Apariții editoriale – 2022 – Editura Arthur – Youngart
Apariții editoriale – 2022 – Editura Arthur
Pentru iubitorii cărților young adult, vă prezentăm câteva noutăți interesante, apărute Editura Arthur:
Panglica roșie
(The Red Ribbon – 2017)
Lucy Adlington
Colecţie: Lectura 16 ani +
Nr. pagini: 416
Traducere din limba engleză de Laura Ciobanu
Întâmplări răvășitoare ● Final surprinzător
LUCY ADLINGTON (n. 1970), scriitoare, prezentatoare de radio și televiziune și colecționară sârguincioasă de costume vintage de secol XIX și XX, și-a obținut diploma de licență la Cambridge University și a urmat un masterat în studii medievale la University of York. Domeniul ei de interes este istoria vestimentară, cu accent pe era eduardiană și anii patruzeci ai aceluiași secol.
Panglica roșie, roman pentru care s-a inspirat din povestea croitoreselor de la Auschwitz, a fost nominalizat pentru Medalia Carnegie, cea mai prestigioasă distincție literară britanică acordată anual pentru cea mai bună carte pentru copii și adolescenți. Pe lângă ficțiune istorică, Lucy Adlington scrie și cărți de nonficțiune, printre titlurile ei numărându‑se: Great War Fashion; Fashion: Women in World War One și Stitches in Time – The Story of the Clothes We Wear.
Când nu citește sau scrie, îi place să exploreze târguri de antichități și piețe de vechituri, căutând comori ascunse. În prezent locuiește la o fermă din nordul Angliei, alături de partenerul ei de viață și o pisică de dimensiunea unui fotoliu mai mic.
Ella, o croitoreasă sârguincioasă și descurcăreață, ar putea spune că și-a văzut visul cu ochii: deși e încă o copilă, ajunge să lucreze într-un atelier de croitorie, exact cum își dorea dintotdeauna. Doar că visul capătă mai degrabă proporții de coșmar. Atelierul nu e unul ca oricare altul, iar clientele care-i trec pragul sunt cu totul ieșite din comun. Reținută de autorități în drum spre casă și deportată fără nicio explicație, Ella e nevoită să se alăture croitoreselor de la Auschwitz-Birkenau și să intre în slujba călăilor a milioane și milioane de oameni. De azi înainte, fiecare rochie care iese din mâinile ei poate face diferența dintre viață și moarte.
În această lume nouă și înfricoșătoare, în care supraviețuirea atârnă de un fir de păr și de îndrăzneala de a fi egoist și a-ți păzi doar propriul spate, Ella o întâlnește pe gingașa Rose, întruchiparea blândeții și-a altruismului, virtuți care nu sunt neapărat arme utile într-un lagăr de concentrare.
Învățând pe propria piele că nimic nu poate fi mai inuman decât o ființă umană, Ella și Rose redescoperă în prietenia lor abia înfiripată, dar de o profunzime uimitoare, un sentiment la fel de prețios și rezistent ca mătasea și la fel de uluitor ca o panglică roșie într-o lume cenușie: speranța.
„Captivează, inspiră și în cele din urmă îți schimbă perspectiva asupra vieții.“ (Heather Morris, autoarea cărții Tatuatorul de la Auschwitz)
„O carte care te va face să plângi. O combinație între Jurnalul Annei Frank și Băiatul cu pijamale în dungi, esențială pe orice listă de lecturi.“ (Maximum Pop)
O listă a cuștilor
Robin Roe
(A List of Cages – 2017)
Colecţie: Lectura 16 ani +
Nr. pagini: 344
Traducere din limba engleză de Ondine-Cristina Dascăliţa
Povestea copleșitoare a unui copil rămas orfan, care – prin puterea vindecătoare a prieteniei – învață că și el, asemenea fiecărui om, are dreptul la fericire și iubire necondiționată.
ROBIN ROE și-a obținut diploma de licență la Cornell University, iar pe cea de masterat la Harvard. Înainte să se mute în Dallas și să devină profesoară de liceu pentru copiii cu dizabilități, a locuit în Boston, unde le oferea consiliere psihologică adolescenților.
La momentul apariției, O listă a cuștilor – romanul ei de debut – a ajuns pe lista celor mai bune cărți young adult ale anului conform Goodreads, Chapters Indigo, EpicReads, BookPage, Powell’s Books, The Texas Library Association, News & Observer și Buzzfeed.
Robin Roe lucrează acum la cea de-a doua ei carte, Dark Room Etiquette.
„Oamenii se vindecă mult mai uşor dacă sunt împreună cu cineva care îi iubeşte.“
Ajuns sub tutela unui unchi violent și abuziv după ce părinții lui au murit într-un accident de mașină, Julian – un băiat timid, tăcut și anxios – trece printr-un adevărat coșmar. Dincolo de problemele de acasă, despre care nu știe nimeni nimic, nici liceul nu e tocmai un vis frumos. Abia a început clasa a noua, dar colegii îl iau peste picior pentru că citește cărți pentru copii mici, profesorii nu sunt conștienți de dislexia lui nediagnosticată și îl trag la răspundere pentru că nu participă la ore și are multe greșeli de scriere, iar ședințele de psihoterapie la care e nevoit să meargă nu fac decât să-i amplifice anxietatea și nefericirea. Singurul care ar putea să-i câștige încrederea este Adam, un coleg din ultimul an, care, deși suferă de ADHD și încearcă și el să-și pună ordine în viață, caută totodată, răbdător și plin de empatie, să dezlege misterul sensibilității excesive și anxietății copleșitoare ale lui Julian.
„O poveste remarcabil de captivantă și emoționantă despre o viață salvată – și nu doar dintr-un anumit punct de vedere – prin puterea prieteniei.“ (Emma Donoghue)
„Scrisă cu sinceritate și compasiune, această carte va rezona cu o categorie largă de cititori.“ (Publishers Weekly)
„O listă a cuștilor este o poveste tulburătoare și plină de speranță despre neputință, durere, abuz și forța modelatoare a prieteniei.“ (Amber Smith)
Cum se dansează în pereche
Nicola Yoon
(Instructions for dancing – 2021)
Colecţie: Lectura 14 ani +
Nr. pagini: 392
Traducere din limba engleză şi note de Ioana Filat
Iubiri adolescentine ● Întâlniri memorabile
Nicola Yoon este autoarea bestsellerului Absolut tot, carte aflată pe primul loc al topului realizat de New York Times. A crescut în Jamaica şi în Brooklyn. Locuieşte cu familia la Los Angeles. Este o romantică incurabilă care crede cu tărie că te poţi îndrăgosti într‑o clipă şi că poate dura pentru totdeauna. De aceeași autoare: Și soarele e o stea.
„Nu contează că dragostea are un final. Contează doar că există dragoste pe lume.“
De când a descoperit că tatăl ei are o aventură din cauza căreia familia lor se destramă, Evie Thomas nu mai crede în dragoste. Nu mai are încredere nici măcar în poveștile cu final fericit din romanele pe care până de curând le îndrăgea nespus. Așa se face că, după ce își duce la bun sfârșit hotărârea de a-și dona cărțile, ajunge în posesia unui manual de dansuri de societate și a unei abilități cel puțin bizare: e suficient să vadă două persoane sărutându-se pentru ca pe dinaintea ochilor să i se desfășoare întreaga poveste de dragoste a respectivului cuplu. Și trebuie spus că niciunul dintre cuplurile din jurul ei nu o sfârșește ca-n basme; mai devreme sau mai târziu toată lumea se desparte.
Încercând să descopere de unde și până unde s-a ales tocmai ea cu acest dar – sau blestem – al viziunilor, Evie merge pe urmele manualului ajuns de curând în posesia ei și se trezește peste noapte eleva unei școli de dans, la ale cărei cursuri ajunge să facă pereche cu X, un băiat cu totul și cu totul ieșit din comun. Care să fie oare povestea lui X? Și, mai mult de-atât, să fi fost întâlnirea lor predestinată?
„Dragostea e şi întrebarea, şi răspunsul, şi motivul întrebării. E totul. Absolut totul.“
„O poveste de dragoste irezistibilă, remarcabilă, imposibil de uitat mult timp după ce vei fi dat ultima pagină.“ (Kirkus Reviews)
Suntem bine
Nina LaCour
(We are okay – 2017)
Colecţie: Lectura 16 ani +
Nr. pagini: 392
Traducere din limba engleză de Oana Dușmănescu
O poveste profund umană ● Emoții copleșitoare & sinceritate absolută
Nina LaCour s-a născut și a crescut în East Bay. A obținut diploma de licență la San Francisco State University și a absolvit un masterat în scriere creativă la Mills College în Oakland. Lucrarea ei de disertație a devenit și primul ei roman cu titlul Hold Still.
După ce a lucrat ca librar și a fost profesoară de limba engleză la liceu, în prezent scrisul și rolul de părinte îi ocupă mare parte din timp. Ocazional, predă scriere creativă, ține prelegeri și participă la conferințe naționale și internaționale.
La momentul apariției, romanele ei (The Disenchantments, Everything Leads to You, Watch Over Me) au ajuns pe lista celor mai bune cărți ale anului în Boston Globe, Booklist, Publishers Weekly, Seventeen, Bustle ș.a. Împreună cu David Levithan a scris și publicat You Know Me Well. De asemenea, a colaborat la alcătuirea a numeroase antologii de povestiri, printre care Summer Days and Summer Nights, sub coordonarea lui Stephanie Perkins.
În 2009 a câștigat Northern California Book Award for Children’s Literature, iar cărțile ei au fost traduse în peste zece limbi.
Nina locuiește în San Francisco, adoră să gătească și iubește grădinăritul și excursiile în aer liber alături de soția ei și fiica lor.
Deși s-a mutat la New York, la mii de kilometri depărtare de San Francisco, Marin tot nu reușește să lase în urmă tragedia care a marcat-o. Nimeni nu știe adevărul despre acele ultime săptămâni, nici măcar Mabel, cea mai bună prietenă a ei, mai ales că relația dintre ele a devenit din ce în ce mai complicată. Acum, după luni întregi de la acel moment, Marin – care nu a mai ținut legătura cu niciunul dintre cunoscuții săi – acceptă hotărârea lui Mabel de a o vizita. Astfel se vede nevoită să confrunte tot ce-a rămas nespus și, în cele din urmă, poate să găsească leac pentru singurătatea care i s-a culcușit nestrămutată în inimă.
Printr-o portretizare înfiorător de onestă a durerii, Suntem bine are forța să te convingă fără cale de întoarcere să-ți dorești să reiei legătura cu cei dragi, indiferent de ceea ce v-ar fi despărțit până acum, fie că e vorba de distanțe fizice sau neînțelegeri rămase fără rezolvare.
„Cu acest înduioșător roman pentru adolescenți despre prietenie și suferință, LaCour reușește un debut de-a dreptul impresionant.“ (Publishers Weekly)
„O carte despre singurătate atât de frumoasă, încât îți taie respirația.“ (Stephanie Perkins)
„Un roman minunat precum cele mai grozave amintiri, trist precum cele mai grozave melodii și plin de speranță precum cele mai grozave visuri.“ (Siobhan Vivian)
Steaua de argint
Jeannette Walls
(The Silver Star – 2013)
Colecţie: Lectura 16 ani +
Nr. pagini: 312
Traducere din limba engleză de Iulia Tudorie
Altruism și neînfricare // O familie atipică
Jeannette Walls s-a născut la 1 aprilie 1960, în Phoenix, Arizona. A avut o copilărie destul de dificilă din cauza lipsurilor şi a mutărilor foarte dese ale familiei dintr-un oraş într-altul. La vârsta de 17 ani s-a mutat la New York, unde şi-a început cariera de jurnalist. A absolvit Barnard College şi a colaborat cu mai multe publicaţii din New York. Apărută în 2005, cartea ei de memorii, Castelul de sticlă, a fost bestseller New York Times mai bine de şase ani. Jeannette Walls este, de asemenea, autoarea altor două cărţi devenite bestseller imediat după publicare: The Silver Star şi Half Broke Horses.
Un bildungsroman contemporan despre fragilitatea copiilor în fața iresponsabilității și a alienării familiei, precum și în fața abuzurilor săvârșite de adulți.
Bean Holladay are doisprezece ani, iar sora ei Liz, cincisprezece atunci când mama lor, o artistă ratată, în căutarea identității de sine, pleacă de acasă. Speriate că vor ajunge la orfelinat, cele două surori decid să plece în Virginia la fratele mamei, unchiul Tinsley, un om bun, dar strâmtorat, după ce pierde fabrica de bumbac moștenită. Ca să aibă bani de buzunar, surorile decid să se angajeze, iar singurul care le face o ofertă este îngrozitorul Jerry Maddox, maistru la fabrica de bumbac, un om abuziv și obsedat de putere, care o agresează fizic pe Liz. Curajul celor două surori de a-l înfrunta pe Maddox aducând cazul în fața justiției este de admirat, mai ales când instinctul societății este să transforme victima în vinovat, scoțând astfel viața celor două tinere de pe făgașul ei normal.
”Poate se pusese capăt sclaviei acum o sută de ani, au răspuns copiii de culoare, dar până de curând, nu aveau voie să mănânce la Restaurantul Bulldog şi chiar şi acum se uita lumea urât la ei când intrau acolo.”
„Steaua de argint este romanul unei scriitoare sigure de sine, mature, calculate […] un bildungsroman atmosferic depre copilărie și adolescență, vremuri în schimbare și legături de familie fragile, dar indestructibile.“ (Dallas Morning News)
„Un roman impresionant… O poveste incitantă despre copilărie, spusă fără sentimentalism.“ (The New York Times Book Review)
„Jeannette Walls știe cum să dea viață personajelor sale și cum să-ți frângă inima.“ (Campus Circle Magazine)
O lume fără tine
(A World Without You – 2016)
Beth Revis
Colecţie: Lectura 14 ani +
Nr. pagini: 360
Traducere: Iulia Arsintescu
Bestseller New York Times
Beth Revis este o cunoscută scriitoare americană de romane Young Adult, traduse în zeci de limbi. Beth s-a născut în North Carolina și a studiat la NC State University. Înainte de a-și dedica tot timpul scrisului, a fost o vreme profesoară, activitate care, spre suprinderea ei, i-a plăcut la nebunie și la care i-a fost greu să renunțe. În present locuiește în North Carolina, cu soțul ei și câinele lor pe nume Sirius, botezat astfel după personajul Sirius Black din Harry Potter.
Beth Revis spune despre O lume fără tine că e o carte cu adevărat specială pentru ea, cu referințe semi-autobiografice, în care a ascuns o mulțime de aluzii și indicii referitoare la filmele sau cărțile ei preferate, de la Doctor Who la Harry Potter.
Bo nu își poate imagina lumea fără iubita lui, Sofia. Din fericire, nici nu trebuie să o facă. Chiar dacă ea a rămas prizonieră în trecut, el poate călători în timp și o poate aduce înapoi. La urma urmei, este elevul Academiei Berkshire, o școală de elită unde tinerii cu super-puteri învață să își controleze abilitățile. Dar dacă Sofia este mai departe decât ar fi crezut? Dacă tot ce se întâmplă în jur e doar produsul minții lui?
„O lume fără tine” este o poveste zguduitoare despre dragoste, familie și identitate într-o lume haotică în care un adolescent se străduiește să distingă realitatea de halucinații, învățând în mod dureros că uneori trebuie să renunți la anumite lucruri pentru a reuși să mergi mai departe. Un thriller psihologic pe care nu-l poți lăsa din mână. – Kirkus Reviews
O poveste care îți frânge inima, dar care e în același timp plină de speranță. – Publishers Weekly
O explorare captivantă a luptei unui adolescent cu halucinațiile și suferința. – Booklist
Nu renunța, Simon
(Carry On – 2015)
Rainbow Rowell
Colecţie: Lectura 16 ani +
Nr. pagini: 536
Traducere: Ioana Filat
Primul volum din Simon Snow Series
Rainbow Rowell (n. 1973) este o prozatoare din Statele Unite, născută în Omaha, Nebraska, unde trăiește și în prezent, alături de soțul ei și de cei doi copii. Din 1995, când și-a luat licența în jurnalism, până în 2012, când s-a apucat serios de scris, a fost editorialistă pentru Omaha World-Herald. Primul ei roman, Attachments, apare în 2011. Adevăratul succes vine însă cu două romane pentru tineri apărute în 2013, Fangirl și Eleanor și Park, pe care New York Times le enumeră printre debuturile remarcabile ale anului. Ultimul a fost deja tradus în peste zece limbi.
Simon Snow și Basilton Grimm-Pitch sunt colegi de cameră încă din primul lor an la Watford. Dar doar pentru că n-au de ales, din moment ce sunt dușmani juruiți și cel mai probabil unul dintre ei va sfârși ucis de mâna celuilalt. Norocul lor că nu mai au mult de îndurat: ultimul an școlar, de altfel pe cale să înceapă, va fi și ultimul an în care vor locui împreună. Însă întors la Watford după vacanța de vară, Simon descoperă că Baz e de negăsit. Cum e posibil ca inamicul lui cel mai aprig să nu profite de ultima ocazie de a-i face viața un calvar? Și unde să fi dispărut fără urmă?
Neliniștit că Baz ar putea pune la cale vreun complot odios, dar și îngrijorat mai mult decât e pregătit să accepte că i s-ar fi putut întâmpla ceva, Simon se reîntoarce în lumea magiei, pe care o găsește la fel de fabuloasă, dar mai întunecată și mai populată de monștri ca niciodată. În plus, au trecut douăzeci de ani de la ultima ridicare a Vălului, ceea ce înseamnă că morților li se va permite din nou să treacă pragul dintre lumea lor și lumea celor vii.
„Nu renunța, Simon este o capodoperă. Un roman plin de suspans și provocator, amuzant și terifiant, profund emoționant și foarte, foarte magic. Credeți-mă pe cuvânt, n-ați mai auzit niciodată de o asemenea școală de magie.” – Lev Grossman
„O poveste de dragoste genială, sinceră și captivantă despre adolesenți care nu pot fi împărțiți pe categorii și care încearcă să reziste stresului, suferinței și provocării de a nu-și ascunde adevăratele identități. Zici că Rowell a întors pe dos cărțile din universul Harry Potter și ne arată părțile lor ascunse și absolut uluitoare. – Time Magazine