, şi apoi multă mândrie și admirație, când află că Alesia de fapt nu este cine credea el. Omul care îi este alături şi care cumva îl ajută să o găsească pe Alesia este Nick, acesta dovedindu-se un prieten adevărat pe care te poți baza.
Sfârșitul cărţii este foarte frumos, autoarea a îmbinat foarte delicat iubirea cu dansul. Dansul îţi poate deschide calea către o iubire unică în viaţă. Dacă în primii ani de viaţă, Alesia nu avea nici o treabă cu dansul, un spectacol de balet i-a dat toată lumea peste cap şi singurul ei scop a fost să danseze un singur dans alături de Alexei, doar că acest singur dans este un dans pentru toată viaţa. În aceasta carte nimic nu este ceea ce pare, când crezi că ai înțeles ideea şi prevezi cumva ce urmează să se întâmple, autoarea îşi foloseşte creionul magic şi crează nişte răsturnări de situaţie demne de marile scene.
Al pasiune pura este cartea care are de toate, care ne trece prin toate stările, nici nu îţi dai seama când îţi simți ochii împăienjeniţi de lacrimi de la emoţia provocată de un dans sau de la o situaţie comică în care eroina noastră s-a descurcat perfect. Este şi o carte despre prietenie, despre oameni dragi pe care îi avem fiecare dintre noi, despre bunicii care ne-au înseninat copilaria fragedă, despre dans şi, nu în ultimul rând, despre iubire, despre ce poate să facă o iubire pură în sufletul nostru.
Ma bucur foarte mult că am avut ocazia să citesc această carte. Este o carte simplă, scrisă cu suflet, și îi mulțumesc autoarei pentru că a avut inspirația și determinarea să scrie această minunată poveste şi sper să nu se oprească aici.

Mulțumim Editurii Smart Publishing pentru cartea Al pasiune pură de Alma Cristina Balas, oferită pentru recenzie

Cartea poate fi comandată de pe smart-publishing.ro, elefant.ro, libris.ro, librarie.net

Recenzii și prezentări cărți autori români

22 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *