Antologia prozei românești polițiste și de mistere de Michael Haulică – impresii după lectură și alte considerente
Antologia prozei românești polițiste și de mistere
Conform definiției, antologia este o culegere de lucrări reprezentative, alese dintr-unul sau din mai mulți autori ori dintr-una sau din mai multe opere literare. Antologiile au tematici diverse.
Editura Paralela 45 a publicat de curând două antologii: Antologia prozei românești polițiste și de mistere, Antologia prozei românești science-fiction, ambele selecții fiind realizate de Michael Haulică. Ideea este una generoasă: într-un număr relativ mic de pagini, cititorii au ocazia să descopere autori români talentați care au publicat opere în aceste genuri literare. Fiind scurte povestiri, este greu ca acestea să satisfacă toate cerințele pasionaților acestor genuri literare. Sunt mai mult ca un aperitiv, îți deschid pofta de ceva mai mult.
Despre ceea ce vom găsi în Antologia prozei românești polițiste și de mistere ne facem o idee încă din sinopsis:
Literatura mistery & thriller, cum e cunoscută în lumea anglo-saxonă (acoperind în același timp și o arie mai largă de subgenuri), a apărut în România sub forma romanului de mistere la doar două decenii după ce Europa a fost cucerită de Misterele Parisului, de Eugène Sue (Les mystères de Paris, 1842 – 1843) și de Misterele Londrei, de Paul Féval (Les Mystères de Londres, 1844). Probabil influențate de acestea, știută fiind educația francofonă a tinerilor români, în 1862 au apărut două romane: Misterele din București, de I. M. Bujoreanu (1862, două volume) și Misterele Bucureștilor, de George Baronzi (1862 – 1864, trei volume).
Antologia de față surprinde literatura polițistă românească la anul 2018, într-o evoluție dătătoare de speranțe, într-un moment în care tot mai mulți autori își încearcă forțele pe acest teritoriu foarte apreciat de cititorii din toată lumea.
Voi spune în continuare cam ce așteptări am eu de la acest gen.
Nu există o rețetă universal valabilă, dar aproape toate cărțile din genul mystery & thriller combină câteva ingrediente în dozajul potrivit: suspans, acțiune, adrenalină, logică și, câteodată, câte un dram de dragoste. Scriitorii buni știu cum să adauge un ingredient secret, care face diferența și reușește să ridice cartea la un alt nivel, diferențiind-o din mulțime.
Thriller-ul (de la verbul englez to thrill = a da fiori), este un gen artistic întâlnit în literatură, care folosește suspansul, tensiunea și emoția ca elemente principale. Thrillerele stimulează puternic starea de spirit a cititorului, oferindu-i un nivel ridicat de anticipare, așteptări extreme, incertitudine, surpriză, anxietate și / sau teroare. Cărțile din acest gen implicǎ un ritm alert, iar prin acțiune și suspans sunt adevărate generatoare de adrenalină.
Subgenuri comune sunt thrillerele psihologice, thrillerele cu crime – polițiste, thrillerele erotice, thrillere de mister sau thrillerele de spionaj. Thrillerele tind să fie psihologice, amenințătoare, misterioase și uneori implica infracțiuni: spionaj, terorism și conspirație.
Romanul polițist este acel tip roman a cărui intrigă o constituie o anchetă condusă cu metode criminalistice specifice, de un polițist sau de un detectiv privat.
Romanul de mister este un subgen al romanului polițist și uneori al thrillerelor. Acest gen se concentrează de obicei asupra eforturilor detectivului, investigatorului privat sau al detectivului amator pentru a rezolva circumstanțele misterioase ale unei infracțiuni prin intermediul unor indicii, investigații și deduceri logice.
Am îndrăgit genul polițist și de mister încă din adolescență, când am citit majoritatea cărților din colecția ”Enigma”, apărută la Editura Univers înainte de revoluție, pe care aveam norocul să o am în bibliotecă. Atunci l-am descoperit pe Dashiell Hamett, considerat părintele acestui gen în accepțiunea modernă, precum și pe discipolul acestuia, formidabilul Raymond Chandler, care a preluat de la maestrul său tehnica literară, principiul de bază și modul de a gândi al romanului polițist, dându-le o nouă strălucire. Celor care nu au citit-o încă, vă recomand călduros ”Somnul de veci” – o carte care, în momentul publicării sale, a aruncat în aer toate regulile genului. În această carte a apărut pentru prima dată celebrul detectiv Phillip Marlowe – un personaj memorabil, deosebit de perspicace, cinic, rafinat și ironic, care avea să încânte generații întregi de cititori, înflăcărând imaginația multor scenariști de la Hollywood și inspirând peste timp mulți autori ai acestui gen.
Pe lângă cărțile celor doi autori menționați mai sus, mi-au plăcut și recomand câteva cărți din acea colecție (le puteți găsi la anticariate): Am onoarea să vă pun la punct de San-Antonio, Odihnească-se în pace de Philip MacDonald, Ascensor spre eșafod de Noel Calef, Misterul din camera galbenă de Gaston Leroux, cărțile autorului Georges Simenon – părintele altui personaj celebru, comisarul Maigret, precum și multe altele.
Ulterior, am întâlnit mulți autori care m-au încântat cu operele lor: Agatha Christie, Rodica Ojog Brașoveanu, Arthur Conan Doyle (cine nu a auzit oare de Sherlock Holmes), John Grisham (unul din marii mei favoriți ai genului thriller – …Și vreme e ca să ucizi l-am recitit de curând cu aceeași plăcere ca și prima dată; recomand și ultimul lui roman apărut la noi – Negustorul de manuscrise, în care am găsit și o analiză foarte interesantă a meseriei de scriitor), Guillaume Musso (un mare maestru al răsturnărilor spectaculoase de situație – recomand în special Central Park și Fata din Brooklyn), Dan Brown (recomand în mod deosebit toate cărțile din seria Robert Langdon), Steve Berry, Clive Cussler, Lee Child, Michael Chrichton, James Patterson, Kate Morton, E.O. Chirovici (de care am citit doar Cartea secretelor, dar am în bibliotecă și Cartea oglinzilor, pe care intenționez să o citesc în curând), Adrian Onciu – o surpriză deosebit de plăcută (m-a încântat ultima lui carte apărută – Cu mâinile legate și intenționez să-i descopăr cât mai repede și celelalte cărți publicate până acum).
Multe dintre cărțile acestor autori m-au făcut să exclam la sfârșit ”Uau!”
Dorind ca și alți cititori să se bucure de cărțile care pe mine m-au impresionat, am făcut câteva selecții personale, grupate în Top 10 cărți din genul thriller, Top 10 cărți cu mult mister, Top 10 cărți thriller și de mister care ne-am dori să fie ecranizate.
Cu timpul, pe măsură ce am citit tot mai multe cărți, am început să devin tot mai selectivă și mai pretențioasă. După vreo câteva dezamăgiri, am ajuns la concluzia că viața este prea scurtă, iar timpul meu liber mult prea limitat pentru a-l pierde cu experimente. M-au enervat câteva cărți care mi-au lăsat impresia de parcă un copil s-ar fi jucat cu vorbe mari – intrigă slabă, personaje false, logică cu fisuri, final nesusținut cu argumente. Ca și cum ai arunca pe o tablă de șah patru cai albi, trei nebuni negri și două regine roșii. O imagine spectaculoasă, dar deloc credibilă. La astfel de cărți, la finalul cărții am zis un ”Hmm… Ce să spun! Păcat de timpul pierdut…”
Astfel, am preferat să merg la sigur, citind doar cărți ale autorilor mei preferați și acceptând să citesc autori noi doar dacă m-a convins în mod deosebit sinopsisul cărții sau vreo recenzie sau recomandare.
Totuși, citind prezentarea făcută de prietena mea acestei antologii și încurajată de surprizele foarte plăcute avute în ultima vreme cu cărțile autorilor Adrian Onciu și E.O. Chirovici (care de altfel se și regăsește în această antologie), am decis să-i dau o șansă acestei cărți. Fiind doar scurte povestiri, nu mă așteptam să găsesc vreo capodoperă, dar dacă una sau mai multe reușeau să mă convingă, intenționam să citesc ulterior și alte cărți ale autorilor respectivi.
Pentru mine, o carte polițistă trebuie să-mi răspundă la trei întrebări esențiale: CUM?, DE CE?, CINE?. Dacă răspunsul la una din aceste întrebări lipsește sau nu este verosimil, intriga nu este credibilă. În cazul cărților cu mult mister, îmi doresc să întâlnesc originalitate, iar autorul să mă introducă în atmosferă, să gradeze suspansul, să mascheze indiciile, astfel încât acțiunea să nu fie prea previzibilă. Nu-mi plac cărțile trase de păr, cu un subiect subțirel sau clișeic. Finalul este, de asemenea, extrem de important. Mi s-a întâmplat ca finalul să ruineze complet o carte care mă captivase până atunci. Nu agreez prea tare nici cărțile cu final deschis. În opinia mea, este ca și cum autorul nu a avut suficientă imaginație și îl lasă pe seama cititorului. Nu-mi plac prea mult nici scenele horror într-o carte polițistă. Pentru mine, o carte ca să fie bună nu trebuie neapărat să șocheze. Totuși, dacă intriga este bine susținută și finalul credibil, apreciez și astfel de cărți, cum este Casa tunetului de Dean Koontz (scrisă sub preudonimul Leigh Nichols).
Alte considerente
În continuare, din anumite motive legate mai ales de discuții pe seama articolului nostru la această antologie, pe care le voi detalia pe larg într-un articol separat, voi face mai multe divagații despre scopul site-ului nostru și modul în care facem o recenzie. Cei care nu sunt interesați să le citească, pot sări direct la impresiile după lectură, postate ceva mai jos.
Eu și sora mea Oli (cu care am creat acest site) am crescut într-o casă plină de cărți. Și acum, fiecare dintre noi are casa plină de biblioteci cu cărți publicate începând din anul 1940 până în prezent. Încă de mici, amândouă am ”devorat” cărțile din diverse genuri literare. De atunci, am citit în permanență, slăbind puțin ritmul în anumite perioade din motive personale.
Scopul site-ului nostru este afișat vizibil pe prima pagină, în partea de jos, la rubrica ”Despre noi”:
Bine ați venit în lumea magică, plină de culoare și emoție a cărților pe care cu bucurie le citim și cu mult drag le recomandăm. Apreciem momentele prețioase petrecute în compania prietenilor, cât și a unei cărți bune sau în timpul unei călătorii care ne umple sufletul și mintea de frumusețe și amintiri de neuitat. Dorim să împărtășim toate acestea cu voi.
O carte atinge coardele sensibile ale cititorului. Noi îi conferim propria noastră semnificație, dar fiecare îi găsește o interpretare a sa. Nu există mesaje corecte sau greșite. Contează doar trăirile pe care ți le stârnește și viziunea pe care ți-o sugerează.”Nu critica și nu judeca, doar citește, bucură-te de plăcerea lecturii și împarte-o cu ceilalți!”
17 Comments
Carolina Bianca
Sunt foarte mandra ca fac și eu parte din grupul vostru, ca mi-ați dat ocazia sa îmi spun părerea la unele cărți citite. Felicitări pentru acest articol. Răutăcioși și invidioși se găsesc la tot pasul. Va pup și va îmbrățișez cu mult drag. #SustinDelicateseLiterare!!
Tyna
Și noi ne bucurăm mult că ești alături de noi! Te aștept cu o părere și la celălalt articol postat – ”Toată bezna din ochii lor de Flavius Ardelean – diverse polemici și impresii după lectură”.
danapetraru
Ce pot eu să spun este că bunul simț îl ai sau nu…de cumpărat nu poți să il cumperi …un articol care lămurește multe lucruri, pentru cei care vor să înțeleagă…
Tyna
Da, am vrut să trimit un mesaj. Sper să fi fost bine înțeles.
Oli
Pe lângă pasiune, bucurie, momente minunate, prietene și oameni frumoși, acest site înseamnă mii de ore de muncă, făcută cu plăcere, din dragoste pentru cărți! Sunt mândră să pot spune că fac parte din Delicatese Literare. Felicitări Tyna pentru acest articol foarte bine punctat! Sunt de acord sută la sută cu tot ce ai scris!
Tyna
Mirela Barbălată
Binevenit acest articol! Sunt de acord!
Suntem diferiți, fiecare interpretează în felul să o carte. Dar bunul simț nu are interpretare. Îl ai sau nu! Punct!
Eu datorită vouă am descoperit pasiunea pentru recenzii. Nu sunt expertă. Le fac după sufletul meu, după cum aş vrea eu să văd. Am stilul meu. Că e bun, că e rău!!! Nu ştiu! Primesc cu drag critica constructivă, dar nu accept nesimțirea. Pe lumea asta suntem datori să evoluăm. Până când închidem ochii avem ceva de învățat. Dacă vrem!
Iar pe acest blog intră cine vrea. Nu luăm pe nimeni cu forţa. Sunt acceptate părerile, pro şi contra, dacă sunt de bun simţ.
Tyna
Bine punctat!
anasylvi
Am fost onorata sa ma alatur acestui proiect, in care cred si pe care il sustin. Eu, in general, incerc sa evit, pe cat posibil, spoilerele. Un lucru il stiu toti cei care recomanda sau recenzeaza carti: in cazul unui roman (sau proza scurta, indiferent) de actiune, este necesar a se da mai multe detalii, intrucat chiar actiunea este fundamentul acelei scrieri. Daca la un roman psihologic, de exemplu, poti face un alt gen de analiza, la cel de actiune nu poti, pur si simplu, sa rupi anumite lucruri din context, fiindca ai crea o imagine de ansamblu slaba si neconvingatoare. Altfel recomanzi un thriller sau o carte politista, altfel un fantasy, altfel o distopie. Opinia mea despre intregul incident am scris-o mai detaliat, la urmatorul articol. Genul discutat aici nu este in topul preferintelor mele, altminteri m-ar fi tentat volumul, intrucat imi plac antologiile.
Tyna
Și noi ne bucurăm mult să te avem alături!
Mirela Nenciu
Felicitări pentru acest articol și felicitări pentru ceea ce faceți zi de zi! Mă bucur să fac parte din acest proiect minunat și mă bucur să descopăr cărți bune și autori români talentați!
Am avut ghinionul să cumpăr foarte multe cărți iar mai apoi să îmi fie rușine să le dăruiesc sau să îmi spun părerea sinceră. Din acest motiv am să dau câte detalii consider că este necesar. Cât despre bun simț, fiecare cu ce a învățat acasă.
Tyna
Mulțumesc! Și noi suntem foarte bucuroase că ești alături de noi!
Cornelia
Fetelor vă felicit pe toate pentru ceea ce faceți! Eu de cand cu bebe va citesc mai rar, pentru ca încerc să-mi citesc cărțile mult dorite, dar vă apreciez și va urmăresc cu drag, chiar dacă comentez mai rar . Îmi pare foarte rau de situatia creată, mai ales că voi promovați foarte mult litetatura română contemporană și cred că doare foarte mult să întâlniți oameni „inteligenți”, dar fără cei 7 ani.
Tyna
Mulțumim mult! Într-adevăr, aș fi preferat să nu fi interacționat deloc cu ei… Dar nici nu puteam să-i las fără replică!
Geo
Acum m-am convins ca nu greșesc atunci când evit acest gen de literatura.
Se pare ca unii sunt frustrați … poate pentru ca nu li se vinde cartea? Sau datorită faptului ca se evita o carte tocmai datorită scriiturii??? Cine știe….
Tyna
Și eu m-am convins că nu trebuie să mai ies din zona sigură! Motivațiile celor frustrați? Nu le știu și nici nu vreau să le aflu!
Geo
Cu siguranță! Zona sigura e … sigura!
Să fim noi sănătoase și să facem cu placere ceea ce am făcut și pana acum!
Să ne împărtășim cu drag impresiile despre cărți: fie ca ne-au plăcut mai mult sau mai puțin.