Delicatese Literare
Recenzii

Ame de Cathya MP, Editura Bookzone – recenzie

Ame

Cathya MP

Editura Bookzone

An aparitie: 2020

Nr. pagini: 573

Citind, am șansa să trăiesc mai multe vieți. Scriind, am șansa să le orchestrez pe toate. (Cathya MP)
Cathya MP se numără printre cei mai tineri autori Bookzone. Anul 2016 a fost un pilon în cariera ei de scriitoare, câștigând cu Ame premiul pentru cea mai captivantă poveste de dragoste a anului de pe Wattpad. Cathya MP este un as al poveștilor neașteptate în care iubirea e acel ceva care învinge mereu.
Ame e câmpul de luptă a două destine construite din bucăți de viitor incerte, prinse într-un lanț bolnăvicios ce le va schimba soarta pentru totdeauna.
Ești față-n față cu o carte mistuitoare, cu peste 500.000 de cititori, ce te va zdruncina din temelii și îți va provoca fiori în tot corpul. Ame spune povestea a două suflete cu simțiri diametral opuse, dar care se sudează încă de la primele priviri.
Ea, definiția normalității. El, mult prea departe de a fi normal. Haotic, pe alocuri pragmatic, Zane duce o viață dublă la periferia New York-ului și e orbit de răzbunare. Dar de îndată ce o vede pe Ame, își dă seama că atunci când visezi iubire trebuie să te pregătești pentru încă o luptă. Destinul lor pare deja scris, așteptând să dea lovitura de grație. Viețile li se schimbă definitiv, iar iubirea lor interzisă ia calea tragică a unui adevăr crunt.
Războiul începuse, iar noua ne căzuse baioneta.
Cu accentul pus pe maturizarea emoțională, Ame e povestea unor decizii luate impulsiv, o lecție despre consecințele unei alegeri, o fantezie animată de puterea iubirii de a învinge chiar și atunci când sufletul se află pe marginea unei prăpăstii.

Cathya MP este o tânără autoare care face parte din noul val de tineri scriitori contemporani care a început să scrie pe platforma Wattpad.
,,Ame” este o carte despre viață și destin, secrete și trădări, despre prietenie și iubirea care se înfiripă între doi tineri.
În prologul cărții, unul foarte scurt, asistăm la o scenă în care câțiva tineri motocicliști incendiază o mașină urmăriți fiind de poliție!
Personajul principal al cărții este Ame Chandler, o tânără de 20 de ani, al cărei nume simbolizează ploaia în limba japoneză, fiindu-i ales pentru că se născuse într-o zi ploioasă. Locuiește doar cu mama ei, în urma divorțului dintre părinți încetând orice relație cu tatăl, serviciul lui fiind mult mai important decât familia, acesta lucrând în forțele speciale ale armatei. Cu o carieră de succes la o firmă de avocatură, lucrând cu oameni bogați și influenți, mama ei era nevoită să participe la o mulțime de întâlniri și petreceri ale acestora, de cele mai multe ori însoțită de Ame.
La o astfel de petrecere este abordată de un bărbat misterios care o determină să plaseze o cutie pe unul din balcoanele clădirii, neștiind că înăuntru era o bombă care punea în pericol viața invitaților, și chiar pe a mamei sale. Își duce misiunea la îndeplinire, fiind salvată în ultimul moment de bărbat care o duce la un hotel, unde rămâne singură peste noapte.
A doua zi după incident, Ame se mută în căminul studențesc – în anul în care stătuse acasă pregătindu-se foarte mult și fiind fusese admisă ca studentă la medicină – și acolo le cunoaște pe cele două colege de cameră, Alice și Emily, cu care leagă o strânsă prietenie, fiind mai tot timpul împreună.
Îl cunoaște pe Zane Knight și pe prietenii săi, Dean și Taylor, ,,legendele”, un trio cu mare priză la fete, recunoscuți pentru puterea lor de seducție. Prima întâlnire cu acesta este de-a dreptul șocantă, însă după puținul timp petrecut împreună își dau seama de atracția dintre ei.
Zane este un tânăr de 23 de ani, dur și rece după pierderea mamei sale, acuzându- și tatăl de moartea ei pentru că nu o protejase și nu-i oferise siguranță. Absolvise liceul militar și optase pentru facultatea de medicină, unde era student, fiind angajat și la morga spitalului, iar în timpul liber lucra ca mercenar pentru o organizație de tip mafiot unde participa la diferite misiuni. În ciuda comportamentului său, se simte atras de Ame de la bun început, el fiind tipul care îi plasase bomba, însă datorită misiunilor la care participă, atrage mulți dușmani, totul culminând cu răpirea fetei chiar de sub ochii lui în timp ce aceasta se afla la o petrecere însoțită de mama ei și prietenele sale.
Modul în care decurge povestea, cine o salvează pe Ame, cine este Angel, ce legătură au cu familia Morini, dar și ce secrete vor afla, vă las să descoperiți singuri citind această carte!
,, Mereu am considerat dimineața ca fiind cel mai aprig dușman al meu, fiindu-mi foarte dificil să mă ridic din patul meu cald și moale și să apăs butonul de Start pentru o nouă zi ca toate zilele. Singurul gând ce mă urnea din cuibușorul meu reconfortant era prietena mea cea mai bună, cafeaua, care prin mirosul ei tare, aromat, îmi inunda nările și parcă mă chema ispititoare ca o cadână ce farmecă argații cu mișcări ample din șolduri. În cazul meu, aburii aromați. Pregătită de mama în timp ce soarele se ridica pe cer, nu puteam să-i rezist, fiind cel mai bun ceas deșteptător.”
,,Deodată ideea violului nu mi se părea o idee atât de proastă. Bărbatul misterios, pentru care simțeam o atracție puternică mă făcuse să ies din ritmul meu zilnic și să experimentez noi trăiri profunde. Între noi distanța fizică se redusese vizibil, dar pe celălalt plan se pare că eram doi străini, mai ales că deodată și-a schimbat starea de spirit, devenind pasiv. Era atât de aproape și totuși îl simțeam atât de departe.”
,,Iubirea este cea mai sălbatică ființă fantasmagorică dintre toate, șireată ca o vulpe, te ademenește în mrejele ei, îți creează stări de plăcere, de comoditate, de fericire. Apoi, ca un păianjen, te atrage în capcana ei invizibilă și, fix când nu te aștepți, te mușcă injectându-ți otrava care te paralizează și te lasă să zaci în chinurile durerii până când decide să te consume.
Iubirea este un lup într-o blană de oaie. Dacă nu ești atent, s-ar putea să te muște rău, să-ți lase răni adânci când tu, om naiv, tot ce încercai să faci era să atingi blana moale și delicată.”
,,Flirtul este, probabil, cel mai interesant segment al dragostei. Este precum dansul de împerechere la Pasărea paradisului. Acele mișcări maiestuoase executate de masculi pentru a impresiona femela reprezintă efortul pe care-l depun pentru a le cuceri inima, ținând cont că femelele resping până la 15-25 de pețitori, până găsesc partenerul perfect. Așa cum fiecare colț al lumii găzduiește diferite rase umane, fiecare colț al Insulei Noua Guinee adăpostește până la patruzeci de specii de Pasărea paradisului. Fiecare mascul are propriul său ritual de împerechere, cu diferite mișcări ale penajului pentru a-și impresiona partenera.”
,,Femeia este o ființă complexă, o vrăjitoare cu puteri supranaturale și încă un mister nedeslușit. Fericit e cel care a reușit să înțeleagă o femeie. Ea te atrage, te seduce, și, când îi pici în plasă, trebuie să ai grijă, pentru că la fel de ușor te poate distruge. Dragostea este o armă cu două tăișuri, o otravă care controlează lumea. Dacă nu ești destul de stăpână pe tine, poți să te rănești. Bărbatul, de altfel, este o păpușă căptușită cu sentimente, este recipientul dragostei, vasul care se umple cu simțirile femeii, este oglinda stărilor receptate de el. Fiecare bărbat este prins sub o anumită vrajă, unică, diferită de la vrăjitoare la vrăjitoare, având mereu un alt leac, subjugându-i sufletul pe veci. Mereu va exista o ea pentru fiecare leu din junglă.”
Mi-am dorit foarte mult să citesc această carte, titlul și coperta cărții sunt superbe, însă s-a dovedit a fi o mare dezamăgire. După părerea mea, pe care mi-o asum în totalitate, cartea este un clișeu: fata bună și cuminte – băiatul rău, însă nu acest lucru m-a deranjat, ci scriitura, fiind una foarte slăbuță. Multe greșeli, fraze și cuvinte puse anapoda, expresii și citate tipic românești care nu s-au potrivit deloc, acțiunea petrecându-se în America. Foarte multă neatenție și inexactități: într-o propoziție scrie că personajul era cărunt, în cealaltă că avea părul ca abanosul cu câteva fire albe; scrie că mama lui Zane murise în împrejurări necunoscute, ca mai târziu să aflăm că băiatul fusese martor când aceasta fusese împușcată; Ame are 20 de ani, mama ei 40 iar bunica 52? și multe altele, o mulțime de metafore fără înțeles care nu-și aveau locul în text.
Cartea este scrisă din perspectiva ambelor personaje, ambele spun aceleași lucruri, devenind plictisitoare. Acțiunea nu are veridicitate, intriga lipsește, iar personajele sunt slab conturate, nehotărâte, nu mi-au transmis nici o emoție.
Cartea ar fi avut potențial, subiectul fiind unul destul de interesant, din păcate autoarea nu a reușit să îl valorifice, iar greșelile sunt foarte deranjante.

Cartea Ame de Cathya MP poate fi comandata de pe bookzone.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Bookzone

11 Comments

Spune-ți părerea!