Delicatese Literare
Recenzii

Aleea cu licurici de Kristin Hannah, Editura Litera, Colectia Blue Moon – recenzie

Aleea cu licurici

(Firefly Lane – 2008)

Kristin Hannah

Editura Litera

Colecția Blue Moon

Ediția 2021

Nr. pagini: 496

Traducerea: Valentina Georgescu

1. Aleea cu licurici – Firefly Lane – 2008
2. Dincolo de stele – Fly Away – 2013 – recenzie

Kristin Hannah a scris peste 20 de romane, printre acestea numărându-se bestsellerurile A doua șansă (On Mystic Lake,1999), Aleea cu licurici (Firetly Lane, 2008), carte vândută în 1,2 milioane de exemplare, Grădina de iarnă (Winter Garden, 2010), Dincolo de stele (Fly Away, 2013), Privighetoarea (The Nightingale, 2015), roman tradus în 43 de limbi și vândut în 2 milioane de exemplare, și Un nou început (The Great Alone, 2018), cea mai nouă carte a sa.

Aleea cu licurici a devenit bestseller absolut în 2009, un roman esențial care a adus împreună femeile pentru o cauză comună, iar Privighetoarea a fost votată, în 2015, cea mai bună carte a anului de către Amazon, Buzzfeed, iTunes, Library Journal, The Wall Street Journal și The Week. În plus, romanul a câștigat Premiul Goodreads și People’s Choice Award. Audiobookul Privighetoarea a câștigat Premiul pentru audiobookul anului la categoria ficțiune. Romanele sale Privighetoarea, Un nou început și Home Front urmează să fie ecranizate de case de producție importante. Înainte să se dedice în totalitate scrisului, Kristin a lucrat ca avocat. Locuiește în Pacific Northwest împreună cu soțul ei.

În vara agitată a anului 1974, Kate Mularkey pare că s-a împăcat cu faptul că viața nu are să-i ofere nimic special. Dar, spre uimirea sa, „cea mai grozavă fată din lume“ se mută pe strada ei și vrea să-i fie prietenă. Tully Hart pare să aibă totul: frumusețe, inteligență, ambiție. La prima vedere, cele două fete sunt cât se poate de diferite: Kate, condamnată să fie veșnic o ființă obișnuită, cu o familie iubitoare care o umilește în permanență; Tully, plină de strălucire și mister, dar cu un secret care o distruge. Ele fac un pact pentru a fi cele mai bune prietene pe vecie, iar până la sfârșitul verii devin de nedespărțit.

Timp de treizeci de ani, Tully și Kate se sprijină una pe alta, trecând printr-o mulțime de evenimente și stări care le pun la încercare prietenia: gelozie, furie, durere, resentimente. Și cred că au supraviețuit tuturor încercărilor vieții până când un singur act de trădare le va despărți... și le va supune curajul și prietenia la testul final.

Scris de autoarea bestsellerului Privighetoarea, Aleea cu licurici este un roman impresionant despre promisiuni, secrete și trădări, despre dragoste, pierdere și magia prieteniei...

„Romanul lui Kristin Hannah este un portret emoţionant și realist al unei prietenii complexe și trainice.“ Booklist

„O epopee remarcabilă a prieteniei dintre două fete nedespărțite, care trec împreună printr-o mulțime de peripeții și de evenimente tragice… o poveste în care fanii vor recunoaște stilul inconfundabil al lui Kristin Hannah.“ The Seattle Times

Kristin Hannah este o maestră a descrierilor și una din autoarele mele preferate, cărțile sale bucurându- se de un real succes în întreaga lume!  
Romanul ,,Aleea cu licurici ” este o poveste de viață emoționantă, captivantă și plină de sensibilitate despre prietenie, familie, dragoste, speranță, visuri, durere, bucurie, gelozie,secrete și trădare.
 
Romanul este structurat în patru părți: Partea Întâi – Anii Șaptezeci, Partea A Doua – Anii Optzeci, Partea A Treia – Anii Nouăzeci și Partea A Patra – Noul Mileniu.
Personajele principale ale cărții sunt Tully Hart și Kate Mularkey. Kate este o fată obișnuită care provine dintr-o familie tradițională, caldă și iubitoare însă neînțeleasă de cei din jur și neavând prieteni! De cealaltă parte o cunoaștem pe Tully, părăsită de mamă și lăsată în grija bunicii, tatăl fiind necunoscut iar mama dependentă de droguri, care, oricât de mult și-ar fi  dorit să aibă grijă de ea, nu reușea, viciul fiind mai puternic decât iubirea pentru fiica sa și, cu toate că o luase cu ea de câteva ori, fata fusese nevoită să se întoarcă înapoi la bunici. Trăia cu speranța că la următoarea întâlnire cu mama ei să nu se mai despartă, iar din acest motiv nu avea prieteni, fiindu-i rușine ca cineva să afle că mama ei e dependentă de droguri și că nu o iubește!
Viața fetelor se schimbă în vara anului 1974, atunci când Tully se mută peste drum de Kate, pe strada ”Firefly Lane” (Aleea cu licurici) și vrea să fie prietenă cu aceasta, cele două fete devenind de nedespărțit, jurându-și  prietenie pentru totdeauna.
 
Cartea se concentrează pe prietenia celor două femei timp de treizeci de ani, începând cu perioada liceului și colegiului până la vârsta adultă, relații, cariere, iubiți, căsnicie și copii, sprijinindu-se  reciproc prin viață și rezistând la furtunile și evenimentele care le vor pune la încercare prietenia: gelozie, furie, durere și resentimente! Sunt prietene statornice, însă ca persoane sunt total diferite! Kate, fiind fata bună și prietena perfectă, nu își dorește altceva decât să se îndrăgostească și să aibă o familie, ceea ce îi și reușește, căsătorindu-se și având copii, regretând puține din alegerile sale, fiind foarte puțin geloasă pe succesul lui Tully. Tully, o femeie frumoasă, își urmează ambiția și găsește faima și succesul, iar mai târziu devine un model pentru fiica celei mai bune prietene, deoarece are povești mai interesante și daruri mai scumpe de oferit adolescentei rebele decât Kate, propria mamă! 
Ele cred că au supraviețuit tuturor încercărilor până când un act de trădare le sfâșie, iar când tragedia lovește, pot oare rezista legăturile prieteniei? Sau este singurul obstacol pe care nici o prietenie de-a lungul vieții nu o poate depăși? Ca să aflați toate răspunsurile, vă invit să citiți această poveste minunată care cu siguranță vă va copleși! 
 
Mi-a plăcut foarte mult cartea, este foarte bine scrisă și ușor de lecturat! Autoarea a descris foarte bine modul de viață și evenimentele din toată perioada de treizeci de ani, evocând momente istorice precum moartea lui John Lennon, moartea prințesei Diana, războiul din Golf, atacul asupra turnurilor gemene și multe altele! Personajele principale sunt foarte bine construite, titlul cărții este foarte potrivit iar coperta acestei ediții este superbă!
 
Cartea a fost ecranizată de rețeaua Netflix, primul sezon având 10 episoade, protagonistele fiind interpretate de către Katherine Heigl – Tully și Sarah Chalke – Kate! Am urmărit și eu câteva episoade, însă sunt lucruri care nu sunt în concordanță cu cele din carte: în carte Kate este împreună cu soțul ei, iar în film sunt despărțiți, în carte au trei copii, iar în serial numai pe Marah, și multe altele! Serialul are ca temă subiecte de actualitate precum consumul de droguri, violul, avortul și cancerul. Per total, mi-a plăcut mai mult cartea decât filmul! 
,,Tully rămase acolo o clipă, simțindu- se stânjenită. Ar fi vrut să o îmbrățișeze pe Kate, poate chiar să prelungească îmbrățișarea și să-i spună cum îi salvase noaptea discuția cu ea, dar nu îndrăzni. Învățase câte ceva despre vulnerabilitate de la mama ei și se simțea prea fragilă acum pentru a risca umilința. Se întoarse și porni spre casa ei. Odată ajunsă înăuntru, se duse direct la duș. Acolo, cu apa fierbinte prelingându-i-se pe trup, se gândi la ce se întâmplase cu ea în seara aceea – la ce permisese să i se întâmple pentru că voise să fie șmecheră – și plânse. Când termină, iar lacrimile i se transformară într-un mic nod dur în gât, puse deoparte amintirea acelei seri. O ferecă în străfundul memoriei, alături de amintirile vremurilor când Cloud o abandonase, și începu să își impună să uite că e acolo.” 
,,În următoarele decade ale vieții ei, Tully avea să își amintească mereu de acel moment ca de un nou început pentru ea; ziua în care devenise altcineva. Trăind alături de gălăgioasa, nebunatica, iubitoarea familie Mularkey, descoperi o complet altă persoană în interiorul ei. Nu ținu secrete, nu minți și nici nu pretinse a fi altcineva, iar ei nu se comportară nici măcar o dată ca și cum ar fi fost nedorită sau nu suficient de bună. Indiferent unde merse în anii care urmară, sau ce făcu, și indiferent de persoanele pe care le cunoscu, își aminti mereu acel moment și acele cuvinte: Bine-ai venit în familie, Tully! Mereu și pentru totdeauna, avea să se gândească la ultimul an de liceu, când fu nedespărțită de Kate și membru al familiei Mularkey, ca la cel mai bun an din viața ei.” 
,,Să fie îndrăgostită era întocmai așa cum visase Kate. Când primăvara sosi din nou, înveșmântand peisajul în culori strălucitoare, ea și Johnny formau un cuplu în toată puterea cuvântului; își petreceau majoritatea weekendurilor împreună, precum și cât mai multe nopți în cursul săptămânii. În martie, îl adusese acasă ca să-i cunoască părinții, care fuseseră în extaz. Un băiat catolic irlandez bun, cu o carieră grozavă și un simț al umorului dezvoltat, căruia îi plăcea să joace jocuri de societate și cărți. Tata îl numi ,,plămadă bună” iar mama îl consideră perfect. Cât despre Johnny, acesta se integrase în clanul Mularkey de parcă acolo s-ar fi născut. Nu recunoscuse asta niciodată, însă Kate era sigură că îi plăcea să facă din nou parte dintr-o familie după atâția ani de singurătate. Deși nu vorbeau despre viitor, se bucurau de fiecare clipă a prezentului. Dar toate acestea aveau să se schimbe.” 
,,Dragă Tully,
Știu că n-o să poți rezista la nenorocita mea de înmormântare. Nu tu ești vedeta. Sper că măcar să fi dat la retușat fotografiile mele. Sunt atâtea lucruri pe care ar trebui să ți le spun, dar de-a lungul vieții noastre ți le-am spus pe toate. Ai grijă de Johnny și de copii pentru mine, bine? Învață-i pe băieți cum să fie niște domni, și pe Marah cum să fie puternică. Când vor fi pregătiți, dă-le jurnalul meu și spune-le despre mine când vor întreba. Adevărul, te rog. Vreau să-l știe pe tot. O să-ti fie greu acum. Acesta e unul dintre lucrurile pe care le regret cel mai tare. Deci, iată ce vreau să-ți spun în scrisoarea mea de dincolo de mormânt (foarte dramatic, nu crezi?): Știu că o să crezi că te-am părăsit, dar nu e adevărat. Nu trebuie decât să-ti amintești de Firefly Lane și mă vei găsi. Nedespărțitele Tully și Kate vor exista veșnic.”
Recomand această carte tuturor iubitorilor de povești de viață și familie, veți descoperi o poveste frumoasă, emoționantă și sfâșietoare despre importanța prieteniei, relațiile dintre membrii familiei, dar și despre alegerile pe care le facem în viață! 

Cărțile autoarei Kristin Hannah pot fi comandate pe litera.ro, elefant.ro, libris.ro, litera.ro, librarie.netcartepedia.ro, carturesti.ro, librariadelfin.rodol.ro

Recenzii și prezentări cărți Kristin Hannah

Cărțile din colecția Blue Moon pot fi comandate pe litera.ro, libris.ro, elefant.ro, librarie.net, carturesti.ro, cartepedia.ro, librex.ro, librariadelfin.ro

Recenzii și prezentări cărți din Colecția Blue Moon

12 Comments

Spune-ți părerea!