Delicatese Literare
Cărți pentru copii

Aventuri în Vestul Sălbatic. Portalul Magic nr. 10 de Mary Pope Osborne, Editura Paralela 45

Aventuri în Vestul Sălbatic. Portalul Magic nr. 10

(Ghost Town at Sundown – 1997)

Mary Pope Osborne

Editura Paralela 45

Traducător: Cristina Miron

Ilustrator: Sal Murdoca

Nr. de pagini: 112

An apariție: 2019

Seria Portalul magic / Magic Tree House Series

Mary Pope Osborne, autoare americană de cărţi pentru copii, s-a născut pe 20 mai 1949. Este renumită pentru premiata sa serie bestseller Magic Tree House (Portalul Magic), din care s-au vândut peste 130 de milioane de exemplare în toată lumea şi care s-a tradus în 30 de limbi.

Fiică de cadru militar, Mary Pope Osborne s-a mutat des cu familia în timpul copilăriei şi adolescenţei: în Oklahoma, Florida, Virginia, Austria. După ce tatăl ei s-a stabilit într-un orăşel din Carolina de Nord, adolescenta Mary a regretat viaţa aventuroasă de dinainte şi s-a refugiat în teatru, petrecându-şi cea mai mare parte a timpului liber în culisele teatrului din oraşul său. Pasiunea sa a fost atât de mare, încât a studiat arta dramatică la universitate, unde a devenit interesată de mitologie şi religie comparată.
După absolvirea studiilor universitare, la începutul anilor 70′, a dus o viaţă aventuroasă: a stat cu cortul într-o grotă din insula Creta, apoi a traversat, în compania unor prieteni pasionaţi de Orient, 16 ţări din Asia, printre care Irak, Iran, Afghanistan, Pakistan, India şi Nepal.

După întoarcerea acasă, a avut câteva slujbe mărunte şi s-a căsătorit cu actorul muzician Will Osborne, pe care l-a însoţit în turnee. A predat arta dramatică în Bronx şi a lucrat ca asistent editorial la o revistă pentru copii. În acea perioadă a început să scrie povestea unei fetiţe de 11 ani, care aminteşte de autoare, aşa cum era în copilărie, poveste care s-a transformat într-un succes mondial.

De 20 de ani, Mary Pope Osborne traversează spaţiul şi timpul în cele peste 50 de volume ale sale, în texte care au fost traduse şi au ajuns la copii din toată lumea.

Seria PORTALUL MAGIC

Jack și sora lui mai mică, Annie, călătoresc în timp și spațiu dintr-o căsuță secretă, plină cu cărți, descoperită într-un copac fabulos. Fiecare carte deschisă îi face să treacă printr-un portal magic, oferindu-le prilejul unor aventuri alături de creaturi uimitoare și personaje din epoci istorice diferite. Extrem de apreciate de părinți, de profesori, dar mai ales de copii, cărțile din seria PORTALUL MAGIC au realizat un lucru cu adevărat magic: au trezit pasiunea lecturii, devenind cărțile favorite ale tuturor fetelor și băieților din țările în care au fost traduse. Pentru că fiecare cititor devine o parte din poveste!

#10. Aventuri în Vestul Sălbatic

A doua ghicitoare ce trebuie rezolvată pentru a deveni Maeștri Bibliotecari îi poartă pe Jack și Annie în Vestul Săbatic, unde sunt nevoiți să se ascundă în butoaie ca să scape de o bandă de hoți de cai. Odată pericolul trecut, copiii fac cunoștință cu un cowboy, pe care decid să îl ajute. Cu încă o misiune de îndeplinit, cum vor reuși eroii noștri să dezlege a doua ghicitoare? Asta depinde numai de fantomă!

Seria Portalul Magic este o serie încântătoare, care a reușit să înflăcăreze imaginația a milioane de cititori din întreaga lume.

Într-o zi de vară, în Frog Creek, Pennsylvania, o căsuță misterioasă a apărut într-un copac din pădure. E înțesată de cărți și e… magică! Ea are darul de a te purta în locurile descrise în carte. Tot ce ai de făcut e să deschizi o carte, să-ți pui o dorință și te trezești transportat în lumi de altădată.

Să înceapă aventurile! Alături de cei doi eroi ai cărții, Jack și Annie, micii cititori vor avea ocazia să călătorească în ținuturi de basm și să afle informații prețioase din diferite domenii.

Cei doi eroi ai cărții, Jack și Annie, se completează foarte bine reciproc. Jack, în vârstă de 8 ani, este serios și studios, iubește foarte mult cărțile, asta îl ajută de foarte multe ori să iasă din situații periculoase. Annie, în vârstă de 7 ani, este curioasă și zburdalnică, comunică foarte bine cu animalele și nu ratează nicio ocazie de a-și atrage fratele în aventuri.

În precedenta serie de patru aventuri, Codul luptătorilor Ninja, Aventuri în jungla Amazonului, Vrăjitorul din era glaciară, Călătorie pe lună, Jack și Annie au înfruntat nenumărate pericole pentru a găsi patru obiecte și a o salva pe zâna Morgan, asupra căreia aruncase o vrajă Merlin, cel mai puternic vrăjitor.

În noua serie de patru aventuri – Salvați de delfini, Aventuri în Vestul Sălbatic, Cu leii în savană, Pericol în Arctica – misiunea celor doi frați este să dezlege patru ghicitori pentru a deveni Maeștri Bibliotecari ai bibliotecii din Camelot.

După ce în Salvați de delfini, Jack și Annie au descoperit răspunsul la prima ghicitoare, pentru a o dezlega pe cea de-a doua cei doi frați vor fi teleportați îîntr-un mic orășel fantomatic, tocmai în… Vestul Sălbatic!

Noua ghicitoare de dezlegat, inscripționată pe un sul vechi, era:

”Din senin, neașteptat,

Glasul meu însingurat

Te strigă răspicat și tare.

Ce sunt eu oare, oare?”

Citind în cartea primită ca ajutor, În Vestul Sălbatic, copiii au aflat explicația pentru care orășelul fusese părăsit. Acesta fusese construit pe marginea unui râu și, când acesta secase, locuitorii au plecat. După ce s-au dotat cu cizme și îmbrăcăminte corespunzătoare vremii, găsite în magazinul universal, copiii au intrat într-un hotel, de unde se auzea o muzică tristă și… au înlemnit de spaimă! La pian cânta o fantomă!

Dacă fantoma s-a dovedit a fi prietenoasă și a dispărut fără a le făcea niciun rău copiilor, nu același lucru se putea spune despre hoții de cai care au năvălit în micul orășel, Jack și Annie ascunzându-se în grabă în niște butoaie.

Unul dintre cai era foarte agitat iar din conversațiile hoților, copiii au dedus că respectiva iapă suferea pentru că fusese despărțită de mânzul ei. La scurt timp după plecarea hoților din oraș, a apărut și căluțul care își căuta mama. Era roșcat și avea pe frunte o pată albă în formă de stea. În urma lui a venit și cowboyul proprietar al cailor. Cei doi copii s-au oferit imediat să-l ajute să-și recupereze caii furați, primind amândoi câte o poreclă, după cum trebuia să aibă fiecare cowboy: Zâmbăreața și Scundul! 😊 Cowboyul s-a prezentat și el: Slăbănogul, calul facestuia fiind și el poreclit: Cenușiul.

Vor urma mai multe aventuri pline de suspans și pericol, la sfârșitul cărora Slăbănugul, Scundul și Zâmbăreața vor reuși să recupereze toți caii de la hoți, cu ajutorul prețios al… fantomei!

Annie îl duse pe micul căluț la mama lui. Cei doi cai se apropiară unul de altul și se dezmierdară cu botul, bucuroși să se reîntâlnească.

Relaxați după succesul misiunii lor, Jack și Annie au purtat o conversație interesantă cu Slăbănogul, pe numele lui adevărat Sam Cooley, aflând care era povestea tristă a lui Luke, fantoma care îi ajutase.

În ceea ce privește răspunsul la ghicitoare… vă las plăcerea să-l descoperiți singuri în carte! 😗

Surpriza cea mare a venit însă după întoarcerea celor doi copii în siguranță acasă. Se pare că incursiunile lor în trecut nu rămâneau fără urmări! 😍 Veți înțelege la ce mă refer citind cartea.

Aștept cu nerăbdare să citesc următoarea carte din serie, Cu leii în savanăpentru a afla noua ghicitoare!

Aventuri în Vestul Sălbatic. Portalul Magic nr. 10 de Mary Pope Osborne poate fi comandată pe cartepedia.ro

Recenzii și prezentări cărți pentru copii

Recenzii și prezentări cărți Editura Paralela 45

Recenzii și prezentări cărți din seria Portalul magic

8 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *