Delicatese Literare
Recenzii

Alekzandre vol. 1 de A. Stephanie, Editura Bookzone – recenzie

Alekzandre vol. 1

A. Stephanie

Editura Bookzone

Număr de pagini: 348

Anul apariției: 2019

  • Seria Alekzandre

  1. Alekzandre vol. 1
  2. Alekzandre vol. 2
“Alek obișnuia să zâmbească, acum aproape că nu-și descrețește niciodată fruntea.
Zhavia zâmbește în stânga și în dreapta până te scoate din sărite, refuzând să se încrunte.
Alek obișnuia să lupte, acum preferă să fie un simplu spectator.
Zhavia luptă cu fiecare zi, chiar și atunci când nu mai are pentru ce.
Alek și-a consumat toată dragostea, iar acum i-a rămas doar ura.
Zhavia iubește — răsăritul, orele târzii, ciocolata, copiii — sau așa lasă impresia.
Alek a avut inima frântă și, atunci când a lipit-o la loc, a încurcat bucățile.
Zhavia n-a scăpat nici ea de o inimă frântă, dar a manevrat cu grijă bucățile atunci când le-a adunat.
Și, cu toate astea, când sunt unul în preajma celuilalt, masca lui Alek cade, iar Zhavia își dă seama cât de multe fisuri i-au scăpat neobservate.
Niciunul dintre ei nu vrea să fie văzut așa cum e cu adevărat, dar Alek spune lucruri care o fac pe Zhavia să se încrunte; iar Zhavia spune lucruri care-l fac pe Alek să zâmbească și poate că drumul de la cine naiba ești până la te iubesc nu e chiar atât de lung, dar cu siguranță e… denivelat.”

Adina Stephanie este o tânără autoare talentată, care reușește să mă surprindă de fiecare dată.
Pe Alek, personajul principal al cărții, l-am întâlnit în Malakai vol. 1 și Malakai vol. 2. Încă de atunci am fost curioasă să-i aflu povestea, iar acum i-a venit rândul în sfârșit. Cartea poate fi citită de sine stătător, dar recomand a se citi după ce, în prealabil, s-a citit Malakai.
Alekzandre vol. 1 e o carte frumoasă, care se citește ușor și ne oferă o poveste plină de enigme ce se cer dezlegate.
“Nu e treaba mea, îmi repet pentru a mia oară. Și pot să o mai fac de o mie de ori pentru că știu că nu mă voi putea convinge. În creierul meu se dă o bătălie cruntă de șase sau șapte ore și simt că o să explodez dacă nu voi lua o decizie în curând.
Doar că … nu e treaba mea.”
Zhavia și Alek sunt doi tineri atât de diferiți și atât de asemănători încât, la o privire mai atentă, îți dai seama că se completează perfect unul pe celălalt.

Care este decizia pe care trebuie să o ia Zhavia? Să-l sune sau nu pe Alek și să-l anunțe că tatăl său a decedat, deoarece mama vitregă și sora au decis să nu îl anunțe…
Șocul Zhavei are loc imediat după ce dă acest telefon: descoperă că prietenul ei Carter o înșeală cu cea mai bună prietenă a ei — sora vitregă a lui Alek, de vreo două luni și jumătate…
Apoi îl cunoaște pe Alek, câteva zile mai târziu, când îi duce lucrurile lui Carter la fosta ei prietenă cea mai bună.
M-am bucurat să descopăr că Malakai este și el prezent în acest volum.
Povestea Zhavei este una destul de tristă. Și-a pierdut sora deși nu ni se spune de la început ce s-a întâmplat; părinții ei sunt ba interesați, ba dezinteresați de fiica lor; iar cu fratele ei James, nu prea păstrează legătura. Și se poate observa că toți suferă.
Alekzandre vol. 1 este alert, captivant și incitant. Plin de emoții, cu multe răsturnări de situație, atinge o coardă sensibilă în sufletul cititorului.
“Sentimentul de regret care-și face apariția se datorează primelor cinci secunde în care privirile noastre se intersectează, iar Alek încă nu are toate cărămizile din zidul ăla pe care l-a construit în jurul lui aliniate așa cum trebuie și nu-l apără în totalitate. Pentru câteva secunde, a apărut o fisură care i-a trădat sentimentele și nu am văzut decât durere. A dispărut cât ai pocni din degete, dar sunt sigură că a fost acolo.
Tind să îi dau dreptate lui Malakai. Alek nu a fost așa dintotdeauna, așa că dau înapoi. Nu o să mă cert cu el.”
Zhavia și Alek sunt explozivi împreună. Aerul trosnește efectiv, în preajma lor. Și au unele reacții care bagă-n ceață cititorul, ce nu pot fi explicate prea ușor.
Acțiunea romanului de față se petrece la mai mult de doi ani și jumătate după întâmplările din Malakai.
“— Ai dreptate, bine? Sunt un nenorocit. Sunt egoist, da. Și nu-mi pasă de nimeni și nimic și cu siguranță nu merit atenția Zhavei. Știu asta.
Îmi mut privirea de la unul la altul.
— nu, nu meriți. Pentru că nu ești în stare să ai grijă de nimeni. N-ai fost în stare să ai grijă de Anna și toată lumea moare în jurul nostru.”
Zhavia realizează că această călătorie spre San Diego alături de Alek și Malakai este o aventură greu de imaginat. Din cauza deshidratării, Alek ajunge la spital, unde Zhavia este surprinsă de discuția sinceră pe care o are cu acesta, fără a se certa sau irita unul pe celălalt.
Cei doi încep să aibă încredere unul în altul, deși încă nu-și dau seama.
“Îmi dau seama că din secunda în care ajungem la destinație, drumurile noastre nu o să se mai intersecteze și, cumva, încă nu mă simt pregătită să nu-l mai văd. Pentru că prefer să-l văd conducând morocănos și încordat, decât să nu-l mai văd deloc.”
Poveștile triste din trecutul lor, care le-au marcat viețile, încă mai dor. Cei doi încă suferă, se consideră vinovați și își fac rău lor înșile.
“Cu cât iubești mai mult o persoană, cu atât mai mult o să doară mai tare. Te gândești la persoana pe care ai pierdut-o, dar îți dai seama că acolo unde ar trebui să fie dragoste, e durere. Și eu am avut nevoie de timp să înțeleg cum e posibil.
Nu pot lupta cu fantome.”
Povestea ne este redată din punctul de vedere al Zhavei, ceea ce ne permite să o cunoaștem foarte bine. Și astfel ne dăm seama că tânăra este îndrăgostită de Alek, chiar dacă nu-și dă încă seama.
Autoarea a reușit și de data aceasta să ofere o poveste profundă, care impulsionează cititorul să descopere care este finalul acesteia.
Cu personaje învăluite în mister și o intrigă asemănătoare unui labirint, unde cititorul face supoziții pentru a descoperi câteva pagini mai târziu că bătea la uși încuiate…
Superbă, atât pot spune!
“Nu e de ajuns, dar e un început.”

Cartea Alekzandre vol. 1 de A. Stephanie poate fi comandată de pe bookzone.ro

Recenzii și prezentări cărți autori români

Recenzii și prezentări cărți Editura Bookzone

Recenzii și prezentări cărți A. Stephanie

 

18 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *