Delicatese Literare
Recenzii

Aleasa de Nora Roberts, Seria Abis si Tenebre, Editura Litera, Colecția Blue Moon – recenzie

Aleasa

(The Rise of Magicks – 2019)

Nora Roberts

Editura Litera

An apariție: 2020

Nr. pagini: 464

Traducerea: Anca Vasas

Colecția Blue Moon

1. Eclipsa – Year One – 2017 – recenzie
2. Profeția – Of Blood and Bone – 2018 – recenzie
3. Aleasa – The Rise of Magicks – 2019
După ce epidemia supranumită Pieirea a distrus civilizația, iar magia a devenit o parte obișnuită a vieții cotidiene, Fallon Swift și-a petrecut tinerețea studiind căile magice. Fallon nu poate să trăiască în pace până când nu îi va elibera pe cei care au fost atacați fie de guvern, fie de fanaticii Războinici ai Purității, vânați fără încetare sau încuiați în laboratoare, brutalizați ani în șir. E hotărâtă să-i salveze chiar și pe cei care au fost complici în instaurarea răului, fie din teamă, fie din slăbiciune – dacă vor putea fi salvați.
Întărită de legătura sufletească pe care o are cu războinicul Duncan, Fallon a reușit deja să salveze mai multe ființe supranaturale și oameni obișnuiți. Acum trebuie să îi ajute să se vindece și să-și redescopere lumina și credința din suflete. Fiindcă, deși din momentul în care s-a născut a fost Aleasa, este doar una singură. Iar când se găsește față în față cu dușmanul ei de moarte, când se hotărăște să atace fortăreața acestuia și să-și urmeze destinul – acela de a repune pe poziție scutul mistic care îi proteja pe toți – va avea nevoie de o armată în spatele ei…
Minunat final al seriei „Abis și tenebre”, o trilogie scrisă cu măiestrie de Nora Roberts, o scriitoare ale cărei cuvinte magice au fost răsplătite meritat cu numeroase premii și recunoaștere mondială. Fie că scrie romance, romantic-suspans sau fantasy, autoarea are acel  „har”  cu care au înzestrat-o zeii și și genele ei irlandeze, care dă o notă unică  scrierilor ei.
Acest al treilea volum, „Aleasa”, aduce în prim plan, fără a plictisi deloc cititorul, aceeași confruntare care constituie baza acestei serii, și anume eterna lupta dintre bine și rău, întuneric și lumină, iubire și ură, viață și moarte.
Pentru a ține departe de oameni forțele Întunericului, legenda spune că pe Pământ au fost făurite, în vremuri de demult, șapte scuturi. Când unul dintre ele s-a fisurat, în Scoția, Întunericul și-a făcut loc, aducând cu el boli, crime, violențe, orori, disperare și moarte. Un virus mortal, numit Apocalipsa, s-a propagat cu viteză, prin contact direct, de la om la om, declanșând moartea acestora. Bineînțeles că au existat și supraviețuitori, imuni la violența acestui ucigaș nevăzut. Guvernele lumii au căzut, haosul s-a instalat, omenirea s-a prăbușit și, printre cadavre și moloz, magia albă și magia neagră au prins viață,  descătușându-se. Unii s-au bucurat și au îmbrățișat puterile supranaturale, încercând să le înțeleagă, alții s-au temut și le-au urât. Cert este că cei cu puteri magice, Nepământenii, au fost vânați de oamenii care se temeau de magie, de guverne care voiau să facă experimente pe ei, dar și de Maleficii care doreau să pună stăpânire pe ceea ce mai rămăsese din omenire.
Fallon Swift s-a născut din dragoste, în noaptea în care Întunericul și-a întins aripile pe Pământ. Menirea ei a fost scrisă de mult în Cartea Destinului, ea fiind cea care trebuie să readucă lumina, iubirea și speranța în viețile puținilor oameni care au mai rămas. Ea este ALEASA și puterea ei este lumina. Max, tatăl ei biologic, a murit apărându-și soția și copila încă nenăscută, ucis de magia neagră a fratelui lui și a iubitei acestuia. A venit pe lume în brațele tatălui vitreg, Simon, a cărui inima a fost și este plină până la refuz cu iubire pură pentru cele două fete din viața lui, Fallon și Lana. Lana, mama lui Fallon, este o femeie dreaptă, înțeleaptă și extrem de curajoasă, înzestrată cu puteri magice, al cărei har s-a declanșat în noaptea în care virusul a năvălit în New York, orașul în care trăia cu soțul ei, Max, un vrăjitor puternic. Lana și Max au  fugit de acasă, s-au luptat cu toate forțele și puterile pentru a supraviețui, au adunat lângă ei, în drumul lor spre necunoscut, alți oameni cu sau fără harul magiei și și-au făurit o altă viață, în alt loc, punând pe picioare o mică comunitate, numită sugestiv New Hope.
Deși rolul pentru care a fost menită este extrem de greu, micuța Fallon conștientizează  imensa responsabilitate pe care o are față de oamenii ce-și pun speranța în ea, fiind însoțită în călătoria maturizării și a cunoașterii sinelui, a pregătirii pentru luptele care vor urma, de înțeleptul profesor-vrăjitor Mallick. Înconjurată de iubirea familiei, având alături încrederea comunității, dar și înțelepciunea lui Mallick, Fallon își acceptă menirea pentru care s-a născut, cât și harul cu care este înzestrată de zei, începând să-și adune  oameni care să i se alăture în războiul împotriva Răului și Întunericului, eliberându-i pe cei ținuți prizonieri, maltratați sau torturați, ajutându-i să își vindece rănile fizice și spiritul.
Elfii, vrăjitoarele, zânele, metamorfii dar și oamenii fără puteri supranaturale sunt armata ei și cu toții își doresc o viață fără autorități care să-i vâneze, fără Malefici care să-i tortureze, fără fanatici care să-i ucidă. Și știe, din viziunile  pe care le are, că nu va putea realiza premoniția străveche  fără ajutorul celor doi gemeni, Duncan și Tonia, prietenii ei, fără sprijinul familiei și al  oamenilor din New Hope. În mijlocul  iureșului bătăliilor sângeroase, al urâțeniei și ororilor ce stăpânesc omenirea, o frumoasă poveste de iubire își ițește zâmbetul, între Aleasa-Fallon și Duncan, strateg înnăscut, soldat neînfricat, cel cu sânge de Mc Leod, cu puteri magice, jumătatea predestinată ei. Viața are nevoie de miracole, iar miracolul iubirii o face pe Fallon mai puternică și-i întregește magia.
Lupte sângeroase, vieți pierdute, sacrificii, confruntări teribile între lumina, iubire  și speranță pe de o parte, și întuneric, moarte, și haos pe de altă parte, dar și fermecătoare povești de viață și iubire, iată cu ce vă veți delecta în acest volum al seriei Abis și tenebre.
Pe parcursul întregii trilogii am fost sedusă de  personajele creionate de Nora Roberts, de complexitatea lor, am adorat frumusețea și bogăția detaliilor cadrelor în care se desfășoară acțiunea, am fost fermecată de vibranta poveste de dragoste dintre cei doi tineri, Fallon și Duncan dar și de poveștile la fel de seducătoare ale Lanei, ale lui Arlys – reportera orașului, Rachel – doctorița comunității, sau Katie – primarul orașului New Hope, și, nu în ultimul rând, am fost captivată de universul posapocaliptic pe care autoarea l-a construit cu multă migală și în detaliu, dar și de adrenalina și suspansul oferit din plin! Un adevărat deliciu literar pe care va invit să-l savurați!
„Acum douăzeci de ani, lumea pe care tu și mama o știați s-a sfârșit. Milioane de oameni au murit de morți cumplite în timpul Pieirii. Noi am mai rămas, tată, și ne omorâm între noi.
Ea se întoarse ca să se uite la el, la acest bărbat bun la suflet, care o ajutase să vină pe lume, care o iubea, care lupta alături de ea. Un soldat devenit fermier, ajuns acum un fermier care ducea din nou viața unui soldat. Nu avea puteri magice, se gândi ea, și cu toate astea el reprezenta tot ceea ce era luminos.”

12 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *