Delicatese Literare
Recenzii

Asta e povestea noastră de Ashley Elston, Editura Leda Edge – recenzie

Asta e povestea noastră

(This Is Our Story – 2016)

Ashley Elston

Editura Corint / Leda Edge

Nr. de pagini: 336

Traducere: Ionel Ghiragosian

An apariție: 2019

ASHLEY ELSTON, fiică de avocat, a crescut în mijlocul discuțiilor despre cazurile de la tribunal, despre clienți trăsniți și, în general, despre lucruri avocățești. Toate acestea au inspirat-o să își plaseze thrillerele într-un context judiciar. Ashley este autoarea romanului The Rules for Disappearing, finalist în 2014 al International Thriller Writers Awards, categoria Cel mai bun roman YA, și a continuării acestuia, The Rules for Breaking. Este absolventă a facultății de Arte a Louisiana State University din Shreveport. Locuiește la Shreveport, Louisiana, alături de soțul ei și de cei trei fii ai lor. Mai multe informații despre Ashley și despre cărțile ei puteți găsi pe www.ashleyelston.com.

Nimeni nu știe ce s-a întâmplat de fapt în acea dimineață la River Point. Cinci tineri au plecat la vânătoare. Doar patru s-au întors. Nici unul nu vrea să spună cine a tras glonțul care l-a ucis pe prietenul lor, Grant.

Kate Marino, elevă în ultimul an de liceu, face practică la birourile procuraturii. Prim-procurorul districtului îi dă șefului ei, domnul Stone, cel mai important caz care a existat în orășelul lor. În ciuda faptului că probele îi incriminează pe cei patru, prim-procurorul face presiuni să fie clasat cazul.

Motivată de scopuri personale pentru a ajuta să se facă dreptate, Kate încearcă să afle care sunt secretele băieților, fără să îl dezvăluie însă pe al ei. Pe măsură ce investighează cazul alături de domnul Stone, pentru tânără devine tot mai limpede că accidentul din dimineața aceea nu a fost o întâmplare și că, dacă nu descoperă adevăratul criminal, viețile mai multor oameni vor fi  în pericol, inclusiv a ei.

Asta e povestea noastră de Ashley Elston este un thriller captivant, cu o intrigă interesantă, asezonată cu mister, întorsături spectaculoase de situație și o frumoasă poveste de dragoste. Fiind o carte young adult, este lipsită de scene șocante și tensiune dusă până la extrem, astfel că poate fi citită cu ușurință și de cei cu o fire mai sensibilă.

Cartea reușește să-ți suscite interesul încă de la primele pagini.

O crimă se produce și avem un grup restrâns de suspecți – patru buni prieteni ai victimei, fiecare dintre ei având posibilitatea de a-l ucide. Pe parcursul acțiunii, autoarea ne pune de mai multe ori pe piste false, de mai multe ori având impresia că am intuit adevăratul criminal, ca să avem parte apoi de o nouă întorsătură de situație.

Grant, John Michael, Logan, Henry și Shep, aflați în ultimul an de liceu, erau foarte buni prieteni încă din copilărie. Cu toții proveneau din familii foarte bogate, erau răsfățați, chipeși și plini de ei, având impresia că li se cuvine totul. 

Cei cinci erau percepuți de toți cei din jur ca fiind ”toți pentru unul, unul pentru toți”. Însă, spre stupoarea tuturor, ultima lor partidă de vânătoare, desfășurată la River Point – terenul ce aparținea familiei lui John Michael -, s-a terminat tragic. Grant a fost împușcat de aproape, iar cei patru prieteni au venit în fugă din direcții diferite. Arma crimei zăcea abandonată pe jos și cu toții știau că amprentele fiecăruia dintre ei se găseau pe ea, întrucât exersaseră împreună trasul la țintă în dimineața precedentă.

Unul singur era vinovat, dar ceilalți trei îl acoperă, pe de o parte pentru că nici nu puteau concepe ideea că nu fusese vorba decât de un tragic accident, iar pe de altă parte pentru că erau conștienți că dacă unul dintre ei ar fi fost inculpat, ceilalți ar fi fost și ei acuzați de complicitate la ucidere din culpă.

Prologul, scris din perspectiva celui care știa exact ce se întâmplase și de ce, ne arată modul subtil în care acesta reușește să le strecoare ideea solidarității.

”- Uite, știu că suntem cu toții speriați, dar ne vom descurca. Nu avem niciun motiv să ne distrugem viața pentru asta, spun eu.”

Astfel, cu toții se pun de acord să susțină aceeași variantă, care i-ar fi scăpat pe toți de acuzații.

”- Bine, asta e povestea noastră…”

Pe parcursul acțiunii vom mai avea inserate mai multe capitole scrise din perspectiva aceleiași persoane misterioase, dându-ne posibilitatea de a intra în mintea ucigașului și de a-i observa manevrele de evitare a răspunderii.

”Doar unul dintre noi știe adevărul.
Iar eu am să mă asigur că situația nu o să se schimbe.”

Totuși, deși cei patru fac front comun, câtă vreme ancheta nu era finalizată, vinovăția plana încă asupra lor, astfel că cei patru au fost exmatriculați de la liceul de fițe la care învățau și obligați să se înscrie la liceul de stat. 

Fără a se arăta măcar puțin stânjeniți de situația ambiguă în care se aflau, cei patru continuau să arboreze același comportament arogant, îmbrăcându-se ostentativ foarte elegant și formând, cel puțin aparent, un grup compact, pentru a nega orice urmă de vulnerabilitate.

”Ceilalți nu știu ce să creadă despre noi.
Ne studiază.
Se tem de noi.
Vor să fie ca noi.
Am luat o decizie când am intrat în povestea asta: să rămânem împreună, să nu lăsăm pe nimeni în cercul nostru, să încercăm să nu arătăm niciun interes față de nimic exterior.”

Kate, din perspectiva căreia este scrisă cartea la persoana întâi, elevă și ea în ultimul an la liceul de stat, i-a privit cu ostilitate încă din prima zi în care s-au transferat acolo. Gândul că cel vinovat pentru uciderea lui Grant ar putea scăpa basma curată o revolta la culme pe Kate. Printr-o conjunctură fericită, Kate reușise să fie primită să facă practica la biroul procurorului Stone, mama ei fiind secretara acestuia. Domnul Stone fusese cândva sclipitor în meseria lui, însă acum, apropiindu-se de pensie, entuziasmul îi scăzuse iar vederea îi era grav afectată de o boală pe care încerca să o ascundă de cei din jur. Când prim-procurorul, în ciuda acestor aspecte, i-a repartizat tocmai lui Stone controversatul caz de la River Point, era evident că acesta dorea să-l mușamalizeze, sperând că Stone nu va găsi niciun indiciu important și va clasa cazul. Făcând câteva aluzii subtile, Kate a reușit să-l motiveze pe domnul Stone, care, dându-și seama de manevra procurorului, și-a pus toată ambiția pentru rezolvarea cazului.

Pe lângă dorința de dreptate, Kate avea și un motiv personal ascuns pentru care dorea cu ardoare ca vinovatul să fie pedepsit.

Ceea ce nimeni nu știa, nici măcar mama ei sau cea mai bună prietenă a ei, era faptul că de câteva luni ea schimba mesaje pe telefon cu Grant, pe care-l întâlnise întâmplător și cu care schimbase numerele de telefon. Împreună cu Grant fusese și Shep, Grant dându-i și numărul de telefon al acestuia. Deși inițial Shep îi făcuse o bună impresie, Kate ajunsese să-l deteste după ce acesta îi trimisese un mesaj jignitor, ce conținea o propunere indecentă. În schimb, cu Grant părea să fie pe aceeași lungime de undă în toate privințele. Mesajele lui Grant erau calde și amuzante, Kate așteptând cu nerăbdare lungile conversații purtate cu acesta seara și dimineața, realizând că se îndrăgostise de firea lui deschisă și blândă. Cu o zi înainte de accident, Grant îi propusese o primă întâlnire ca prieteni, invitând-o să participe la petrecerea dată de John Michael. Emoționată, Kate venise mai devreme și avusese parte de o surpriză neplăcută, văzându-l pe Grant îmbrățișând o altă fată. Supărată, le făcuse o fotografie, pe care i-o trimisese pe telefon, drept explicație pentru absența ei de la petrecere. Grant o implorase să-l lase să-i explice însă Kate refuzase.

Când aflase de uciderea lui Grant, Kate fusese devastată de durere și cuprinsă de remușcări. Poate, dacă ar fi acceptat să asculte ceea ce Grant avea de zis și ar fi participat la acea petrecere, acesta ar fi rămas în viață…

”Dacă aș putea să schimb ceva, nu i-aș fi ignorat ultimul mesaj.”

Kate avea un talent remarcabil pentru a remarca amănunte cărora altora nu le atrăgeau atenția în nici un fel, iar fotografiile făcute de ea erau adevărate opere de artă.

”Surprind lucruri obișnuite din viața reală și încerc să găsesc ceva extraordinar în ele. Vreau ca orice fotografie pe care o fac să spună o poveste.”

Folosindu-și din plin abilitățile, Kate și-a concentrat toate eforturile pentru a-l ajuta pe domnul Stone să găsească indicii pentru găsirea vinovatului. Pentru aceasta, a vizionat interogatoriile realizate de poliție, atât ale celor patru prieteni, cât și a altor participanți la petrecere, întocmind stenograme în care consemna limbajul corpului fiecăruia din timpul interviului.

Adunând informații și urmărindu-i pe cei patru băieți, Kate a descoperit că Grant era departe de a fi un îngeraș, arătând în public o față fermecătoare, iar în realitate având adesea un comportament reprobabil, făcând farse urâte, unele din ele chiar cu consecințe grave, și jignind mai multe persoane. Și ceilalți patru băieți ascundeau multe secrete, unii dintre ei având de-a face inclusiv cu traficul de droguri.

Însă, de departe, cel mai mare șoc l-a avut Kate când a contactat-o Shep și i-a spus că el era, de fapt, cel cu care schimbase mesaje în tot acest timp, Grant făcând încă una din farsele lui răutăcioase și schimbând numărul lui cu cel al lui Shep când i le introdusese în telefon.

Deși, din mai multe amănunte furnizate de Shep, Kate și-a dat seama că acesta spunea adevărul, mintea ei a avut nevoie de o perioadă de acomodare pentru a-l asocia pe Shep cu băiatul de care se îndrăgostise.

După ce Kate a depășit blocajul mental și și-a unit eforturile cu Shep, amândoi au intrat pe un teren periculos, după ce criminalul a realizat că cei doi formează o echipă. Viețile lui Kate și a unui martor incomod erau în pericol, iar Shep risca să fie închis pe viață în baza unor dovezi contrafăcute. Mai rău decât ca un vinovat să rămână nepedepsit este ca un nevinovat să plătească întreaga lui viață…

Cine era criminalul și de ce îl omorâse pe Grant? Va reuși oare Kate, cu sabia deasupra capului și într-o cursă contracronometru, să-l salveze pe Shep și să-l înfunde pe adevăratul vinovat?

Vă las plăcerea să aflați singuri răspunsurile la întrebare.

Pe lângă misterul rezolvat cu mult succes în final, cartea aduce în atenție mai multe teme de gândire – sindromul copiilor de bani gata, duplicitatea ca mod de viață, corupția oamenilor politici, limita fragilă dintre prietenie și dușmănie.

Un thriller romantic fascinant, plin de neprevăzut, pe care vi-l recomand!

Asta e povestea noastră de Ashley Elston poate fi comandată pe libris.ro, librarie.net, cartepedia.ro, carturesti.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Leda Edge

Recenzii și prezentări cărți thriller

Recenzii și prezentări cărți cu mister

Recenzii și prezentări cărți young adult

14 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *