Delicatese Literare
Recenzii

Aleșii de Veronica Roth, Editura Corint, Leda Edge – recenzie

Aleșii

(Chosen Ones – 2020)

Veronica Roth

Editura Corint / Leda Edge

Traducere: Loredana Frățilă-Cristescu

Nr.pagini: 496

An apariție: 2021

Veronica Roth a absolvit Northwestern University, cu o specializare în scriere creatoare. În anii studenţiei, prefera adeseori să lucreze la povestea care avea să devină Divergent în loc să-şi facă temele. A fost într-adevăr o alegere care i-a transformat destinul.

În prezent, locuieşte în apropiere de Chicago şi îşi dedică tot timpul scrisului.

VERONICA ROTH e autoarea bestsellerurilor New York Times DIVERGENT, INSURGENT, EXPERIMENT și FOUR: O ANTOLOGIE DIVERGENT. Divergent a fost distinsă cu premiul Cartea favorită a anului 2011 de Goodreads și a fost caștigatoarea Best Young Adult Fantasy & Science Fiction in 2012.

1. Aleșii – Chosen Ones – 2020

„O poveste grandios închipuită și întortocheată, care te poartă prin labirinturile magiei și al războiului până în adâncul inimii.”

Cu cincisprezece ani în urmă, în apropiere de Chicago, cinci adolescenți obișnuiți au fost aleși printr-o profeție să învingă o forță malefică nemaiîntâlnită, numită Întunecatul, care a aruncat în haos întreaga Americă de Nord, distrugând sute de orașe și curmând mii de vieți. „Aleșii”, așa cum li se spunea tinerilor, au făcut tot ce-au putut pentru a o birui.

După incredibila victorie asupra Întunecatului, viețile tuturor s-au întors la normal… mai puțin ale celor cinci eroi. Însă ce înseamnă asta atunci când te bucuri de celebritate, singura ta educație e în magie distrugătoare și ți-ai împlinit unicul țel pe care l-ai avut vreodată?

Dintre cei cinci adolescenți temerari, lui Sloane pare să îi fie cel mai greu să se adapteze la vremurile de pace. Toți cei dragi dau vina pentru asta pe tulburarea de stres posttraumatic, poate și pe temperamentul ei exploziv, dar, în realitate, fata are o mulțime de secrete – secrete care o țin prinsă în mrejele trecutului și o îndepărtează de singurele patru persoane din lume care o înțeleg.

La împlinirea a zece ani de la marea victorie împotriva Întunecatului, se întâmplă însă ceva neprevăzut: unul dintre Aleși moare. Când se întâlnesc la înmormântare, prietenii lui descoperă că țelul suprem al fostului dușman era cu totul altul…

Iar de data aceasta, lupta e mai grea decât și-ar fi putut închipui Sloane.

„O combinație uimitoare de thriller, fantasy și SF, așa cum nu am mai citit până acum.” – BLAKE CROUCH, autorul seriei „Wayward Pines”

„ALEȘII de Veronica Roth este leacul pentru toate narațiunile cu un singur salvator suprem. Acest roman întunecat și complex mi-a zguduit inima și mi-a lăsat sentimentul că salvarea lumii este o ocupație fără sfârșit. Magia creată de Roth este la fel de uimitoare și de fascinantă ca personajele sale, iar povestea ei te ține cu sufletul la gură până la ultima pagină. Vă veți schimba pentru totdeauna părerea despre eroii fantasy.” CHARLIE JANE ANDERS, autoare laureată a premiului Nebula pentru romanul Toate păsările din cer

„O poveste grandioasă și întortocheată, care te poartă prin labirintul magiei și al războiului și îți ajunge direct la suflet.” – DIANA GABALDON

„Roth a devenit cunoscută scriind bestselleruri de acțiune și aventuri pentru adolescenți, precum seria divergent, așadar, e de la sine înțeles că poate deconstrui cu dexteritate aceste figuri de stil pentru publicul adult. Povestea înglobează destulă magie și acțiune pentru a crea o intrigă viguroasă, dar mult mai impresionante sunt studiile de personaj, deoarece autoarea preia cele mai cunoscute și îndrăgite tipare de eroi adolescenți și analizează ceea ce li s-ar putea întâmpla ca adulți. Roth pășește îndrăzneț în genul fantasy pentru adulți.” – KIRKUS REVIEWS

O lectură frumoasă și care te ține prinsă între paginile ei. Fascinantă!

“Au devenit eroi salvând lumea. Dar acum, s-o salveze din nou s-ar putea să-i distrugă.”

La zece ani după evenimentele care au salvat lumea de Întunecatul și care i-au făcut celebrii, Aleșii se reîntâlnesc în împrejurări triste… Iar secretele pe care le descoperă la această înmormântare sunt cutremurătoare.

“Secătuirea arăta la fel de fiecare dată: toți oamenii țipau și fugeau de norul uriaș și negru de haos, niciodată suficient de iute. Erau trași în el, pielea li se smulgea de pe oase cât mai trăiau s-o simtă și sângele țâșnea din ei ca din țânțari loviți cu pliciul, o, Doamne!”

Sloane, una dintre Aleșii ce au salvat lumea de Întunecatul, încă are coșmaruri și la zece ani după acea bătălie feroce și dură.

Este o tânără bântuită, a cărei viață a fost dată peste cap încă de când avea 13 ani și ea împreună cu Esther Park, Albert Summers, Ines Mejia și Matthew Weekes au fost cei aleși pentru a lupta cu forțele supranaturale. De atunci, deși a devenit celebră și o lume-ntreagă o cunoaște, tânăra are probleme de adaptare. Suferă de stres posttraumatic.

Topeka, Kansas — 19327 morți.

Portland, Oregon — 50000 morți.

Minneapolis — 85000 morți.

Ce au în comun?

Morți apărute în urma unor fenomene meteorologice inexplicabile. În mijlocul dezastrului, la fiecare dintre ele a apărut silueta unui om:

“Întunecat din cap până-n picioare.”

Tineri care au salvat lumea și care acum au de înfruntat ceea ce a rămas în urmă. Unii s-au adaptat mai bine, alții nu prea.

Aflăm povestea având și viziunea trecutului, din actele guvernamentale pe care le recitește Sloane. Realizăm că acești copii au fost luați de guvern, antrenați și apoi trimiși la luptă cu speranța că vor izbândi.

Veronica Roth a reușit să creeze o poveste credibilă, pe cât de bine ancorată în realitate pe atât de fantastică, plină de mituri și legende, de spiritualitate și ezoteric.

Aleșii” este o lectură care te prinde chiar din primele pagini. Îți oferă fapte reale, fantastic, spiritual și paranormal, toate în aceeași poveste complexă ce are în centru 5 personaje principale cu propriile caracteristici, dar dând dovadă de curaj și inventivitate.

Pentru nici unul dintre cei 5 nu a venit ușor celebritatea aceasta. Fiecare a avut un preț de plătit, și-a asumat consecințele propriilor acte și a trebuit să trăiască cu amintirile groaznice a ceea ce au trăit.

Sloane acceptă cererea în căsătorie a lui Matt, deși îi lipsește entuziasmul… Cumva e de înțeles, după ce ai trecut prin ce a trecut ea, să nu mai ai încredere în fericirea veșnică.

“Matt o privea într-un fel care nu-i plăcea, de parc-ar fi fost o mașină care se stricase pe marginea drumului și el se uita sub capotă să vadă care-i problema. De parc-ar fi fost ceva înlăuntrul ei care nu mergea bine și el putea repara. Poate că asta era problema cu ei, el n-o vedea pe ea, o vedea pe ea cea care putea fi cu câteva modificări, când tot ce-și dorea Sloane era să rămână defectă și să fie lăsată în pace.”

Chemați la sediul ACIS — Agenția pentru Cercetarea și Investigarea Supranormalului, Sloane, Albert, Matt și Ines descoperă că încep să apară niște fenomene neașteptate pe locul vechilor Secătuiri unde Întunecatul a supt viața… fenomene ce au un mare potențial periculos.

“Aleșii” lui Roth ne vorbește despre legende și basme, despre obiecte magice de existența cărora cei mai mulți oameni habar n-au. Dar se demonstrează că există având în vedere că tinerii le-au folosit în lupta lor cu Răul primordial.

De asemenea, este un șoc pentru Sloane să descopere că agentul Bert și guvernul doar i-au folosit, nepăsându-le de acei copii cu adevărat. Doar au vrut ca aceștia, datorită unor previziuni care-i numeau ca fiind cei care au puterea de a lupta cu Întunecatul, să ducă această bătălie fără șanse prea mari de câștig.

Fiecare dintre cele cinci personaje principale poartă propriile măști cu care s-au obișnuit de când au salvat lumea. Mai cad câteodată, se mai crapă pe ici pe colo, dar reușesc să le mențină. Sunt dependenți de pastile sau alte droguri, joacă roluri… Nici nu are cum să fie ușor ca toată lumea să te urmărească în permanență, să te filmeze și fotografieze de câte ori ieși în public. Presiunea pusă asupra lor este mare.

“— Am vești proaste.

După care urmă numai zgomot de paraziți pe un ecran de televizor, zgomot de ton de ocupat. Sloane prinse numai punctele principale: insuficiență de organe, Albie, cine ar trebui să ia legătura cu familia lui. Mort. Doctorița avea să-i lase un pic, apoi să revină să le răspundă la întrebări. Regreta pierderea lor.”

După moartea lui Albie, Sloane se simte destabilizată. Simte că nu mai este nimeni care să o înțeleagă cu adevărat. Și caută Acul lui Koșcei, pe care l-a păstrat după înfrângerea Întunecatului.

“Aleșii” crește ca intensitate pe măsură ce se dezvoltă acțiunea, suspansul pare a se condensa, în așteptarea unei explozii.

Sloane, din punctul de vedere al căreia este redat romanul, are anumite experiențe extrasenzoriale și acțiuni tăinuite celorlalți. Dar totul are la bază dorința de a face bine.

Veronica Roth a oferit cititorului o poveste incitantă amplasată pe linia fină dintre real și fantastic, cu personaje pe care începi să le cunoști și să le înțelegi pe măsură ce le descoperi, puternice și curajoase, cu imperfecțiuni, umane. Ai senzația că le poți întâlni oricând.

Doar dintr-o întorsătură de condei, autoarea reușește să schimbe totul: planuri, realități.

“— Lipsește cineva dintre noi, zise Sloane. Unde-i Ines?

Femeia se uită încruntată la ea.

— Așteptam unul dintre voi, nu trei. Și, cu siguranță, nu patru. Iar ca să-ți răspund la întrebarea anterioară, ești în exact același loc în care erai acum o clipă, cu diferența notabilă că acum te afli… o dimensiune mai la stânga. Ca să zicem așa.

— Cum ar fi un univers alternativ? întrebă Esther. Ai luat ceva?”

Un oraș Chicago dintr-o altă dimensiune, în care locuitorii foloseau magia, o canalizau cu ajutorul sifoanelor, inventate de Liu Huiyin la Xiamen în China în 1980. În acest univers paralel, Întunecatul se numește Resurecționistul și este încă în viață… Iar Aelia — pretorul orașului i-a convocat pentru a-i ajuta să scape de acesta.

Cei trei Aleși se trezesc puși în fața situației de a trebui să-l oprească pe Resurecționist pentru a avea o șansă reală de a reveni acasă. Lucrurile sunt ciudate în Cordus, iar sifoanele — canalizatoarele magiei sunt diverse și reacționează în funcție de comanda primită.

Sloane reușește să spargă geamurilecamerei în care se află atunci când îl folosește pe cel care i se dă.

Plimbându-se într-o dimineață, îl cunoaște pe Mox — un reparator ieftin de sifoane. Un tip care o ajută să scape dintr-o capcană ce o ține atârnată de tavan cu capul în jos.

Ce vor face “Aleșii”? Vor lupta sau nu? Vor învinge? Se vor întoarce acasă?

Descoperiți citind această carte deosebită, care-ți pune imaginația la treabă.

“Aleșii” este o carte complicată, care se desfășoară pe mai multe planuri, în care informațiile sunt oferite cu zgârcenie, treptat, creionând un tablou straniu, aflat la marginea dintre real și ireal. Magia se războiește cu știința creând ceva de neexplicat. O lectură despre putere, comploturi, răni vechi nevindecate și constrângeri.

Cartea Aleșii de Veronica Roth poate fi comandată pe edituracorint.ro, libris.ro, elefant.ro, cartepedia.ro, carturesti.ro, librarie.net

Recenzii și prezentări cărți Editura Leda Edge

Recenzii și prezentări cărți Veronica Roth

Recenzii și prezentări cărți SF

Recenzii și prezentări cărți fantasy

 

12 Comments

Spune-ți părerea!