
Aventurile lui Sherlock Holmes de Arthur Conan Doyle – Ediţie bilingvă (română – engleză), Editura Național
Aventurile lui Sherlock Holmes 
Arthur Conan Doyle
Ediţie bilingvă (română – engleză)
Editura Național
Colecția: Cărți Bilingve copii
Redactor șef: Violeta Borzea
Traducere: Mariana Ion
Adaptare: Roxana Nacu
Redactare: Roxana Nacu
Tehnoredactare: Mihaela Gavriloiu
Ilustrații și copertă: Elena Drăgulelei Dumitru
Format: 130 x 195
Nr. pagini: 160
Arthur Conan Doyle (1859-1830) a fost un medic și un scriitor scoțian, creatorul faimosului detectiv Sherlock Holmes. Odată cu succesul din 1887 al primului roman în care apărea Sherlock Holmes, Un studiu în roşu, autorul renunţă la cariera medicală. În 1902 primeşte ordinul de cavaler.
Sherlock Holmes, celebrul personaj creat de Arthur Conan Doyle, este un faimos consultant detectiv al Londrei, renumit pentru deducțiile logice, puterea de observație, abilitățile de deghizare și utilizarea abilităților criminalistice pentru a rezolva cazurile grele, aparent imposibile. Sherlock Holmes este unul dintre cele mai cunoscute și universal recunoscute personaje literare.
Aventurile lui Sherlock Holmes (în engleză The Adventures of Sherlock Holmes) este o colecție de 12 povestiri polițiste scrise de Sir Arthur Conan Doyle și avându-l în rolul principal pe faimosul detectiv. Cartea originală a fost ilustrată de Sidney Paget.
Acestea sunt primele povestiri scurte despre Sherlock Holmes. Ele au fost publicate inițial ca simple povestiri în revista Strand Magazine în perioada iulie 1891 – iunie 1892, apoi în volum, la 14 octombrie 1892, editat de George Newnes Ltd din Anglia într-un tiraj inițial de 14.500 exemplare. Cartea a fost publicată și în SUA la 15 octombrie 1892 de Editura Harper.
Aventurile lui Sherlock Holmes – varianta prescurtată în ediție bilingvă engleză-română, apărută în colecția Cărți bilingve pentru copii a Editurii Național, este un excelent mijloc de familiarizare a copiilor cu povestirile ce îl au ca personaj principal pe celebrul Sherlock Holmes, fascinându-i cu puterea lui de observație și încântându-i cu deducțiile logice ale acestuia, având în același timp prilejul de a-și perfecționa limba engleză.
Doresc să menționez și coperta deosebit de inspirată, traducerea foarte bună, redactarea, grafica de înaltă calitate și desenele foarte sugestive.
În această ediție bilingvă sunt prezentate doar primele două povestiri din cele 12 din varianta originală – Scandal în Boemia și Liga Roșcaților.
Scandal în Boemia
Scandal în Boemia (A Scandal in Bohemia) este prima dintre cele 56 povestiri scurte cu Sherlock Holmes ale lui Sir Arthur Conan Doyle și prima povestire din volumul Aventurile lui Sherlock Holmes.
Ea a fost publicată în revista Strand Magazine din iulie 1891, apoi în volumul „Aventurile lui Sherlock Holmes” (în engleză The Adventures of Sherlock Holmes) editat la 14 octombrie 1892 de George Newnes Ltddin Anglia.
Povestirea „Scandal în Boemia” ne relatează un caz rezolvat într-un mod inedit de Sherlock Holmes și Dr. Watson.
Intriga povestirii pornește de la o solicitare mai aparte. Un bărbat mascat, care se prezintă ca fiind contele Von Kramm, îi face o vizită lui Sherlock Holmes, pretinzând că reprezintă un client important. Înzestrat cu o mare putere de observație, Holmes deduce însă rapid că bărbatul din fața lui era chiar Wilhelm Gottsreich Sigismond von Ormstein, Mare Duce de Cassel-Felstein, rege ereditar al Boemiei. Fiindu-i dezvăluită identitatea, regele își aruncă masca.
Regele urma să se căsătorească în curând cu Clotilde Lothman von Saxe-Meningen, a doua fiică a regelui Scandinaviei, dar exista un mare risc ca nunta să fie anulată dacă s-ar fi aflat că acesta a avut o relație amoroasă (pe când era prinț-moștenitor) cu o cântăreață de operă pe nume Irene Adler, originară din New Jersey. Dacă zvonurile puteau fi negate, exista în schimb o fotografie compromițătoare în care apăreau cei doi împreună și pe care Irene amenința să i-o trimită viitoarei soții. Hoții trimiși de rege nu au putut găsi fotografia, iar Irene Adler refuza să o vândă.
Regele îi dă lui Holmes un cec în alb, pentru a acoperi orice cheltuială, spunând totodată că ar da „o provincie din regat” pentru a intra în posesia fotografiei.
În continuare, ne delectăm cu neobișnuitele și fascinantele metode de investigație ale lui Sherlock Holmes.
Aflând că Irene Adler are un prieten apropiat, avocatul Godfrey Norton, care o vizitează zilnic și urmărindu-i pe cei doi, Holmes ajunge la Biserica Sf. Monica din Edgware Road, ajungând să asiste la căsătoria celor doi în calitate de martor.
Temându-se că cei doi soți ar putea părăsi Anglia, Holmes a pus la cale o stratagemă, solicitându-i și ajutorul lui Watson. Astfel, în aceeași seară, s-a deghizat în pastor și, simulând că a fost rănit în timpul unei încăierări înscenate în apropierea casei domnișoarei Adler, i-a stârnit îngrijorarea acesteia, care l-a adus în casa ei pentru a-l îngriji.
Pretinzând că nu are aer, Sherlock Holmes a cerut deschiderea unei ferestre, moment de care Watson a profitat, aruncând în interior o fumigenă și strigând „foc”. Panicată, Irene Adler a acționat exact cum Sherlock Holmes anticipase că va face, îndreptându-se spre ascunzătoarea unde ascunsese fotografia, pentru a o salva.
Odată aflat locul ascunzătorii, Sherlock Holmes părea că are cazul deja ”în buzunar”, recuperarea fotografiei părând a fi o simplă formalitate.
Totuși, se pare că nimeni nu e infailibil, iar Sherlock Holmes va fi surprins la rândul lui, găsindu-și un adversar pe măsură. Până la sfârșitul povestirii, Sherlock a câștigat mai mult respect față de femei în general și o admirație profundă pentru Irene Adler în particular.
Vă las să descoperiți singuri în carte ce s-a întâmplat.
Deși cazul nu a fost soluționat într-un mod clasic, clientul a fost mulțumit totuși de rezultat, regele oferindu-i lui Sherlock Holmes un obiect extrem de prețios, însă Holmes a cerut drept răsplată cu totul altceva, cu valoare de simbol. Ce anume? Veți afla în carte. 🙂
Liga Roșcaților
Povestirea „Liga Roșcaților” ne relatează un alt caz rezolvat cu succes de Sherlock Holmes și Dr. Watson.
Cartea ne demonstrează cu prisosință că dacă ceva e prea frumos ca să fie adevărat, cu siguranță este ceva putred la mijloc.
Întriga povestirii pornește de la un caz foarte ciudat. Proprietarul unei case de amanet din Londra, Jabez Wilson, care avea părul roșcat, a venit să-i consulte pe Sherlock Holmes și dr. Watson. Cu câteva săptămâni mai înainte, tânărul lui asistent, Vincent Spaulding, i-a arătat un anunț din ziarul „The Morning Chronicle”, în care se oferea un serviciu bine plătit unui bărbat ce trebuia să fie neapărat roșcat, invocându-se constituirea unei așa-zise organizații ”Liga Roșcaților”. Prezentându-se la interviu, în ciuda faptului că mai era afară, solicitând postul, o coadă lungă de bărbați roșcați, Wilson a fost imediat angajat, pe motiv că niciunul dintre ceilalți solicitanți nu avea un păr așa de roșu ca al lui.
Wilson a fost foarte bine plătit pentru munca lui, primind patru lire pe săptămână timp de câteva săptămâni, misiunea lui constând doar în copierea Enciclopediei Britannica, singura condiție impusă fiind aceea că îi era interzis să părăsească biroul în timpul programului de lucru. Însă, într-o dimineață, fără nicio notificare prealabilă, a găsit ușa biroului încuiată și un carton pe care scria că „LIGA ROȘCAȚILOR S-A DESFIINȚAT”.
Frustrat că a pierdut câștigul de patru lire pe săptămână, Wilson a mers la proprietarul clădirii, dar acesta a spus că nu a auzit niciodată de Liga roșcaților sau de Duncan Ross, persoana care administra organizația. Intrigat de întreaga poveste, Wilson le-a cerut ajutorul lui Sherlock Holmes și dr. Watson, pentru a elucida misterul.
În continuare, suntem captivați de ingenioasele metode de investigație ale lui Holmes, precum și de fascinantele lui deducții logice.
De exemplu, faptul că asistentul lui Wilson, Spaulding, avea genunchii pantalonilor foarte uzați, părea un fapt lipsit de importanță, însă lui Holmes i-a întărit ideea că mergea pe pista corectă. Care era aceea?
Vă las să descoperiți singuri în carte cum se vor dezlega ițele, asigurându-vă că veți fi plăcut surprinși, ca de fiecare dată când este vorba de anchetele lui Sherlock Holmes. 🙂
Cărţile din Colecţia Pagini celebre pot fi comandate de pe edituranational.ro, libris.ro, librarie.net, carturesti.ro, cartepedia.ro
Recenzii și prezentări cărți Editura Național
Recenzii și prezentări cărți pentru copii
Recenzii și prezentări cărți bilingve pentru copii
Recenzii și prezentări cărți clasice


4 Comments
Oli
Super recenzie Tyna, felicitari! Am citit-o cu multa placere si interes, mai ales ca nu am citit aceste povestiri inainte, asa ca mi-ai trezit la maxim curiozitatea!
Tyna
Mulțumesc! Toate povestirile cu Sherlock Holmes sunt foarte drăguțe, ți le recomand!
Geo
Frumoasa recenzia! Utile genul asta de cărți!
Tyna
Mulțumesc! Așa este!