Delicatese Literare
Recenzii

Amintiri de neuitat de Susan Elizabeth Phillips, Editura Litera, Colectia Carti Romantice – recenzie

Amintiri de neuitat (Ain’t She Sweet – 2004)

Susan Elizabeth Phillips

Colecția Carti Romantice

Traducere: Cristina Tache, Gabriel Drăghici

389 pagini

Sugar Beth Carey a fost regina incontestabilă din Parrish.
Superba blondă, adolescenta rebelă, inteli­gentă, alintată și răutăcioasă, care, la fel ca toată lumea, se aștepta să cucerească lumea, a lăsat totul în urmă, cu gând să nu mai revină niciodată în prăfuitul orășel din Mississippi.
Cincisprezece ani mai târziu, falită, disperată, dar prea mândră să o arate, se întoarce în Parrish să descopere că foștii ei dușmani trăiesc viața pe care ea se aștepta să o ducă.
Sora ei vitregă are banii, puterea și prestigiul pe care le avusese odată Sugar și este măritată cu iubi­tul din liceu al acesteia.
Dar cel mai rău este că, acum, Colin Byrne, bărbatul căruia Sugar îi distrusese cariera de profesor, este un scri­itor celebru și locuiește în impresionanta casă care i­-a aparținut odată lui Sugar. Lui Sugar i-a venit timpul să plătească răutățile din trecut. Însă fetița răsfățată pe care și-­o amintesc toți a fost înlocuită de o femeie cu capul pe umeri, puternică și hotărâtă.
Iar Colin ar putea descoperi curând că dorința de răzbunare se poate transforma în pasiune, fără ca vreunul din cei implicați să-­și dorească asta… sau să se poată opune în vreun fel.
Amintiri de neuitat este a doua carte a autoarei pe care o citesc (după Trandafirul sălbatic) pe care o citesc şi deja pot să afirm că Susan Elizabeth Phillips urcă rapid în topul preferinţelor mele şi abia aştept să mai citesc o carte scrisă de ea.

Amintiri de neuitat este o carte foarte frumoasă, care ne demonstrează din plin că viaţa nu este doar în alb şi negru, că oamenii se pot schimbă şi că, uneori, soarta le oferă ocazia nepreţuită să-şi răscumpere păcatele, primind ca bonus o nesperată şansă la fericire.

Aș dori să menționez și coperta, care mi se pare foarte inspirat aleasă.
Sugar Beth Carey fusese în adolescenţă fata rea a oraşului. Bogată, arogantă şi cu nasul pe sus, se purta de parcă totul i se cuvenea de drept şi, culmea, nimeni nu părea să conteste acest lucru. În acea perioadă, Sugar Beth înfiinţase un club de fete – Sălciile de Mare, unde erau primite doar câteva fete din cele mai populare, şi, împreună cu acestea, o ţinea într-un şir nesfârşit de petreceri, iar băieţii erau la picioarele lor. Superbă, blondă, slabă şi cu picioare lungi, Sugar Beth părea întruchiparea păpuşii Barbie iar prietenul ei din liceu, Ryan, atletic şi foarte arătos, părea întruchiparea lui Ken. Împreună păreau un cuplu ideal şi îşi juraseră dragoste pe vecie.
Exista însă o persoană pe care Sugar Beth avea o plăcere deosebită să o persecute – Winnie Davis. Timidă şi nesigură pe ea, Winnie nu îi putea face faţă strălucitoarei Sugar Beth, iar farsele pe care aceasta i le făcea erau pline de răutate, două dintre acestea fiind chiar foarte crude. La prima dintre ele, Sugar Beth i-a scotocit prin lucrurile lui Winnie, găsindu-i jurnalul intim, în care aceasta îşi scrisese câteva fantezii sexuale legate de Ryan – marea ei dragoste dar care, din păcate, era iubitul lui Sugar Beth. În ciuda rugăminţilor acesteia să-i înapoieze jurnalul şi să nu citească din el, Sugar Beth a început să strige în gura mare tot ce scria acolo în faţa unui public numeros, care se distra copios. Winnie a fost salvată de Colin Byrne, profesorul lor de engleză, care i-a confiscat lui Sugar Beth jurnalul şi I l-a înapoiat lui Winnie, privind-o cu severitate şi dezaprobare făţişă pe Sugar Beth.
A doua farsă a fost şi mai urâtă. Ştiind că Winnie era la duş, spălându-se de vopsea după un spectacol la şcoală, Sugar Beth i-a ascuns toate hainele şi prosoapele şi a adunat un grup de băieţi, inclusiv Ryan, cărora le-a propus să vadă vestiarele fetelor, pretextând că nu mai e nimeni acolo. Biata Winnie a paralizat de ruşine trezindu-se complet goală în faţa lor, fără nici o posibilitate să se acopere. Din nou, Colin a fost cel care a salvat-o. Sosit pe neaşteptate, şi-a dezbrăcat cămaşa şi a acoperit-o pe Winnie, privind-o cu furie şi dezgust pe Sugar Beth, arătându-i clar că nu a fost păcălit nici o secundă că ea ar fi fost nevinovată.
Colin nu avea decât douăzeci şi doi de ani la acea vreme, cu patru ani mai mult decât elevii săi, dar părea mult mai matur. Colin era complet imun la farmecele lui Sugar Beth, nelăsându-se manipulat de aceasta şi făcându-i observaţie de fiecare dată când ea depăşea măsura.
Răsfăţată, superficială şi egoistă, nerealizând prea bine sau nepăsându-i de consecinţele faptelor sale, Sugar Beth a hotărât să îl pedepsească, mințind-o pe mama ei, care o idolatriza şi îi făcea toate voile, că el a agresat-o sexual, sărutând-o şi pipăind-o pe sâni. Revoltată la culme, mama ei Diddie, care avea o influenţă socială uriaşă în Parrish, a aranjat imediat ca el să fie dat afară din învăţământ. Faptul că ulterior, după mai bine de şase luni de la incident, tatăl ei a găsit o scrisoare de scuze de-a ei, în care ea îşi recunoştea fapta, şi o publicase în ziarul local, nu avea cum să mai repare ceea ce se stricase.
După cincisprezece ani de atunci, timp în care fusese mereu plecată, Sugar Beth se întorcea acasă.
„Sugar Beth era încă frumoasă. Acei ochi ucigători de un albastru-deschis şi trăsăturile perfect simetrice ale feţei o vor urma în mormânt, iar norul acela de păr blond va fi împrăştiat pe o pernă de satin ca într-o fotografie din Playboy. Dar prospeţimea imaculată dispăruse. Părea mai în vârstă de treizeci şi trei de ani şi mai dură. Era şi mai subţire. […] Dar acea senzualitate periculoasă era neschimbată. La optsprezece ani fusese proaspătă şi capricioasă. Acum era rafinată şi mult mai ucigătoare. Poate că trandafirul nu mai era înflorit, dar spinilor le crescuseră vârfuri otrăvitoare.”

kate-hudson-aktrisa-model-3054

Viaţa îi dăduse multe lovituri în tot acest timp. Mai întâi, în timpul colegiului, plictisită de mult prea perfectul Ryan, Sugar Beth l-a înşelat cu Darren, vedeta echipei de fotbal, cu care s-a şi căsătorit ulterior. Nu a fost o decizie înţeleaptă, Darren lovind-o în nenumărate dăţi şi înşelând-o, ca să o părăsească ulterior pentru o iubită a lui. Apoi Diddie, mama ei, a murit pe neaşteptate, iar tatăl ei s-a recăsătorit, la scurt timp, cu amanta lui. Plină de resentimente, Sugar Beth a refuzat să vină la nuntă, în ciuda ameninţării tatălui ei că o va dezmoşteni, lucru ce s-a dovedit apoi că a fost pus în practică, la moartea lui ei nerevenindu-i nimic din uriaşa lui avere. Viaţa lui Sugar Beth a luat-o pe o pantă descendentă. A părăsit colegiul, s-a căsătorit cu Cy, un cascador nesăbuit cu care se întrecea în excese de alcool, ca să rămână apoi văduvă în urma unui accident de la o cascadorie. A încercat mai multe slujbe, inclusiv de chelneriţă, coborând tot mai jos. Viaţa păruse să-I dea o nouă şansă când l-a întâlnit pe Emmett, un petrolist texan bogat, cu patruzeci de ani mai în vârstă decât ea, cu care s-a căsătorit. Din păcate, la moartea lui s-a constatat că averea acestuia se risipise complet în urma mai multor investiţii nesăbuite.
Singura avere care îi mai rămăsese lui Sugar Beth era moştenirea de la mătuşa ei – remiza trăsurilor din Parrish şi o presupusă pictură semnată de un pictor celebru, dar pe care nu o văzuse nimeni niciodată.
Sugar Beth se aştepta că va fi primită cu ostilitate în Parrish, pe bună dreptate. În fond, ea fusese cea care îl părăsise pe Ryan şi le întorsese spatele prietenelor ei din clubul Sălciilor de Mare. Între timp, Ryan se căsătorise tocmai cu Winnie și aveau o fiică adolescentă în vârstă de treisprezece ani.
Însă, lovitura cea mai puternică a primit-o când a descoperit cine stătea acum în Frenchman’s Bride, somptuoasa locuinţă în care locuise, dar care fusese moştenită şi vândută de cea de-a doua familie a tatălui ei – Colin Byrne! Acesta, în schimb, era încântat de vestea că ea s-a întors şi era hotărât să se răzbune.
Ceea ce nimeni nu ştia era că Sugar Beth se maturizase şi se schimbase radical între timp. Dacă odinioară era înnebunită de mirosul parfumurilor scumpe, acum îi plăcea mirosul cărţilor, care-i deveniseră între timp singurii ei prieteni. Deşi toată lumea era convinsă că era o devoratoare de bărbaţi şi că se căsătorise cu Emmett doar pentru bani, culmea era că ea chiar îl iubise sincer şi suferise mult la moartea lui. Iar întoarcerea lui Parrish pentru a intra în posesia moştenirii se datora nevoii de bani nu pentru a-şi permite o viaţă în lux, ci pentru a putea plăti costurile întreţinerii fiicei ei vitrege, Delilah, fiica lui Emmett, în vârstă de cincizeci şi unu de ani şi care suferea de deficienţe mintale, într-un sanatoriu privat.
Încetul cu încetul, descoperim şi cauzele comportamentului ei complet reprobabil din adolescenţă care, deşi nu o scuză cu totul, ne ajută să înţelegem că şi ea fusese, la rândul ei, o victimă.
Mama ei, Diddie, o frumuseţe clasică, descendenta unei familii de seamă, emblema socială a oraşului, se căsătorise pentru bani cu Griffin, tatăl ei, proprietarul fabricii de cherestea. După naşterea fiicei lor, Diddie se dedicase fiicei ei cu totul, arătându-şi pe faţă dispreţul faţă de soţul ei, care, în replică, şi-a luat o amantă şi neputându-se răzbuna pe Diddie, o lovise neglijând complet persoana pe care aceasta o iubea cel mai mult – fiica lor. Sugar Beth nu înţelegea răceala tatălui ei, pe care îl iubea foarte mult şi după a cărui aprobare şi afecţiune tânjea. Ţi se rupe sufletul citind cum ea, copil fiind, crezând că notele ei bune îl vor îndupleca, l-a căutat alergând într-un suflet, cu carnetul de note în mână. L-a găsit în final la o altă casă, cu o altă fetiţă în braţe, căreia îi citea poveşti, aşa cum ei nu-I citise niciodată, iar acea fetiţă îi zicea tată. Când a văzut-o pe Sugar Beth, a alungat-o furios, călcându-i carnetul de note în picioare. Astfel, continuând şirul greşelilor, întocmai ca tatăl ei care se răzbuna pe ea, pentru jignirea pe care i-o provocase mama ei, la fel şi ea, rănită groaznic sufleteşte de el, o persecuta pe fiinţa pe care el o iubea cel mai mult – cealălaltă fiică a lui, sora ei vitregă – Winnie Davis! Dacă ea, copil fiind, mai avea o scuză, Griffin, ca adult şi mai ales ca tată, nu avea nici una…
După cincisprezece ani, greşelile trecutului o bântuiau pe Sugar Beth, al cărei respect de sine era la cote minime. Deşi îşi dă seama că toţi aveau o satisfacţie răutăcioasă văzând-o pe fata bogată, răsfăţată şi arogantă de odinioară căzută atât de jos, Sugar Beth strânge din dinţi şi începe să-şi caute de lucru, întrucât responsabilitatea faţă de Delilah nu îi lăsa altă opţiune.
Din păcate, posibilităţile erau extrem de restrânse şi singura slujbă care i se oferă este cea de menajera a lui Colin, în casa în care fusese cândva stăpână!
Deşi Sugar Beth realizează că răzbunarea era singura lui motivaţie, acceptă slujba, sperând că va reuşi cumva să găsească şi misterioasa pictură ce i-ar fi adus rezolvarea problemelor ei financiare.
Colin interpretase greşit motivele ei, considerând că doar lăcomia şi nevoia de lux o făceau să accepte toate compromisurile. Nu poate să nu remarce însă că ea îşi îndeplinea eficient sarcinile, iar autoironia şi replicile ei pline de umor îl amuză fără sa vrea. Totuşi, nu era dispus să o ierte fără să o pedepsească. Suferise prea mult din cauza minciunilor ei. După ce fusese dat afară, se întreţinuse o vreme ca zidar, meseria tatălui lui, suportând în acelaşi timp şi umilinţa dispreţului acestuia, care nu se abţinuse să-l ironizeze. Din fericire, romanul lui publicat despre viaţa micului orăşel Parrish a avut un succes fulminant, iar Colin se întorsese după zece ani de la izgonirea lui plin de bani şi succes, cumpărând simbolic chiar fosta reşedinţă a familiei care îi făcuse atâta nedreptate.

colin

Pentru ca răzbunarea să fie completă, Colin a anunţat-o pe Sugar Beth că va da o recepţie în vederea lansării noului său roman, iar ea va trebui să se ocupe de organizarea ei şi să servească la masă, neprecizându-i însă că, pe lângă invitaţii din New York, era invitată şi majoritatea persoanelor importante din Parrish.
Zâmbi şi îşi examină conştiinţa ca să vadă dacă îi era ruşine cu el, dar băiatul romantic care visase odinioară să spintece dragoni şi să salveze prinţese ajunsese un cinic, iar conştiinţa nu scoase o vorbă.
A venit şi ziua recepţiei, iar Colin se aştepta ca Sugar Beth să dea bir cu fugiţii în momentul în care aveau să sosească persoanele cunoscute, colaborarea lor luând astfel sfârşit cu nevoia lui de răzbunare satisfăcută, pregătindu-i și un cec gras de consolare. Sugar Beth avea însă să-l surprindă încă o dată. Încăpăţânarea ei irlandeză a ieşit la suprafaţă şi, suportând cu stoicism toate umilinţele, a continuat să servească imperturbabilă.
– Păi de ce aș pleca de la o petrecere exact când începe distracția?
– Pentru că exact această petrecere îți sfâșie inima.
– Te înșeli profund, amice. Am îngropat doi părinți și o pereche de soți. Chestia asta nu mă deranjează deloc.
Pe măsura trecerii timpului, Colin era tot mai tulburat, de parcă el şi nu ea era nevoit să suporte toate răutăţile, ajungând în final să cedeze şi să o roage să vină cu ei la masă.
– Aruncă şorţul ăla nenorocit şi vino să mănânci cu noi.
Invitaţii din afara oraşului care auziseră fără să vrea păreau nedumeriţi, dar Sălciile de Mare înţeleseseră, iar din pliscurile lor ieşeau şuierături de dezaprobare. Până a doua zi, trădarea lui va fi cunoscută peste tot în Parrish. La dracu’, chiar mai curând. Le mâncau degetele să-şi scoată celularele ca să fie primele care să anunţe trecerea lui Colin Byrne de partea întunecată.
Fermă pe poziţie, Sugar Beth a refuzat categoric, continuându-și penitența. Punctul culminant al serii a fost când Winnie şi-a scăpat întenţionat furculiţa pe jos, cerându-i lui Sugar Beth să i-o ridice. Dar Ryan, tulburat la rândul lui de penibilul spectacol ce se desfăşurase sub ochii lui, i-a luat-o înainte şi s-a aplecat şi a ridicat-o el, înfigându-i un cuţit în inimă lui Winnie, care în toţi aceşti ani se temuse în permanenţă că nu era decât a doua persoană în inima lui.
Petrecerea a reprezentat un punct de cotitură din mai multe privinţe.
În primul rând, Colin a realizat că a iertat-o pe Sugar Beth şi că sentimentele lui faţă de ea depăşiseră o anumită graniţă, pe care nu mai putea să o ignore. La rândul ei, Sugar Beth realizase cu stupoare că se îndrăgostea de el, simţind faţă de el o atracţie pe care nu o mai simţise de peste trei ani faţă de nici un bărbat. Pretinzând amândoi că între ei era doar o simplă atracţie fizică, cei doi devin amanţi, deşi fiecare simţea în adâncul sufletului că era vorba de ceva mult mai important.
Privirile li se întâlniră. Timp de o clipă uluitoare, avură revelaţia reciprocă a unei recunoaşteri, ceva venit din adâncul sufletului şi foarte important.
În al doilea rând, incidentul din seara petrecerii a tulburat apele din căsnicia lui Winnie cu Ryan. Sătulă de ani întregi în care se ascunsese în spatele unei faţade, încercând să fie o soţie perfectă pentru Ryan, mascându-şi profunda nesiguranţă pe care o simţea şi măcinată de vina să fi rămas intenţionat gravidă pentru a-l forţa să se căsătorească cu ea, Winnie răbufneşte, dând lucrurile pe faţă şi anunţându-l pe Ryan că vrea să ia puţină distanţă pentru a-şi limpezi gândurile. După multe peripeţii, reproşuri reciproce, revelații și mărturisiri, cei doi vor ajunge în final să-și deschidă inima unul în fața celuilalt, sentimentele și relația lor devenind mult mai puternice după încrederea reciprocă dobândită.
„În acea clipă, stând printre frunzele umede şi covorul de ace de pin, cu mirosul lacului în nări, simţi toată ardoarea iubirii lui pentru ea. Povara dispăruse, fantomele plecaseră să-i bântuie pe alţii. Se iubeau şi puteau conta pe acest lucru. O iubire care nu va dispărea la vederea unei mese cât de puţin imperfecte sau nu va păli în urma asaltului unei stări de spirit proaste. O iubire care putea purta chiar şi o luptă serioasă.”
în același timp, lucrurile erau departe de fi clarificate în relația dintre Colin și Sugar Beth. Colin, un om profund onorabil, dorea să-și asume relația cu ea, invitând-o în oraș la cină. Sugar Beth îl iubea însă prea mult pentru a-l expune. El era un om foarte respectat în comunitate și ea se temea că, prin asocierea cu ea, prestigiul lui ar avea de suferit astfel că îl anunță că vrea să pună capăt relației și că demisionează, întrucât s-a angajat în altă parte, la o librărie, unde își descoperise adevărata vocație, ocupându-se de amenajarea unui raion cu cărți pentru copii.
Însă vechiul romantism a lui Colin, înăbușit atâția ani, se trezise la viață și el era pregătit să înfrunte întreaga lume pentru ea.
Azvârli caserola în cuptorul cu microunde şi trânti uşa, fără să-şi dea seama că se poartă exact ca un bărbat pus pe spintecat balauri şi salvat prinţese. Nu zău, să-i dea papucii. Chiar credea că o să fie aşa de uşor?
Viaţa o pedepsise suficient pe Sugar Beth, dar ea continua să se autoflageleze, considerând că nu era suficient de bună pentru Colin, de care se îndrăgostise până peste cap şi căruia nu dorea să-i atragă oprobriul public din cauza ei, chiar dacă asta însemna să-şi refuze ei singura şansă la fericire.
Dar Colin o citise deja şi nu avea de gând să renunţe prea uşor, nelăsându-se păcălit de declaraţiile ei sarcastice.
– Când ţi-am spus că te iubesc, a fost o mare glumă, mă auzi? Tot timpul acesta am râs de tine pe la spate. Nu te iubesc! Totul a fost o mare glumă umflată!
– Îmi pare rău să aud asta, răspunse el netulburat. Dar de vreme ce eu te iubesc suficient pentru amândoi, nu-mi fac griji prea mari.
Situaţiile disperate cer măsuri disperate, iar Colin va concepe o întreagă stratagemă pentru a-i înfrânge rezistenţa, realizând că fiecare dintre ei era sufletul pereche al celuilalt.
Colin o cunoștea ca pe propriul buzunar pe Sugar Beth. Știa toate nesăbuințele ei, toate faptele rele pe care le făcuse în tinerețe, deși, cunoscând acum toate amănuntele, le privea în altă lumină. În același timp, remarcase toate transformările ei, bunătatea și altruismul față de Delilah, atașamentul și răbdarea față de copii, modul cum o îndrumase pe Gigi, fiica lui Winnie și Ryan, nelăsând-o să cadă pe aceeași pantă distructivă ca a ei în adolescență, precum și toate eforturile ei de a se revanșa față de Winnie.
Spontană și spectaculoasă, cu umorul și replicile ei pline de duh, Sugar Beth readusese veselia în viața lui Colin, care învățase să râdă din nou. Fericirea ei, pe care ea și-o refuza cu obstinație, devenise o prioritate pentru el, neprecupețind nici un efort în acest scop.
Hărţuirea ei fusese singura cale pe care o cunoscuse pentru a spinteca balaurul care o ţinuse mult prea mult prizonieră pe această prinţesă. Îşi aparţineau unul altuia, iar el fusese decis să o vindece de nefericire cât mai repede posibil.
I-o dedicase ei. Asta trebuia să fie surpriza lui. Zâmbi în sinea ei și trase de marginile fundei roșii care lega manuscrisul. El își mută greutatea de pe un picior pe altul și își drese glasul. Agitația lui îi făcu și mai mare plăcere. Atunci se uită pe pagina cu titlul. Respirația i se tăie într-un șuierat.
O poveste de dragoste pentru Valentine
de COLIN BYRNE
– Când scriitorii bărbați scriu romane de dragoste, eroina e predispusă să sfârșească moartă.
– Nu și de data asta, te asigur. Nici vocea lui nu era mai sigură ca a ei. N-o să mai pot să țin niciodată fruntea sus în cercurile literare.
Zâmbi și o inundă un sentiment de pace, ca un șuvoi adânc și liniștit. Pentru totdeauna era o perioadă lungă de timp ca dragostea să dureze, dar când era vorba de Colin Byrne, pentru totdeauna părea exact termenul potrivit.
Vă recomand această carte superbă, scrisă cu mult umor, cu personaje imperfecte dar cu atât mai captivante, replici spumoase și răsturnări de situații, iar finalul, extrem de romantic, îți mai rezervă o supriză, lăsându-te cu o stare de bine.

sweet

Am inclus cartea în Top 10 cărți romantice cu eroi/eroine scriitori și Top 10 eroi romantici din cărțile contemporane

Cărțile autoarei Susan Elizabeth Phillips pot fi comandate din librăriile on-line litera.ro, libris.ro, elefant.ro, librariadelfin.ro, librarie.net, emag.ro

Recenzii și prezentări cărți Susan Elizabeth Phillips

66 Comments

Spune-ți părerea!