Delicatese Literare
Recenzii

Alchimia naturii. Ghidul complet al mirodeniilor și plantelor medicinale și aromatice de Rosalee de la Forêt, Editura Paralela 45 – recenzie

Alchimia naturii. Ghidul complet al mirodeniilor și plantelor medicinale și aromatice

(Alchemy of Herbs. Transform everyday ingredients into food and remedies that heal – 2017)

Rosalee de la Forêt

Editura Paralela 45

Traducere: Dan Bălănescu

Nr. de pagini: 368

An apariție: 2019

Rosalee de la Forêt este pasionată de lumea plantelor vindecătoare. Zi de zi ajută oamenii să descopere lumea fitoterapiei și a vindecării naturale, învățându-i modalități simple și practice de a folosi plantele. Este membră a Breslei Fitoterapeuților Americani și directoare educațională la LearningHerbs. Este și autoarea cursurilor online „The Taste of Herbs”, „Herbal Cold Care” și „Apothecary: The Alchemy of Herbs Video Companion”.
Știai că în bucătăria ta se ascunde un adevărat Plafar?
Ceai de scorțișoară pentru alinarea durerii de gât… Hummus de usturoi pentru sprijinirea sistemului imunitar… Ceai de ghimbir și lămâie pentru simptome de răceală și gripă… Alifie din ardei iute pentru calmarea durerilor musculare… Prăjitură de ciocolată cu cardamom pentru sănătatea inimii… Un pahar de cafea condimentată făcută la rece ca antioxidant puternic…
Alchimia naturii îți arată cum să transformi ingrediente culinare obișnuite în remedii. Tot ce foloseai ca să dai gust mâncării va alcătui de acum încolo farmacia din casă. Poate părea complicat sau costisitor, însă lucrurile nu stau deloc așa. Călăuzit de fitoterapeuta Rosalee de la Forêt, vei înțelege cum să găsești acele plante care se potrivesc nevoilor tale unice și cum să abordezi sănătatea ta și pe a familiei tale într-un mod cu totul personalizat.
Îmbogățește-ți cunoștințele despre puterea vindecătoare a plantelor și folosește farmacia naturii pentru a hrăni, alina și vindeca întreaga familie!
Alchimia naturii. Ghidul complet al mirodeniilor și plantelor medicinale și aromatice de Rosalee de la Forêt este un ghid pe cât de util pe atât de delicios, ajutându-ne să încorporăm ierburile vindecătoare drept condimente în dieta noastră zilnică.
Încă din prefață, autoarea atrage atenția asupra faptului că întregul construct modern al sănătății se bazează pe ”sindromul soluției unice”, care presupune un anumit medicament pentru o boală, un singur fel în care trebuie să mănânci și un singur set de practici care să te mențină sănătos. De asemenea, se consideră adesea că medicina occidentală este o culme infailibilă a medicinei și că terapiile tradiționale sau naturiste sunt depășite. Prin aceste două filosofii, s-a ajuns la starea actuală, în care suprimarea simptomelor cu ajutorul medicamentelor are prioritate față de identificarea cauzelor primare ale unei boli.
De fapt, pentru un tratament corect, ar trebui să acordăm mai multă atenție trecutului nostru, pentru a merge la rădăcina problemei și a trata cauzele, nu doar efectele.
În prima parte a cărții, autoarea ne inițiază în fitoterapie – știința utilizării plantelor -, explicându-ne principiile de bază ale acesteia.
Timp de mii de ani, plantele au reprezentat o sursă majoră de vindecare a oamenilor din întreaga lume. Utilizarea plantelor medicinale, numită fitoterapie, are tot atâtea tradiții și teorii câte culturi există pe pământ.
Un principiu al fitoterapiei este acela că majoritatea bolilor cronice încep cu o digestie proastă. Multe plante comestibile sunt folosite de mii de ani nu doar pentru că au un gust bun, dar și pentru că ajută digestia.
Mirodeniile și plantele medicinale sunt bogate în antioxidanți, un factor important în reducerea făcut corpului de către stresul oxidativ, care poate cauza maladii cardiace, hepatice, artrită, îmbătrânirea prematură a pielii și afecțiuni oculare.
Plantele ne pot ajuta să avem un somn odihnitor noaptea și să reducem nivelul de anxietate din timpul zilei.
De asemenea, unele mirodenii și plante medicinale și aromatice ne pot asigura o apărare eficientă împotriva bacteriilor patogene.
Un alt mod eficient prin care mirodeniile și plantele medicinale și aromatice ne pot ajuta este prin întărirea sau reglarea sistemului imunitar al organismului care este cea mai bună apărare a noastră împotriva agenților patogeni.
Însă, spre deosebire de medicina modernă tradițională, fitoterapia nu se bazează pe ”sindromul soluției unice”.  Fitoterapeuții bine pregătiți nu tratează, nu diagnostichează, nu vindecă și nici nu prescriu plante pentru boli, ci fitoterapia adoptă o abordare personalizată, alegând plante pentru persoane mai degrabă decât pentru o anumită boală.
Noi, oamenii, suntem foarte diferiți între noi, iar plantele, alimentele, chiar și alegerea stilului de viață ar trebui selectate pentru a se potrivi nevoilor noastre specifice.
Mulți fitoterapeuți folosesc așa-numitul flux energetic drept principiu fundamental de diagnosticare. Ce este fluxul energetic? Acest termen este bazat pe senzațile pe care le simțim zilnic: cald/rece și umed/uscat.
Fiecare dintre noi ne naștem cu o combinație unică a celor patru trăsături, iar fluxul energetic este numit adesea drept constituție. La fel ca și oamenii, și plantele au însușiri de tip cald/rece și umed/uscat.
Autoarea a creat două chestionare pentru a ne ajuta pe fiecare dintre noi să descoperim combinația noastră de însușiri cald/uscat, cald/umed, rece/uscat sau rece/umed. Vă invit să completați aceste chestionare, pentru a vă afla ce fel de constituție aveți.
Un alt mod de a înțelege fluxul energetic al plantelor este prin intermediul gustului – picant, sărat, acru, dulce, amar.
După înțelegerea conceptelor de bază, important este să punem lucrurile cap la cap. Înțelegerea modului de asociere a plantelor cu oamenii este o parte importantă a folosirii cu succes a plantelor.
Pentru a găsi punctul optim fitoterapeutic, trebuie să ajungi la o mai bună înțelegere a sinelui, pentru a ști ce este mai bun pentru tine.
În partea a II-a a cărții, autoarea ne prezintă proprietățile și beneficiile fiecărei plante, grupate pe capitole conform gustului preponderent al acestora: PICANTE, SĂRATE, ACRE, AMARE, DULCI.
Am aflat informații deosebit de utile, inclusiv câteva rețete delicioase, pe care vă invit să le descoperiți.
Vă pot spune că am testat cu succes proprietățile curative ale unei rețete prezentate în carte – ulei cu usturoi, recomandată contra congestiei pulmonare și sinuzale.

Am descoperit însă multe alte utilizări neobișnuite ale condimentelor, foarte plăcute și ușor de aplicat în practică. Vă invit să le descoperiți singuri în carte, cu siguranță veți fi plăcut surprinși câte soluții practice și naturale sunt la îndemâna noastră!

Cartea Alchimia naturii. Ghidul complet al mirodeniilor și plantelor medicinale și aromatice de Rosalee de la Forêt poate fi comandată pe edituraparalela45.ro, elefant.ro, libris.ro, carturesti.ro, librarie.net

Recenzii și prezentări cărți de nonficțiune

 

 

10 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *