Delicatese Literare
Recenzii

Armata Reginei – vol. 3 din seria Vicontele Verenței pierdute de Laura S. Götz – recenzie

Armata Reginei

Laura S. Götz

Nr. de pagini: 433

An apariție: 2019

  • Seria Vicontele Verenței pierdute

1. Lumina lui Trodheim – recenzie
2. Copiii din ceață – recenzie
3. Armata Reginei
”— Setvom ulong Criterion, fiica mea. Noi suntem Criterion. Ceilalți sunt doar Umbre ale oamenilor ce au fost odată. În mine și în tine sălășluiesc monștrii…”
Guvernul valah sărbătorește execuția unuia dintre cei mai sângeroși criminali în timp ce Liliana Venin plănuiește fărădelegi și mai mari. Iar dacă ea pășește cu pași dârzi spre un viitor influențabil, Iustinian se avântă și mai mult, involuntar, în trecutul ireparabil. O nouă eră este pe cale să înceapă în regat, una întunecată, mânată din umbră.

Vă mărturisesc că pentru mine este o adevărată provocare încercarea de a scrie un articol care să îi facă dreptate acestui volum al treilea din seria Vicontele Verenței Pierdute, sau VVP, așa cum este cunoscută de fani. Printre acești fani recunosc că mă număr și eu, întrucât Laura S. Götz, autoarea acestei fermecate lumi a reușit să mă convingă să trec seria pe lista favoritelor, și aici nu mă refer numai la literatura autohtonă. După ce am citit primele două volume, „Lumina lui Trodheim” și „Copiii din ceață„, eram de-a dreptul nerăbdătoare să citesc continuarea aventurilor lui Iustinian Mojic, ale Lilianei Venin și ale tuturor prietenilor lor, juniori sau seniori.
În acest fantasy medieval, Laura S. Götz a reușit să creeze o lume extrem de bine gândită și conturată, care are la bază istoria și geografia europeană, iar în mijlocul acțiunii se aftă un teritoriu inspirat chiar din meleagurile noastre, Valahia Unită. De altfel, fiecare volum are atașată o hartă care ilustrează foarte bine geografia țării, vecinii (la rândul lor inspirați din alte nații europene), orașele importante și academiile Vel, unde sunt instruiți Zburătorii și Magii. Aceste lucruri vă sunt cunoscute dacă ați parcurs deja primele două volume. Dacă nu ați făcut-o încă, nu pot decât să vă îndemn să le citiți cât mai curând, astfel vă veți convinge singuri de frumusețea acestei lecturi. Ceea ce pot eu să vă spun este că am fost de-a dreptul încântată să descopăr un volum trei încă și mai complex, unde intriga se adâncește, personajele devin din ce în ce mai interesante iar strategiile iau amploare. Deși seria se adresează preponderent adolescenților, cititori de toate vârstele se vor bucura desoperind o acțiune minuțios gândită, descrieri reușite și dialoguri debordând de naturalețe și mult umor.
O bună parte a acțiunii continuă să se desfășoare la Sante Vel, însă orizonturile se lărgesc mult. Călătorim astfel alături de eroii noștri la Merna, capitala Valahiei Unite și a ținutului Regalo, unde are loc o nuntă plină de fast. Vizităm Dricția – inspirată din cultura germană – cu prilejul unui concurs internațional de lupte între studenți. Ajungem chiar și în imperiul mezantin, un spațiu de inspirație francofonă unde apare o nouă figură proeminentă, însuși împăratul Mezanțului. Altfel spus, o acțiune cursivă și detalii meșteșugite își dau mâna pentru a așeza din ce în ce mai multe piese în acest puzzle pe care l-a conceput autoarea, care mai are mult până să fie complet, dar incită cât se poate de mult imaginația și presupunerile cititorului.
Este urmărit cu grijă atât parcursul juniorilor, cât și al seniorilor rămași în cetate – Liliana și gemenii Doni – , nelăsându-i deoparte nici pe cei care deja au părăsit băncile școlii: Boris Nabadov, în prezent director al fortăreței Torun și Mario Rodriguez, atașat ambasadei valahe la Valstadt, capitala Imperiului Mezanțului. Iustinian, Mădălina, Cezar și Diego își continuă atât antrenamentele și studiile, cât și relațiile prietenești. Veți afla și care este soarta lui Vincențiu Leopod, acest antagonist atât de controversat și încotro se îndreaptă planurile sale. Apar personaje noi, deosebit de interesante și cu mult potențial pentru desfășurarea ulterioară a acțiunii.
Am apreciat modul în care autoarea se folosește de diferite tehnici pentru a dezvălui treptat întâmplările trecutului, care explică astfel multe acțiuni din prezent. Am înțeles deja că multe personaje nu sunt cine par, sub aparența lor ascunzându-se alte identități și răni vechi. Cu toate că simțim adeseori suferința personajelor, puterea lor de a merge mai departe inspiră, la fel și situațiile amuzante care au loc constant.
Umorul, după cum spuneam, este foarte bine reprezentat în roman. Avem atât umor de situație, cât și de nume sau de caracter. Îmbinările neașteptate de elemente aparținând mai multor culturi europene cu cele autohtone dau un farmec aparte lecturii. Dacă în primul volum avem parte de o atmosferă în preponderență luminoasă, în acest volum umbrele se adâncesc, căpătând o tentă grimdark pe alocuri, care însă nu știrbește cu nimic cealaltă parte de care vă vorbeam. Cele două tipuri de atmosferă conviețuiesc în carte și se potențează reciproc.
Despre acțiunea propriu-zisă nu am să scriu prea multe, ca să nu vă privez de plăcerea de a descoperi singuri ce se ascunde în această adevărată cutie cu surprize și comori, creată pentru delectarea noastră, a tuturor, de Laura S. Götz. Dacă vă aflați la dietă, vă avertizez că voința vă va fi serios pusă la încercare! Presupun că sunteți curioși să aflați cine face parte din armata reginei. Curiozitatea vă va fi satisfăcută cu brio.
Volumul beneficiază de o grafică profesionistă, o copertă care surprinde bine spiritul seriei, dându-i un aspect care luminează orice bibliotecă. Atașat la volum am primit o hartă micuță a ținutului Valahiei Unite și a vecinilor săi, un semn de carte cu Albert Doni, unul dintre protagoniști și două stickere foarte simpatice, de care m-am bucurat ca un copil.
Seria VVP a fost asemănată cu o altă serie foarte îndrăgită, Harry Potter. Eu aș zice că nu din punct de vedere al acțiunii se aseamănă, ci prin capacitatea de a cuceri inimile, prin modul în care captează experiențele de zi cu zi ale tinerilor cititori și le transpune în cele ale protagoniștilor, care devin astfel reprezentanții lor într-o lume fantastică, unde orice este posibil.
Acest volum reflectă prin conținut iubirea autoarei pentru genul fantasy și pentru această poveste pe care dorește să o împărtășească cititorilor, iar prin aspect, tehnoredactare, superba copertă și toate accesoriile demonstrează respect pentru cititor, ridicându-se la standardele celor mai exigenți.
Se simte din toate cele de mai sus dedicarea și pasiunea din spatele proiectului, timpul și efortul susținut în a realiza ceva de calitate. Alături de farmecul de necontestat al poveștii în sine, toate acestea fac din VVP o serie de neratat. Eu abia aștept apariția următorului volum și vă invit călduros să descoperiți universul creat de Laura S. Götz.

Cărțile autoarei Laura S. Götz (Laura Știrbu) pot fi comandate pe elefant.ro

Recenzii și prezentări cărți autori români

14 Comments

Spune-ți părerea!