Delicatese Literare
Recenzii

Atac la rege de Michael Dobbs, Editura RAO – recenzie

Atac la rege

(To Play the King – 1992)

Michael Dobbs

Editura RAO

Traducere: Liliana Pelici/Lingua Connexion

Nr. de pagini: 345

An apariție: 2017

1. Culisele puterii – Editura RAO – House of Cards – 1989
2. Atac la rege – Editura RAO – To Play the King – 1992
3. Lovitura finală – Editura RAO – The Final Cut – 1995
Michael Dobbs a scris ”House of Cards” în urmă cu mai bine de 20 de ani înainte ca serialul să fie urmărit în toată lume. S-a născut în 1948 pe 14 noiembrie, în aceeași zi cu Prințul Charles, și a intrat de tânăr în Partidul Conservator unde a ocupat, pe rând, funcțiile de Chief of Staff și Deputy Chairman. În traseul lui mai mult sau mai puțin politic a fost și Deputy Chairman la Saatchi & Saatchi, prezentator la BBC TV și editor la The Mail on Sunday.
Autorului i-a venit ideea de a scrie cartea imediat după alegerile electorale din 1987, câștigate de Margaret Thatcher la pachet cu mulți adversari politici. Asta l-a inspirat pe Dobbs să scrie o carte despre cum să scapi de un Prim Ministru nu prin a-i face felul pur și simplu, ci folosindu-ți mintea pentru o strategie ingenioasă. BBC a produs prima serie televizată în 1990, dar abia în 2013 a fost preluată de americani care și-au făcut treaba după rețetele lor de succes.  Între timp, în 2014 Michael Dobbs a devenit membru al Camerei Lorzilor, fiind de partea Conservatorilor.

Atac la rege” de Michael Dobbs  fiind  o dramă politică, la prima vedere crezi că este plictisitoare și plină de termeni pe care nu-i înțelegi! În niciun caz!  Este un roman deosebit, cu fragmente din viața unor personaje care nu numai că participă la scrierea unei perioade din istoria Regatului Unit dar care, înainte de a fi conducători, politicieni, parlamentari, sunt oameni cu trăiri, sentimente, dezamăgiri, drame personale, toate acestea pulsând sub învelișul luptei pentru putere și faimă.
Sunt convinsă că v-ați întrebat de nenumărate ori ce se întâmplă în spatele scenei politice dintr-o societate, cine sunt cu adevărat cei care învârt puterea și banii, mărirea și decăderea? Pentru a afla o mică parte din jocurile de culise ale lumii politice engleze, Michael Dobbs ne propune un roman îndrăzneț, pe alocuri penetrant emoțional, cu personaje complexe excelent creionate, al cărui ingredient principal este intriga politică. Autorul execută o radiografie a Angliei zilelor noastre, în care detaliile mai puțin plăcute despre viața unei societăți moderne și nuanțele gri, uneori negre ale politicului se contopesc cu povești din existența protagoniștilor principali.
Autorul abordează fără menajamente teme puternice, cu impact, și anume rolul monarhiei în viața politică, rolul mass-mediei în viața unei societăți, impactul puterii  atribuite politicului asupra unei națiuni.
Dar, să facem cunoștință cu atmosfera și personajele pe care ni le propune Michael Dobbs în acest volum doi al trilogiei House of Cards. Acțiunea se petrece într-o Anglie sufocată de criza economică, având ca scenă de desfășurare a evenimentelor Downing Street și Palatul Buckingham.
Familia Regală este un simbol al continuității, o legătură între trecut, prezent și viitor, între tradiție și modern. Regele (care în poveste nu are regină), este monarh de numai câteva luni, fiind nou în această „meserie”, lipsit de experiență, dar se bucură de popularitate și are conștiință! Deși legile constituției îl determină să fie neputincios, neavând dreptul de a dezbate și a se implica în politică, Regele este un bărbat cu principii, idealist și pătimaș. Îi pasă de oameni și vrea să participe activ la construirea viitorului țării sale. Știe că regalitatea are prea mulți membri care se bucură de beneficiile unei vieți privilegiate, strălucitoare, fără a înapoia în vreun fel poporului aceste favoruri. De asemenea, este perfect conștient că în Casă Regală sunt multe „uscături” care duc o viață de huzur fără a munci, doar datorită sângelui „albastru” care le curge prin vene.
Prințesa Charlotte este un exemplu în acest sens, deși ea consideră că a răspunde invitațiilor pentru strângerea de fonduri sau baluri de caritate sau a face reclamă la diferite produse, este o muncă solicitantă! Cu frumusețe și farmec, cu un stil direct, puțin vulgară și mai mult indiscretă, iubește publicitatea, lumina reflectoarelor și modernul pe care Casa Regală i le oferă prin poziția socială. Prin atitudinea și faptele ei va declanșa scandaluri care vor păta renumele monarhiei contribuind la clătinarea ei.
Criza economică, lipsa locurilor de muncă, creșterea impozitelor vor declanșa destituirea primului ministrului și numirea altuia cât și formarea unui Cabinet până la noi alegeri. Cel ales politic și susținut financiar de un mare trust de presă este Francis Urquhart, un tip originar din Scoția, parlamentar care avusese în Anglia un parcurs ambițios de la studiile la Oxford, carieră academică până la cariera politică, toate realizate pentru a salva onoarea și mândria familiei lui și pentru a demonstra că poate! Împreună cu adjunctul lui din partid „taie și spânzură”, intimidează și șantajează unii membri, scormonind prin cotloanele vieții lor intime pentru a le descoperi „călcâiul lui Ahile”, exploatând vulnerabilitățile omenești. Ambițios, arogant, sofisticat, elegant, alunecos, intrigant, diabolic, așa aș descrie acest personaj. Iubește puterea, iar ca prim-ministru numit are parte de multă putere și nimeni nu are nici cea mai mică idee ce iad va dezlănțui!
Alt personaj care a pornit de jos și a ajuns sus este Ben Landless, un vanitos născut sărac ce deține controlul ziarului Chronicle care l-a susținut pe Urquhart în drumul pe care și l-a croit pentru funcția de prim-ministru.
„Informația înseamnă putere (…) și bani”.
Compromiterea rivalilor se face bârfind în ziare viața lor sexuală, descoperind, cu ajutorul ziariștilor de investigații și cu ajutorul surselor din interior, bine plătite, detalii picante despre viața personală.
„Sondajele de opinie sunt că niște globuri de cristal tulburi. Te pot ajuta să vezi viitorul, dar depinde ce întrebări pui și cât de bună e țiganca pe care-o întrebi”.
Această „țigancă ce citește în globuri de cristal” este Sally Quine, este realizatoare de sondaje de opinie, venită din Boston în Anglia pentru un nou început și care duce pe umeri  drama unei vieți personale plină de durere. O femeie puternică, cu o frumusețe clasică, obișnuită să țină totul sub control, care vrea să răzbată în lumea dură a politicii și să demonstreze că poate să supraviețuiască „la înălțime”.
David Mycroft este consilierul de presă și purtătorul de cuvânt al Regelui, prieten al acestuia. Este un personaj care alături de Rege mi-a plăcut. Introvertit, scrupulos, secretos, pune nevoile Regelui înaintea căsniciei lui cu o femeie pe care nu o iubește. Are parte de o adevărată călătorie de autodescoperire, pentru prima oară în viața lui văzând adevărul, dând la o parte minciuna, căutând adânc în sufletul lui și găsind ceea ce este cu adevărat.
Vă invit să descoperiți firele invizibile ce-i leagă pe acești protagoniști, să vă delectați cu jocurile de culise, schimburi de informații și putere, alianțe care se fac și desfac, amenințări, eșecuri și vulnerabilități excelent regizate de Michael Dobbs.
Ce se întâmplă când Regele nu vrea să fie doar un simbol și o marionetă în mâinile politicului? Ce va face primul ministru când Regele nu acceptă să-și piardă respectul de sine și arată că îi pasă de națiunea lui? Ce conspirație diabolică este pusă la cale având ca țintă monarhia?

Cartea Atac la rege” de Michael Dobbs poate fi comandată pe raobooks.com, elefant.ro, libris.ro, cartepedia.ro, carturesti.ro, emag.ro, librarie.net

Recenzii și prezentări cărți Editura RAO

Recenzii și prezentări cărți thriller

 

16 Comments

 • Mirela Barbalata

  Pare o carte palpitantă, intensă! Mă tentează deși genul acesta nu mă atrage în mod deosebit .
  Mulțumesc pentru recomandare și felicitări pentru recenzie!

 • Tyna

  O recenzie foarte frumoasă și tentantă! I❤ mi place mult cum ai punctat ideile! O serie deosebită, pe care vreau să o citesc și eu! Mulțumesc mult pentru recomandare! ❤

  • familiasimionescuyahooro

   Multumesc mult, Tyna!❤Cu mare, mare drag! Sunt convinsa ca iti va placea!❤

 • Doina

  Cartile si filmele despre viata politica ne lasa intotdeauna cu un gust amar, chiar daca in final binele castiga. Se ascunde multa mizerie umana in birourile luxoase si sub costumele scumpe – ambitie, dorinta de putere si inavutire, santaj, desconsiderarea relatiilor dintre oameni. In toate domeniile se intampla la fel, dar aici totul se accentueaza pentru ca miza este mai mare, responsabilitatea si raspunderea au alta insemnatate. Ne indispune cand vedem cum se tranforma oamenii pentru a obtine ce isi doresc, ne dezamagesc cei care cad atat de usor prada jocului politic. Si totusi citim cartile si vizionam filmele, asa cum urmarim si emisiuni despre viata politica reala. Pentru talentul scriitorilor, al realizatorilor, al actorilor, pentru intriga frumos creionata, pentru varietatea tipologiilor, pentru adevarul pe care speram sa il obtinem si pentru credinta in suprematia binelui.
  Felicitari pentru o recenzie mai mult decat interesanta !

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *