Delicatese Literare
Recenzii

Aparențe înșelătoare de Sarah MacLean, Editura Litera/ Alma – recenzie

Aparenţe înşelătoare

Sarah MacLean

Editura Litera

Traducerea: Andra Chiracu

Nr. pagini: 384

Titlu original: Never Judge a Lady by Her Cover 

  1. O soție potrivită pentru un marchiz (A Rogue by Any Other Name– 2012), care a obținut premiul Rita – prezentare
  2. O iubită potrivită pentru un conte(One Good Earl Deserves a Lover – 2013) – recenzie
  3. Un târg potrivit pentru un duce (No Good Duke Goes Unpunished– 2013), care a obținut premiul Rita.
  4. Aparenţe înşelătoare (Never Judge a Lady by Her Cover– 2014)

Aparenţe înşelătoare”  încheie captivanta serie a lui Sarah MacLean, spunând povestea lui Chase, principalul fondator al clubului „Îngerul Căzut“, cel mai exclusivist club și sală de jocuri de noroc din Londra.

Volumele de dinainte ale seriei sunt cu poveștile celorlalți parteneri – marchizul Bourne,  Cross și Temple, ”ducele ucigaș”.

Toți sunt bărbați puternici, dar înrăiți de soarta potrivnică pe care au avut-o, până când, fiecare dintre ei și-a găsit perechea potrivită, femei la fel de puternice, a căror iubire i-a izbăvit.

Își alesese partenerii prin prisma greșelilor pe care le făcuseră când erau tineri și netoți. Bourne își pierduse toată averea, Cross alesese o viață de cartofor destrăbălat, în locul unei vieți responsabile, Temple ajunsese în pat cu logodnica tatălui său. Nici măcar unul dintre ei nu meritase pedeapsa pe care societatea le-o împărțise. Și fiecare dintre ei fusese readus la locul său, mai bogat, mai puternic, mai influent.”

În acest ultim volum al seriei, avem de-a face cu o eroină puternică, ce-și va găsi un bărbat pe măsura ei.

NEVER

Lady Georgiana, eroina nostră, pentru înalta societate este doar sora ducelui Simon Leighton – și îi cunoaștem deja pe amândoi, soră și frate, dintr-o altă carte și serie a autoarei, ”Unsprezece scandaluri de evitat” – cu reputația distrusă în urma unui cumplit  scandal, înainte de debutul în primul ei sezon. În urma unei nefericite povești de dragoste, este părăsită, cu inima frântă, și cu un copil de crescut, o fetiță la care nu a vrut să renunțe cu nici un chip. Singura concesie pe care a făcut-o spre binele fetei a fost de a o lăsa să crească în casa fratelui său până s-a făcut mai mare. Acum avea 10 ani și era un copil frumos, afectuos și foarte precoce.

Umilită și respinsă de ”lumea bună”, Georgiana a pătruns, cu ingeniozitate și curaj, în lumea întunecată a jocurilor de noroc din Londra, sub identitatea enigmaticului Chase, unul dintre fondatorii Îngerului Căzut, cel mai faimos cazinou al Londrei, unde majoritatea nobilimii dorea să aibă acces. Și astfel, Georgiana avea satisfacția de a-i avea pe toți cei care o priveau de sus la degetul mic, știindu-le toate secretele ascunse. Dar nimeni nu știa cine e ea, în afară de cei trei parteneri ai săi. Fața pe care o arăta în cazinou era cea a Annei, o femeie foarte frumoasă, cu reputația de cuceritoare, la care râvneau toți bărbații, dar o considerau inaccesibilă, crezând-o amanta lui Chase cel misterios.

Duncan West, un celebru ziarist, sclipitor, tenace, tulburător de chipeș, este intrigat de frumoasa femeie cu reputația pătată care are legături de neînțeles cu această lume a promiscuității și păcatului.Cu flerul său care nu dădea greș niciodată, simte că ea este mai mult decât pare, dar nu bănuiește nici pe departe adevărul…

Când Caroline, fata Georgianei a crescut, aceasta, vrând să-i ofere copilei șansa unei vieți pe măsura rangului său, încearcă să revină în societate ”pe ușa din față”, având alături susținători puternici –fratele său ducele și cumnatul său, marchizul de Ralston (pe care îl știm de asemenea din altă carte a autoarei, ”Nouă reguli de nesocotit”). Dar este din nou pusă la zid din cauza unei caricaturi de prost gust care apare într-un ziar de scandal, proprietatea lui Duncan West. Simțindu-se oarecum vinovat, Duncan o abordează la bal, promițându-i că va face tot ce-i stă în puteri pentru a-i reabilita numele. Ceea ce începe să facă de îndată, printr-o serie de articole care să-i ”spele” imaginea publică.

Cum dorea Georgiana să fie din nou acceptată de societate? Simplu, ”cumpărându-și” un soț. Dorea un bărbat de caracter, posesor al unui titlu nobiliar, care să accepte căsătoria pentru generoasa ei zestre. De dragoste nici nu se punea problema…

În același timp, Duncan avea povestea sa de viață, o poveste tristă, care implica o copilărie nefericită – fusese un copil chinuit, care urmărise ani de zile cum este abuzată propria sa mamă, până când nu mai suportase, își ”răpise” sora, la care ținea foarte mult și un cal și fugise în lume, luându-și o identitate falsă. Dar trecutul îl ajungea din urmă sub chipul nemernicului lord Tremley, fiul stăpânului de odinioară, care amenința că va da totul în vileag – furtul de cai se pedepsea cu spânzurătoarea.

Soluția la care se gândește Duncan este de a-l ruga pe Chase să-i furnizeze dovada că Tremley îl fura pe față pe rege, deturnând fonduri, lucru care se știa în anumite cercuri, dar nimeni nu avea dovada. Rugămintea o transmite prin Anna.  Între timp, Duncan realizase că Georgiana și Anna sunt una și aceeași persoană, și, simțindu-se foarte atras de aceasta, devine gelos pe Chase, pe care ajunge să-l urască de-a dreptul.

Și astfel, cei doi se trezesc prinși într-o plasă de secrete și uneltiri, fiecare îndoindu-se de sinceritatea celuilalt.

Georgiana la rândul său, simțindu-se la fel de atrasă de el, îi face o propunere îndrăzneață: să fie amanți pentru două săptămâni, doar atât, fără nici un fel de alte angajamente și promisiuni ulterioare. Numai de-ar fi totul atât de simplu…

Pe un alt plan, intrăm în culisele viații de noapte a Londrei, la cazinou, unde se pierdeau și câștigau averi, se aflau și ascundeau secrete, se trăia o viață paralelă cu cea de la lumina zilei de către mulți membrii. Și de către soțiile acestora, care aveau propriul club, neștiut de bărbați. M-a impresionat povestea lui Lady Tremley, dar în final s-a făcut dreptate. Nu vă spun mai mult, veți vedea despre ce este vorba.

Duncan, credincios promisiunii făcute de a o ajuta pe Georgiana să intre în societate, are chiar tăria de a încerca să-i aranjeze acesteia o cerere în căsătorie din partea lordului Langley, pe care aceasta pusese deja ochii, ca fiind potrivit scopurilor sale. Dar numai el știa ce era în sufletul lui, fiind deja îndragostit peste măsură de ea…

Ea îl asemuia cu Poseidon, zeul mării, el o asemuia cu Amphitrita, nimfa de care acesta s-a îndrăgostit. Mi-a plăcut foarte mult legenda!

”Când Amphitrita a înțeles ce-i oferise Poseidon, ce refuzase, cum plecase în căutarea ei, a început să plângă pentru el. Pentru iubirea lui pentru ea. Pentru pasiunea și dorința lui. Pentru tot ce pierduse (…) Lacrimile ei au fost atât de multe, încât s-a plâns toată în ocean. A devenit marea însăși.

– Pierdută de-a pururi pentru el, spuse ea ușor.

Duncan clătină din cap.

– Împreună cu el pentru totdeauna. Partenera lui puternică și furtunoasă. Egala lui în toate privințele. Fără de ea, nu există el. ”

Relația dintre Georgiana și Duncan e foarte tumultuoasă, cu atât mai mult cu cât acesta e din ce în ce mai gelos pe Chase și îi pune în vedere Georgianei să renunțe la asocierea cu acesta, neavând habar că sunt una și aceeași persoană. El își deschide sufletul în fața ei și îi dezvăluie trecutul său, dar ea nu-i întoarce gestul, protejându-și dubla identitate în continuare.

Ea, care construise un imperiu din minciuni, începea să urască minciunile pe care era forțată să le spună ca să-l protejeze. Ca să se protejeze pe ea însăși. Ca să protejeze Îngerul. Ca să o protejeze pe Caroline.”

Așa că el, neștiind acest lucru, recurge la o măsură extremă: oferă o recompensă uriașă pentru aflarea identității lui Chase. Spre ce va duce acest lucru, rămâne de văzut…

Ce secrete vor ieși la iveală și cum îi vor afecta acestea pe cei implicați, cum se vor descâlci ițele acestei întortocheate povești și cum va evolua relația și povestea de iubire dintre Georgiana și Duncan, veți descoperi citind cartea.

Vorbind de Caroline, mi-a plăcut foarte mult de ea, era o fetiță atât de isteață, dezinvoltă și matură pentru vârsta ei.

În toată viața mea, tu ai luat decizii în locul meu. M-ai trimis să locuiesc în Yorkshire, m-ai adus să locuiesc aici, la Londra. Ai angajat cele mai bune guvernante, mi-ai adus persoane care să mă însoțească. Făcu o pauză. Mi-ai cumpărat haine frumoase și cărți și mai frumoase. Dar nu m-ai întrebat nici măcar o dată ce mi-aș dori (…)

– Atunci, nu crezi că ar trebui să-i dai un exemplu fiicei tale? Și să-ți capeți fericirea?

Georgiana se gândi că era o idee foarte bună.”

 

cuplu romantic

Cărțile autoarei Sarah MacLean pot fi comandate pe elefant.rolibris.ro, litera.ro, librarie.net, cartepedia.ro, carturesti.ro, emag.ro

Recenzii și prezentări cărți Sarah MacLean

Cartea – seria Rules of Scoundrels – a fost reediată în Colecția Cărți Romantice

 

46 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *