Delicatese Literare
Cărți pentru copii

Arya si Leaganul Visurilor de G.C. Kelis – ediție bilingvă – recenzie

Arya si Leaganul Visurilor

G.C. Kelis

Editura: SMART PUBLISHING

Limba: Bilingva. Romana-engleza

Cu ilustrațiile autorului

Nr. pagini: 48

Traducator: Olivia Orha

An apariție: 2020

Arya și Leagănul Visurilor este o carte în ediție bilingvă (Română-Engleză) destinată copiilor, dar conținutul ei poate fi "savurat” de întreagă familie.

Este o poveste despre bunătate, prietenie, curaj și salvarea visurilor bune, în care cititorii vor fi purtați în calești trase de fluturi uriași pe meleaguri nemaivăzute în lupta împotriva maleficului Vârtej (Swirlwind), într-o aventură literară inedită alături de prințesa Arya și alte personaje fabuloase precum Flăcăruie (Flicker) - puiul de vulpe, bufnița Pricepere (Wisewl), Adiere (Breeze) - sora vântului, Copilul Ploii (Child of Rain) și prințul Aris Aripi de Argint (Aris Silver Wings). 

În planul conținutului, cartea este o reușită reluare a temei luptei dintre bine și rău, dintre lumină și întuneric, dintre impulsurile negative și aspirațiile pozitive ale oamenilor; o temă recurentă în literatura românească pentru copii. Aspectul educativ este evident, dar este inteligent disimulat într-o frumoasă și amuzantă poveste de salvare a visurilor frumoase de către prințesa Arya, care întreprinde cunoscuta călătorie înțesată de pericole și teste de curaj și inteligență pentru a salva un ideal - o formă incipientă de căutare a Graalului - din multe basme românești și nu numai. Morala poveștii este ușor de recunoscut și este sugestiv prezentată la finalul poveștii: bunătatea și frumusețea visurilor și aspirațiilor sunt cele mai importante bogățîi ale individului și singurele care asigură fericirea lui și a comunității. În poveste sunt strecurate câteva accente feministe, cum sunt aluziile răutăcioase ale fraților Aryei la adresa menirii fetelor pe lumea asta, ei fiind în final salvați tocmai de sora pe care atât o dispretuiau. Consider că sunt binevenite în contextul în care egalitatea între sexe este în continuare o tema de actualitate în peisajul contemporan al educației. Consider cartea Arya și Leagănul Visurilor scrisă de G. C. Kelis potrivită pentru copii atât din punct de vedere lingvistic, cât și din punct de vedere al mesajului. Este, în primul rând, o carte frumoasă, care îi va face să viseze și să se identifice cu eroii pozitivi care luptă pentru niște idealuri admirabile. - Conf. univ. dr. Aloisia Sorop

Arya si Leaganul Visurilor de G.C. Kelis este o fermecătoare carte pentru copii, plină de metafore prin intermediul cărora cei mici pot înțelege cu ușurință importanța speranței, aspirațiilor pozitive, prieteniei, iubirii, bunătății și curajului, dar și cât de nocive pot fi ura, invidia, răutatea, gelozia, egoismul și lăcomia!

Fiind o ediție bilingvă, cartea reprezintă și un mijloc deosebit de plăcut și atractiv pentru ca cei mici să învețe sau să-și perfecționeze limba engleză.

În buna tradiție a basmelor românești, întâmplările reale se împletesc cu cele fantastice, iar Arya, eroina poveștii, este ajutată de personaje cu puteri supranaturale reprezentând binele (puiul de vulpe Flăcăruie, bufnița Pricepere, căluțul Hop, Adiere – sora vântului și Copilul Ploii), care o ajută să învingă personajele cu puteri supranaturale reprezentând răul, precum maleficul Vârtej.

La începutul poveștii, aflăm despre Regatul Vânturilor, un ținut mirific cu flori rare, copaci măreți, păsări nemaivăzute, parfumuri și culori, în care exista Leagănul Visurilor, cel care, putea citi dorințele tuturor.

Dornic să-și îndrume urmașii pe calea potrivită de urmat în viață, împăratul Azur, cel care stăpânea pe acel tărâm, i-a invitat pe cei doi fii, Harold și Edgar, precum și pe fiica sa Arya să meargă în Grădina Oglinzilor, unde se afla Leagănul Visurilor, spunându-le că: ”Cine își cunoaște visul se cunoaște pe sine, iar dacă visul ți-e dictat de o dorință rea, trebuie să-l îndrepți neîntârziat.”

Din păcate, atât Harold cât și Edgar fuseseră atrași de forța întunecată a răului, ambii fiind dominați de lăcomie, sete de putere și misoginism, ironizându-și sora: ”Arya, nu te grăbi, oricum fetele nu pot avea visuri mărețe.”

Previzibil, Leagănul Visurilor le-a arătat o viziune în care ei deveniseră stăpâni absoluți ai Regatului, înlăturându-și tatăl de la putere și tratându-și supușii cu aroganță. Îmbătați de putere, Harold și Edgar au refuzat să se reîntoarcă în viața lor de până atunci, aliindu-se cu maleficul Vârtej, dușmanul de moarte al tatălui lor, pentru a-și transforma visul întunecat în realitate.

Îngrozit de răutatea și arivismul fiilor săi, împăratul Azur s-a îmbolnăvit de tristețe, iar la scurt timp după aceea Leagănul Visurilor s-a transformat în scrum.

Doar prințesa Arya mai putea salva Regatul Vânturilor, iar pentru aceasta trebuia să găsească leacul miraculos care să readucă Leagănul Visurilor la viață, întrucât fără visuri (speranțe) oamenii își vor pierde dorința de a mai trăi…

”- Arya, o întrerupse Adiere, dacă Leagănul Visurilor nu se vindecă, oamenii din regat vor rămâne fără visuri… și vor rămâne pentru totdeauna nefericiți și lipsiți de dorința de a mai trăi. În plus, tot regatul este în pericol… Harold se teme că împăratul n-o să-i dea tronul de domnie și s-a aliat cu Vârtej, cel mai de temut dușman al tatălui tău, care se hrănește cu teamă și întuneric… și vor să pună mâna pe întregul regat. Vezi tu… Leagănul Visurilor nu le-a făcut niciun rău fraților tăi… el doar ne arată dacă visurile noastre sunt bune sau nu… Dacă împlinind visul nostru cel mai de preț îi rănim pe ceilalți, atunci visul este unul rău și trebuie îndepărtat… nu toate visurile sunt corecte, iar Leagănul știe asta și le arată și celor care vor să afle.”

Urmează o întreagă aventură, în care realismul și fantasticul se împletesc spectaculos și care cu siguranță îi va captiva și fascina pe cei mici, stârnindu-le imaginația și provocându-i să tragă propriile concluzii.

Ajutată de prieteni de nădejde, precum Flăcăruie (puiul de vulpe), bufnița Pricepere și căluțul Hop, folosindu-se și de câteva ingrediente miraculoase precum roua dimineții, Arya îl va elibera pe Prințul Aris-Aripi de Argint și, împreună cu acesta, va reuși să-și scoată frații de sub influența și din capcana în care-i atrăsese împăratul Vârtej, salvând în final și Regatul Vânturilor.

Concluzia este una foartă importantă și demnă de reținut de cei mici:

”O victorie nu este mai neînsemnată dacă o câștigi prin eforturile unite ale prietenilor”.

Aș dori să remarc și coperta minunată, ilustrațiile deosebit de frumoase și inspirate, realizate chiar de autoare, grafica și calitatea excepțională a filelor.

Recomand cu mult drag această minunată poveste, care îi va încânta cu siguranță atât pe cei mici, cât și pe cei mari!

Cartea Arya si Leaganul Visurilor de G.C. Kelis poate fi comandată pe libris.ro, librariadelfin.ro, emag.ro

Recenzii și prezentări cărți pentru copii

Recenzii și prezentări cărți bilingve pentru copii

Recenzii și prezentări cărți autori români

10 Comments

  • Oli

    Minunată recenzie, încântătoare poveste, felicitări și mulțumesc pentru excelenta recomandare! ❤ O carte foarte atrăgătoare și utilă – foarte binevenite cărțile în ediție bilingvă – pentru cei mici, dar și cei mari! ❤

  • familiasimionescuyahooro

    Minunata recenzie, fermecatoare poveste❤️! Sunt fan al cărților pentru cei mici pentru ca învățăturile ce se desprind din ele sunt valabile și pentru cei mari❤️Felicitări, mulțumesc mult pentru frumoasa recomandare! ❤️

  • Camelia Chelu

    Vă mulțumesc mult pentru recenzia minunată, transmite atât de multă emoție! Ați surprins în mod deosebit esența și mesajul cărții. Este o carte pe care am dedicat-o copiilor, însă care a reușit până acum să cucerească și oameni cu vârsta departe de cea a copilăriei, dar care s-au regăsit în marea călătorie de căutare a alegerilor corecte și salvare și împlinire a visurilor bune. Sper ca Arya și prietenii săi fabuloși să aducă bucurie și gânduri luminoase în inimile a cât mai mulți copii și oameni mari care nu au uitat să zâmbească în culorile magice ale copilăriei.

Spune-ți părerea!