Delicatese Literare
Cărți pentru copii

Alice în Țara Minunilor de Lewis Carroll, Ediţie bilingvă (română – engleză), Editura Național

Alice în Țara Minunilor (Alice in Wonderland)

Lewis Carroll

Ediţie bilingvă (română – engleză)

Editura Național

Colecția Pagini celebre – Cărți Bilingve copii

Nr. pagini: 88

Redactor șef: Violeta Borzea

Traducere: Anca Băicoianu

Redactare și adaptare: Roxana Samoilescu

Tehnoredactare: Banu Gheorghe

Ilustrații și copertă: Elena Drăgulelei-Dumitru

Lumea fascinantă imaginată de Lewis Carroll ca spaţiu pentru povestirea aventurilor lui Alice a trezit mereu curiozitatea copiilor, care îşi doreau să mai audă măcar o parte din întâmplările prin care trecea micuţa eroină.
Universul din Ţara Minunilor face ca necunoscutul şi neînţelesul să pară familiar, logic şi cu siguranţă foarte amuzant…şi invers – tot ce pare normal se dovedeşte a fi pe dos. Dacă Alice poate să treacă prin această lume, să trăiască în ea şi să îşi facă prieteni, atunci orice devine posibil, iar imaginaţia copiilor poate să treacă dincolo de limitele impuse de lumea adulţilor. Cartea este, în acelaşi timp, un exerciţiu de virtuozitate stilistică şi trădează formaţia de matematician a scriitorului – este presărată cu ghicitori, cântecele, jocuri de cuvinte, nonsensuri, o genială tehnică care îmbogăţeşte cu sensuri noi fiecare lectură.
Charles Lutwidge Dogdson s-a născut pe 27 ianuarie 1832 într-o familie cu unsprezece copii, toți fiind stângaci și cu probleme de vorbire. Din aceste motive, dar și pentru faptul că a crescut într-un mediu izolat, anglican și conservator, personalitatea lui Charles se va forma într-un fel aparte. Primii ani de școală a studiat acasă. Încă de atunci a dovedit o inteligență deosebită, de la șapte ani putând citi o carte întreagă. La doisprezece ani, a fost trimis la o școală particulară, iar în 1849 a intrat la Universitatea Oxford. A fost preocupat de filozofie, logică și matematică. A ținut cursuri de matematică la Oxford și a scris tratate de algebră și de geometrie. A murit la 15 iunie 1898 în Guildford.
Într-o epocă victoriană în care erau la modă povestirile sentimentale, Lewis Carroll a creat o literatură pentru copii marcată de fantezie, umor absurd și satiră. Scrierile sale cele mai apreciate din acest domeniu sunt: Alice în Țara Minunilor și Alice în Țara Oglinzilor.
Cartea Alice în Țara Minunilor este scrisă în 1865.
Acțiunea se petrece în epoca victoriană și are ca punct de pornire pățania lui Alice, o fetiță de șapte ani, care, în timp ce se plimba vara pe malul apei împreună cu sora ei, vede un iepure alb care vorbește în timp ce fuge prin fața ei, și, intrigată, îl urmărește, căzând astfel printr-o gaură de iepure în Țara Minunilor, unde va întâlni diferite personaje, își va schimba dimensiunea de câteva ori, va fi nu doar martora diferitelor întâmplări ce au loc în acea lume magică, fantastică, dar va și interacționa cu personajele apărute în cale.
Chiar atunci, un iepure alb trecu în goană pe lângă ea. Asemenea lucruri nu se întâmplă chiar în fiecare zi, dar pe Alice nu o surprinse prea tare. Nu se miră nici când îl auzi pe iepure zicând:
– Vai de mine, o să întârzii!
Rămase însă surprinsă când iepurele scoase din buzunar un ceas și se uită la el.
”Un iepure cu buzunare!?” se întrebă Alice. !Și cu ceas?”
Sări în picioare și o luă la fugă după Iepurele Alb. Chiar la timp ca să-l vadă dispărând într-o ditamai vizuina.
Just then, a white rabbit ran by, veri near to her. That does not happen aevery day, but Alice did not wonder about it. She did not wonder very much even when the rabbit said to itself, !oh! Oh! I shall be too late!
But she did wonder when the rabbit took a warch out of its pocket and looked at it.
”A rabbit with pocket?” Alice asked herself. ”And a watch in it?”
She jumped up and ran after the White Rabbit. She was just in time to see him go down a big rabbit hole.
O poveste în care apar creaturi stranii și fascinante, precum Iepurele Alb, Iepurele de Martie, Pisica-Cheshire, Pălărierul nebun, Regina și Regele de Cupă, Valetul de Cupă sau Falsa Broască Țestoasă, care continuă să încânte generații de copii, o „carte a cărților“, care solicită imaginația micilor cititori, amuzând și vrăjind deopotrivă cititori de toate vârstele care și-au păstrat sufletul de copil. O carte care prilejuiește cititorilor săi o experiență unică, uluitoare și surprinzătoare.
Varianta prescurtată în ediție bilingvă engleză-română a cărții, apărută în colecția Cărți bilingve pentru copii a Editurii Național, oferă, pe lângă plăcerea lecturii cărții în această foarte frumoasă adaptare, prilejul de a învăța/ perfecționa limba engleză, beneficiind de o foarte bună traducere. Prezentarea grafică e deosebită, are o minunată copertă cartonată, și am apreciat în mod deosebit ilustrațiile din interiorul cărții, calitatea filelor și fontul ales.

Cartea are zece capitole, intitulate sugestiv: În vizuina iepurelui, Balta de lacrimi, Cursa, Casa Iepurelui Alb, Omida, Purcel cu Piper, La ceai, Crichet cu regina, Cine a furat tartele?, Verdictul.
Personajul Alice, micuța eroină caracterizată de autor ca fiind „iubitoare și blândă”, „politicoasă față de toți”, „de încredere” și „foarte curioasă”, a devenit un adevărat simbol cultural.
Cartea a cunoscut numeroase ediții și a fost ecranizată, de referință fiind adaptarea cinematografică din 1951 a lui fiind Walt Disney.

Cărţile din Colecţia Pagini celebre pot fi comandate de pe edituranational.ro, libris.ro, librarie.net, carturesti.ro, cartepedia.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Național

Recenzii și prezentări cărți pentru copii

Recenzii și prezentări cărți bilingve pentru copii

Recenzii și prezentări cărți clasice

4 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *