Delicatese Literare
Cărți pentru copii

Aniversarea pisicii asasine de Anne Fine, Editura Paralela 45, Seria Pisica asasină – recenzie

Aniversarea pisicii asasine

(ediție cartonată)

Anne Fine

Editura Paralela 45

Ilustrator: Steve Cox
Nr. pagini: 96
Ediția I-a
An apariție: 2019
Traducere: Viorel Zaicu
Titlu original: The Killer Cat’s Birthday Bash
1. Jurnalul unei pisici asasine – Editura Paralela 45 – The Diary of a Killer Cat – 1994 – recenzie
2. Întoarcerea pisicii asasine – Editura Paralela 45 – The Return of the Killer Cat – 2003 – recenzie
3. Răzbunarea pisicii asasine – Editura Paralela 45 – The Killer Cat Strikes Back – 2005 – recenzie
4. Aniversarea pisicii asasine – Editura Paralela 45 – The Killer Cat’s Birthday Bash – 2008
5. Crăciunul pisicii asasine – Editura Paralela 45 – The Killer Cat’s Christmas – 2009 – recenzie
6. Pisica asasină pleacă de acasă – Editura Paralela 45 – The Killer Cat Runs Away – 2013 – recenzie
7. Pisica asasină se îndrăgostește – Editura Paralela 45 – The Killer Cat in Love – 2015 – recenzie
Născută pe 07 dec. 1947, FINE Anne, este o scriitoare britanică cunoscută pentru cărțile adresate copiilor, deși scrie și literatură pentru adulți. A publicat peste 50 de titluri. A scris zeci de cărți cu subiecte dedicate copiilor, pentru care a fost recompensată cu premii importante in literatură: Medalia Carnegie, Premiul Guardian, Premiul Autorul anului pentru copii (în 1993).
Volumele sale pentru copii mai mari includ Madame Doubtfire (1987), un roman satiric pe care Twentieth Century Fox l-a ecranizat, avându-l pe actorul Robin William in rolul principal, și Goggle-Eyes, care a fost de asemenea adaptat pentru televiziune, la BBC.
Este, de asemenea, membră a Royal Society of Literature.
Premii castigate: • 1989 Carnegie Medal – Goggle-Eyes • 1990 Guardian Children’s Fiction Prize – Goggle-Eyes • 1990 Nestlé Smarties Book Prize, ages 6–8 – Bill’s New Frock • 1990 Children’s Author of the Year Award, Publishing News • 1991 Children’s Author of the Year, British Book Awards • 1992 Carnegie Medal – Flour Babies • 1993 Whitbread Award, Children’s Book – Flour Babies • 1993 Children’s Author of the Year Award, Publishing News • 1994 Children’s Author of the Year, British Book Awards • 1996 Whitbread Award, Children’s Book – The Tulip Touch • 1998 Prix Sorcières, best children’s book translated into French – Journal d’un chat assassin (Diary of a Killer Cat)

E Halloween! Dar e și ziua lui Tuffy… Prin urmare, e vremea petrecerii. Dar ce se întâmplă când apar oaspeți neinvitați? Sau când invitații și nepoftiții aterizează la o altă petrecere?
Vă era dor de pisica asasină? Ei bine, revine cu o nouă poveste, o nouă aventură, o nouă trăsnaie! M-am amuzat copios citind ce gândește Tuffy, un motan isteț, năzdrăvan și răutăcios, despre familia lui ”de oameni”. Nici vorbă de pisica blândă, torcăcioasă și dornică de mângâiere și atenție, așa cum ne-am închipui noi. A, e tare dornic de atenție, dar așa cum crede el că ar merita! Și e tare pus pe șotii!
De data asta, când află că stăpânii lui organizează o petrecere de Halloween, se supără foc! O dată, că a aflat ”din vecini” despre asta, și nu l-au informat direct, iar a doua oară, pentru că exact atunci e și ziua lui de naștere, și ar fi meritat să-i facă lui petrecere, nu-i așa?
”- Nu-mi vine să cred, am mormăit eu. Trăiești într-o casă ani de zile. Îți dau să mănânci, te iau în brațe și te fac să crezi că ești membru al familiei. Și pe urmă trimit invitații în tot orașul, iar ție nici nu se obosesc să-ți spună!”
Dar nu-i nimic, că își ia revanșa! Își organizează el petrecere, în grajdul lui Fletcher. Sunt invitați și caii, bineînțeles, nu că i-ar simpatiza în mod deosebit, dar nu poți face o petrecere la cineva acasă fără să inviți gazdele. Însă, o regulă e clară: fără câini! Șleahta lor de Nașparlii nu are ce căuta la petrecea pisicilor! Și ce petrecere, jocuri după jocuri, care de care mai haioase. Jocul numit ”speriați caii” m-a făcut să râd în hohote.
Ei, dar partea tare acum urmează: când Tuffy și amicii lui ajung acasă, unde petrecerea de Halloween era în toi, iar invitați nepoftiți dau buzna pe poarta deschisă din greșeală de una din pisici!
”Dintr-o dată, toți câinii din oraș erau în curtea noastră.
Sosise Clubul Nașparliilor.”
Și nu au rămas în curte, ci au năvălit, cu mic, cu mare, în casă, în mijlocul petrecerii! Cum s-a petrecut asta, vă las să aflați. Bineînțeles că are legătură cu Tuffy! Și cu noul reflector instalat care arunca un cerc strălucitor de lumină pe fațada casei, numai bun pentru jocuri cu umbre monstruoase!
”Bine, bine, puteți să mă hrăniți cu viermi toată săptămâna. Câinii au ajuns și în casă.
De ce e vina mea? De unde era să știu că atunci când am tresărit, cu ghearele scoase și blana zburlită, umbra aia uriașă o să apară pe zidul casei?
Nu mi-am dat seama că ar putea să arate așa de înspăimântător.
Și de enormă.
Și de nemiloasă.”
Ce se întâmplă în continuare, vă invit să descoperiți citind cartea! O recomand și celor mici, dar și celor mari, iubitorilor de pisici, și cititorilor care apreciază poveștile pline de umor!

Cărțile autoarei Anne Fine pot fi comandate pe edituraparalela45.ro, elefant.ro, libris.ro, cartepedia.ro, librarie.net, carturesti.ro, librariadelfin.ro

Listă cărți Anne Fine

Recenzii și prezentări cărți pentru copii

Recenzii și prezentări cărți Editura Paralela 45

Recenzii și prezentări cărți Anne Fine

Recenzii și prezentări cărți cu umor

Recenzii și prezentări cărți cu animale

5 Comments

Spune-ți părerea!