Delicatese Literare
Recenzii

Alt cuvânt pentru dor de Georgiana Vâju, Editura Quantum – recenzie

Alt cuvânt pentru dor

Georgiana Vâju

Editura Quantum

Colecția Alfa

Nr. pagini: 342

An apariție: 2017

  • Seria Nu te impiedica de mine, te implor!

  1. Nu te impiedica de mine, te implor! – recenzia
  2. Alt cuvânt pentru dor
  3. Iv. Ard amintiri
Sentimentele pentru Iv o readuc pe Ana la sanatoriu, unde acceptă un post de psiholog. Însă trecutul ei și al lui Iv îi prinde din urmă, punând piedici în calea prezentului. Pot cei doi face față încercărilor, pentru a-și salva iubirea? Povestea lor continuă, cu noi intrigi și sentimente contrastante. De câtă pasiune, înțelegere și iubire este nevoie,pentru a lăsa trecutul în urmă și a privi cu optimism spre un viitor fericit în doi?
„Spirituală, ironică, hipersensibilă, Ana este un psiholog de o sinceritate covârșitoare, un fin observator al fenomenului numit iubire sub toate aspectele sale. Pentru că, nu-i așa, iubirea poate aduce cu sine stări exuberante și, în același timp, poate reprezenta un blestem. Dialogurile spumoase și scriitura de o naturalețe delicioasă reprezintă condimentele acestui roman profund psihologic ce tratează poate cel mai delicat subiect cu putință: vindecarea sufletului rănit de și cu ajutorul iubirii. Un roman care nu se citește, ci se simte prin toți porii, fiecare idee în parte înlănțuindu-se cu propriile experiențe și trăiri. Cu toții ne-am rătăcit prin nori și ne-am izbit de stânci datorită iubirii, cu toții avem nevoie de Ana pentru a ne răstălmăci harta intrigantă a propriilor sentimente”. – Monica Ramirez
Autoarea Georgiana Vâju, mi-a intrat la suflet încă de la publicarea volumului unu „Nu te împiedica de mine, Te Implor!
A fost acel ceva ce l-am simțit de la distanță, mi-am dorit să o cunosc și personal, ceea ce s-a și întâmplat. Am participat întotdeauna cu drag la lansările ei, atât cât timpul și distanța mi-au permis și probabil că o voi mai face la un moment dat.
Știu foarte puține lucruri despre ea și anume că s-a născut și locuiește în Brăila, are în jur de patruzeci de ani și este de profesie psiholog. Am perceput-o ca pe o persoană cu mult umor și stilul ei de scriere este unul aparte. A început să scrie după vârsta de treizeci de ani, are o familie fericită și un băiat frumos.
În romanul de debut „Nu te împiedica de mine, Te Implor!”, am făcut cunoștință cu Ana și Iv, doi tineri frumoși dar cu multe probleme.
I-am adorat și i-am iubit… bine, mai mult pe Iv decât pe Ana, dar asta nu este un secret. Pe finalul volumului unu, am asistat la sfârșitul tratamentului Anei și la întoarcerea ei acasă, urmând să revină la Iv în scurt timp.
Ce credeți voi? Cam cât de scurt a fost timpul despre care vorbim?
Foarte scurt! Câteva ore.
Începutul volumului doi – „Alt cuvânt pentru dor” -, ne poartă în trecut, cu zece ani în urmă, atunci când Adri-Ana este foarte îndrăgostită și dorește foarte mult să se căsătorească.
– Când iubești, nu cred că-i mică sau mare vârsta să te căsătorești. Iar noi ne iubim, fie că îți place de el, fie că nu. Și, chiar dacă nu ne căsătorim acum, să știi că noi tot ne iubim. Așa că nu văd ce rost are discuția asta, mamă.
Șase ani a durat căsnicia și fericirea Anei. Motivul despărțirii de soțul ei a fost un înger blond, cu ochi albaștri și trup apetisant. Dintre toate durerile vieții, să-și vadă bărbatul sărutându-se cu altă femeie, în propria casă, a ucis-o pe Ana. Și, cum mai poți reacționa când ești pus în fața faptului împlinit?
„Na, cățea! Zâmbește-mi malefic și acum. Ce credeai oare? Că, dacă ești în brațele bărbatului meu, nu te mai pot atinge? Ba uite că pot!”
Urmează apoi o perioadă foarte dureroasă pentru Ana: internarea la sanatoriu și regăsirea ei cu ea însăși.
Capitolele alternează între trecutul și prezentul Anei.
„Am plecat, dar mă voi întoarce tot acolo, de această dată, chemată de vocea inimii, pentru că, spre marea mea surprindere, în scurtul timp petrecut acolo, am reușit să mă îndrăgostesc lulea de doctor. Și el de mine, se părea. De fapt, nu cred că aș mai fi plecat vreodată de la sanatoriu, dacă nu se întâmplau o serie de probleme, care să mă forțeze să iau o decizie pentru viața mea”.
Când crezi că totul este pierdut și că nimic nu mai contează, când viața îți dă mai mult decât poți duce, iar tu le duci, că nu ai de ales, apare el, acel bărbat de care te îndrăgostești nebunește și o iei de la capăt, cu bune și cu rele.
– Te-aș minți dacă ți-aș spune că m-am îndrăgostit doar de sufletul lui. Cred că m-am îndrăgostit de tot ce reprezintă, de tot ansamblul calităților lui, de mersul apăsat și ferm, de zgomotul pașilor lui grăbiți pe coridoare, de vorba calmă, apăsată și concisă, de felul lui de a comunica, de clinica primitoare, de reputația lui acolo, de statutul lui de medic psihiatru, de halatul scorțos și imaculat pe care îl poartă, de pasiunea lui pentru chestii motorizate, de motocicleta lui, de stetoscopul de la gât și seringile lui, de ceasul de la mână și modul cum îl poartă sau cum îl privește.
Ana se întoarce la sanatoriu, de data asta nu în calitate de pacientă, ci în calitate de iubită a doctorului Ivan Dumitru, dar și ca psiholog pentru sanatoriu.
Prima lor noapte de dragoste este plină de pasiune și năbădăi. Autoarea a fost puțin zgârcită în descrierea scenelor de dragoste.
– Știi de când îmi doresc să-ți ating fundul?
– Știu doctore! Din prima zi în care m-ai înțepat, te-ai uitat cu nerușinare la el, m-ai pipăit invocând pretexte medicale.
– Te-am pipăt? Eu?
– Da, logic că m-ai pipăit. Foarte regulat, din șase în șase ore.
– Nu-mi amintesc să fi făcut asta.
– Mda, sărăcuțul de tine.
Relația lor era una foarte frumoasă. Iv o surprindea plăcut dimineața, iar întreaga zi își simțeau lipsa, căutându-se din priviri și dorindu-și să fie împreună.
La scurt timp începe și Ana munca. Înainte de toate, studiază rând pe rând dosarele pacienților. Prima pacientă cu care își dorește să stea de vorbă este Simona. În acest moment apar primele tensiuni în relația lor.
Și parcă trecutul o ajunge din nou pe Ana. Așa cum era de așteptat, ea află că Simona era încă soția lui Iv, iar acest lucru parcă o duce cu gândul la un film. Un film în care, din păcate, ea are rolul principal.
– Iartă-mă, te rog, nu am vrut să suferi. Dar ăsta e adevărul.
– Nu cred că am ce să mai iert, Iv. A fost o mârșăvie din partea ta să îmi ascunzi asta. Mai mult, ești nesimțit acum că-mi ceri să te iert. Asta dărâmă toată imaginea pe care ți-ai construit-o în fața mea.
Din prima zi în care am apărut aici și până acum zece minute, te-am admirat, te-am idolatrizat chiar. Vreau să aud că nu este adevărat ce-mi spui atât de limpede. Vreau să cred că nu este cu putință, și că tu ești omul acela de acum zece minute în urmă, cel dinainte de nevastă-ta, nu cel pe care mi l-ai zugrăvit acum, adică perfid și mincinos.
Dar, așa cum veți descoperi în carte, nimeni și nimic nu-i poate ține despărțiți, pentru că iubirea lor este foarte puternică.
Iv își dorește să petreacă cu Ana un sfârșit de săptămână numai al lor, departe de toate problemele ce-i înconjoară. O duce acasă la el și petrec clipe minunate împreună. Dar când totul este mai frumos și Iv dorește să-i prezinte actele de divorț semnate și să o ceară în căsătorie, primește un telefon de la prietenul și colegul său, Tudor, care îl roagă să se întoarcă la sanatoriu, de urgență.
Care era urgența? Simona, bineînțeles.
Personal, mi-ar fi plăcut să aflu mai multe detalii despre Tudor și consider că rolul lui în poveste a fost bine poziționat.
Finalul este unul neașteptat pentru toți și nu vreau să vi-l dezvălui eu. Pot doar să vă spun că Iv rămâne preferatul meu. Pot să vă mai spun că, uneori, degeaba există iubire dacă soarta nu ține cu tine și mai spun că abia aștept volumul trei, pentru că mi-e dor de Iv și sunt curioasă să descopăr cum evoluează starea și relația lui.
Vă doresc și vouă lectură plăcută!

Mulțumim Editurii Quantum Publishers pentru cartea Alt cuvânt pentru dor oferită pentru recenzie!

Cărţile autoarei Georgiana Vâju pot fi comandate de pe quantumpublishers.ro, elefant.ro, libris.ro

Recenzii cărți Editura Quantum Publishers

Recenzii și prezentări cărți autori români

23 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *