Delicatese Literare
Recenzii

Ape moarte de Ann Cleeves, Editura Crime Scene Press – recenzie

Ape moarte

(Dead Water – 2013)

Ann Cleeves

Editura Crime Scene Press

Traducere: Mihnea Arion

Nr. de pagini: 368

An apariție: 2019

1. Negru de corb – Editura Crime Scene Press – Raven Black – 2006 – recenzie
2. Nopți albe – Editura Crime Scene Press – White Nights – 2008
3. Oase roșii – Editura Crime Scene Press – Red Bones – 2009
4. Fulger albastru – Editura Crime Scene Press – Blue Lightning – 2010
5. Ape moarte – Editura Crime Scene Press – Dead Water – 2013
6. Aer rarefiat – Editura Crime Scene Press – Thin Air – 2014
7. Pământ rece – Editura Crime Scene Press – Cold Earth – 2016
8. Foc sălbatic – Editura Crime Scene Press – Wild Fire – 2018
ANN CLEEVES este considerată noua Agatha Christie a literaturii britanice. S-a născut în 1954 și a copilărit în partea de vest a Angliei, în Herefordshire și apoi în North Devon.
După ce a renunțat la facultate, a avut o serie de job-uri ocazionale dintre cele mai diverse: asistent social pentru copii, bucătar la un centru de observare a păsărilor, ajutor de salvamar și ofițer pentru eliberarea condiționată. S-a căsătorit cu Tim Cleeves, un cunoscut ornitolog și, când acesta a primit un post pe micuța insulă Hilbre, aflată în estuarul Dee, unde ei doi erau singurii locuitori, s-a apucat de scris.
Au urmat mai multe romane (peste douăzeci), publicate începând cu 1986, care au fost traduse în peste 20 de limbi până în prezent.
Cele două serii de succes ale lui Ann Cleeves au fost transpuse în două seriale TV realizate de ITV (după cărțile care o au drept protagonistă pe Vera Stanhope) și respectiv BBC (după volumele din seria Shetland). Serialul Vera a fost deja difuzat în peste 30 de țări, printre care Australia, S.U.A., Germania, Cehia, Polonia, Japonia, Canada, Suedia etc.
În 2006 Ann Cleeves a primit premiul Duncan Lawrie Dagger, acordat de către Crime Writers’ Association (CWA) pentru volumul Negru de corb (Raven Black), primul din seria Shetland.
Anul 2014 a reprezentat pentru autoare una dintre cele mai bune perioade literare, succesul celor două seriale TV atrăgând după sine vânzări excepționale ale tuturor romanelor sale.
În 2015, la Crime Scene Press au mai apărut în limba română un roman din seria Vera Stanhope, Secretele din Strada Portului (Harbour Street), iar din seria Shetland în 2016 – Oase roșii (Red Bones) și în 2017 – Negru de corb (Raven Black).
Tot în 2017, Ann Cleeves a fost distinsă cu Premiul Diamond Dagger pentru întreaga carieră, acordat de aceeași Crime Writers’ Association.
Al cincilea volum din seria Shetland
Trupul neînsuflețit al ziaristului Jerry Markham e descoperit într-o barcă din Shetland, lângă casa de lângă port a procuroarei. Tânăra detectivă Willow Reeves e chemată din Hebride să conducă ancheta.
După moartea logodnicei sale, inspectorul Jimmy Perez a ieșit din sistem, dar noul caz îi trezește interesul și hotărăște să se implice în investigație. Pentru Willow, faptul că el e de-al locului se dovedește o binecuvântare – numai un om din insule poate înțelege fațada de secrete pe care o construiește această comunitate unită.
Cei doi descoperă că Markham își crease un renume la Londra, unde plecase să-și urmeze cariera scriitoricească. În Shetland lăsase în urmă un scandal care implica o fată, Evie Watt, acum logodită cu unul dintre cei mai importanți bărbați de pe insulă. E limpede că ziaristul nu avea prieteni în Shetland – de ce s-ar fi întors?
Willow și Jimmy ajung curând la Sullom Voe, inima industriei petroliere din Shetland. Într-o comunitate în care unii țin cu strășnicie de valorile tradiționale, apariția noilor tipuri de energie nu e văzută mereu cu ochi buni. Se dovedește că, înainte să moară, Markham descoperise o pistă – o pistă care, pentru cineva, era îndeajuns de importantă încât să justifice o crimă…
„Ann Cleeves e în elementul ei în acest peisaj extraordinar cu ferme vechi și terenuri petrolifere moderne – și cu apă, apă peste tot.” – New York Times Book Review
„Conflictul dintre cei care caută să-și păstreze tradițiile și cei care urmăresc ocazii de a pune în aplicare noile tehnologii e subtil ilustrat.” – Publishers Weekly
„… un ochi lucid, dar plin  de compasiune… o operă polițistă convingătoare, avându-l drept protagonist emoționant și original pe detectivul îndurerat…” – The Independent
„Cleeves dă viață insulelor Shetland – simți înțepătura sărată a brizei când citești romanele din serie. Ape moarte e o nouă poveste excelentă.” – Crimesquad

Ape moarte” de Ann Cleeves este un mystery-crime provocator în care trecutul și prezentul se întrepătrund incitant, autoarea reușind să aducă în față cititorului o poveste captivantă despre aparențe, alegeri și trădări.
Acțiunea se desfășoară în Insulele Shetland, un loc în care trăiește o comunitate nu tocmai mare, cu locuitori care vor să-și păstreze tradițiile, un loc în care descoperirea petrolului înseamnă bani, tehnologie și locuri de muncă, dar mai înseamnă și invadarea acestui spațiu frumos și sălbatic, neatins de modern.
În acest cadru pur, de o frumusețe neșlefuită, Jerry Makham, un jurnalist de-al locului, plecat la Londra să câștige faima, este ucis, cadavrul lui fiind găsit într-o barcă cu vâsle de către procuroarea Rhona Laing, o femeie dificilă, sarcastică, bârfită de toată lumea. Aparent, Jerry voia să scrie, pentru ziarul londonez la care lucra, un articol important despre un subiect foarte interesant și anume despre un proiect energetic care se desfășura în Insulele Shetland, proiect ce avea atât susținători cât și opozanți.
În mod normal, ancheta ar fi trebuit condusă de detectivul Jimmy Perez dar, pentru că acesta nu și-a revenit încă după moartea logodnicei lui, ucisă de un dement implicat într-o crimă ce a avut loc în insule, la cârma cazului vine inspectoarea Willow Reeves, o detectivă aflată la prima omucidere în calitate de ofițer superior, o femeie inteligentă și decisă, care însă are nevoie de tot ajutorul „local”, atât al comunității cât și al polițiștilor.
Așa că detectiva Reeves preia ancheta, avându-l ca subordonat pe tânărul sergent Sandy Wilson care se străduiește să se facă apreciat fiind lipsit de încredere în forțele proprii. Stârnit de inspectoarea Reeves dar și pentru a evada din propria suferința și durere date de pierderea femeii iubite, detectivul Perez  începe să se implice în anchetă și să ajute echipa cu flerul, cunoștințele și experiența lui.
Și, deși comunitatea din Insulele Shetland este mică și fiecare știe aproape totul despre fiecare, nimeni nu a văzut nimic deosebit legat de moartea ziaristului extrem de cunoscut în insule. Pe de altă parte, Jerry Makham a fost un tip cu un trecut tulbure și „pătat” în ceea ce privește viața amoroasă, mândru, egoist și arogant, care nu s-a dat în lături de la nimic pentru a-și atinge scopurile!
Toată ancheta este ca un puzzle greu de dezlegat în care cei trei polițiști, Jimmy Perez, Willow Reeves și Sandy Wilson trebuie să potrivească piesele și să construiască imaginea cazului și, deși merg pe firul evenimentelor în care a fost implicat ziaristul, mobilul crimei și făptașul se lasă greu de descoperit, mai ales că are loc o a două crimă, cel ucis având și el legătură cu trecutul jurnalistului, ceea ce declanșează  evenimente în care secretele din trecut, ce împovărează sufletul și mintea, se dezvăluite în prezent cu prețul vieții.
Vă recomand cu plăcere acest roman polițist bine construit, în care misterul este dozat atât cât trebuie astfel încât povestea să te țină în suspans până la sfârșit.
„Un dobitoc aproape că intrase în el și ar fi putut să-l omoare. (…) Farurile vehiculului care-l făcuse să derapeze se stinseseră, însă nu-l auzise pe inconștient să plece de la locul faptei. Coborî din mașînă și simți furia pulsându-i ca o venă pe gât. Voia să lovească pe cineva. (…) De când venise în Shetland fusese politicos și înțelegător. Își controlase frustrarea. În sfârșit avea prilejul să se dezlănțuie asupra cuiva…
– Ce dracu faci, dobitocule? Niciun răspuns.  Din cauza că ceață era atât de densă, vedea mașina doar ca pe o umbră. Merse spre ea, vrând să smucească portiera și să-l scoată afară cu forța pe șoferul vinovat. În spatele lui avu loc o mișcare pe care o simți mai mult decât o auzi. Se întoarse. Altă mișcare. Aer. Un sunet șchifuitor, de aer care se despică. O durere bruscă. Apoi nimic.”

Cartea „Ape moarte” de Ann Cleeves poate fi comandată pe crimescenepress.ro, elefant.ro, libris.ro, cartepedia.ro, carturesti.ro

Recenzii și prezentări cărți thriller

Recenzii și prezentări cărți cu mister

Recenzii și prezentări cărți Editura Crime Scene Press

12 Comments

Spune-ți părerea!