Delicatese Literare
Recenzii

Alys și fiara de Peternelle van Arsdale, Editura RAO – recenzie

Alys și fiara

(The beast is an animal – 2017)

Peternelle van Arsdale

Editura RAO

Anul apariției: 2020
Număr de pagini: 282
Traducerea: Liliana Pelici prin Lingua Connexion
Peternelle van Arsdale a crescut în Newark, New Jersey. A studiat literatură engleză la Bryn Mawr College, după care și-a urmat pasiunea pentru cărți și a început să lucreze într-o editură. “Alys și Fiara” a fost primul ei roman. În prezent lucrează la al treilea și, în paralel, își continuă munca de editor și scrie proză scurtă și eseuri. Locuiește în Brooklyn, New York.
“La șapte ani, Alys le vede pentru prima dată pe mâncătoarele de suflete. Surorile gemene emană o energie care o atrage și o face să simtă sălbăticia pădurii și Fiara care sălășluiește acolo. Până să împlinească cincisprezece ani, fata află cât de periculoase sunt aceste creaturi. Ea trăiește într-o lume a adulților speriați de puterile acestor ființe, de care se ascund în spatele unor reguli rigide. Se tem și că Fiara ar putea să-și facă loc printre ei ascunzându-se într-o fată aparent inofensivă precum Alys. 
La rândul ei, Alys se teme de același lucru, și pe bună dreptate. Știe că are o legătură neobișnuită cu mâncătoarele de suflete și cu Fiara, dar nu poate să dezvăluie asta nimănui, pentru că ceilalți ar spune despre ea că e vrăjitoare. Pe măsură ce comportamentul acestor forțe malefice devine tot mai amenințător pentru oameni, Alys înțelege că trebuie să înfrunte pericolele pădurii. Dar propriul ei secret e cel care o sperie cel mai mult. Ca să își salveze lumea, Alys trebuie să riște să se piardă pe ea însăși.”
Alys și Fiara” nu e doar o carte despre păduri întunecate și creaturi care vânează noaptea. E și o poveste profund umană despre o fată care trebuie să își găsească locul într-o lume care e, în același timp, urâtă și frumoasă, rea și bună. Și trebuie să descopere aceleași lucruri despre ea însăși.
“În acest roman de debut cu o atmosferă întunecată, o tânără descoperă, ca mulți alți adolescenți, că cel mai mare dușman e monstrul din ea. Ceea ce e dureros de poetic.” — Kirkus Reviews
“Alys și fiara” e o carte plină de suspans și tulburătoare în cel mai bun mod posibil.” — Sami Thomason, Square Books, Oxford, Mississippi
“Multe cărți pentru tineri sunt despre o adolescentă care se pierde în pădure și luptă ca să se înțeleagă pe ea însăși. Această carte are însă curajul să sugereze că într-o inimă tânără s-ar putea ascunde lucruri înspăimântătoare. Frazele autoarei au o eleganță atemporală, iar povestea devine tot mai stranie și mai viscerală pe măsură ce te afunzi în lectură. O să-ți dorești să o urmezi pe Alys în pădure.” — Jeff Giles, scriitor, autorul romanului “The Edge of Everything”

Un roman incitant, învăluit în cețurile misterului, plin de adrenalină și suspans, ce debordează de emoții și care ne aduce față în față cu binele și răul din oameni.
“Fetele erau identice — aveau părul la fel de negru și ochii la fel de rotunzi și cenușii. Aveau și același semn din naștere, o pată care semăna vag cu o stea pe partea din spate a gambei. Dar existau și diferențe între gemene. Fata care se născuse cu două minute mai devreme întotdeauna își întindea mâna stângă după lucruri, iar cea care se născuse cu două minute mai târziu își întindea mâna dreaptă. Cea mare avea semnul din naștere pe gamba stângă, cea mică pe cea dreaptă. Părul lor negru se ondula la fel, dar în direcții opuse. Fetele erau ca niște imagini în oglindă — păreau identice, dar, de fapt, nu erau.”
Odată cu nașterea gemenelor, vine o iarnă grea și o vară secetoasă care-i înspăimântă pe săteni. Astfel că, se întreabă ce s-a schimbat în așezarea lor în ultimul an… și descoperă că nimic cu excepția…
“Era vorba despre cei doi bebeluși care erau ca două imagini în oglindă, ambii însemnați cu o stea de Fiară. De Cel Rău. De Cel Care Ținea Ploaia Departe.”
Astfel, fetele și mama lor sunt trimise de tată în pădure, acesta promițând să le poarte de grijă până când se vor putea întoarce acasă. Doar că timpul trece și după cinci ani de locuit în pădure, în care tatăl venea din ce în ce mai rar cu provizii, acesta încetă să mai vină. După o vreme, mama merge la ferma bărbatului ei, dar descoperă că acesta și-a luat soție nouă.
Revenite în pădure, sunt nevoite să se descurce așa cum pot cu ce au la îndemână. Fetele cresc și se sălbăticesc, iar mama, se îmbolnăvește și moare. Tinerele se răzbună pe tatăl care le-a abandonat, lăsând lupii să îi mănânce toate animalele.
“Când se făcu, din nou, liniște în sat, fetele se retraseră în casa lor din pădure. În cele câteva ore dinaintea zorilor stătură treze, nu putură să închidă ochii. Ceva se întâmplă cu fetele în acele ore. Ceva se deschise și altceva se închise.
În următoarea dimineață, fetele simțiră teama în aer.”
Astfel s-au transformat în mâncătoarele de suflete. Numele lor erau: Angelica și Benedicta.
S-au hotărât să mănânce sufletele adulților care se tem. Care le-au izgonit din casa lor. Și să lase copiii în pace.
După ce am aflat despre mâncătoarele de suflete, facem cunoștință cu Alys, micuța care le putea vedea și căreia fetele nu i-au făcut rău. O micuță care nu poate dormi noaptea, care iese să vadă stelele și adoarme pe câmp până dimineața. Care le vede pe gemene și nu se teme de ele. Dar, a doua zi este descoperită îndreptându-se spre casă de un negustor pe nume Pawl, care află cu stupoare că toți adulții din sat sunt morți în paturile lor. Doar copiii au fost vrăjiți și nu au pățit nimic.
O lectură cu valențe de thriller, mult suspans și care te ține cu respirația tăiată.
Toți copiii inclusiv Alys sunt mutați în localitatea vecină, unde li se găsesc părinți noi. Dar micuța este tratată cu suspiciune de cei din sat, mai ales de cei mici, deoarece atunci când au murit adulții ea era trează.
“Alys nu știa ce o făcea să se simtă mai stânjenită — faptul că oamenii din Defaid o arătau cu degetul sau venerația ciudată pe care i-o arătau copiii din Gwenith. O priveau de parcă ar fi fost specială.”
“Alys și fiara” este o lectură stranie și captivantă în același timp. Ne înfățișează oamenii cu bune și rele, cu temeri și credințe care-i fac să acționeze violent, fără să se gândească la consecințe.
Mâncătoarele de suflete sunt trimisele Fiarei, pe care oamenii o văd ca pe Diavolul însuși, întruchiparea răului. Astfel că, hotărăsc să facă un gard împrejurul așezării, astfel încât oamenii să fie în siguranță.
“— De ce suntem așa? Suntem rele?
— Nu suntem rele, copilă. Cum poate fi rău să pui mâinile pe cineva și să știi ce nu e în regulă înăuntrul lui?
— Atunci de ce ar crede că suntem vrăjitoare și ne-ar arde?
— Pentru că se tem, spuse Mama.”
Un dark fantasy învăluit în umbre și plin de pericole, unde oamenii speciali sunt ostracizați, iar necunoscutul dă motiv de teamă oamenilor simpli.
Alys se dovedește a fi o tânără curajoasă, care înfruntă greutățile cu capul sus, punându-și întrebări și aflând lucruri despre care ceilalți locuitori din Defaid ar crede că sunt vrăjitorii.
Ce se întâmplă pe măsură ce crește și le reîntâlnește pe gemene? Va mai întâlni vreodată Fiara?
Se pare că Alys va avea un rol important în oprirea gemenelor, dar până atunci trebuie să aștepte, să învețe și să-și asculte instinctele. Astfel află că Fiara nu este atât de rea precum spun preoții din Defaid, aceasta spunându-i lui Alys că trebuie să astupe groapa pe care gemenele o măresc pe măsură ce mănâncă sufletele celor ce se tem.
Avem parte de momente pline de tensiune, când suspansul ne taie respirația și ne întrebăm dacă Alys va reuși să oprească acest rău care stă să vină.
O carte incitantă, care te ține captiv între paginile ei și îți menține curiozitatea până la final.

Cartea Alys și fiara de Peternelle van Arsdale poate fi comandată de pe cartepedia.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura RAO

12 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *