Anatomia unei inocențe furate de Marina Neagu, Editura Quantum Publishers – recenzie
Anatomia unei inocențe furate
Marina Neagu
Editura Quantum Publishers
Colecția: 18+Hot
An apariție: 2020
Nr. pagini: 260
O tânără studioasă, cu o inteligență uimitoare.
Visuri care promit să devină realitate până la ultimul.
O petrecere la care își însoțește cea mai bună prietenă.
Băutură.
Prea multă băutură.
Întuneric.
Trei bărbați necunoscuți în noapte.
Și totul se prăbușește.
„Anatomia unei inocențe furate este o poveste dură, care are un impact puternic asupra cititorilor. Totuși, dincolo de duritate și de subiectul dureros, se ivește speranța pe care doar o iubire adevărată o poate naște în sufletul unei ființe rănite. Marina scrie cu o forță incredibilă, cuvintele se transformă în imagini vii sub ochii cititorilor. Cu siguranță, este o carte care îmi va rămâne în memorie și în suflet.” – randurileevei.ro
”O inocentă spulberată, un suflet ce se reconstruieşte din fărâme şi evadarea în brațele iubirii. Toate se împletesc în Anatomia unei inocențe furate unde, sub mişcările hipnotice ale unui şarpe, un trecut prinde actualitate şi o viaţă este răzbunată, transformând victima în eroul propriei sale vieți.” – Lectură pentru suflet (Diana Macovei)
Marina Neagu, cunoscută pentru poveștile sale fantasy pline de adrenalină și mister, revine în acest an, în forță, cu un roman deosebit, încărcat de durere și profunzime, complet diferit, însă, de ceea ce a publicat până acum. Iar ceea ce a ieșit de sub penelul său este răvășitor și minunat, în același timp! Personal, sper ca pe viitor autoarea să ne mai încânte cu astfel de povești 🙂 .
„Anatomia unei inocențe furate” este un roman ce te lovește direct în străfundurile sufletului, ce se joacă cu trăirile tale; este o poveste ce pornește de la tortură sufletească și fizică, pentru ca la final să se transforme în speranță, încredere, curaj. Povestea este un mix echilibrat de tristete, durere, violență, dragoste, pasiune, ură, viață și moarte.
Annja este o adolescentă inteligentă, frumoasă, cu vise și aspirații. Din păcate, situația materială precară o obligă să muncească în afara orelor de școală, mai ales că mama ei suferă de o boală cumplită. Nu-și cunoaște tatăl, mama refuzând să îi spună cine este, de aceea nu are alt sprijin, nu se poate baza decât pe ea însăși. Astfel, în timp ce colegii de școală simt din plin frumusețea vieții adolescentine, Annja este nevoită să lupte zi de zi cu grijile și responsabilitățile. Are o singură prietenă, Lucreția, colegă de școală, singura persoană care îi cunoaște zbuciumul sufletesc, cea care încearcă să îi resuscite, din când în când, viața.
Din dorința de a o anima, Lucreția insistă să meargă împreună la o petrecere studențească, în ciuda faptului că nu cunosc pe nimeni. O decizie de moment, neinspirată, avea să o arunce pe Annja într-un abis al durerii, avea să o transforme într-o moartă vie. Prea multă gălăgie, băutură, figuri străine ce nu inspiră încredere, cuvinte dure aruncate la mânie de către cea care îi era ca o soră, o determină pe Annja să plece de la petrecere, în miez de noapte, fără să își închipuie că noaptea aceea se va transforma în coșmarul vieții ei. Singură, amețită de aburii alcoolului, Annja este atacată de trei monștri cu chip uman, violată, provocându-i răni fizice imense, dar, mai presus de toate, zdrobindu-i sufletul. Într-o noapte neagră, copila Annja moare încet, pierzându-și definitiv, inocența. O inocență furată cu brutalitate!
„Ochii fetei s-au deschis și, în ciuda întunericului, a putut să observe două umbre ce se mișcau deasupra ei, părând să facă schimb de locuri. Vorbe șoptite s-au auzit, dar panica, ori faptul că încă se afla sub ceața fierbinte a alcoolului, a împiedicat-o să le înțeleagă.
Fără să-și dea seama ce i se întâmplă, a fost răsucită pe burtă cu o smucitură rapidă. Coatele și umerii i-au fost din nou prinse de mâini puternice, iar șoldurile ridicate în aer. Respirația i s-a oprit când o nouă durere, mult mai cruntă decât cea de dinainte, și-a înfipt colții în carnea ei, sfâșiind-o. Un sunet de jale i-a scăpat înfundat din gura acoperită. Lacrimile au continuat să-i curgă mut pe obrajii în flăcări, iar ochii i s-au deschis din nou, disperați să descopere imagini edificatoare de care creierul avea acum atâta nevoie… Două mâini i-au înconjurat torsul și i-au cuprins sânii, ciupindu-i brutal sfârcurile. Capul ei s-a mișcat brusc spre atacator, iar privirea i-a rămas ațintită pe tatuajul de pe unul dintre brațe. Un șarpe negru se încolăcea pe piele, pornind de la cot, urcând până la umăr (…)
Spera să fie lăsată în pace, și coșmarul pe care îl trăia pe viu să dispară. Carnea străină s-a retras din ea, dar corpul i-a fost împins în față. O palmă îi presa umerii, țintuind-o la pământ. Părul i-a fost prins și capul smucit în spate, fără milă. (…)
Materialul ce-i acoperea buzele a fost scos. Ar fi vrut să poată striga, dar nu izbutea să articuleze niciun sunet. Nările i-au fost prinse, forțând-o să-și deschidă gura. Stomacul i s-a ridicat în gât când un gust neobișnuit i-a țâșnit pe limbă. S-a străduit să oprească valul de greață ce voia să-i scape din măruntaie. Era atât de amorțită că, probabil, ar fi sfârșit înecându-se în propria vomă. (…)
Un sunet metalic s-a auzit și o lumină a străpuns întunericul pentru câteva secunde. Unul dintre bărbați a întins un obiect către cel aflat în spatele ei. Obiectul a lucit în sclipiri metalice. Arăta ca o bară cromată, lungă, plată la unul dintre capete. Unul dintre bărbați a spus ceva, ceilalți au râs. Singurul fir de lumină s-a stins, lăsând-o iar în întunericul de coșmar, apoi o mână i-a presat spatele, în timp ce o alta i-a astupat gura. Primul lucru pe care l-a sesizat a fost sfârâitul pielii, apoi durerea arsurii i-a tăiat respirația. Mirosul de carne arsă i-a invadat nările.”
Annja este găsită a doua zi de către Doc, un străin misterios aflat în trecere prin zonă, care, șocat de ceea ce vede, decide să o ajute, conștient fiind că Annja va avea nevoie de multă terapie pentru a-și reveni, că va avea nevoie de un prieten adevărat pentru a-și recăpăta încrederea în oameni, mai ales în bărbați. Psiholog de profesie, Doc știe ce luptă titanică o așteaptă pe Annja, o luptă cu ea însăși, cu întunericul din străfundurile sufletului său, o luptă nu doar pentru supraviețuire, ci și pentru obținerea unei frânturi de lumină, de speranță .
Teama că mama sa va avea un șoc teribil ce îi poate fi fatal o determină pe Annja să păstreze secretul asupra celor întâmplate, găsind putere și curaj de a merge mai departe, chiar dacă lumea sa este acum doar întuneric, urlet în tăcere, ură.
La șase ani distanță de la această cutremurătoare întâmplare, Annja își duce existența fără vise sau aspirații. De fapt, viața sa se împarte între trecut și prezent. Cele două laturi existențiale sunt complet diferite, și totuși asemănatoare. Mama ei a pierdut bătălia cu viața, dar îl are alături pe Doc, cel care i-a fost psiholog, apoi prieten bun, iar acum iubit înțelegător. Nu este singură, și totuși așa se simte.
Sufletul îi este în continuare gol. Simte că propria bătălie cu viața nu s-a terminat și este conștientă că trebuie să facă față viitorului incert singură, că nimeni nu o mai poate ajuta, că de ea depinde totul. Nu a uitat promisiunea făcută mamei pe patul morții, aceea de a-și căuta tatăl și a lega o relație cu el, de aceea, atunci când primește o scrisoare surprinzătoare de la acesta, pleacă la el, în ciuda împotrivirii lui Doc, fără să știe, însă, că viața o va supune, încă o dată, la grele încercări, că trecutul și prezentul se vor întrepătrunde într-un mod îngrozitor, că va cunoaște pentru prima dată fiorii primei iubiri, cea care o poate salva sau distruge complet.
În mijlocul noii familii, Annja nu se simte în siguranță, mai ales că de la început este întâmpinată cu ostilitate de către frații vitregi, fiii celei de a doua soții a tatălui său. Încă o dată, tatăl, cel care ar fi trebuit să o întâmpine și să îi fie alături, lipsește, lăsând-o pe Annja singură, fără apărare, aruncând-o direct în brațele haosului.
12 Comments
familiasimionescuyahooro
Tulburatoare, sensibila si plina de emotii recenzia ta, Mirela. Povestea este coplesitoare dar si frumoasa prin lupta pe care o da protagonista cu proprii demoni interiori . Felicitari pentru recenzie, multumesc pentru recomandarea deosebita.❤
Mirela Barbălată
Mulțumesc, Carmen!
anasylvi
Un subiect dur, necesar a fi abordat in speranta ca opinia publica se va sensibiliza, iar lucrurile se vor schimba. Pierderea inocentei intr-un mod brutal declanseaza reactii diferite, de la om la om. O alta carte oarecum recenta pe aceasta tema este Scandalul de Backman, pe care ti-o recomand. Felicitari pentru recenzie!
Mirela Barbălată
Mulțumesc, Ana!
Violul lasă traume greu vindecabile. Este o realitate dură și tristă mai ales că mentalitatea noastră nu este bună în acest sens.
Am citit câteva statistici la noi în țară și am rămas uimită în mod negativ .
Daniela Balan
Foarte frumoasă, tentantă și emoționantă recenzia ! Felicitări ❤️
Mirela Barbălată
Mulțumesc, Daniela!
Oli
Minunata, sensibila si emotionanta recenzie, Mirela, si o recomandare foarte tentanta, felicitari si multumesc!
Mirela Barbălată
Mulțumesc, Oli!
Tyna
Waw! Bulversantă recenzie și foarte emoționantă! Un subiect extrem de dureros, o traumă sufletească foarte puternică! Sunt curioasă să aflu secretele lui Sebastian și care va fi deznodământul. Mulțumesc mult pentru recomandare!
Mirela Barbălată
Mulțumesc, Tyna!
Geo
Waw. Frumoasa recenzia, Mirela! Bravo!
Mirela Barbălată
Mulțumesc, Geo!