Alimentația bolnavilor de diabet de D.D. Chiriac, Editura Național
Alimentaţia bolnavilor de diabet
D.D. Chiriac
Editura Național
Categorie: Bucătărie
Format: 170 x 240
Nr. pagini: 263
Preparate culinare diverse – mic dejun și gustarea de dimineață
Supe – ciorbe
Masa de prânz
Salate mixte – gustarea de după-amiază
Masa de seară
Semipreparate.
Această carte este, în opinia dr. Pavel Chirilă „o sinteză a celor mai bune metode de stopare a intoxicării organismului cu substanțe chimice, un îndreptar excepțional pentru dietă, menit să echilibreze organismul și chiar să stopeze boală”, o carte ce „corectează” o carență, aceea că „…nu există o lucrare care să stabilească tranșant modul de alimentație al oamenilor care suferă de acest tip de afecțiune”.
Deși boală veche, diabetul a devenit vedetă și în modernitate. Ca dovadă, în România anului 2005 erau înregistrati aproximativ 600.000 de diabetici, estimându-se că numărul celor nediagnosticati sau în stare latentă depășește un milion.
Paradoxal deci, dezvoltarea civilizației nu a redus, ci a multiplicat cauzele care duc la apariția acestei maladii. Fără a avea pretenția de a fi exhaustivă, cartea de față are în vedere dezbaterea pe întelesul tuturor a celor mai importante aspecte ce trebuie precizate în cazul alimentației bolnavilor de diabet. Ea pune la dispoziția cititorilor o prezentare generală a tuturor produselor alimentare care influențează în mod pozitiv sau negativ boală diabetică, precum și meniuri zilnice, rețete aferente acestora, ceaiuri și suplimente nutritive dispuse la ntervale orare clar precizate și obținute prin tehnologii de preparare analizate și argumentate detaliat. Pe de altă parte, sunt explicate principiile care au stat la baza întocmirii meniurilor propuse bolnavilor de diabet, astfel încât acestea să aibă un rol pozitiv în ameliorarea stării de sănătate.
Cei care pregătesc meniurile propuse bolnavilor de diabet vor întelege, parcurgând această lucrare, importantă preparării hranei conform anumitor tehnologii, de ce este important să optăm pentru acestea și de ce trebuie folosite sau evitate anumite categorii de alimente, în acest fel, cei care se ocupă de prepararea hranei bolnavilor pot deveni un factor activ în obținerea unei stări de sănătate favorabile.
Este de spus că această lucrare se adresează unui public foarte larg, cointeresând largi categorii de oameni.
Autorii lucrării recomandă tuturor persoanelor însusirea acestor principii de alimentație corectă, astfel încât să se poată debarasa de preparatele moderne de tip industrial, care dăunează grav sănătății. Numai așa incidența diabetului va scădea considerabil.