Delicatese Literare
Cărți pentru copii

Atacul vikingilor. Portalul magic nr.15 de Mary Pope Osborne, Editura Paralela 45

Atacul vikingilor. Portalul magic nr.15

(Viking Ships At Sunrise – 1998)

Mary Pope Osborne

Editura Paralela 45

Traducător: Cristina Miron

Ilustrator: Sal Murdoca

Nr. de pagini: 112

An apariție: 2019

Seria Portalul magic / Magic Tree House Series

Mary Pope Osborne, autoare americană de cărţi pentru copii, s-a născut pe 20 mai 1949. Este renumită pentru premiata sa serie bestseller Magic Tree House (Portalul Magic), din care s-au vândut peste 130 de milioane de exemplare în toată lumea şi care s-a tradus în 30 de limbi.

Fiică de cadru militar, Mary Pope Osborne s-a mutat des cu familia în timpul copilăriei şi adolescenţei: în Oklahoma, Florida, Virginia, Austria. După ce tatăl ei s-a stabilit într-un orăşel din Carolina de Nord, adolescenta Mary a regretat viaţa aventuroasă de dinainte şi s-a refugiat în teatru, petrecându-şi cea mai mare parte a timpului liber în culisele teatrului din oraşul său. Pasiunea sa a fost atât de mare, încât a studiat arta dramatică la universitate, unde a devenit interesată de mitologie şi religie comparată.
După absolvirea studiilor universitare, la începutul anilor 70′, a dus o viaţă aventuroasă: a stat cu cortul într-o grotă din insula Creta, apoi a traversat, în compania unor prieteni pasionaţi de Orient, 16 ţări din Asia, printre care Irak, Iran, Afghanistan, Pakistan, India şi Nepal.

După întoarcerea acasă, a avut câteva slujbe mărunte şi s-a căsătorit cu actorul muzician Will Osborne, pe care l-a însoţit în turnee. A predat arta dramatică în Bronx şi a lucrat ca asistent editorial la o revistă pentru copii. În acea perioadă a început să scrie povestea unei fetiţe de 11 ani, care aminteşte de autoare, aşa cum era în copilărie, poveste care s-a transformat într-un succes mondial.

De 20 de ani, Mary Pope Osborne traversează spaţiul şi timpul în cele peste 50 de volume ale sale, în texte care au fost traduse şi au ajuns la copii din toată lumea.

Seria PORTALUL MAGIC

Extrem de apreciate de părinți, de profesori, dar mai ales de copii, cărțile din seria Portalul magic, ale celei mai populare autoare americane Mary Pope Osborne, au realizat un lucru cu adevărat magic: i-au făcut pe foarte mulți copii între șase și doisprezece ani să fie pasionați de lectură, înaripându-le imaginația. Tocmai de aceea Portalul magic a ajuns să ocupe locul întâi în topul celor mai citite cărți din lume. Vândute în zeci de milioane de exemplare, aceste cărți au devenit lecturi suplimentare obligatorii în cele peste 50 de țări în care au fost traduse.
Jack și sora lui mai mică, Annie, călătoresc în timp și spațiu dintr-o căsuță secretă, plină cu cărți, descoperită într-un copac fabulos. Fiecare carte deschisă îi face să treacă într-o altă lume, ca printr-un portal magic, oferindu-le astfel prilejul să devină ei însiși personajele unor aventuri pe parcursul cărora vor întâlni creaturi uimitoare, personaje și realități din epoci istorice diferite.
Cărțile din seria Portalul magic sunt de fapt un pretext epic de a lărgi cunoașterea și inteligența copiilor, de a le oferi informații surprinzătoare pentru ei din lumea de azi, de ieri și de mâine.

#14. În Ţara împăratului Dragon

În noua serie de aventuri începută în numărul 13, Jack şi Annie călătoresc tocmai în China antică, în vremea împăratului Dragon. Teribilul împărat se temea de puterea cărţilor şi a învăţăturii savanţilor şi poruncise să fie arse toate cărţile. Vor reuşi cei doi copii să salveze măcar o singură carte? Sau vor fi prinşi de soldaţii împăratului?

Seria Portalul Magic de Mary Pope Osborne este o serie încântătoare, care a reușit să înflăcăreze imaginația a milioane de cititori din întreaga lume.

Într-o zi de vară, în Frog Creek, Pennsylvania, o căsuță misterioasă a apărut într-un copac din pădure. E înțesată de cărți și e… magică! Ea are darul de a te purta în locurile descrise în carte. Tot ce ai de făcut e să deschizi o carte, să-ți pui o dorință și te trezești transportat în lumi de altădată.

Să înceapă aventurile! Alături de cei doi eroi ai cărții, Jack și Annie, micii cititori vor avea ocazia să călătorească în ținuturi de basm și să afle informații prețioase din diferite domenii.

Cei doi eroi ai cărții, Jack și Annie, se completează foarte bine reciproc. Jack, în vârstă de 8 ani, este serios și studios, iubește foarte mult cărțile, asta îl ajută de foarte multe ori să iasă din situații periculoase. Annie, în vârstă de 7 ani, este curioasă și zburdalnică, comunică foarte bine cu animalele și nu ratează nicio ocazie de a-și atrage fratele în aventuri.

În prima serie de patru aventuri, Codul luptătorilor Ninja, Aventuri în jungla Amazonului, Vrăjitorul din era glaciară, Călătorie pe lună, Jack și Annie au înfruntat nenumărate pericole pentru a găsi patru obiecte și a o salva pe zâna Morgan, asupra căreia aruncase o vrajă Merlin, cel mai puternic vrăjitor.

În a doua serie de patru aventuri – Salvați de delfini, Aventuri în Vestul Sălbatic, Cu leii în savană, Pericol în Arctica – misiunea celor doi frați este să dezlege patru ghicitori pentru a deveni Maeștri Bibliotecari ai bibliotecii din Camelot.

În a treia serie de patru aventuri – Codul luptătorilor Ninja, Aventuri în jungla Amazonului, Vrăjitorul din Era Glaciară, Călătorie pe Lună – misiunea celor doi frați este să găsească patru obiecte necesare pentru a o salva pe Zâna Morgan de vraja sub care căzuse.

În noua serie de patru aventuri – Vacanță în orașul vulcanului, În Țara Împăratului Dragon, Atacul vikingilor și Cursă de care la Olimpiadă – misiunea celor doi frați este să se întoarcă în timp și să salveze pentru biblioteca din Camelot patru cărți aflate în pericolul de a fi distruse.

Așa cum ne-am obișnuit deja din precedentele cărți din serie, nici de această dată nu vor lipsi pericolele, aventurile pe muchie de cuțit, elementele de magie și paranormal, precum și întâlnirile cu personaje celebre, iar informațiile oferite sunt deosebit de utile pentru a lărgi orizontul cultural al celor mici, într-un mod foarte plăcut. În plus, alături de Jack și Annie avem și noi ocazia de a face un tur virtual al unor locuri deosebit de interesante din niște vremi de mult apuse.

În Vacanță în orașul vulcanului, cei doi frați au salvat prima carte – legenda lui Hercule!

În ce-a de-a doua carte din serie, În Țara Împăratului Dragon, Jack și Annie au salvat o veche legendă chinezească – Țesătoarea și păstorul.

În ce-a de-a treia carte din serie, Atacul vikingilorpe care am găsit-o pe stoc pe libris.roJack și Annie vor trebui să se întoarcă în timp, tocmai în Irlanda de altădată, pentru a salva o nouă legendă.

Căsuța fermecată i-a dus pe Jack și Annie într-un ținut sălbatic, în care nu se vedea nicio urmă de civilizație.

După ce au urcat cu greu treptele săpate în stâncă, ajutându-se de o frânghie, Jack și Annie s-au întâlnit cu fratele Patrick, un bărbat ce emana multă bunătate și înțelepciune.

Fratele Patrick i-a condus la o bibliotecă minunată, înconjurată de un zid de piatră, unde erau păstrate opere valoroase de matematică, istorie și poezie, iar călugării jucau șah și făureau cărți.

În curând însă, nori negri de pericol se adună la orizont: mai multe corăbii ale vikingilor se vedeau în zare! Temându-se să nu fie devalizată, Fratele Michael le-a încredințat ”opera lui de-o viață”, o carte cu o copertă împodobită cu pietre prețioase, roșii și albastre și în interiorul căreia erau reproduse povești creștine și vechi legende irlandeze, cu un scris îngrijit și minunate desene pictate în verde, auriu și albastru, numite anluminuri.

Pericolul atinge cote maxime, vikingii se apropiau amenințători, având la ei scuturi rotunde din lemn, săbii și topoare.

Și de data aceasta, când Jack și Annie au ajuns într-o situație fără ieșire, tot legenda a fost cea care i-a salvat și i-a ajutat să-și găsească drumul spre casă! Cum? Vă las plăcerea să descoperiți răspunsul în carte.

La finalul cărții, autoarea ne oferă o serie de informații deosebit de interesante depre Sfântul Patrick, cel care a convertit Irlanda la creștinism în secolul al V-lea, despre legendele celtice și despre vikingi.

Abia aștept să descopăr aventurile care-i așteaptă pe cei doi frați în următoarea carte din serie: Cursă de care la olimpiadă.

Atacul vikingilor de Mary Pope Osborne poate fi comandată pe libris.ro

Recenzii și prezentări cărți pentru copii

Recenzii și prezentări cărți Editura Paralela 45

Recenzii și prezentări cărți din seria Portalul magic

6 Comments

Spune-ți părerea!