Delicatese Literare
Cărți pentru copii

Aventuri în jungla Amazonului. Portalul Magic nr. 6 de Mary Pope Osborne, Editura Paralela 45

Aventuri în jungla Amazonului. Portalul Magic nr. 6

(Afternoon on the Amazon – 1995)

Mary Pope Osborne

Editura Paralela 45

Traducător: Cristina Miron

Ilustrator: Sal Murdoca

Nr. de pagini: 104

An apariție: 2020

Seria Portalul magic/ Magic Tree House Series

Mary Pope Osborne, autoare americană de cărţi pentru copii, s-a născut pe 20 mai 1949. Este renumită pentru premiata sa serie bestseller Magic Tree House (Portalul Magic), din care s-au vândut peste 130 de milioane de exemplare în toată lumea şi care s-a tradus în 30 de limbi.

Fiică de cadru militar, Mary Pope Osborne s-a mutat des cu familia în timpul copilăriei şi adolescenţei: în Oklahoma, Florida, Virginia, Austria. După ce tatăl ei s-a stabilit într-un orăşel din Carolina de Nord, adolescenta Mary a regretat viaţa aventuroasă de dinainte şi s-a refugiat în teatru, petrecându-şi cea mai mare parte a timpului liber în culisele teatrului din oraşul său. Pasiunea sa a fost atât de mare, încât a studiat arta dramatică la universitate, unde a devenit interesată de mitologie şi religie comparată.
După absolvirea studiilor universitare, la începutul anilor 70′, a dus o viaţă aventuroasă: a stat cu cortul într-o grotă din insula Creta, apoi a traversat, în compania unor prieteni pasionaţi de Orient, 16 ţări din Asia, printre care Irak, Iran, Afghanistan, Pakistan, India şi Nepal.

După întoarcerea acasă, a avut câteva slujbe mărunte şi s-a căsătorit cu actorul muzician Will Osborne, pe care l-a însoţit în turnee. A predat arta dramatică în Bronx şi a lucrat ca asistent editorial la o revistă pentru copii. În acea perioadă a început să scrie povestea unei fetiţe de 11 ani, care aminteşte de autoare, aşa cum era în copilărie, poveste care s-a transformat într-un succes mondial.

De 20 de ani, Mary Pope Osborne traversează spaţiul şi timpul în cele peste 50 de volume ale sale, în texte care au fost traduse şi au ajuns la copii din toată lumea.

Seria PORTALUL MAGIC

Jack și sora lui mai mică, Annie, călătoresc în timp și spațiu dintr-o căsuță secretă, plină cu cărți, descoperită într-un copac fabulos. Fiecare carte deschisă îi face să treacă printr-un portal magic, oferindu-le prilejul unor aventuri alături de creaturi uimitoare și personaje din epoci istorice diferite. Extrem de apreciate de părinți, de profesori, dar mai ales de copii, cărțile din seria PORTALUL MAGIC au realizat un lucru cu adevărat magic: au trezit pasiunea lecturii, devenind cărțile favorite ale tuturor fetelor și băieților din țările în care au fost traduse. Pentru că fiecare cititor devine o parte din poveste!

#6. Aventuri în jungla Amazonului

Pentru a o scoate pe Zâna Morgan de sub vraja care a pus stăpânire pe ea, Jack și Annie trebuie să continue căutarea celor patru obiecte. De această dată ajung în jungla amazoniană, unde nu trece mult și se rătăcesc. Cum o să găsească drumul de întoarcere înainte să-i prindă liliecii-vampiri și armata de furnici carnivore?

Seria Portalul Magic este o serie încântătoare, care a reușit să înflăcăreze imaginația a milioane de cititori din întreaga lume.

Într-o zi de vară, în Frog Creek, Pennsylvania, o căsuță misterioasă a apărut într-un copac din pădure. E înțesată de cărți și e… magică! Ea are darul de a te purta în locurile descrise în carte. Tot ce ai de făcut e să deschizi o carte, să-ți pui o dorință și te trezești transportat în lumi de altădată.

Să înceapă aventurile! Alături de cei doi eroi ai cărții, Jack și Annie, micii cititori vor avea ocazia să călătorească în ținuturi de basm și să afle informații prețioase din diferite domenii.

Cei doi eroi ai cărții, Jack și Annie, se completează foarte bine reciproc. Jack, în vârstă de 8 ani, este serios și studios, iubește foarte mult cărțile, asta îl ajută de foarte multe ori să iasă din situații periculoase. Annie, în vârstă de 7 ani, este curioasă și zburdalnică, comunică foarte bine cu animalele și nu ratează nicio ocazie de a-și atrage fratele în aventuri.

În primele patru cărți din serie, cei doi frați au avut parte de tot felul de aventuri palpitante. Astfel, în Dinozaurii vin spre seară, Jack a fost salvat de un tiranozaur înspăimântător. În Cavalerul misterios, cei doi copii au pătruns într-un castel medieval, fiind capturați și duși într-o temniță înspăimântătoare. În Secretul piramidei, s-au rătăcit pe coridoarele întunecate ale unei piramide. Iar în Comoara piraților au ajuns prizonierii căpitanului Oase!

După ce au reușit să scape cu bine din toate aceste situații periculoase, cei doi copii au descoperit cine este proprietarul căsuței fermecate: zâna Morgan, o celebră bibliotecară din vremea regelui Arthur, care călătorește prin timp și spațiu pentru a aduna cărți, fiind și cea care i-a ajutat de altfel în fiecare din cele patru misiuni în momentele critice.

De data aceasta, a venit rândul celor doi frați pentru a o ajuta pe zâna Morgan. Jack și Annie au găsit în căsuța  din copac un mesaj îngrijorător… Morgan este în pericol! Pentru a o salva, cei doi frați trebuie să găsească patru obiecte. În Codul luptătorilor Ninja. Portalul Magic nr. 5, Jack și Annie au descoperit primul obiect necesar operațiunii de salvare – o piatră numită ”mărgeaua lunii”. Pentru a găsi cel de-al doilea obiect, cei doi frați vor trebui să se aventureze tocmai în… jungla Amazonului!

În Aventuri în jungla Amazonului peripețiile se țin lanț, jungla Amazonului se dovedește plină de surprize, iar adrenalina atinge cote maxime!

După ce ating cartea magică găsită deschisă în căsuța fermecată, cei doi frați sunt transportați într-o pădure tropicală, direct pe un pat de frunze. Din fericire, Jack și-a dat seama la timp că erau, de fapt, pe conosament – etajul superior al vegetației tropicale, formată din coroana copacilor, la o înălțime de 50 m față de pământ!

După ce au coborât pe o scară pe pământ, cei doi frați s-au rătăcit în junglă, neavând niciun reper după care să se ghideze, ajungând pe malul unui fluviu și urcându-se într-o barcă.

Pericolele se vor dovedi extreme și numeroase – pești piranha, crocodili, furnici tropăitoare, șerpi, gândaci uriași, jaguari și tot felul de alte animale.

Când o maimuță năzdrăvană a început să-i bombardeze cu niște fructe, Annie a fost indignată la culme. Însă tot ea și-a dat în cele din urmă seama că maimuța intenționa, de fapt, să-i ajute, aruncându-le o liană și trăgându-i spre mal.

Peripețiile și pericolele erau departe de a se fi sfârșit. Mare iubitoare de animale, Annie nu s-a abține să nu mângâie un animăluț ce semăna cu o pisică, având o blană aurie cu pete negre. Cercetând cartea, Jack și-a dat seama că aveau în față un pui de jaguar. Iar mama jaguar nu era deloc departe! Noroc cu maimuța, care i-a distras atenția mamei jaguar până ce cei doi copii au reușit să fugă!

Deși au ajuns în cele din urmă la căsuța fermecată, cartea cu pădurea din Frog Creek, care le permitea să ajungă acasă nu se vedea pe nicăieri, Jack și Annie realizând că aceasta era invizibilă până când ei găseau cel de-al doilea obiect necesar desfacerii vrăjii sub care căzuse Zâna Morgan. Care era oare acel obiect?

Ajunși în siguranță acasă, cei doi copii au tras câteva concluzii importante: nici piranha, nici crocodilii, nici mama jaguar și nici chiar gândacii uriași nu erau răi. Fiecare dintre ei făcea ceea ce trebuie pentru a supraviețui.

Mesajul cărții se desprinde de la sine: toată lumea ar trebui să lase jungla în pace, înainte ca aceasta să dispară cu totul!

Celelalte două obiecte necesare desfacerii vrăjii sub care căzuse zâna Morgan le vom afla în următoarele cărți din serie: Vrăjitorul din Era Glaciară, Călătorie pe Lună.

Aventuri în jungla Amazonului. Portalul Magic nr. 6 de Mary Pope Osborne poate fi comandată pe edituraparalela45libris.ro, cartepedia.ro, elefant.ro, carturesti.ro

Recenzii și prezentări cărți pentru copii

Recenzii și prezentări cărți Editura Paralela 45

Recenzii și prezentări cărți din seria Portalul magic

8 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *