Delicatese Literare
Recenzii

Anotimpuri diferite de Stephen King, Editura Nemira, Colecția Armada – recenzie

Anotimpuri diferite

(Different seasons – 1982)

Stephen King

Editura Nemira

Colecție: Armada

An aparitie: 2021

Nr. pagini: 496

Traducator: Constantin Dumitru Palcus

STEPHEN KING este autorul-fenomen a peste 60 de cărți, devenite bestsellere internaționale. Printre cele mai recente titluri ale sale se numără If It Bleeds, The Institute (Institutul, Nemira, 2020), Elevation, The Outsider (Străinul, Nemira, 2019), Sleeping Beauties, scrisă împreună cu fiul său, Owen King (Frumoasele adormite, Nemira, 2018), și seria Bill Hodges: End of Watch (Mort la datorie, Nemira, 2018), Finders Keepers (Ce-am găsit al meu să fie, Nemira, 2017) și Mr. Mercedes (Nemira, 2015) – recompensat cu Edgar Award for Best Novel. Romanul său 11/22/63 (J.F.K. 22.11.63, Nemira, 2020) a fost inclus în top 10 cele mai importante cărți ale anului 2011 de publicația New York Times Book Review și a câștigat Los Angeles Times Book Prize la categoria Mystery/Thriller. Cărțile sale cult – seria The Dark Tower (Turnul întunecat, Nemira, 2019), It (Nemira, 2018), Pet Sematary (Cimitirul animalelor, Nemira, 2019) și Doctor Sleep (Nemira, 2019) – au stat la baza unor ecranizări celebre, iar It este astăzi filmul horror cu cel mai mare succes de casă din toate timpurile. Stephen King a primit PEN America Literary Service Award (2018), National Medal of Arts (2014) și National Book Foundation Medal for Distinguished Contribution to American Letters (2003). Trăiește în Bangor, Maine, împreună cu soția lui, scriitoarea Tabitha King.

Puteți găsi cărțile autorului pe Libris.ro.

DACĂ ȚI-A PLĂCUT: JFKMiserySrăinul sau Carrie de Stephen King

PATRU ANOTIMPURI. PATRU POVESTIRI. TREI ECRANIZĂRI DE SUCCES.

ÎNCHISOAREA ÎNGERILOR, nuvela care a stat la baza celebrului film Shawshank Redemption, cu Tim Robbins și Morgan Freeman. Un deținut, condamnat pe nedrept, se gândește zi și noapte la o răzbunare demnă de contele de Monte-Cristo.

UN ELEV CAPABIL, povestirea care a inspirat thrillerul psihologic Apt Pupil. Un elev de liceu e obsedat de trecutul întunecat al unui bătrân din orașul său.

CADAVRUL, nuvela după care s-a făcut filmul Stand by Me, cu River Phoenix și Kiefer Sutherland. Patru adolescenți trec dincolo de poleiala de civilizație a unui orășel de provincie ca să-și înfrunte propriii demoni.

METODA RESPIRAȚIEI. O femeie căzută în dizgrație vrea să triumfe asupra morții, cu orice preț.

RECOMANDĂRI

„Ca să-i înțelegi secretul succesului, trebuie să-l compari pe King cu Twain și Poe, dar și cu Philip Roth și Will Rogers.“ – Los Angeles Times

„Există un element horror aici, dar nu cel cu care ne-am obișnuit la Stephen King. E horror-ul care ține de secrete, de crime de război, de spaima provocată de curiozitate, de povești care neliniștesc și tulbură.” – The Guardian

„Ghearele ascuțite ale lui Stephen King atacă în plină zi. Ce poate fi mai înspăimântător decât asta?“ – Cosmopolitan

Anotimpuri diferite” de Stephen King este o bijuterie literară, o colecție de povestiri extraordinare, creionate, așa cum însuși maestrul declara, imediat după ce acesta a terminat de scris un roman. Astfel, nuvela „Închisoarea îngerilor” a fost scrisă după Dead Zone, „Un elev capabil” a fost scrisă după terminarea romanului Shining, povestirea „Cadavrul” după Salem’s Lot iar „Metoda respirației” după scrierea romanului Firestarter. Patru povestiri mai lungi, fiecare realizată în câte un anotimp, patru lecturi care m-au încântat și mi-au întărit convingerea că maestrul King nu poate și nu știe să producă decât literatură de foarte bună calitate.

Sunt multe de spus despre Stephen King iar cuvintele mele sunt palide în comparație cu strălucirea operei sale. Cert este că unicitatea lui ține de creativitate, imaginație și talent, dar și de darul de povestitor, știința de a menține suspansul și arta de a adăuga elemente paranormale în scrierile sale. Fin observator al naturii umane, Stephen King este înzestrat cu magie, exploatând la maxim trăirile și emoțiile ascunse în cele mai întunecate cotloane ale minții omenești.

1. PRIMĂVARA: SPERANȚA NU MOARE NICIODATĂ

„Închisoarea îngerilor” (în original, Rita Hayworth and Shawshank Redemption) este prima povestire care deschide colecția de ficțiune „Anotimpuri diferite” și este o scriere de excepție în care Stephen King arată cititorului complexitatea sentimentului SPERANȚĂ.

Andy Dufresne, fost bancher, primește sentința de condamnat pe viată la închisoarea Shawshank, acuzat ca și-a împușcat mortal nevasta și pe amantul acesteia, deși tot sistemul de justiție a făcut în asa fel încât să fie incriminat. El nu-și aduce aminte prea multe din acea noapte fatidică pentru că băuse mult și „memoria e o chestie al naibii de subiectivă”.

Închisoarea Shawshank din Maine adăpostește între zidurile ei de piatră o lume oribilă, în care violența, homosexualitatea, violurile și teroarea sunt pe ordinea zilei.

Red este locatar vechi al închisorii, cu trei condamnări pe viată și „omul care aduce orice”, lucruri greu de găsit dar și lucruri de contrabandă. Are mare experiență cu oamenii, este considerat înțelept în închisoare și vede în Andy un tip cu „coloană vertebrală”, un bărbat calm, care spune direct ce are de spus, stăpân pe sine chiar și în momentele cele mai teribile. Așa se face că între cei doi se dezvoltă o prietenie „pe viață”, Andy apelând la Red pentru a-i face rost de câteva lucruri de contrabandă: un ciocănel de geologie, cârpe de lustruit pietre și un poster. Un mare poster cu actrița lui favorita Rita Hayworth pentru peretele din celula sa. Colecționar de roci, Andy realizează, din pietre de cuart, adevărate opere de arta, figurine sub forma unor piese de șah.

Pe măsură ce timpul trece, Andy reușește sa câștige respectul tuturor când se luptă pentru viata sa cu un grup de violatori care-l hărțuiau, făcând totul pentru a supraviețui. S-a adaptat în acest mediu ostil, a lovit, a suportat, a sperat și a înțeles puterea banului. S-a făcut util celor din administrația închisorii prin cunoștințele financiare pe care le deținea, a ajuns bibliotecarul închisorii, a solicitat fonduri pentru cărți de la Guvern, a reușit sa fie un învingător într-un loc plin cu scursuri ale societății, a reușit sa rămână întreg la minte și să continue să creadă că i se va face dreptate, că poate cineva va crede în nevinovăția lui.

Câtă SPERANȚĂ, cât CURAJ și DETERMINARE au încăput în mintea și în sufletul lui Andy! Vă las pe voi să aflați dacă visul lui de a fi liber i se va împlini, citind această povestire mi-nu-na-tă!

Vă recomand cu căldură și spectaculosul film „Shawshank Redemption”, adaptat după aceasta povestire, lansat în anul 1994, având ca protagoniști doi actori fenomenali, Morgan Freeman și Tim Robbins, peliculă ce a primit șapte nominalizări la Premiul Oscar și a câștigat două premii Globul de Aur.

2. VARA DEPRAVĂRII

„Un elev capabil” este a doua povestire din aceasta colecție, în care Stephen King ne face cunoștință cu NEBUNIA ce devastează mintea unui adolescent impresionabil, stăpânit de obsesia față de ororile din lagărele de concentrare.

Un fost nazist, criminal de război, Kurt Dussander, un bărbat foarte căutat de Serviciile de informații israeliene, trăiește ascuns într-un orășel american de provincie, sub alt nume. Are 76 de ani și a îngropat adânc, în mintea lui, monstruozitățile pe care le-a înfăptuit în Cel de-al doilea Război Mondial.

Se pare însă că destinul are alte planuri cu fostul ofițer nazist, pentru că un băiat de treisprezece ani, Todd Bowden, care visează să se facă detectiv particular, îl recunoaște în autobuz după ce i-a văzut poza într-o revista veche. L-a urmărit, a aflat unde locuiește și e hotărât să-i arate ca el este șeful, sub amenințarea dezvăluirii trecutului oribil al acestuia.

Curiozitatea morbidă, înfiorătoare, pe care o manifestă adolescentul față de lucrurile oribile făcute de naziști, de la camerele de gazare la torturi și execuții, de la experimentele inimaginabile făcute pe oameni până la violuri și omoruri, are un impact covârșitor asupra psihicului lui Todd, dar și asupra bătrânului nazist, deșteptând în mintea fiecăruia dorințe grețoase, sălbatice, terifiante, accese de furie, impulsuri de necontrolat, o stare de excitare care-și găsește împlinirea prin săvârșirea unor lucruri oribile, ce îi eliberează.

Relația dintre ei este înfiorătoare, stăpânită de neîncredere, dar și de o fascinație dementă față de plăcerea, pe care latura întunecată a fiecăruia o scoate la iveală, de a se delecta cu suferința.

Până unde merge nebunia lui Todd, dar și a bătrânului nazist, vă las vouă plăcerea de a afla citind această poveste din „Anotimpuri diferite”, menționând că după această povestire a fost adaptat, în anul 1998, thrillerul psihologic american „Apt Pupil” (Influență nefastă) cu Ian McKellen și Brad Renfro în rolurile principale, o peliculă care a primit premiul Critics’ Choice pentru cel mai bun actor și pe care o recomand tuturor celor care iubesc suspansul și poveștile despre Holocaust.

3. TOAMNA PIERDERII INOCENȚEI

„Cadavrul” este a treia povestire cu care Stephen King încântă cititorii, având în centru patru adolescenți prieteni care, fascinați de dispariția unui băiat, pleacă în căutarea cadavrului acestuia, o călătorie a descoperirii sinelui și a înfruntării propriilor temeri, a maturizării unor puști de doisprezece ani, o poveste emoționantă despre prieteniile adevărate din copilărie și încercarea unor copii de a deveni eroi ai orașului.

Teddy are o vedere proastă și o surditate căpătate de la tatăl său, veteran de război care, măcinat de psihoză, și-a traumatizat propriul copil. Cu toate acestea, Teddy îl idolatrizează și ar fi în stare de orice nebunie pentru a apăra onoarea tatălui sau.

Vern este cam îngust la minte, un băiat agresat permanent de fratele lui, trăind fiecare zi în teroare.

Gordie este un băiat ignorat total de părinți, mai ales după ce fratele lui mai mare a murit într-un accident de mașină. Extrem de talentat la compus povești, voia sa ajungă scriitor.

Chris, cel mai dur din gașcă, face parte dintr-o familie cu reputație proastă, cu un tată alcoolic care-l abuzează fizic, dar posedă o maturitate surprinzătoare pentru vârstă lui, fiind capabil să vadă dincolo de aparențe.

Toți patru provin din familii sărace, unde visele pentru o viață mai bună au murit de mult. Plecați în aceasta aventură, copiii își vor înfrunta fricile, dar, mai presus de toate, vor să fie învingători măcar o dată în scurta lor viață, vor să fie eroi, întâmplarea scoțând la iveală adevărurile crunte cu care se confruntă fiecare și puterea acestora de a le înfrunta.

Care este finalul acestui test de maturizare, vă invit să aflați citind „Anotimpuri diferite”, dar și vizionând excelentul film „Stand by Me”, ecranizat după această povestire, cu Will Wheaton, Kiefer Sutherland, River Phoenix, Corey Feldman, John Cusack în rolurile principale, avându-l drept narator pe Richard Dreyfuss.

4. POVESTE DE IARNĂ

„Metoda respirației” este un horror așa cum doar Stephen King poate să imagineze, povestea unei tinere femei devenită o paria, dar hotărâtă să facă orice pentru a-și aduce pe lume pruncul, chiar și când cea pe care trebuie să o înfrunte este… moartea!

Un club de gentlemani și o poveste spusă din când în când, lângă un pahar cu băutură fină, este cadrul în care această poveste este relatată de către un medic care a avut o pacientă însărcinată, Sandra Stansfield, necăsătorita, umilită și respinsă de societatea încorsetată în reguli absurde (alte vremuri, alte concepții), o femeie puternică ce trece prin „buclucul” în care a intrat cu hotărâre, demnitate și eleganță, găsind, în persoana tânărului doctor care-i supraveghează sarcina, un adevărat înger păzitor. Metoda Lamaze – metoda respirației – este unul din lucrurile pe care o învață obsesiv medicul, alături de alte sfaturi revoluționare pentru acea perioadă.

Ajunsă aproape la termen, presimțiri sumbre se abat asupra celor doi, de parcă „ceva” vrea să-i atenționeze în legătură cu evenimentul care se apropie, ceea ce se și adeverește, când destinul hotărăște pentru Sandra o altă cale de a aduce pe lume copilul, una absolut terifiantă și de neimaginat! „Tot ce ne lasă Dumnezeu e magia” și sunt total de acord cu maestrul King.

În concluzie, „Anotimpuri diferite” este o colecție de povestiri captivantă, impresionantă, o combinație armonioasă de mister, suspans, emoții, paranormal, aventură, pe care vă invit cu mare plăcere s-o descoperiți! Pentru că este deosebită!

Cartea Anotimpuri diferite de Stephen King poate fi comandată pe libris.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Nemira

Recenzii și prezentări cărți thriller

Recenzii și prezentări cărți thriller

Recenzii și prezentări cărți Stephen King

12 Comments

Spune-ți părerea!