Delicatese Literare
Recenzii

Amor la Paris de Juliette Sobanet, Editura LEDA, Grupul Editorial Corint – recenzie

Amor la Paris

Juliette Sobanet

Editura LEDA, Grupul Editorial Corint

Colecția 100% IUBIRE

An apariție: 2014

Nr. pagini: 462

Tradicere: Carmen Ion

Titlu original: Sleeping with Paris

Seria A Paris Romance:

1. Sleeping with Paris – Amor la Paris
2. Honeymoon in Paris – Îmbrățișări la Paris
3. Kissed in Paris 
Dragoste și ciocolată în orașul iubirii
Charlotte Summers, o profesoară de franceză tânăra şi plină de viaţă, mai are două zile până să se mute la Paris cu iubirea vieţii sale. Ea descoperă însă pe un dating site că logodnicul ei s-a văzut pe ascuns cu o roşcată voluptuoasă. Aşa că se desparte de el şi decide să plece singură la Paris.
Ca să nu păţească şi alte femei ca ea, Charlotte creează un blog anonim în care le sfătuieşte cum să acţioneze în amor ca… un bărbat – mai precis, cum să sară din pat în pat fără a se îndrăgosti vreodată. Dar cu atâţia parizieni sexy, Charlotte nu mai este deloc sigură că nu va cădea săgetată de Cupidon de-adevăratelea.
Am citit despre aceasta carte ca e drăguță, ușoară, relaxantă…  După ce am citit-o, părerea mea e că e minunată, profundă, emoționantă!  Se citește într-adevăr ușor, iar la final rămâi cu inima ușoară și un zâmbet pe buze.
Este o carte ale cărei personaje sunt perfect credibile, descrise așa cum sunt, cu bune și cu rele, iar experiențele si poveștile lor de viață îți oferă teme de gândire. Rezonezi sau nu cu ele, dar cu siguranță nu rămai indiferent.
Iar marele plus al cărții este atmosfera, parfumul unic al orașului iubirii – nici nu puteam alege un moment mai potrivit să o citesc decât luna iubirii.
Descrierile locurilor unde are loc majoritatea acțiunii chiar m-au purtat la Paris, am simțit delicioasa senzație de „la vie en rose” a vieții de noapte din pitoreștile cartiere ce se înșiruie de-a lungul malurilor Senei, iar ziua am străbătut cu pasul înguste străduțe pietruite printre parizieni zvelți, și printre hoarde de turiști, m-am delectat cu aroma dulceagă a pâinii proaspăt coapte, a ciocolatei calde și croassanturilor cu unt, și am savurat câte un pahar de vin roșu la cină (poate să fie și la prânz, un pahar de vin la masă e o obișnuință a francezilor).

Iar în final, am ajuns și la Lyon, un oraș care ”are ceva magic, ceva ce nu vei găsi în niciunul dintre locurile turistice din Paris”.
Cartea e scrisă la persoana întâi prin prisma personajului principal feminin, Charlotte, o atrăgătoare tânără de 25 de ani, pe care o cunoaștem într-un moment fericit al vieții ei. E logodită cu Jeff, un bărbat seducător, un avocat de succes, de care e foarte îndrăgostită, și se afla pe punctul de a se muta împreună la Paris, el cu serviciul, iar ea pentru a-și perfecționa la Sorbona studiile de profesoară de franceză.
O însoțim, cu două zile înainte de marea mutare din State în Franța, în timp ce se duce la biroul iubitului ei, care își încheia, ca și ea, ultima zi de lucru în Washington, DC. El era momentan plecat, așa ca ea intră în birou să îl aștepte. Intră pe calculatorul ce era lăsat în stand-by să-și verifice mailurile, când pe ecran apare un mesaj de la o anume Brooke, ce îl aborda foarte familiar pe Jeff. După un moment de ezitare, vrând să îi acorde întreaga ei încredere și să îl întrebe pe el cine e Brooke, o urâtă suspiciune o cuprinde, mai ales că avusese în trecut o experiență cu un fost iubit care o înșela chiar sub ochii ei.  Așadar, ascultându-și instinctul, caută ultimele accesări ale lui Jeff, și ce să vezi?! Era înscris de câteva luni pe trei site-uri de întâlniri on-line, iar Brooke era ultima „cucerire”.
Și asta în timp ce îi spunea ei ca o iubește, o ceruse de soție, iar Charlotte îi purta cu mândrie inelul pe deget!! Vă dați seama că a fost devastată!!! Se desparte pe loc de trădător, fără a-i asculta scuzele și regretele tardive, și se trezește singură, fără locuință și fără slujbă – renunțase la ele în vederea iminentei plecări.
Mai avea doar biletul de avion și scrisoarea de admitere la Sorbona. Și se hotărăște! Va pleca singură la Paris și va încerca să-și vindece inima rănită abordând viața amoroasă ca un bărbat : cucerire după cucerire, fără angajamente și implicare afectivă. Ba, mai mult, din această perspectivă, va încerca să ajute cât mai multe femei care au trecut prin experiențe asemănătoare postând pe blogul său articole cu sfaturi extrase din propriile experiențe și întâmplările a căror protagonistă va fi pe parcursul procesului de vindecare a inimii rănite. Seria de articole va purta un titlu incitant:
Amor la Paris
Ghidul fetelor deștepte care se comportă ca bărbații în Orașul Iubirii

La Paris, a reușit să se cazeze într-o cameră la un cămin studențesc, puțin costisitoare, dar ăsta era sigurul avantaj. Era cât o cutie de chibrituri, mai mult decât modestă, cu dușuri la comun. Prima dată când a făcut duș și a ieșit de acolo învelită doar cu un prosop minuscul, a dat nas în nas cu vecinul ei de palier, în aceeași „ținută”. Și, la cât de bine arăta vecinul, Charlotte a mai găsit un avantaj al micuței garsoniere: dușul la comun!
Ies din cabina aburită și mă ciocnesc de un alt corp ud înfășurat în prosop.
Fac un pas în spate și îi arunc o privire bărbatului de care tocmai mi-am lovit corpul pe jumătate dezbrăcat și dau cu ochii de un tip înalt, subțire, musculos, cu păr șaten – deschis și cu o umbră de barbă sexy. Se holbează și el în jos la mine cu un rânjet malițios.”
Ceva mai târziu, plecând la plimbare în prima ei seară la Paris, se întâlnește din nou cu atrăgătorul vecin, care de această dată se prezintă – Luc – și o invită să iasă împreună cu el și niște prieteni, iar Charlotte, încântată, acceptă pe loc.
A fost prima dintr-un șir de ieșiri si întâlniri care vor urma, fiind „disperată” să se distreze și să cunoască tineri care să o facă sa uite de trădarea iubitului ei, care o ardea încă precum o rană. ..
După fiecare experiență avută, posta un scurt rezumat pe blog, sub forma unor sfaturi și reguli de urmat de femei. Ideea principală era: bărbații nu sunt demni de încredere, iar femeile trebuie să -și protejeze inima, ferindu-se de iubire…
Astfel, după ieșirea sus-menționată, eroina noastră posta pe blog o regulă care suna astfel:
Toți tipii sunt superficiali, așa că nu merită să vă ambalați din cauza altor iubite de-ale lor sau pentru că au convorbiri telefonice dubioase. Folosiți-i pentru săruturi…sau mai mult…și cu asta, basta.
De exemplu: Aseară, când am ieșit cu Francezul Sexy Pe Jumătate Dezbrăcat, s-a repezit de la masă pentru a răspunde unui apel telefonic misterios, iar când s-a întors nu a suflat o vorbă despre asta. Ar fi putut fi ceva total nevinovat. Sau nu.
Poate că are o prietenă. Sau soție. Sau mai multe din fiecare. Dar în final nimic din toate astea nu contează, atâta timp cât tu ai ieșit să-ți faci de cap și să te simți bine. N-are decât să-și facă singur viața praf, tu te vei comporta ca un bărbat. Asta înseamnă să nu exagerezi cu analizatul și să nu-ți pese dacă individul cu care s-a întâmplat să ieși în seara aia pare să aibă alte priorități. Reține, bărbații sunt superficiali și asta-i un motiv în plus să nu te îndrăgostești de ei.”

Adevărul e că sub toate sfaturile date – multe din ele sieși, când simțea că îi slăbește hotărârea de a se comporta exact așa cu și-a propus – se simte o doză de incertitudine și multă frustrare. Adânc în sinea ei, spera ca Jeff să vină după ea la Paris, să o implore să îl ierte, să nu renunțe până când nu o va convinge. El a avut, ce-i drept, câteva tentative de a lua legătura cu ea rugându-l să îi mai dea o șansă, dar lipsite de ardoarea, determinarea și insistența care, eventual, ar fi răzgândit-o. Deși era conștientă că oricum nu l-ar fi putut ierta în sinea ei niciodată…
O urmărim pe Charlotte mergând la întâlniri cu diverși tipi, simpatici la prima vedere, dar care uneori s-au dovedit a nu fi chiar așa, și petrecând împreună cu noile sale prietene: Lexi cea nebunatică și Fiona cea serioasă, rănită la rândul ei de iubitul care o înșelase. Aflăm pe parcurs și poveștile acestora.
Am rămas uimită de povestea lui Lexi, un personaj care nu mi-a plăcut, dar căruia i-am înțeles purtarea abia după ce am aflat că o marcaseră anumite evenimente din trecut, și nu mai știa cum să-și gestioneze trăirile și sentimentele.
Un personaj de care mi-a plăcut a fost  Marc, un student pe care Charlotte îl va medita la engleză, și care se va dovedi un adevărat prieten.
O întâmplare care o întristează și debusolează și mai mult pe Charlotte va fi divorțul părinților ei. Relația acestora nu mai mergea de multă vreme, chiar dacă reușiseră până de curând să păstreze o aparență de normalitate, însă, până la urmă, fiecare pornește pe drumul său…
În tot acest timp, Charlotte a continuat să se întâlnească și cu Luc, de care se simțea sincer atrasă, iar el chiar îi dădea indicii că dorea o relație apropiată cu ea, însă, în ciuda faptului că ajung iubiți, ea îl ținea emoțional la distanță.
Luc era un amant grozav și adorabil, o hrănea cu bucățele de ciocolată după ce făceau sex, o combinație irezistibilă – sex și ciocolată. Știa și să gătească, a invitat-o la masă și a gătit special pentru ea. Însă ceva nu era în regulă: misterioasele telefoane pe care le primea seara târziu sau chiar noaptea și la care se repezea să răspundă. Totuși, la un moment dat, el a încercat să-i explice ce era cu acestea, dorind să se deschidă în fața ei, dar Charlotte l-a oprit, menținând relația cât de impersonală se putea. Luc clar dorea mai mult, a invitat-o să petreacă împreună Crăciunul, spunându-i că dorește să-i prezinte pe cineva, dar, din nou, Charlotte l-a respins. După care a regretat amarnic, veți vedea de ce…
Sincer, am avut momente în care n-am înțeles-o deloc!
Și, în tot acest timp, postările pe blog continuau în aceeași notă, având un impact neașteptat și înregistrând un număr din ce în ce mai mare de accesări. Ba, mai mult, chiar a fost contactată de o celebră revistă, care i-a propus să-i publice un articol cu aceste sfaturi. Totul ar fi fost perfect, la un moment dat, dacă articolul respectiv nu ar fi fost citit de…cineva anume!
Lucrurile par a lua o turnură bună între Charlotte și Luc în momentul în care Charlotte îl invită să o însoțească la Washington, la nunta celei mai bune prietene ale ei.
Problema era că mirele era cel mai bun prieten al lui Jeff, fostul ei logodnic, care era de asemenea invitat la nuntă! Urmează o întâlnire neplăcută, foarte tensionată, cu o mare încărcătură emoțională, iar lucrurile o vor lua razna!!! În ce sens? Veți vedea…
În final, cu inima sfărâmată din nou, de această dată din cauza ei, Charlotte se întoarce la Paris realizând că noua ei filosofie ei de viață cu neimplicarea, cu fuga de iubire și cu sfaturile de pe blog, a dus-o într-o direcție greșită, iar a-l pierde pe Luc – despre care realizează prea târziu ce bărbat bun era – este infinit mai devastator decât atunci când s-a despărțit de Jeff. Și nu doar Luc e cel rănit de faptele sale…
Care este deznodământul acestei povești de iubire, rămâne să aflați citind cartea. Va reuși Charlotte să depășească situația în care a ajuns fugind de iubire?
Ce faci atunci când faptele tale te fac să nu îți recunoști sufletul pereche și să nu realizezi că fericirea e doar la un pas distanță… doar că tu ai pășit în cealaltă direcție?…
Am încercat să fug de iubire, crezând că astfel o să pot să evit acel haos. Însă evenimentele din weekendul nunții sunt dovada că fuga de iubire face ca haosul care este însăși viața să devină și mai greu de suportat. (…) Și singurul mod prin care putem face ca drumul nostru prin viață să conteze cu adevărat este să ne deschidem iubirii. Chiar dacă riscăm uneori să ne alegem cu inimile frânte.”
Pe cale să mă cufund în somn, simt ceva ce n-am simțit cu adevărat niciodată în viață. Ceva cu mult mai bun decât orice partidă de sex și orice ciocolată.
Sunt îndrăgostită. ”

Mulțumim Editurii Leda/ Grupul Editorial Corint pentru cartea oferită pentru recenzie

Cărţile autoarei pot fi comandate de pe libris.rocartepedia.ro, carturesti.ro

Recenzii Editura Leda Edge

 

36 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *