Delicatese Literare
Cărți pentru copii

Aventuri cu Io și Ma de Ileana Vlădușel, Editura Siono – recenzie

Aventuri cu Io și Ma

Autoare: Ileana Vlădușel

Editura: Siono

Anul apariției: 2021

Număr de pagini: 230

„Io, un băiețel foarte priceput în a face tot felul de planuri, are un frățior mai mare, pe Ma, doi părinți personalizați – Mamisi și Tatisi – și o bunică, Momo. Și mai are ceva – multă curiozitate și un univers întreg la dispoziție, așteptând să fie descoperit. Ma joacă, la rândul lui, rolul desăvârșit al fratelui mai mare și mai înțelept prin definiție, până când i se încalcă drepturile, cum ar fi cel la bomboane. Ce se întâmplă atunci, vă las să aflați singuri, citind. 
Drumul lor inițiatic este completat cu o serie de povești-parabole pe teme generale, cum ar fi prietenia, binele și răul, iubirea de natură și animalele. 
Aparent, să scrii pentru copii e cel mai ușor: câteva expresii specifice, poznele aferente și morala. Aparent și teoretic. Practic, însă, a reintra în lumea lor fără a te pierde acolo, și a vedea din această prismă orice împrejurare fără nuanța strict moralizatoare a adultului, care ar pune pe fugă orice copil adevărat, e măiestrie curată. O magie a cuvântului strâns legat de faptă, care autoarei Ileana Vlădușel îi reușește pe deplin în „Aventuri cu Io și Ma”. – Issabela Cotelin
„Uneori, simt că fericirea e atât de aproape, ca și cum ar crește din mine înflorind, doar pentru simplul fapt  că eu trăiesc pe pământ.”, spune Ileana Vlădușel. „Încerc, timid, să transmit în versuri emoțiile pe care mi le inspiră viața, în infinita ei înțelepciune.
Absolventă a Facultății de Științe Economice, cu un master în Auditul și Evaluarea Întreprinderii, scriitoarea demonstrează că cifrele și literele pot să danseze sub același cer, nuanțat delicat de un suflet visător.
A publicat volumele de versuri: „Casa cu îngeri”, „Vajnicul lăcustă”, „Poezii” și „Emoții în cuvinte”.

A publicat volumele de versuri: Casa cu îngeri, Vajnicul lăcustă și Poezii. De asemenea a apărut în antologiile Flori de primăvară, Flori de mai, Vestitorii primăverii și Poeți și prozatori români în Regal Eminescian, sub egida revistei Amprentele Sufletului.

„Ma e bucuros. Astăzi vine Momo și i-a promis că are o surpriză pentru el. Io îl tot împinge de când a auzit asta. Era după ușă și a ascultat toată discuția. El e mic și nu se feresc de el, cred toți că nu înțelege. Dar… cum spune Momo… el e precoce. Așa că a stat ascuns și a ascultat discuția lui Ma cu Momo și acum e supărat. Surpriză pentru el nu este, altfel Momo ar fi spus. Ce dacă azi e ziua lui Ma! Și el vrea surprize! Și el e al lui Momo, nu?!?
Lasă, o să vină Momo și o să-i spună el ce are pe suflețel! Doar așa zice Momo mereu, să-i spună tot ce gândește, nu să stea supărat… „
„Momo a intrat încet pe ușă, să-i ia prin surprindere, dar ei o văzuseră deja pe geam. Ma a fost atât de bucuros când și-a văzut surpriza! Un ursuleț de pluș, frumos și pufos, mare aproape cât ei amândoi. Ma a spus că o să-l pună lângă el noaptea și, înainte de somn, o să-i spună povești.”
O lectură pentru copii și nu numai!
O poveste incitantă, ce oferă atât momente de bucurie cât și lecții ușor de asimilat de cei mici.
Pictează situații cu care cei mici se pot întâlni oricând, amuzante, pline de culoare, emoții și candoarea inocenței.
Cu personaje atent construite, care îți încântă sufletul, „Povestiri cu Io și Ma” ne poartă într-o aventură pe care o savurăm din plin, o simțim și ne relaxăm observând câte se pot întâmpla alături de doi copii isteți și întreprinzători, a căror minte funcționează diferit de cea a adulților, oferind astfel, adevărate surprize.
Alături de cei doi frați avem parte de adevărate probleme existențiale, de supărări și nedreptăți care lui Io îi prilejuiesc un munte de întrebări cărora răspunsul i se pare simplu, doar că adulții aleg varianta mai complicată… întotdeauna!
„- Momo, dar spiridușii fac prostii? Pe ei îi ceartă Mamisi și Tatisi ai lor?
– Sigur că și ei fac prostioare, la fel ca voi, Ma! Și ei sunt tot niște copii. Doar că trăiesc acolo, pe curcubeu.”
Acest colaj de aventuri care îi are în centru pe cei doi năzdrăvani îmi amintește de copilărie, de fiecare lucru ce putea conduce spre o aventură, fie că vorbim de desenatul cu creioane colorate pe ușă cum a făcut Io, fie despre decupatul florilor de pe perfea fix din dreptul ferestrei că acolo era cea mai frumoasă floare – așa cum am făcut eu!
Momente de neuitat, care deși au provocat supărare părinților, au rămas de-a lungul anilor adevărate amintiri dulci, ce stârnesc zâmbete.
Copii cu o imaginație zburdalnică și o energie fără sfârșit, Io și Ma pun la încercare atât răbdarea bunicii, cât și pe a părinților. Deși își dau seama de diferențele dintre realitate și imaginație, încă nu înțeleg că visul este imaginar deși ce apare în el poate exista și în realitate!
Chiar și păianjenii sunt surse de aventură, dacă vă vine să credeți!
„- Io, ți-e frică de păianjeni? reveni Mamisi la mezinul cel năzdrăvan și responsabil cu planurile.
– Da, Mamisi, mi-e flică!
– Și l-aibomorât când l-ai văzut? Cum ai reușit? insistă Mamisi zâmbind.
– Nu l-am omolât! N-am putut, că mă mușca! A plecat, Mamisi! Ce pune la cale? O plecat singulel el. Dar ce pune la cale? Poate vlea să mă plindă?”
Deși sunt mici, copiii oferă și ei lecții adulților. Una dintre lecții îi este oferită lui Momo chiar de micuțul Io, când aceasta îi aduce lui Ma de ziua lui un ursuleț de pluș. Mezinul o întreabă simplu dacă are doi? Astfel că bunica își dă seama că, deși este ziua unuia, copiii vor egalitate la codouri…
„Dar, oricum, trebuie să fie atentă. Uneori oamenii mari uită că și ei au fost copii și fac greșeli. Important e să-și dea seama de greșeală și să nu o mai repete. Copiii se vor iubiți la fel și pe bună dreptate. Pentru ei orice gest, oricât de neînsemnat pentru cei mari, naște un sentiment de gelozie, un semn de îndoială. Copiii țin minte tot!”
Griji, probleme, momente vesele și mai tensionate, sunt prezentate de Ileana Vlădușel atât de simplu, creionate din doar câteva întorsături de condei încât, paginile zboară fără să realizăm. Micuții învață lucruri folositoare, lecții ce le vor fi de folos mai târziu, apreciază timpul și atenția acordată lor de cei mari, dar mai ales savurează cu încântare fiecare clipă pe care o petrec împreună.
Astfel, cu fiecare nouă poveste, pășim prin etape importante din viața celor doi băieței, învățăm să descoperim ce este bine și rău, suntem martorii diverselor întâmplări care ne fac să înțelegem pericolul, învățăm lucruri noi.
„Acesta era, deci, puiul de ou!!
Oare… Oare, dacă el e tata și mama pentru ouă, așa cum spusese Tatisi, puiul mic e al lui? Dar cum să fie al lui, el n-a făcut nimic, doar a lăsat ouăle să stea acolo la căldură, în cuibar.
Lasă, își spuse Io în gând, o s-o întrebe el pe Momo, ea are răbdare să-i explice până când înțelege bine. Și Mamisi are, dar uneori îi spune că e prea mic și că o să înțeleagă mai bine când o să crească.”
O lectură cu adevărat captivantă, o aventură deosebită care ne relevă primii pași pe cărarea maturizării făcuți de cei mici. Totodată, ne oferă un punct de vedere deosebit de a observa și înțelege modul de gândire al micuților, reacțiile acestora dar și fiecare zâmbet care le luminează ochișorii.
O carte ce-ți oferă un moment de bucurie și relaxare.
Aventuri cu Io și Ma” este o carte potrivită atât celor mici cât și celor puțin mai mari, care descoperă tainele alfabetului. Dar și adulții o vor savura, indiferent că sunt în căutarea rememorării copilăriei sau, pur și simplu, încearcă să îi înțeleagă pe micuții lor.
O carte perfectă de citit și oferit cadou în perioada ce urmează!

Cartea Aventuri cu Io și Ma de Ileana Vlădușel poate fi comandată de pe sionoeditura.com, libris.ro

12 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *