Delicatese Literare
DIVERSE

Aţi zâmbit azi? Ziua Internațională a Zâmbetului

Ați zâmbit azi?

z2

Ziua Zâmbetului se sărbătoreste în fiecare an în prima vineri din luna octombrie, începând din 1999. Ideea de a avea o astfel de zi îi aparţine artistului american Harvey Ball care a creat smiley face.

Sărbătorită pentru prima dată în 1999, în orașul natal al lui Smiley, din Worcester, această zi continuat să fie aniversată și în anii următori, devenind cunoscută în toată lume. Fundația Harvey Ball World Smile, creată după moartea artistului – în 2001 – a devenit sponsorul oficial al Zilei mondiale a zâmbetului.  Sloganul acestei fundații este: „improving this world, one smile at a time.

Fața zâmbitoare creată de Harvey Ball a devenit în decursul anilor simbolul deja clasic, cel mai ușor de recunoscut pe planetă, pentru stările de fericire, bucurie și voie bună, transmițător de emoții pozitive.

În calendarul anual există și o zi dedicată râsului, sărbătorită în prima duminică a lunii mai!

Zâmbiţi, faceţi o faptă bună şi ajutaţii şi pe alţii să zâmbească ! – acesta este motto-ul acestei zile.

Povestea Zilei Zâmbetului

Totul a început în 1963 când pictorul american Harvey Ball a fost angajat de o companie de asigurări pentru a crea o faţă zâmbitoare care să ridice moralul angajaţilor.

z7

Ball a creat celebrul Smiley face, o faţă galbenă rotundă cu doi ochi şi un zâmbet larg, în doar 10 minute şi a fost plătit pentru desenul său cu 45 de dolari.

Ball afirma că niciodată în istoria omenirii şi a artei nu a fost creat nimic mai simplu, dar pe înţelesul tuturor, care să aducă atâta bucurie, fericire şi plăcere: “Niciodată în istoria omenirii și a artei nu a fost nimic ce ar aduce atâta bucurie, fericire și plăcere tuturor! Nu a fost creat nimic simplu, dar pe înțelesul tuturor!

Simbolul său a devenit rapid cunoscut în toată lumea pentru a transmite imaginea fericirii, a veseliei, a bucuriei.

În 1999 Harvey Ball a decretat ca prima zi de vineri din octombrie să devină Ziua Mondială a Zâmbetului,  pentru că stă în puterea fiecăruia să zâmbească şi să facă o faptă bună.

În această zi, oamenii sărbătoresc zâmbetul în mod creativ şi distractiv, se organizează manifestări ce au ca scop aducerea zâmbetului pe cât mai multe chipuri. Sursa: worldsmileday.com

Știați că…

1. Femeile zâmbesc mai des: conform unui studiu, o femeie zâmbește în medie de 62 de ori pe zi, pe când un bărbat doar de 8 ori! Având în vedere că un zâmbet categoric înfrumusețează chipul care îl poartă, nu degeaba se spune că femeile aparțin sexului frumos!

2. Sunt 19 feluri de a zâmbi, conform unui studiu, bineînțeles. Există studii pentru absolut orice, așa că nu puteau să lipsească cele dedicate acestui minunat act de a zâmbi – care antrenează 17 mușchi faciali. Cercetătorii au ajuns la concluzia că sunt 19 situații în care se naște un zâmbet. Eu cred că sunt mai puțin importante situațiile în sine, cât faptul că zâmbim! Un zâmbet adevărat (există și zâmbete false, din păcate) e ușor de recunoscut, el se reflectă și în privire!

3. Oamenii care zâmbesc sunt mai frumoși.Oamenii de știință de la Universitatea Aberdeen din Scotia au făcut un sondaj în rândul unui eșantion reprezentativ de bărbaţi și au ajuns la concluzia că aceștia le considerau mult mai atrăgătoare si mai tinere pe femeile care zâmbeau! Evident!

 1. Copiii zâmbesc chiar înainte de a se naşte. Surâsul este o reacţie firească ce nu depinde de vârstă sau cultură.

5. Zâmbetul eliberează endorfine – Hormonii fericirii, așa cum li se spune în popor.

6. Scapi de răceală mai ușor dacă zâmbești – Endorfinele ajuta pentru a combate răceala.

7. Zâmbetul prelungește viața. Oamenii de știință de la Universitatea din Illinois au ajuns la  concluzia că oamenii fericiți, care zâmbesc mult, își pot prelungi viața cu câțiva ani buni.

8. Oamenii care zâmbesc mult au o căsnicie mai fericită. Profesorii de la Universitatea DePauw din Indiana au făcut un studiu prin care au demonstrat că familiile care zâmbesc mult sunt mai fericite, iar certurile sunt evitate mult mai ușor.

9. Zâmbetul e contagios. În urma unui studiu efectuat in Suedia, voluntarii la studiu au spus că le este greu să se abțină din zâmbit atunci când îi vad pe alții că zâmbesc în jurul lor (dacă nu știați, și căscatul are același efect molipsitor… )

10. Zâmbetul aparţine limbajului universal şi, asemenea plânsului, zâmbetul nu se învaţă. Deşi se spune că zâmbetul este o expresie specific omenească, totuşi şi animalele zâmbesc! Până de curând se considera că zâmbetul spontan este o abilitatea doar a oamenilor, dar în cadrul unui studiu din  2006 s-a demonstrat că puii de cimpanzeu au acelaşi comportament în somn, ca și nou-născuții.

”Zâmbetul sau surâsul este din punct de vedere fiziologic o expresie facială formată prin flexionarea a 17 mușchi de la extremitățile gurii dar și din apropierea ochilor. Această expresie denotă plăcere și bună-dispoziție.” (definiție Wikipedia)

Zâmbetul este cel mai şic accesoriu, mereu la modă, potrivit oricărui chip şi oricărei ţinute. Vreţi să fiţi elegant şi în pas cu moda? Zâmbiţi!

colaj-zambete

Citate și cugetări despre zâmbet. Bine zise!

 • Învățați să lăsați pe chipul vostru să înflorească un zâmbet, este darul pe care-l oferiți aproapelui, este darul pe care-l oferiți întregului Univers! – Octavian Paler
 • Atâta timp cât mai putem zâmbi, cauza nu-i încă pierdută. – William Shakespeare
 • Un zâmbet este o modalitate necostisitoare de a-ți schimba înfățișarea. – Charles George Gordon
 • Umorul constituie o forță. Nimic nu unește mai mult oamenii ca râsul […] – Lev Nicolaevici Tolstoi
 • Învață să ai mereu un zâmbet ascuns în inimă. – Arsenie Papacioc
 • Zâmbește…mâine va fi mai rău. – Edward Aloysius Murphy
 • Un zâmbet este adesea esențialul. Ești plătit cu un zâmbet. Ești răsplătit cu un zâmbet. Ești însuflețit de un zâmbet. Şi calitatea unui zâmbet te poate face să mori. – Antoine de Saint-Exupery
 • Zâmbetul tău îndulcește cântecele mele, așa cum spuma împodobește valurile mării. – Rabindranath Tagore
 • Zâmbetul înseamnă consimțire, pe când râsul are în el deseori un refuz. – Victor Hugo
 • Zâmbetul, care e o cochetărie, o bunătate, n-are a face cu râsul, care este o bucurie, și nici cu rânjetul care este o batjocură. – Nicolae Iorga
 • Vorba bună, zâmbetul și fapta binefăcătoare sunt raze ale soarelui răsfrânte în sufletul omului. – Nicolae Iorga
 • Zâmbetul e ca ștergătorul de parbriz: nu oprește ploaia, dar îți permite să îți vezi de drum. – Jeanne Wasbro
 • Nu înceta niciodată să zâmbești, nici chiar atunci când ești trist, pentru că nu se știe cine se poate îndrăgosti de zâmbetul tău. – Gabriel José García Márquez
 • Zâmbetul este curcubeul lacrimilor. – Jules Renard
 • Zâmbetele sunt sărutările sufletului. – Minna Thomas Antrim
 • Un râset este un zâmbet care explodează. – Mary Waldrip
 • Există un singur gest care are un mesaj universal: zâmbetul. – Valerie Sokolosky

colaj-zambete

 • Dragostea e ca un zâmbet, niciodată nu are valoare dacă nu o dăruiești. – Walter Scott
 • Mergi în viață cu o licărire în ochi, cu un zâmbet pe față și cu un scop măreț în inimă. – William James
 • Nu plânge pentru că s-a terminat, zâmbește pentru că s-a petrecut. – Gabriel Garcia Marquez
 • Zâmbim pentru că suntem fericiți, dar zâmbetul în sine ne face totodată să ne simțim fericiți. – Michael Lewis
 • Zâmbetul este fericirea care se află chiar sub nasul tău. Anonim
 • Cel mai important și cel mai greu este să dai; ce te costă sa mai adaugi și un zâmbet? Anonim
 • Zâmbetul este o aptitudine a sufletului de a privi dincolo de sens. – Octav Bibere
 • Nimic nu unește mai mult oamenii decât zâmbetul. Anonim
 • Un zâmbet este o curbă care face totul drept. – Phyllis Diller
 • Cel care râde la urma, râde mai bine! Dar cel care râde primul, înțelege poanta. Anonim
 • În zilele de salariu zâmbesc și pesimiștii. – Valeriu Butulescu
 • Dacă vrei mai multe zâmbete, zâmbește mai mult; dacă vrei mai mulți bani, dă mai mulți bani celor din jurul tău. – Sandy Forster
 • Zâmbetul şi lacrimile sunt semnele a ceea ce nu poate fi spus. – Vladimir Milak
 • Umorul este zâmbetul filozofiei. – Okakura Kakuzo
 • Zâmbește si vei avea prieteni, încruntă-te și vei avea riduri. – George Eliot

Zâmbetul înfrumusețează, însufleţeşte, îndulceşte, luminează, nu costă nimic, este în sine o fărâmă de fericire pe care o simți și o dai mai departe în același timp.

Așadar, zâmbiți, vă rog!

 

27 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *