Delicatese Literare
Recenzii

Avertizarea de Michael Connelly, Editura RAO – recenzie

Avertizarea

(Fair Warning – 2020)

Michael Connelly

Nr. de pagini: 392

An apariție: 2021

Michael Connelly este unul dintre cei mai citiţi, dar şi mai premiaţi autori de thrillere din lume. Romanele lui Connelly au fost traduse în peste 39 de limbi şi multe dintre ele au fost ecranizate. În perioada 2003-2004, a fost preşedintele Mystery Writers of America, o asociaţie care îi reuneşte pe autorii americani de thrillere.

1. Poetul – Editura Noaptea Albă – The Poet – 1996
2. The Scarecrow – 2009
3. Avertizarea – Editura RAO – Fair Warning – 2020

Jack McEvoy, reporter veteran care a ajutat la identificarea a doi criminali, are o aventură de o noapte cu o femeie care apoi este ucisă brutal. Implicat fără să vrea, McEvoy își dă seama că are de-a face cu un ucigaș cu o minte sclipitoare.

Investigând cazul ajunge să facă descoperiri șocante: crima din Los Angeles e asemănătoare cu altele, săvârșite pe tot cuprinsul tării. Eludând poliția, un criminal vânează femei folosindu-se de informația lor genetică.

Scotocind prin colțurile internetului ascuns, Jack e într-o cursă contracronometru pentru a proteja viitoarele victime și a descoperi cine este criminalul.

Michael Connelly este un adevărat maestru al genului thriller și demonstrează acest lucru în fiecare roman al său, abordând teme diverse, de mare actualitate.

În Avertizarea, Michael Connelly atrage atenția asupra unui pericol extrem de grav. Progresele tehnologice au numeroase avantaje, îmbunătățind calitatea vieții, însă ascund și multe pericole. Descifrarea ADN-ului uman a avut un rol semnificativ la tratarea multor boli, a contribuit la prinderea multor criminali sau la dovedirea nevinovăției unor persoane suspectate pe nedrept. Însă, în lipsa unor reglementări bine puse la punct, testarea ADN-ului uman ascunde și multe capcane…

Jack McEvoy, din perspectiva căruia este scrisă cartea la persoana întâi, este un jurnalist de investigații în vârstă de 54 de ani. În trecut a contribuit decisiv  la demascarea a doi criminali abili, cazuri descrise în primele două cărți din serie. Mă amuză modul în care Michael Connelly amestecă ficțiunea cu realitatea. În roman, Jack se referă la cele două cărți ca fiind scrise de el, încasând încă drepturi de autor de pe urma lor. La fel, în seria Mickey Haller, celebru ”avocat din limuzină”, acesta face o mențiune la un moment dat la Matthew McConaughey ca fiind cel care i-a interpretat rolul în film.

M-aș bucura dacă Editura RAO ar traduce primele două cărți din serie. The Poet (Poetul) a fost tradusă mai demult la Editura Noaptea Albă, dar nu se mai găsește pe stoc, iar The Scarecrow (Sperietoarea) nu a fost tradusă la noi de nicio editură.

În Avertizarea, Jack face referire de mai multe ori la persoane sau întâmplări din primele două cărți din serie, dar cartea se poate citi foarte bine și independent, acest caz neavând legătură cu primele două.

Singura dragoste a lui Jack, adevăratul lui suflet pereche, este Rachel, o fostă agentă FBI, cu care avea o relație complicată, începută cu mai bine de 25 de ani în urmă, pe când Jack investigase cazul Poetul. În timp, cei doi ajunseseră iubiți, însă Jack reușise să distrugă relația lor, punând mai presus de ea cazul Sperietoarea, folosind informații confidențiale pe care le obținuse de la Rachel, aceasta fiind nevoită drept consecință să-și dea demisia din FBI.

Doi ani mai târziu, Jack era singur, umplându-și timpul cu munca de jurnalist la ziarevista independentă Fair Warning (Avertizare Justă), care avea ca scop demascarea practicilor neortodoxe în vederea protejării intereselor consumatorilor. Cum sursele de finanțare proveneau din diverse donații sau sponsorizări, obținute cu mari eforturi de Myron, șeful lui Jack, salariile nu erau prea mari, dar asta nu conta prea mult pentru Jack, care își făcea meseria cu multă pasiune.

Ca un amănunt interesant, într-o notiță de la sfârșitul cărții, Michael Connelly precizează că acest ziar există în realitate, iar sponsorizările sunt binevenite 😉

La începutul acțiunii, Jack este interpelat de doi detectivi, fiind o ”persoană de interes” într-un caz de crimă. Astfel, Tina Portero, o femeie cu care Jack avusese o aventură de o noapte în urmă cu un an, fusese omorâtă brutal în propria casă, gâtul fiindu-i frânt, iar capul răsucit complet la spate.

Intrigat, Jack a început să facă propriile cercetări, descoperind mai multe coincidențe tulburătoare cu mai multe crime săvârșite pe tot cuprinsul țării, în care victimele erau toate femei și fuseseră omorâte în același mod, deși se încercase mușamalizarea, înscenându-se fie un accident de mașină, fie altceva. În plus, toate femeile ucise aveau sau se trataseră în trecut de dependență de sex sau de alcool, și fiecare în parte își testase ADN-ul la un moment dat, ca amuzament sau de curiozitate.

Testarea ADN-ului era costisitoare, însă un site oferea un preț modic de doar 29 de dolari, cu condiția ca fiecare solicitant să-și dea acordul pentru ca materialul său genetic să fie oferit spre studiu unor instituții de cercetare, confidențialitatea fiind, bineînțeles, garantată.

Însă cineva, dintre cei care primiseră material genetic pentru studiu, spărsese acel site și furase datele confidențiale ale solicitanților, făcând profilul genetic al respectivelor persoane și vânzând datele în zona neagră a internetului. Conform cercetărilor, se părea că responsabilă pentru dependența de sex, droguri sau alcool era o anumită genă. Astfel, cei care își căutau o persoană dornică de o aventură de o noapte, în loc să piardă timpul căutându-și o parteneră disponibilă prin baruri, mergeau direct la țintă, cumpărând identitatea persoanei potrivite de pe site-uri obscure care o ofereau contra cost. Așa făcuse rost și criminalul, poreclit Scrânciobul datorită metodei de operare, de lista victimelor.

Jack apelează la Rachel, care își crease propria firmă de consultanță după ce fusese nevoită să demisioneze din FBI, pentru a-l ajuta cu profilul psihologic al criminalului. E drept că, în adâncul sufletului, spera și la o nouă șansă în relația cu ea…

Pe măsură ce investigația avansează, Jack descoperă niveluri incredibile de corupție la toate nivelurile, precum și un caz de viol ce fusese mușamalizat, deși nu era prea clar cum fusese posibil acest lucru.

Vă invit să descoperiți singuri în carte cum se vor dezlega ițele acestui caz.

Cartea Avertizarea de Michael Connelly poate fi comandată pe libris.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura RAO

Recenzii și prezentări cărți Michael Connelly

Recenzii și prezentări cărți thriller

Recenzii și prezentări cărți cu mister

14 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *