Delicatese Literare
Prezentari carti

Antologia prozei românești polițiste și de mistere de Michael Haulică, Editura Paralela 45

Antologia prozei românești polițiste și de mistere

Michael Haulică

Editura Paralela 45

Nr. pagini: 256
An apariție: 2018
Michael Haulică s-a născut în 1955. A absolvit Facultatea de Matematică, Secția Informatică, a Universității Transilvania din Brașov în 1978 și, după 25 de ani de activitate ca programator, a renunțat la informatică. Din 2004 conduce reviste, coordonează colecții la diverse edituri, scrie, publică. A coordonat colecții de SF & Fantasy pentru editurile Tritonic, Millennium Books, Paladin. În prezent este redactor-șef al revistei Argos și coordonator al colecției Icar (Editura Vremea). Este membru titular al Uniunii Scriitorilor.
Antologia de față surprinde literatura polițistă în anul 2018, într-o evoluție dătătoare de speranțe, într-un moment în care tot mai mulți autori își încearcă forțele pe acest teritoriu foarte apreciat de cititorii din toată lumea. – Michael Haulică
Literatura mistery & thriller, cum e cunoscută în lumea anglo-saxonă (acoperind în același timp și o arie mai largă de subgenuri), a apărut în România sub forma romanului de mistere la doar două decenii după ce Europa a fost cucerită de Misterele Parisului, de Eugene Sue (Les Mysteres de Paris, 1842- 1843) și de Misterele Londrei, de Paul Feval (Les Mysteres de Londres, 1844). Probabil influențate de acestea, știută fiind educația francofonă a tinerilor români, în 1862 au apărut două romane: Misterele din București, de I.M.Bujoreanu (1862, două volume) și Misterele Bucureștilor, de George Baronzi (1862- 1864, trei volume).
Volumul conține 14 povestiri polițiste scrise de autori cunoscuți sau mai puțin cunoscuți. Toate sunt interesante, pline de acțiune și suspans, unele atât de reale, altele ducând spre lumea fantasy.
A DOUA MOARTE A DOMNULUI MICHAEL CONRAD – George Arion
George Arion s-a născut în 1964. Este absolvent al Facultății de Limba și Literatura Română din București. A publicat poezie, proză, critică literară, a scris scenarii de film și televiziune, piese de teatru și are o rubrică dedicată literaturii polițiste în cotidianul Evenimentul zilei. Cărțile lui George Arion au fost traduse în limbile engleză, franceză, rusă și macedoneană.
Michael Conrad era un pensionar retras, nu citea ziare și nu avea televizor. La cei 69 de ani ai săi, primise vestea că avea de trăit aproximativ o jumătate de an. După două thrillere publicate care nu se bucuraseră de succesul dorit, Michael se apucase de scris o trilogie. Când manuscrisul a ajuns la editură a fost luat în râs. Din cauză că erau coli de hârtie bătute la mașină a fost lăsat să zacă în editură până ce editorul nu mai avusese altă opțiune. Încă de la primele rânduri și-a dat seama că avea să fie o capodoperă. Dorind să discute cu autorul, află că acesta murise între timp și nici nu mai avea alte rude în viață. Editorul publică trilogia sub un nume fals dar, atunci când se așteaptă mai puțin, noul autor vine să-și ceară drepturile…
UN STROP DE BUNATATE – Diana Alzner
Diana Alzner s-a născut în anul 1969. A studiat Facultatea de Litere din cadrul Universității Babeș- Bolyai din Cluj, secția română- engleză. Volume publicate: Tunelul de la capătul lumii
Un strop de bunătate ne prezintă povestea tinerei Calistra, relatată de o bătrână aflată acum la pensie. Calistra petrece o după amiază acasă la o colegă. Când începe să se întunece pleacă grăbită spre casă cu speranța că părinții nu-i descoperiseră lipsa. Bătrânica, stând la fereastră și tricotând, vede cum fata este doborâtă la pământ de trei tineri dubioși. Văzând că fata nu se ridică, bătrâna merge la ea și, ajutându-se de un cărucior o aduce pe Calistra acasă. Îi coase rănile iar apoi o injectează cu o doză suficientă pentru douăsprezece ore de somn și o ascunde într-o pivniță alături de un om al străzii… mort de ceva vreme. Bătrâna țicnită se îmbolnăvește și zace la pat câteva săptămâni. Când își revine, merge să vadă ce mai rămăsese din Calistra…
CARDINALUL, SPIONUL ȘI PIPIȚELE – Florentin Haidamac
Florentin Haidamac s-a născut în anul 1974. Este absolvent al Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași. A publicat proză în revistele Gazeta SF, Suspans,Scriptum, Pământul viu, articole în cotidianul regional Evenimentul zilei și deține o rubrică permanentă în cotidianul Monitorul de Suceava.
În această schiță descoperim povestea unui tip care a lucrat toată viața în serviciul de contraspionaj. A participat la misiuni dubioase, cu abuzuri de tot felul, și s-a lovit de pericol în fiecare misiune. I-a trecut prin mână tot ce se numește femeie și a știut să profite de tot ce i-a oferit viața.
Întors dintr-o misiune, este chemat la biroul șefului unde i se prezintă o femeie superbă care îi solicită ajutorul. Fiul ei fusese răpit de o organizație care-i cerea să-și cheme soțul, ambasador în Suedia, pentru a negocia cu el. Agentul o duce pe femeie acasă la el pentru a discuta în liniște, dar aici află că aceasta avea alte planuri cu el. După o partidă de sex uimitoare, individa pleacă lansând amenințări. Ce se ascundea oare în spatele acestui „scenariu”?
INIMI DE HÂRTIE – Robert Gion
Robert Gion s-a născut în anul 1978. A călătorit prin Europa, practicând diverse meserii. A locuit o perioadă în Germania, apoi în Cipru și în Grecia. Este pasionat de literatura horror, mare admirator al lui Serge Brussolo, Graham Masterton, Stephen King. A publicat povestiri în Revista de suspans și Helion online.
Inimi de hârtie ne prezintă povestea lui Toni Marinescu. Vecinii îl știau de un tip timid și foarte politicos, dar moartea soției l-a făcut și mai retras decât era înainte. Imediat după ce făcuseră dragoste, își găsise soția în cadă cu venele tăiate. Dorința fusese atât de mare încât găsise puterea de a-și secționa ambele încheieturi. De prea multă durere, Toni o luase razna. Îi auzea vocea în apartamentele vecinilor și de multe ori avea în minte să pătrundă în casele acestora. Într-una din zile merge la magazin și cumpără un val de sârmă moale. Cu gândul la ea realizează cel mai frumos manechin din sârmă… Ce va face în continuare şi cum va petrece Crăciunul care se apropia, rămâne de aflat din carte.
DETECTIVI DE OCAZIE – Nic Dobre
Nic Dobre s-a născut în anul 1970. Este licențiat în Management; locuiește în Brașov, unde lucrează ca freelancer în domeniul programelor de calculator. Volume publicate: Căldura Ghețarilor, Un polițist în spațiu. Este membru fondator al Antares Club Brașov; publică online articole și recenzii pe blogul personal.
Costică se pregătea să vizioneze meciul ce avea să înceapă în curând când soția îl anunță că trebuie dus gunoiul. Pentru a evita o ceartă cu ea, se îmbracă și dă fuga până jos. Ajuns la spațiul de depozitare al gunoiului descoperă un sac lângă tomberon. Din sac atârna un picior de femeie. La un pahar de băutură, Costică, împreună cu vecinul Gogu se tot întreabă al cui ar putea să fie piciorul, pentru că nu aveau o vecină atât de tânără. Din vorbă în vorbă descoperă că un alt vecin avea o cameră de vedere fixată pe mașina care era parcată chiar lângă tomberon…
AFACEREA VEREI NICOLAEVNA – Ciprian Mitoceanu
Ciprian Mitoceanu s-a născut în anul 1976. A absolvit Facultatea de Litere și Științe, secția Istorie-Geografie, a Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava. Volume publicate: Colții, Amendamentul Dawson, Casa corăbierului, În capul lui, trilogia Predestinare genetică, și seria Dublu tăiș.
Pe când se întorcea de la cumpărături, Vera Nicolaevna constată că în fața blocului o așteptau doi milițieni. Frica ei era că avea să fie trasă la răspundere pentru traficul de alimente și băuturi pe care-l făcea, însă se pare că milițienii aveau nevoie de ajutorul ei. În trecut femeia fusese reținută pentru escrocherie: profita de slăbiciunea oamenilor și le cerea bani pentru a le face legătura cu spiritele celor decedați. Milițienii îi explică că un escroc a spart locuința unui medic și, atunci când a fost surprins, a răpit fetița acestuia. După ce a fost arestat, individul a făcut atac de cord și a murit fără să dezvăluie unde era ascunsă micuța. Voiau ca femeia să vorbească cu spiritul lui pentru a afla unde se află copila! În timpul ședinței de spiritism, femeia observă că indivizii erau mai preocupați să afle unde ascunsese răposatul banii și bijuteriile furate și mai puțin preocupați de soarta fetiței. Întrerupe ședința pe moment și continuă după ce pleacă cei doi. Ce va afla în continuare, va fi o reală surpriză.
VĂ PLAC BLONDELE? – Stelian Țurlea
Stelian Țurlea s-a născut în anul 1946. A urmat studii de filologie și filosofie la București, a fost aproape trei decenii redactor de politică externă, a lucrat în televiziune, ca șef al departamentului de știri al postului Antena 1. Între 1996 și 2014 a lucrat la ProTv ca director editorial. A publicat peste 40 de cărți – romane, literatură pentru copii, volume de publicistică și multe romane polițiste.
Avocatul Augustin Țone avea o slăbiciune pentru blonde. Încă din copilărie fusese înconjurat de  fete cu părul bălai iar mai apoi toate iubitele și chiar și partenerele de afaceri fuseseră blonde. Fusese căsătorit de patru ori cu femei una mai blondă ca alta, iar acum se pregătea de a cincea. La petrecerea burlăcițelor, Violeta este găsită moartă, cu venele tăiate, de către prietenele ei. În primă fază poliția îl bănuia chiar pe Augustin de cele întâmplate, dar atunci când acesta își demonstrează alibiul, scapă de acuzație și ajută chiar el la prinderea vinovatului. Desfășurătorul telefonului le fusese de mare ajutor.  În seara petrecerii, Violeta fusese sunată de o femeie, iar puțin mai târziu vizitată de aceasta. Ascultând convorbirea dintre cele două, Augustin recunoaște vocea femeii…
NECURATUL PĂREA SĂ FIE CRIMINALUL – Petre Crăciun
Petre Crăciun s-a născut în anul 1962. A absolvit Facultatea de Istorie- Filosofie București. A publicat 20 de volume pentru copii și mai multe cărți polițiste. A semnat scenariile a 12 scurt metraje polițiste pentru emisiunea detectivistică Enigma. A fost invitat al Ministerului Culturii la Târgul de carte de la Bologna 2016, pentru a prezenta volumele Fetița din Floare și Cu Andersen în Regatul Poveștilor. A realizat 300 de emisiuni pentru TVR și este autor al scenariului filmului pentru copii Mașina de făcut teme.
Lele Maria era o femeie de la țară. Într-o dimineață este vizitată de Lixandra care era foarte agitată. Îi spune că în zorii zilei, a văzut pe uliță o fată îmbrăcată în alb și înconjurată de trei arătări care semănau cu necuratul. Câteva zile mai târziu, la marginea unui lac fusese găsit corpul unei fete. Cadavrul nu prezenta urme de violență și nici nu fusese otrăvită. Cauza morții era incertă și nici un localnic nu cunoștea fata. La fața locului sosește și Lixandra. Le povestește polițiștilor ceea ce ea a văzut în acea dimineață, cum că arătările aveau cap și coadă.
La câteva sute de kilometri depărtare, într-un sat vecin, o familie își aștepta fata de la facultate. Văzând că aceasta nu apare se hotărăsc să anunțe poliția. Poliția se deplasează la căminul studențesc unde află că tânăra era combinată cu un individ dubios care tocmai ce o anunțase că o părăsește…
NOAPTEA PE MUNTELE ÎNVĂLUIT ÎN CEAȚĂ – Iulian Popa
Iulian Popa s-a născut în anul 1972. Este absolvent al Facultății de Fizică din cadrul Universității București, unde a obținut și o diplomă de Master în Fizică Nucleară Aplicată. A lucrat în mai multe institute de cercetare, iar în 2005 a absolvit un doctorat în Germania. A publicat proză în revistele Argos și Iocan.
Comisarul Suter lucra de zece ani la poliția din Lucerna. Însoțit de caporalul Christophe Roessli, în noaptea dintre ani pleacă în misiune sus pe munte, acolo unde mulțimea de oameni alesese să întâmpine noul an. Un oaspete german fusese găsit mort. Polițiștii ridică cadavrul pentru al transporta la morgă. Asupra cadavrului, polițiștii găsiseră o scrisoare în care se specifica că se făcuse o descoperire, un dispozitiv cu eliberare mare de energie, dar și un caiet. Această mașinărie trebuia să ajungă în mâinile cuiva după moartea lui. însă nu specifica și unde anume. Iar decedatul fusese un simplu mesager…
SECRETUL CARE UCIDE – Iulian Sîrbu
Iulian Sîrbu s-a născut în anul 1962. A absolvit Facultatea de T.C.M. la Iași. A publicat proză scurtă și poezie și un volum propriu Un detectiv cu ușoare dureri de cap.
Papa Goldon, detectiv particular, este chemat în zorii zilei de amicul său Jeff care susținea că se află într-o mare încurcătură. Se înarmează cu un pistol și pleacă la fața locului, barul 3 Stars. A ajuns prea târziu, însă reușește să afle că Jeff fusese luat pe sus de trei indivizi. Goldon o caută pe prietena acestuia, iar aceasta îi comunică că Jeff pusese mâna pe o afacere foarte profitabilă dar și foarte riscantă. Aflase că în urmă cu un an, un mare bogătaș suferise un accident în care își pierduse viața, atât el cât și soția lui. Giovani, unul dintre cei mai periculoși gangsteri din U.S. profitase de moment și evadase din închisoare luând identitatea mortului. Știind toate astea Jeff îl șantaja  pe Giovani sperând să obțină o frumoasă sumă de bani. Nu luase în calcul că își asumase un risc prea mare punându-se cu un infractor atât de periculos.
RECENSĂMÂNT – Andra Pavel
Andra Pavel s-a născut în anul 1994. A studiat Sociologie și Antropologie Vizuală la SNSPA. A publicat în revistele Suspans.ro și Revista de suspans, în prezent colaborează cu texte la Semne bune. Volume publicate: În brațe străine și Sărutul morții – romane polițiste.
Era logodnica lui Sergiu și asistenta lui la o firmă de publicitate. În timpul liber îi plăcea să-și ajute un coleg de generală ajuns polițist. Acesta îi ceruse ajutorul în cel mai recent caz al său: un furt din locuinţa unui cuplu. Cazul se complică, descoperindu-se că femeia care se ocupase cu recensământul şi fusese de curând la adresa respectivă dispăruse. Luându-le declarațiile, polițistul constată că unul dintre ei minte. Bărbatul tocmai se despărțise de soția sa. Aceasta încă avea cheia locuinței și intrase atunci când soțul nu fusese prezent. În acel moment funcționara a sunat la ușă iar soția a fost cuprinsă de gelozie…
ORA 5 ÎN PALL MALL – George Cornilă
George Cornilă s-a născut în anul 1986. A absolvit Facultatea de Științe Politice și deține un Master în Publicitate. A publicat romane, proză scurtă, editoriale, eseuri și articole. Este membru al Uniunii Ziariștilor din România. Volume publicate: Cu dinții strânși, Miezul nopții în Cartierul Felinarelor Stinse, trilogia Regele lupilor și Arlequine.
Edward Finch era angajat al Gazetei. Împreună cu colegul lui făceau o echipă minunată. Finch scrisese un articol despre o colecție a Muzeului de Istorie Naturală ce deținea peste două mii de specii de insecte. Colecția deținea și un cărăbuș albastru, originar din India. Aripile cărăbușului, odată uscate și dizolvate în etanol, puteau fi folosite în obținerea de vopseluri. La un moment dat, oamenii descoperiseră că dacă aruncai o linguriță de praf de cărăbuș într-o ceașcă cu ceai, respectivul murea în câteva ore, fără ca otrava să lase urme în corp. Finch fusese pasionat dintotdeauna de aceste descoperiri macabre. Articolul lui ajunsese atât de cunoscut încât începuse să deranjeze. Fusese găsit mort în biroul lui, iar colegul său avea să-l urmeze. În timp ce-l căuta făcuse greșeala să bea undeva o ceașcă de ceai ce-i fusese oferită.
TOATĂ BEZNA DIN OCHII LOR – Flavius Ardelean (povestire horror)
Flavius Ardelean s-a născut în anul 1985. Este scriitor, traducător și muzician. Este autorul romanelor Îmblânzitorul apelor și Noumenoir, al volumelor de povestiri Acluofobia. Zece povestiri macabre și Bizaroproze și creatorul seriei Miasma.
ACCIDENTUL – Eugen Ovidiu Chirovici
Eugen Ovidiu Chirovici s-a născut în anul 1964. A studiat la ASE București, Universitatea din Glasgow și Institutul de Dezvoltare Economică. Universități din București, Arad și Oradea i-au acordat titlul de Doctor Honoris Causa. A publicat peste 20 de volume, printre care romanele: Comando pentru general, A doua moarte, Cine a ucis-o pe Nora Jones?, Hoodoo Creek, O amintire de la Paris.
În urma unui accident, David Barr s-a ales cu dublă identitate. Tocmai părăsise biroul de avocatură unde lucra când un autoturism i-a ieșit în fată și l-a lovit în plin. Celălalt șofer decedase pe loc. Având o asigurare foarte bună, David s-a trezit în cont cu o sumă fabuloasă. Și-a abandonat serviciul și s-a mutat în apropierea Londrei. Fusese spitalizat două luni și suferise o intervenție chirurgicală. Câteva luni mai târziu primește o scrisoare. Adresa era corectă însă numele destinatarului nu-i era cunoscut. La scurt timp își aduce aminte de un articol pe  care-l citise de curând și care îl viza chiar pe destinatarul scrisorii. Ajunsese să locuiască în casa bărbatului care decedase în accidentul în care fusese implicat, răspundea scrisorilor ce-i erau adresate defunctului și chiar se combinase cu o iubită a acestuia din liceu. La un moment dat  și-a dat seama că viața lui nu mai exista și că trăia viața altui bărbat…
A fost o lectură frumoasă și mă bucur că am avut ocazia să descopăr autori noi cu povești impresionante, pline de mister! Unele mi-au ajuns la suflet, altele mai puțin, dar în toate am descoperit lucruri noi și interesante!

Mulțumim Editura Paralela 45 pentru cartea Antologia prozei românești polițiste și de mistere, care poate fi comandată de pe edituraparalela45.rolibris.ro, librarie.net

Recenzii și prezentări cărți Editura Paralela 45

Recenzii și prezentări cărți autori români

20 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *