Delicatese Literare
DIVERSE

Ati intrat in spiritul Sarbatorilor?

Sărbători de iarnă cu bucurie și voie-bună

Cum ne pregătim pentru a aștepta Sărbătorile de iarnă?
În primul rând sufletește!
Luna decembrie, o perioadă magică din an, în care răsuflăm usurați după tot ce a fost greu în anul care a trecut, și, cel mai important, ne încărcăm bateriile pentru anul care urmează.
Mai mult ca oricând, avem sufletul deschis spre iertare, împăcare, adieri de speranțe noi și bucurie împărtășită cu cei dragi. Momente prețioase petrecute în familie, care luminează mult timp după aceea, precum felinarele aprinse când devine drumul greu. 
Toată această perioadă de anticipare, de așteptare, de intrare în atmosfera Sărbătorilor este încărcată de propria magie. Are un imens potențial benefic de care alegem să profităm, să ne lăsăm pătrunși de frumusețea colindelor care răsună peste tot, să admirăm ornamentele ce împodobesc casele și strălucesc în ferestre, să zâmbim la vederea entuziasmului copiilor, să ne aducem aminte de copilărie, să privim filme de Crăciun, să citim cărți cu tema Crăciunului, sau pur și simplu cărți care te încarcă cu o stare de bine, să oferim cadouri, fiind răsplătiți de plăcerea cu care sunt primite.

Mai puțin plăcută este inevitabila goană după cumpărături, timpul liber e foarte scurt și trebuie exploatat la maxim, dar și așa ne trezim în criză de timp, dând piept cu aglomerația din magazine. Nu vă lăsați copleșiți, înarmați-vă cu răbdare, și savurați experiența – e ceea ce ne repetăm și noi de fiecare dată, poate ne reușește până la urmă… 
Încă de la Moș Nicolae am început să punem ornamente prin casă. Bradul așteaptă să fie împodobit. Am ales să luăm unul artificial în locul celor naturali pe care i-am luat în anii trecuți. Sunt avantaje și dezavantaje între cele două alegeri. Principalul dezavantaj este lipsa mirosului natural de brad din casă, iar principalul avantaj e eliminarea acelor de brad care vrând-nevrând se scutură.
Despre ritualul împodobirii bradului, acesta e unul special: participăm cu toții, invităm uneori și prieteni, ascultăm colinde, servim prăjituri, privim un film de Crăciun. 

Bineînțeles că ne pregătim din timp și pentru masa de Crăciun, petrecută în familie și cu prieteni dragi alături. Să fie bogată, asta-i obiceiul la români, și cine suntem noi, ca să-l ocolim? Deși ne cam încearcă oarecare îndoieli că exagerăm puțin în această privință…
Meniul va fi tradițional. Nu vor lipsi aperitivele, friptura, peștele, dulciurile și fructele. Prăjiturile cele mai apreciate la noi acasă sunt prăjitura cu ciocolată, cremșnitul, și tortul de smântână și nuci
Această perioadă a anului e mult mai încărcată de semnificații la sate, acolo unde s-au mai păstrat obiceiurile și tradițiile strămoșești. Noi putem doar afla despre ele și spera că nu se vor stinge de tot.

Sperăm să avem un Crăciun alb, să ningă ca în povești. Să fim sănătoși, voioși, și în suflet luminoși!

Sărbători fericite, cu bucurie și voie-bună!


Oli&Tyna

28 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *